Otto & Lynette ~ the expert in anything was once a beginner
Vendég
Hétf. Júl. 05, 2021 10:20 pm
Otto & Lynette
Learn new things everyday
✯ ✯ ✯ ✯ ✯ ✯ ✯ ✯ ✯ ✯ ✯ ✯ ✯ ✯ ✯ ✯ ✯ ✯ ✯ ✯ ✯
K
icsit idegesen csavargatom a copfomat, miközben lefékezek a Bean There mellett. Ez lenne az első napom, és bár a tulajdonos nagyon kedvesnek tűnik, tele vagyok kétségekkel. Még sose csináltam ilyet, azonban a pénz mindig jól jön a családomnak, ezért bízok benne, hogy a simulékony modoromnak köszönhetően idővel beilleszkedek majd a csapatba. Nagy levegőt veszek, összegyűjtöm az összes bátorságomat, miközben magam elé képzelem a szüleim és Tristan biztató arcát. Tudom, hogy ők minden esetben mellettem állnak, így kicsit kihúzom magam, majd megteszem az első lépéseket az épület irányába. A szívem még mindig vadul dobog a mellkasomban, de ismerem magam, mindez elmúlik, ha egy kicsit szilárdabbnak érzem majd a talajt a lábam alatt. Annyira szokatlan üresnek látni az utcákat, de még magát a kávézót is. Az emberek még biztos az igazak álmát alusszák, és csak a hozzám hasonló őrültek keltek fel már reggel hétkor. Lenyomom a kilincset, és belépek az üzletbe. A tekintetemmel egyből Ottót keresem, bár nehezemre esik elképzelni, hogy én vagyok az első beosztott. Bár, tegyük hozzá, hogy még a megbeszéltnél is egy kicsivel korábban érkezem, ugyanis nem bírtam megmaradni a klubhelyiségben. − Szia! – köszönök, amikor végre kiszúrom a felettesemet, és közelebb lépek hozzá, miközben a székeket rendezgeti. − Ne haragudj, hogy korán jöttem. Nem bírtam egy helyben maradni – mosolyodok el félénken, hiszen már párszor megkaptam, hogy szörnyen idegesítő ez a tulajdonságom, mégsem tudom kinőni. Celia és Brutus mellett az emberlánya megtanult előre tervezni, így mindig mindenhová jóval korábban érkezem. − Hadd segítsek! – ajánlom fel a segítségemet, bár nincs szükség a pálcámra, egy ilyen egyszerű varázslatot anélkül is el tudok végezni. A kezemmel intek egyet, így némi koncentrálás után az egyik asztalnál lévő székek óvatosan felemelkednek, majd megfordulnak a levegőben, és finoman a padlóra eresztem őket. Ezt addig ismétlem meg, amíg nem végzünk, majd ezután ismét Otto felé fordulok. Összekulcsolom az ujjaimat, és kíváncsian pillantok körbe a helyiségben. − Szóval, mivel kezdünk? – érdeklődök, hiszen tudom jól, hogy az első napokat betanulásra fogjuk szánni, így talán nem is baj, ha jóval nyitás előtt már itt vagyok.
