Kétféle ember létezik: Aki kedvel engem, és aki nem.
Az előbbi körbe a családom és a baráti köröm tartozik, az utóbbiba pedig… Nos, a társadalom többi része. Mondhatnám, hogy lojális ember lennék, de nagyon kevesek érdemlik meg ezt csupán. Az apámba és Russel bácsikámba vetett hitem az évek során megingott, így nem igazán tudom, hogy mit is higgyek el abból, amit kiejtenek a szájukon. Ellenben a családom többi részével, akikért a tűzbe tenném a kezemet, sőt bármit megtennék azért, hogy Naominak ne legyenek apám miatt evészavarai, vagy akár Harpertől is átvállalnám a betegségét, és bárkinek átrendezném az arcát, ha Masont cseszegeti. A baráti társaságom elég hatalmas, hiszen menő a Mágiaügyi Miniszter fiával lógni, de azzal is tisztában vagyok, hogy melyikük segítene ki engem, ha valódi probléma lenne, és melyikük fordítana hátat azzal, hogy sosem voltunk jóban. Épp ezért a köreikben is megválogatom a szavaimat, hiszen a testvéremmel és anyámmal együtt folyton kirakatban vagyunk. Apám haragja pedig szörnyű, ha valami nem úgy történik, ahogy ő akarja. Ezért sem rózsás a viszony köztünk, mert ilyen téren ráütöttem, és ahogy neki nem tetszett, hogy kviddicsezni akartam, nekem éppúgy nem tetszik, hogy belefulladjak a jogszabályokba. Mindenesetre, legalább azt kiharcoltam, hogy Naomi azt csinálhassa, amit szeretne. Apámtól tanultam meg minként kell elbűvölni az embereket, és magam mellett tartani őket. Ahogy azt is pontosan tudom, hogy milyen eszközökkel tudom őket rávenni arra, hogy elérjem a céljaimat, bár az utóbbi időben igyekszem minél kevesebbszer kijátszani a Briggs-kártyát. Szeretnék jobb ember lenni, és az elmúlt évek során elkövetett dolgaimra nem vagyok büszke. Akkoriban még túlságosan is hatása voltam annak a mámoros érzésnek, hogy valóban mindent megtehetek, mert a családom úgyis eltussolja. Manapság, főként Kyle halála óta azonban csendesebb vagyok, nem piszkálok másokat, csupán ritka esetekben kényszerítem másokra az akaratomat, és valóban tényleg igyekszem levetni magamról azt a sok mocskos szokást, amit a családom által eltanultam. Nem vagyok szent. Nem is akarok az lenni, és sajnos a mai napig megesik, hogy vissza-visszacsúszok. Néha magam miatt. Néha pedig mások provokálnak. Olyankor pedig tényleg egyszerűbb kijátszani a Briggs-kártyát, hogy elhallgassanak, viszont már egyre gyakrabban vállalok felelősséget a cselekedeteimért ez pedig egyfajta büszkeséggel tölt el, mert tudom, a helyzetem annyira nem reménytelen. Hiába él bennem a versenyszellem, hiába esik nehezemre a vereség, már nem vagyok az, aki csalni is képes a győzelemért. Persze, borzasztóan szar, ha valami nem úgy alakul, ahogy én szeretném, de meg kell szoknom ezt az érzést. Ahogy azt is, hogy a szekrényben rejtegetett csontvázak nem maradnak örökké odabent, és egyszer mindenre fény derül, amit a családom művelt. Talán ezért is akarnám megmutatni a világnak, hogy nem vagyok olyan, mint apám – pedig sajnos de −, és nem vagyok olyan, mint a bácsikám, de mindig történik valami, ami miatt két lépést teszek hátrafelé, és rájövök: mégiscsak jobb Briggsnek lenni.
Életem története
Drága Édesanyám!
