Egészen másmilyennek indultam életem elején, s sokmindennek kellett megtörténnie, hogy az legyek, aki most vagyok. Események és barátok nélkül nem lettem volna erre képes. És én is változni akartam, mert a barátaim mellett akartam állni, kitartani mellettük, védeni és támogatni őket. Ismered életem korai éveit, így arról nem beszélek, azonban nagyon fontos, hogy igazi példának tartom magam abban, mennyire számít az, ha elfogadod, mit mond rólad a közösség, amiben van, és el is hiszed. Hallgass a belső hangra, aki benned van, és ne csak halld, hanem hallgass rá, s cselekedj ennek megfelelően. Megismertem, hogy a félelem nagy úr tud lenni, ha hagyjuk, elhatalmosodjon rajtunk. A megérzés viszont úgyis megmondja, mi a helyes. Az is közismert, hogy kedvelem és értek a növényekhez, így azt sem részletezem, mégis, ahoz is hosszú út vezetett, hogy később átvegyem Bimba professzor helyét, mert az az egyik legnagyobb megtiszteltetés. Mindig van mit tanulnom. Talán a csendes határozottságot lehetne rám aggatni. Az vagyok, aki a háttérből támogat, s csak akkor lép elő, amikor szükség van rá. Nem szeretek vezető lenni, hiszem, hogy mások sokkal alkalmasabbak rá, mégis, sokszor volt idő, mikor úgy gondoltam, szükséges cselekednem, szükséges kimondanom dolgokat, mert így tartom helyesnek. S így, ha szükséges, leszek vezető.
S nem, még a mai napig nem tudtam bizonyos ügyetlenségeket levedleni, másba csomagolni viszont igen, ez pedig nem más... igen, egyrészt azért még tudok dadogni, ha hirtelen sokat akarok egyszerre mondani, és nyelvem képtelen követn a gondolataimat. Ugyanakkor képes vagyok teljesen oda nem illő, és meglepő reakciókat is adni, amitől akár egy maró gúny is teljesen élét tudja veszteni azáltal, hogy teljesen hülyének tűnök abban a pillanatban.
Életem története
Bizonytalan Nagyanyám, a múlt, rokonok, minden és mindenki óvott, mióta szüleimmel az történt, ami. Bizonytalan voltam magamban, nem hittem abban, hogy egyszer valaha képes leszek nem csak a saját lábamra állni, hanem vezető leszek, bizonyos szinten. Nagyon meg akartam felelni, boldoggá tenni nagyit, és olyan aggódon fejezte ki minden alkalommal magát, hogy nem lesz varázserőm és semmilyen erőm, hogy életképes legyek, hogy meg akartam felelni. Nem, nem úgy, hogy erősebb legyek. Hiszen valahogy sosem hitte el, képes leszek rá, így inkább azt erősítettem benne, mire nem leszek képes. És ez mindig megnyugtatta, és nem szerettem volna csalódást okozni neki. Nagyon szeretett, és féltett, tudom, s felnőtt fejjel már azt is tudom, hogy csak nem akarta, ugyanarra a sorsra jussak, mint a szüleim. S mióta gyerekeim vannak, teljesen át is élem: fogalmam sincs, képes lennék-e valaha túltenni magam azon, hogy a gyerekem teljesen elveszti a valósággal való kapcsolatot. Nekem az is elég volt, mikor bementem a szüleimhez, nem ismertek fel. Talán az volt a szerencse, hogy nem voltam idős, amikor az eset történt velük. Ezért is lepődtem meg, amikor a Süveg a Griffendél házhoz osztott be. Nem éreztem magam bátornak, azt vártam, hogy Hugrabugba kerülök. Hollóhátba esélyt sem gondoltam.
Megkérdőjelezés Bár mindenki ismeri a történetem, amikor Hermione mozdualatlanná varázsolt, azt senki sem tudja, hogy miközben magamnál voltam, nagyon sok mindent újra megkérdőjeleztem magamban. Azok az eszmék, amikben felnőttem, a magamba vetett, nagyon kevés hitem, és az újonnan szerzett kitartásom, ami egy pálcasuhintással a semmibe fulladt. És valahol érzékeltem, hogy igazam van, s jogosan álltam ki a véleményem mellett. S valahol azt láttam, ugyanazt teszem, mint nagyi tette velem, olyan sok éven keresztül. A bátorságom lepett meg mégis, hogy képes voltam megtenni, s akkor is kitartani, nem visszavonni a szavaimat, s meghunyászkodni, mikor a barátaim kitartottak a saját véleményük és elhatározásuk mellett. Azt hiszem, az volt az első kiindulópont. Sokat köszönhetek nekik ebben.
Első bizonyosság Hosszú percekig nem akartam elhinni, elfogadni, hogy Dumbledore a miatt adott pontot a háznak, hogy én kiálltam magamért, a házért, és a barátaimért, hogy olyat akarnak tenni, aminek nagyon könnyen nem jó vége lehet. Az is végigfutott a fejemben, hogy csak azért kapok, hogy Griffendél nyerhessen. Évekkel később értettem meg, hogy egyáltalán nem. Ez volt az első olyan eset, amikor a kiállásom jutalmazásra lelt, amiben felvállaltam magam, és az eszméimet. Dumbledore nagyon jó emberismerő volt, s szerintem tisztában volt azzal, hogy ezzel mekkora lépést tettem meg a felé, hogy levessem a páncélt, amit évek alatt húztam magamra, s az első év alaposan meg is repesztette.