Lassan automatizálódik benne az új életstílusommal járó bioritmus, már ébresztő nélkül sikerül hat előtt kikecmeregnem az ágyból, megszokásból öltözöm, etetem a macskáimat, fésülködöm és mosok fogat, hogy aztán a roxmortsi házak között átvághassak egy tegnapi, kissé már szikkadt péksüteménnyel a számban. Ma éppenséggel diós csavartat kaptam fel, esélyem sincs megrágni az első falatot, mire a hátsó bejárathoz érek, innentől kezdve pedig minden háborítatlanul rutinszerű. Ellenőrzöm az iroda sértetlenségét – tucatnyi védőbűbájjal fixáltuk, ennek ellenére mindig süllyed néhány centit a gyomrom, mielőtt ellenőrizném –, minden rendezett, a mai diák szerződését kikészítettem, előzőleg aláírta, persze szeretném pontosítani vele a részleteket, hátha valami elkerülte a figyelmét. Gond nélkül módosíthatunk rajta. A mellette heverő asztali naptáron átfutom a hétvégi beosztást, ma reggel Lynette érkezik, délután egy másik diáklány, rövid váltásban dolgoznak, sokkal jobb lesz így mindannyiunknak, jelenleg fogalmam sincs, mennyire terhelhetőek. Elmajszolom a diós csavartat, fél kilónyi perui hamukuszma kávéval a kezemben, még mindig az utolsó falaton rágódva a nagyjából tágasnak nevezhető előtérbe igyekszem. Előző este mindent feltöltöttem, berögzült szokás, sosem szeretem utolsó pillanatra hagyni a teendőimet, egyszerűbb zárás után komótosan elvégezni a másnapra időzíthető feladatokat. Gyorsan áttörlöm a pultot, pálcaintésre tisztítószeres vödrök és teleszkópos gumilehúzók iramodnak az ablakok felé, akkurátusan takarítanak, oda sem kell néznem, úgyis tökéletes munkát végeznek majd. Asztaligazítás, székleszedés, pöcc, pöcc, csuklómozdulat, puha neszezéssel életre kelnek körülöttem a bútorok, és visszarendeződnek az előző napi állapotukba. Egyesével haladok, egyes, kettes, hármas asztal, négyszemélyes, boxos, kettő a meghitt pároknak, hat férőhelyes a nagyobb baráti társaságoknak. Nagyjából ekkor érkezik meg Lynette, éppen kitér az útjából egy fal mellé állított bárszék, hogy aztán kecsesen a pult tövébe húzódjon. – Szia! – bátorító mosollyal fogadom, holott tudom, mindketten egyformán izgulunk, de nincs itt egy másik felnőtt, aki engem próbálna megnyugtatni. Végül ha van elég merszem kávéházasat játszani a harminchoz nem annyira közel, akkor biztos egész jól elnavigálok majd a betanítás útvesztőjében is. Vagy nem. Nyitás után kiderül. – Ugyan, majd a szorgalmad számlájára írjuk – enyhe lenyűgözöttséggel figyelem a pálca nélküli, nonverbális varázslat manifesztációját. – Köszönöm – hálásan pillantok felé, és rögtön hátrafelé indulok, legközelebb már a pult mögül szólok ki, köténnyel a nyakamban. Előveszek egy mérettel kisebbet is, papíron kértük be, melyikük mekkorát szeretne hordani, milyen méretet éreznének kényelmesnek, jelezve, hogy inkább legyenek képesek szorosabban megkötni, mintsem fészkelődni a feszes anyag alatt. – Először is üdv közöttünk, ha ezt felveszed, már nincs visszaút – átnyújtom neki, majd intek, hogy jöjjön be mellém, itt mindent elmutogathatok. – Arra gondoltam, ha te is benne vagy, érdemes lenne mindkét pozíciót kipróbálnod, utána pedig dönthetsz, melyik tetszik jobban. Pultozás vagy felszolgálás – pontosítok. – Ettől függetlenül reggel mindig gyorsan át kell futni, mi hiányzik, mit kell feltölteni, és fél kilenc körül befut majd a friss pékáru is, azt hátul kell átvenni – mutatok a lengőajtóval felé, amely mögött egy nyúlfarknyi folyosó, iroda és öltöző található.