Kérlek, ne aggódj értem, hiszen épségben megérkeztem Franciaországba. A fiúkkal együtt elfoglaltuk a hotelszobánkat, lepakoltunk és akad egy kis időnk este szórakozni. A napokban felfedezzük a környéket, utána pedig a hétvége felé megnézzük a mérkőzést. Tudom, hogy szereted túlaggódni a dolgokat, de nincs miért idegeskedned. Emlékszel mennyire feszült voltál, amikor elkezdtem a Roxfortot és az akadémiát? Végül pedig kiderült, hogy hamar megtaláltam a közös hangot másokkal. Most sincs ez másképp. Máris szert tettünk pár francia és spanyol ismerősre. Vigyázok magamra, ha pedig attól félsz, hogy velem is valami rossz történik, akkor megnyugtatlak: szinte sosem vagyok egyedül. Ügyelek arra, hogy ne lehessek könnyű célpont, mert tisztában vagyok vele milyen időket élünk. Ezért is írom neked ezt a levelet, hogy egy kicsit talán megnyugtassalak, minden a legnagyobb rendben, és igyekszem majd minél sűrűbben üzenni. Jelenleg nem sokat tudok mesélni neked, hiszen tényleg szinte csak letettük a holmijainkat a hotelben, utána pedig az utcákon mászkáltunk egy keveset. Este benézünk egy bárba, mert valami zenei előadás lesz, holnap pedig még jobban körbejárjuk a város látnivalóit. Szóval kérlek, öleld át helyettem Naomit, és vigyázz rá, amíg vissza nem térek!
Eric
Édes kishúgom!
Ne haragudj, amiért leléptem otthonról, de szükségem volt egy kis időre, hogy távol legyek apától. A meccset amúgy is szerettem volna megnézni, így pont kapóra jött, hogy elutazzak egy kis időre, és élvezzem, hogy valahol én nem Eric Briggs vagyok, a Mágiaügyi Miniszter fia, csupán Eric Briggs, akit nem ismernek annyira. Téged is magammal hoztalak volna, de tudom, téged annyira nem érdekel a hippogriff-póló. Tudom, nem szereted a témát, de ettől függetlenül aggódok érted, és időnként megöl az idegesség, amiért magadra hagytalak. De kérlek, ne tedd tönkre magad. Nem éri meg, főként nem apáért. Tudom, tudom, feleslegesen koptatom a pennát, viszont nem szeretném, ha arra jönnék haza, hogy a Szent Mungóba kerültél. Kérlek, gondold át, amit múltkor mondtam neked, és ha segítségre van szükséged, legalább az enyémet fogadd el. Nehéz. Nekem is nehéz az a helyzet, amibe kényszerítenek minket, de együtt bármire képesek lennénk. Na, mindegy. Nem akarlak ezzel idegesíteni. Csak szeretném, ha tudnád, hogy a távolság ellenére is melletted állok, és bármiben támogatlak. Amúgy ez a hely nagyon király. A fiúkat alig bírom visszafogni, már az első alkalommal be akarnak rúgni, sőt az a tervük, hogy felszednek valami francia csajt. Nekem se lenne ellenemre amúgy, de valahogy nincs már ingerem az egyéjszakás kalandokhoz, szóval szerintem kihagyom. Az elmúlt évben túl sok minden változott, ami miatt szeretnék jobb lenni, de valahogy mindig azt érzem, hogy pontosan olyan vagyok, mint apa. Á, ne is foglalkozz a kisatírozott résszel, talán kicsit fejembe szállt a bor, amit a levélírás közben iszogatok. Azonban azt megígérhetem neked, hogy csupán egy hét az egész, utána pedig jövök haza, hogy ne kelljen egyedül szembenézned ezzel a sok hülyeséggel. Vigyázzatok egymásra anyával! És kerüld apát, mielőtt kitalál megint valami marhaságot.
Ölel, a bátyád
Kedves Harper & Mason!
Mostanában nem volt sok időm meglátogatni titeket, de remélem, a tanév nem volt olyan szörnyű a számotokra, és most a megérdemelt pihenéseteket töltitek. Én jelenleg a franciáknál lógatom a lábamat, de gondoltam rátok, és ha hazaérek, akkor benneteket is szeretnélek meglepni egy-egy aprósággal. Egyszer talán ráveszem apátokat is, hogy elhozhassalak ide titeket, mert elég király hely. Persze, ha csak akarjátok. Ha máshoz lenne kedvetek, akkor oda is szívesen elmegyek veletek, akár mehetnénk négyesben, Naomival is. (Bár biztosra veszem, hogy apáink ránk állítanák Holdent meg a fél aurorparancsnokságot, de néha elég jó buli meglógni előlük. Amilyen marha némelyik, könnyű kijátszani őket.) Nincs túl sok időm, mert mindig úton vagyunk, de kérlek adjátok át az üdvözletemet Lydia néninek is. Vigyázzatok magatokra! Ha bármire szükségetek van, vagy szeretnétek valamit a csigaevőktől, akkor szóljatok, és megkapjátok. Jót ne halljak felőletek!