Bizonyosság Ez bizony nem történt egy csettintésre. Apránként jött, s ha nem a külső körülmények kényszerítenek rá, akkor talán meg sem történik, meg sem teszem. Nem mondom, hoztam rossz döntéseket, ám azok mellett is kiálltam, egészen addig, míg meg nem győződtem arról, nem volt igazam. A bizonyosságok szerzése még most is folyik, megtanítva arra, mire is figyeljek, amikor a gyermekeimmel foglalkozom. Nem tartom magam mintaapának, s bár tudom, mivel magam is tapasztaltam, a szeretet mennyire fontos, s az is, hogy kimutassuk, az is fontos, hogy higgyünk azokban, akiket az életünkbe fogadunk, történjen bárhogy is. S egyúttal azt is, hogy nekünk is jogunk van elmondani a saját véleményünket, miként vélekedünk erről, s lépni, megvédeni magunkat, ha úgy érezzük, a helyzet a kárunkra történik, megfosztva bennünket dolgoktól, lehetőségektől.
Ha tükörbe nézek
Átlagos testalkat, átlagos kinézettel, sötét, rövid haj, zöld szemek. A fogam nem annyira csálé, mint gyerekkoromban volt, azt kinőttem.
Családom
Szüleim
Frank és Alice Longbottom - tizenhat hónapos voltam, amikor a szüleimet végül is elvesztettem, hiába élnek, így nem igazán ismertem őket, Augusta nagymami nem engedte, hogy meglátogassam, őket, azt csak jóval később tettem meg, s nem tudom, melyik döntés lett volna a helyesebb, nagyon megviselt. Minden bizonnyal másképp alakult volna az életem, ha ők nevelnek fel, és így is hiányoznak, hogy nem is emlékszem rájuk.
Nagyi
Augusta Longbottom - ő nevelt fel, tizenhat hónapos korom óta. Nagy elvárásai voltak velem szemben, ám mindutalan azt hajtogatta, sosem vagyok és nem is leszek elég jó. S mivel jó gyerek akartam lenni: engedelmeskedtem. Mire a Roxfortba kerültem, hírhedt voltam esetlenségemről és feledékenységemről.
Hannah Abbott
Volt feleségem. Van, amiben nem vagyok tökéletes, s úgy vélem, férjként meglehetősen elbaltáztam a dolgokat. Minden jól indult pedig, s a Foltozott Üstben eltöltött éveket is nagyon szeretem. Mégis, az idők folyamán kihűlt a kapcsolatunk, s ennek sokkal inkább Hannah, Franklin és Marigold itta meg a levét. A szeretetem azonban sosem csökkent felé.
Gyermekeim
Franklin Longbottom - szerettem volna számára családot adni, egy apát és anyát, akik szeretettel veszik körbe, ami számora nem jutott. Mégsem jött össze. Nagyon szeretem, és nem azt érdemelte, amit át kellett élnie: a kapcsolat kihűlését anyjával, aztán pedig a válást. Szeretném helyrehozni, s nem tudom, képes leszek-e valaha erre, hiába akarom megtenni.
Marigold Longbottom - szeretem, s mindent szeretnék neki megadni.
Apróságok
Amortentia
Növény, virágok, ázott föld illata.
Mumus
Elveszíteni a családom, barátaim.
Edevis tükre
Nem történt meg a szüleimmel a baleset, s boldogan vannak együtt az unokáikkal, a családdal.
Hobbim
Növények, növények, növények
Elveim
Ne hagyd, hogy mások mondják meg neked, ki vagy, és mi a helyes.
Amit sosem tennék meg
Úgy tenni, és el is hinni, amit mások gondolnak és vélnek rólam, miközben tudom, hogy az nem igaz.
Ami zavar
Igazságtalanság, kicsinyesség, mások lenézése.
Ami a legfontosabb az életemben
A családom és barátaim.
Ami a legkevésbé fontos számomra
Aranyvérűség-mánia
Amire büszke vagyok
A gyerekeim, a barátaim, professzorságom és házvezetői pozícióm.
Ha valamit megváltoztathatnék
Időben észbe kapnék, mikor elkezdett kihűlni a kapcsolatom Hannah-val.
Így képzelem a jövõmet
Helyrehozni a kapcsolatot Hannah-val, Franklinnel és Marigolddal.
Mindig olyan jó érzés canonokat látni, akik egyszerre hűek az általunk már nagyon jól ismert önmagukhoz, mégis látszik rajtuk a fejlődés, pláne ilyen sok évvel a könyvek után. Te is éppen ebbe a kategóriába esel bele: nem hazudtolod meg önmagadat, igazán az a Neville Longbottom vagy, akit mi megismertünk és megszerettünk, mégis kicsit más, ahogy a felnőtt élet, a házasság, az apaság és a válás is formálta és formálja a jellemedet mind a mai napig. Örülök neki, hogy ilyen remekül megalkottad a karaktert, mindig is egy ilyen Neville-re vártunk, aki ennyire profin adja át a nagyon szeretett tanárunkat! Remélem, hogy az életed is hamarosan ismét sínre kerül és rendbe tudod hozni a kapcsolatodat a feleségeddel és a fiaddal is. Én bízom benne, hogy képes vagy rá. Futás foglalózni, már nagyon várnak rád!
U.i.: Vigyázz a Mimbulus Mimbletoniádra, sok a vicceskedő fiatal a Griffendélben!
Life has knocked me down a few times, it showed me things I never wanted to see. I experienced sadness and failures. But one thing for sure, I always get up.