Vendég
Kedd Aug. 03, 2021 9:58 pm
Lynn & Otto
Butaság lennem bárki előtt is tagadnom, hogy izgulok. Sose volt még részem ilyesmiben, eddig mindig csak a túloldalról szemléltem az ő munkájukat, mégis úgy éreztem, ez egy olyan lépés, amelyet meg kellett tennem. Nem csak a saját érdekemben, hanem a családoméban. Nem engedhetem meg magamnak, hogy apát kínozzuk azzal, vagy kényszerítsük arra, hogy lemondjon dolgokról csak azért, hogy Tristannal az akadémiára járhassunk. Ez nem lenne helyes, így a maradék szabadidőmet arra használom, hogy némi pénzt keressek. Megtorpanok, amikor megmozdul a közeli bárszék, engedem, hogy elhaladjon mellettem, miközben viszonzom Otto mosolyát. Kicsit félénkek még a mozdulataim, de próbálom bátorítani magamat. Ha más képes elvégezni ezt a munkát, akkor nekem is menni fog. − Igazából, szeretek pontos lenni. Ha korán érkezem, akkor több időm van rendet tenni – kulcsolom össze az ujjaimat egy apró mosoly kíséretében. Nem ismerem még túlságosan Ottót, de úgy vélem, ő is hasonló személy lehet, mint én: időben megjelenik mindenhol, hogy kényelmes tempóban elkészülhessen. Emlékszem még azokra a napokra, amikor apát őrületbe kergettem a tollászkodásommal, arról már valamelyest leszoktam, de most Celia csinálja ugyanezt. Végre megértem apa és Trist álláspontját erről az egészről. − Igazán nincs mit – felelem miután segítek neki, hiszen tényleg nem tesz semmit ez az apró varázslat. Követem őt a pultig, de ott automatikusan megtorpanok, mintha nekem nem lenne szabad belépnem oda. Pedig talán ideje lenne megszoknom, hogy ebben az esetben bizony engedélyem lesz rá. Kinyújtom a kezem, hogy átvehessem a finom anyagot. Szinte azonnal belebújok, és szorosan magamra kötöm. Majdnem olyan érzés, mintha az otthonit venném magamra. − Nem terveztem meghátrálni – felelem nagyjából egyidőben azzal, hogy átveszem a kötényemet. A hangom halk, mégis határozottan cseng. Habár vannak kétségeim, mégsem vagyok az a személy, aki könnyen elmenekül, ha nehézségekbe ütközik. Az intésére engedelmeskedek, óvatosan lépek be mellé a pult mögé. − Az tökéletes lenne. Bevallom, egyelőre magam sem tudom, hogy melyik passzolna hozzám a legjobban. Még nincs ilyen tapasztalatom – ismerem el, hogy tényleg elképzelésem sincs arról melyik feladat lenne testhez állóbb, de végtére is azért vagyok itt, hogy mindez kiderüljön. − Rendben. Majd megmutatod azokat is? Mármint, hogy mit hová kell tenni, mit merre találok… Kell papírokat intézni, amikor megérkezik a pékáru? Gondolom, van valami számla, vagy hasonló – teszem fel sorra a kérdéseimet, bár azonnal az alsó ajkamba harapok, amikor ráébredek, hogy lehet egyszerűbb lenne engedni, hogy Otto mindent sorban végig mutasson. Bocsánatkérően elmosolyodok, és kicsit feszengve ugyan, de megkérem, hogy folytassa.
Abszolút megnyerő személyiség, ami elsősorban gördülékeny munkamenetet sejtet, valamint hozzá tartozó jattnövekedést – átlátszó befőttes üvegbe gyűjtjük, majd nap végén szétdobjuk közöttük, természetesen kizárólag közöttük, igazságtalannak érezném a tulajdonosi lefölözést –, másodsorban a kellemes munkakapcsolat ígéretét hordozza. Nem feltétlenül elhanyagolható információ, mindenkinek sokkal jobb kedve van mosolygós, vidám és tisztelettudó kollégák atmoszférájában dolgozni, mintsem kerülgetni egymást, és minimálisra csökkenteni az érintkezések számát. Hiába egyeztettünk csupán felületesen korábban, úgy tűnik, rugalmas a munkafeladatok felosztásában, ugyanolyan