Lynette & Betsy - A day without laughter is a day wasted
Vendég
Csüt. Jan. 13, 2022 8:37 pm
A day without laughter is a day wasted
Meg lehet ezt szokni? Alig hiszem. Pedig már egy ideje itt vagyok, mégis minden alkalommal, bosszúsan lépek be a klubhelyiségbe az órák után. Most is morcosan rázom a fejem, és ledobom a könyveim az első helyre, amit meglátok. - Desastre (katasztrófa) - nézek Lynre, mert ő az első, akit meglátva, tudom is, ki ő. A többiek hirtelen nem érdekelnek. - Mikor elindulok lépcső, még itt.... mikor felérek lépcső, már ott... - még a kezeimmel is gesztikulálok, hogy teljesen megértse a problémám fő okát, hisz az angol sem lett sokkal könnyebb ez idő alatt, és ilyenkor, mikor nem vagyok higgadt, még inkább érződik az akcentus, ahogy a szavakat is tördelem. De hátradobom a hajam, és levetem magam az egyik fotelbe. Nálunk ott a sulimban ilyen nincs. A lépcső az lépcső, és nem mozog. - Miért? - nézek rá, ráncolva a homlokom, mert az évnyitón nem említették az okát, csak azt, hogy mozognak. Ez is biztos ilyen brit szokás, vagy nem tudom. Lehet itt a házakban is így működik. - Az órán meg... azt mondta professzor, kell kicsit több angol, isso e ruim? (ennyire rossz?) - sóhajtok fel, elvégre nem tévképzetekkel jöttem én ide, tudtam, hogy nehéz lesz... nagyon nehéz, de azt hittem, az idő segít. Hát francokat, csak a honvágy érzése nől bennem. - Deixa pra lá (mindegy) - engedem el, pár mély lélegzet után, aztán mosolygok a DÖK elnökre, pontosan úgy, mint mindig, amikor szeretnék valamit. - Lehetne megint inni olyan kávé? Tea? Ami múltkor - tudja, hisz ő kínált meg vele, és azóta is minden nap az egekig dícsérem érte.
** google fordító a barátom, vagy nem... minden esetre az idegennyelvű részek onnan származnak.
Vendég
Pént. Jan. 14, 2022 2:53 pm
Lynn & Betsy
A mindennapjaim tökéletes balanszban teltek a szigorú napirendemnek köszönhetően, amely nélkül nem tudtam volna összeegyeztetni a diákönkormányzatos teendőimet a korrepetálásokkal és a hétvégi munkámmal. Az elnökséget azért pályáztam meg, mert szerettem volna tenni valamit az iskolában lévő diákokért, az utóbbiakra pedig azért volt szükségem, hogy az akadémiai tandíjra gyűjthessek. A zsúfolt napjaim ellenére azonban mindig volt időm a barátaimra, így csak mosolyogva hallgatva a barátnőmet, aki immár ki tudja hányadik alkalommal háborgott a lépcsők miatt. Ezt a szót jól ismertem már, hiszen elég gyakran hagyta el az ajkait, amikor a Nagylépcsőházon mentünk keresztül. − Nem olyan borzasztó, mint amilyennek látszik. Természetesen, néha elég idegesítő tud lenni, amikor sietnél, de ha megtanulod, hogy hol vannak a trükkös lépcsőfokok, és ráérzel a lépcsők fordulási ritmusára, onnantól már nem olyan szörnyű – szorítottam a mellkasomhoz a tankönyveimet, miközben a lépcsőkről magyaráztam neki. Eleinte nekem is furcsa volt, mégis pár héten belül sikerült megszoknom, s immár el sem tudtam volna képzelni a Roxfortot a szeszélyes lépcsők nélkül. Mindig furcsa, bolondos, vagy éppen idegőrlő szokásával együtt így szerettem ezt a helyet, s ezért is szerettem volna idővel visszatérni ide. − Ezen sajnos nem tudsz változtatni, már több mint ezer éve ilyen – kuncogtam, amikörben gesztikulálni kezdett a kezeivel. A Roxfort történelmében is emlegetik a lépcsőket, s nem hinném, hogy a mindenkori igazgató el akarná venni az iskolánk egyik sajátosságát. − Nos, a házunk alapítója, Rowena találta ki, hogy a lépcsők mozogjanak, az ő zsenilitásának és kreativitásának köszönhetően bosszankodsz a mai napig. Sajnos többet a lépcsőkről nem tudok mondani, talán a Szürke Hölgy többet tudna mesélni – feleltem neki, hiszen rengeteget olvastam erről az iskoláról, így tudtam azt is, hogy a Hollóhát alapítója miatt mérgelődik sok új, illetve figyelmetlen diák nap, mint nap. Szívesen beszélgettem volna a Szürke Hölggyel is erről, de úgy tűnt, hogy nem szívesen kereste az emberek társaságát. − Ha a lépcsőkkel nem is, de a nyelvvel kapcsolatban tudok segíteni – mosolyodtam el, miközben gyengéden megérintettem a vállát. Biztatóan mosolyogtam rá, hiszen tisztában voltam vele, hogy nem lehetett olyan egyszerű neki a váltás: távol volt az otthonától, és mindenkitől, akit szeretett, ráadásul egy olyan országban, amely merőben más volt, mint az övé, s még nyelvi nehézségei is akadtak. Minden tiszteletem az övé volt, amiért belefogott egy ilyen kalandba. Én nem értem volna megtenni. A következő szavakat viszont nem értettem, értetlenül ráncoltam hát a homlokomat, hiszen nem beszéltem az ő nyelvét, csupán egy-két dolgot sajátítottam el, vagy tanultam meg a szövegkontextusból. − Tea volt, és nagyon szívesen szerzek neked, de ahhoz le kell mennünk a konyháig. Az alagsorba. A lépcsőkön – hangsúlyoztam ki, hogy mennyire hosszú út állt volna előttünk, ha valóban teázni szeretett volna, s talán egy kicsit ugratni is szerettem volna ezzel. Természetesen, ha nyitott volt arra, hogy végigmenjünk az egész lépcsőházon, akkor semmi akadálya nem volt annak, hogy szerezzek neki abból a teából.