fontosnak érzi a helyiség rendezettségét, mint kötényfelvétel utáni kötelezettségeket, vagyis tényleg a segítségemre lesz, nem kell kérnem, kuncsorognom, vagy plusz időt áldozni mindenre, ami együtt percek alatt sikerülhet. Pontosságára tett megjegyzését mosolyogva fogadom, persze számítok később késésekre, egyrészt az órarendhez igazított műszakok mondhatni tájékoztató jellegűek, mert emlékszem még, milyen váratlanul és igazságtalanul érheti az embert egy-egy plusz házi dolgozat, másrészt belekalkuláltam a tinédzserekre jellemző hektikusságot, hogy nem indulnak időben, későn kapnak észbe, elszámolják magukat, nem mérik fel a távolság és sebesség kombinációját. És akkor még az esetenkénti lustaságról, kedvetlenségről, szívfájdalomról, szakításról, rossz jegyekről még nem is tettem említést. Amint karnyújtásnyira megközelít, átveszi a kötény és talán a kelleténél szorosabban köti meg, de eszem ágában sincs azonnal kijavítani, mit csinál, hadd tapasztalja meg, mi kényelmes neki, bármikor igazíthat rajta. – Ezt mondjuk megkönnyebbülve hallom – ellenőrzöm a pultra kitett konyharuhákat, mindegyik tiszta és gyűrődésmentes, egy órán belül már tele lesznek kávé- és tejpöttyökkel, zacc csíkok és kiszóródott cukorszemek díszítik majd. – És ezzel nincs is semmi baj – a pozitív megerősítés híve vagyok –, itt mindennel megismerkedhetsz majd, és szeretném leszögezni, hogy bármikor kérdezhetsz vagy kérhetsz, azért vagyok, hogy segítsek. – Még egyszer intek neki, ne legyen ennyire félénk, lépje át a vendég és itt dolgozó közötti képletes határvonalat, jöjjön a pult túloldalára. – Gyere, onnan semmit sem fogsz látni – noszogatom mosolyogva. Megvárom, amíg csatlakozik hozzám, ezen az oldalon teljesen más kép fogadja, a kávégép, a pult alatti és mögötti világ, a tartók, csészék, apró szerkezetek és eszközök bonyolult rendszere. – Szerintem kezdjük az alapokkal – magunk elé húzok egy menüt, modern, letisztult, kellemes tapintású minifüzet. – Tudod, mi a különbség ezek között? – kérdezem bármilyen követelőzés vagy elvárás nélkül, tényleg érdekel, milyen alapfogalmakkal találkozhatott ezelőtt. Nem mindegy, hogy eszpresszó, cappuccino vagy doppio, a többi variáció és típus mellett.
Vendég
Kedd Szept. 21, 2021 4:13 pm
Lynn & Otto
Nem is lehetnék hálásabb azért, hogy egy olyan ember lesz a munkaadóm, mint amilyen Otto is. Melegszívű, kedves embernek tűnik, már akkor ez az érzésem támadt, amikor a szerződés részleteit beszéltük át, és megemlítette, hogy a beosztásom alkalmazkodik majd az órarendemhez. Igazán figyelmes lépés a részéről, bár a magam oldaláról úgyis mindent úgy intézek, hogy hétvégente jelen tudjak lenni, amikor szüksége van rám. Ha pedig mégis közbe jönne valami, mindenképpen értesítem róla. Én is szeretem a rendszereket, a rendet, a szabályokat, ahogy azt is, hogy a Diákönkormányzat tevékenységeinél mikor és kire számíthatok. Ugyan, ez a két dolog csak nyomokban tartalmaz hasonlóságat, mégis rendelkezem némi vezetői tapasztalattal. Ma pedig azzal a mentalitással érkezem hozzá, hogy újabb gyakorlattal leszek gazdagabb. Szeretnék hasznos lenni a számára, így remélem, hogy a kezdeti ügyetlenkedésen hamar túl tudok majd lendülni. Túl kell lendülnöm. Némileg határozottabban is kötöm meg a kötényemet, amelyben már jóval komolyabban veszem a feladatomat. − Nem vagyok az a személy, aki egy kis nehézségtől meghátrál – mosolyodom el halványan, hiszen volt kitől örökölnöm a makacsságot és a küzdeni akarást. A testvéreimmel hamar megtapasztaltuk, hogy semmi nem hullik az ölünkbe, hanem mindenért meg kell dolgozni. Valamelyest megmosolyogtat, hogy mindig anyához hasonlítanak az emberek, pedig ha elég mélyre ásnak, akkor fellelhetőek bennem apa tulajdonságai is. A pozitívabbak természetesen, ugyanis továbbra is tartom magam ahhoz, hogy minden rossz gént a két kisebb testvérem örökölt. − Ettől függetlenül igyekezni fogok – pillantok Ottora határozottan. Azt hiszem, megtalálta a világ legambiciózusabb munkaerejét a személyemben, bár ezt talán egyikünk se bánta kifejezetten. Az ő üzletének jót tesz egy lelkiismeretes munkaerő, nekem pedig mindig nyújthat valami újdonságot ez a hely. − Ó, ne aggódj. Biztos lehetsz benne, hogy bőven akad majd kérdésem – kuncogok halkan, elvégre a tudásszomjam még úgy is kielégíthetetlen ezzel a munkakörrel kapcsolatban, hogy egész héten készültem rá szabadidőmben. Mármint, elméletben, a gyakorlati dolgokat Otto mellett terveztem átélni, mielőtt még valami rossz szokás, vagy mozdulat rögzülne bennem. − Elvégre, egy vérbeli egy hollóhátast alkalmaztál – teszem hozzá szelíden, miközben eltöprengek azon, hogy vajon ez a megjegyzésem felért-e apu bármelyik pocsék apás viccéhez. Nem szeretnék túlságosan félénknek tűnni, csupán megszokásból tartom a tisztes távolságot attól a résztől, amely az alkalmazottak sajátos kis világát képzi. Otto noszogatása és mosolya pedig emlékeztet rá, hogy most már én is közéjük tartoztam. Aprót bólintok, ahogy átlépem a képzeletbeli határt az üzlet két része között. Elkerekedett szemekkel csodálkozok el azon, hogy mennyire más nem csak a pult, de tényleg az egész kávézó ebből a perspektívából. Kicsit közelebb hajolok a csészékhez, hogy megcsodálhassam őket, aztán megszemlélem a csillogó kávégépet. Most még minden olyan tiszta és ragyogó, bár a megérzéseim azt súgják, hogy a nap végére tele lesz minden apró kávéfoltokkal. Miután abbahagyom a bámészkodást, szinte azonnal visszafordulok Otto felé, mintha csak az iskolában figyelnék az órákon. − Rendben – biccentek ismét, miközben az ujjaimat óvatosan végighúzom a füzeten. Eltöprengve figyelem a benne szereplő képeket, majd egy pillanatra lehunyom a szemeimet, hogy felidézzem a héten tanultakat. − Az eszpresszó – siklik a mutatóujjam a képére. – Másnéven rövid fekete, nincs a tetején semmi, csupán egy egyszerű fekete kávé. Itt felsandítok Ottora, hogy a korábban készített és betanult jegyzeteim a kávéfélékről helyesek-e. Megvárom a reakcióját, aztán ha ki kell javítania, ha nem, kicsit felbátorodva mutatok a következő képre. − Doppio, dupla eszpresszó, vagy dupla fekete néven is ismert. Az eszpresszónak a duplája, egy igen erős kávéfajta. A cappucino nem túl erős, habos kávé, amely eléggé népszerű az emberek körében. Sajnos az nem jut eszembe, hogy az eszpresszót és a tejet milyen arányban keverik, de azt tudom, hogy ennek a tetejére nagyon szép képeket szoktak alkotni a hozzáértő baristák. Viszont nagyon sok fajta akad még ezeken kívül, de gondolom, először tényleg a legalapvetőbbeket kellene elsajátítanom – lesek Ottora, és akaratlanul is eszembe jut apa hasonlata vele kapcsolatban. Talán nem kellett volna tegnap este kisregényt küldenem haza, mert azóta folyamatosan azon jár az eszem, hogy apu mire miként fog reagálni. Össze kell szednem magam. Már csak azért is, mert nem vagyok elégedett a válaszaimmal, és ha tehetném, akkor sokkal határozottabban és részletesebben felelnék neki.