Eric
Bácsikám!
Értem én, hogy szeretsz engem, és apám parancsait is vígan teljesíted, de ha legalább már utánam küldesz valakit, akkor kérlek, ne egy inkompetens fasz legyen, aki tizenöt perc után elveszíti a nyomomat. Amilyen jól végzi a munkáját, ki is rúghatnád. Remélem, azért más feladatait jobban látja el, teszem azt, jól főzi neked a kávét, vagy kiszolgál cigivel, bár a rohadék engem egy szállal nem kínált meg csak úgy hozzáteszem. Egyébként nincs is értelme mesélnem a napjaimról, hiszen nagyjából úgyis lejelentik neked, szóval tudod, hogy jól vagyok, nem raboltak el, nem adták el a szerveimet, és még csak nem is húztak le pénzzel. Egyetlen kurva sem akaszkodott rám, a drogdílerek is elkerülnek, kábé olyan biztonságban vagyok, mintha a Gringottsba zártál volna. Amúgy is, haverokkal vagyok. A srácok mellett nem eshet bántódásom, és ismét kihangsúlyozom: nagyfiú vagyok, nem szorulok bébiszitterre. Azért kösz az embert, a csomagjaimat igazán cipelhetné, ha már más hasznát tényleg nem veszem. Egyébként minden oké? Mire hazaérek, bírnám, ha egy kicsit jobban elszakadnál az öregemtől, mert már sokszor elmondtam, de most le is írom, hátha így könnyebb értelmezni: Nagyon nem okés, amit veled művelnek, és az sem, hogy minden szavukra ugrasz. De amúgy szeretlek, csak néha kicsit sokak vagytok. Mondanám, hogy meséld el veled mi újság, de a munkádról sose beszélhetsz, azonkívül pedig életed nincs.
Majd egy hét múlva érkezem. Addig ne csicskulj be túlságosan, mert ennél jobbat érdemelsz.
Kedvenc unokaöcséd, Eric
Ha tükörbe nézek
Ha a tükörbe nézek vannak bizonyos vonásaim, amelyekben ugyan apámat látom viszont: a gesztusaim, a mozdulataim és a tekintetem mind-mind az ő határozott megjelenését tükrözik, de közben valahogy mégis az enyémek. A megjelenésemnek mindig tökéletesnek kell lennie, hiszen Maurice Briggs nem járathatja a gyerekeit szakadt göncökbe. Épp ezért jellemző rám a hátrafésült haj és az elegáns, vagy pedig sportos öltözék. Mindenből a legdrágább márkákat hordom, egyfajta státuszszimbólumként. Sok minden zavar apámmal és a hülye szabályaival kapcsolatban, de az öltözködés kivételesen nem egy ilyen pont nála. Régebben sok időt töltöttem sportolással, és a két hobbim közül az egyiket még a mai napig is űzöm, így viszonylag jó kondiban vagyok. A magasságomnak és hosszú karjaimnak köszönhetően remek hajtó voltam, amikor még a Mardekár csapatát vezettem győzelemre. Talán nem meglepő, hogy a házunkban én tartom az egy év alatt lőtt gólok rekordját – bár ki tudja, azóta lehet már lehagyott valaki −, bár azt is hozzá kell tennem, hogy ezzel arányosan a szabálytalankodásnak is az éllovasa voltam. A hippogriff-pólót pedig annak ellenére sem adtam fel, hogy már kevesebb időm van rá, a srácokkal így is mindig edzünk, amikor van rá lehetőségünk, és kisebb versenyeken részt veszünk. Akad néhány sebhelyem is, épp ezekből a sportokból kifolyólag, de a többségük olyan pici, hogy nehéz őket észrevenni. Ezenkívül azonban nincs semmi bőrhibám, az egyetlen zavaró tényező talán, hogy az ujjaim és körmeim megsárgul a sok dohányzástól, amelyre szintén az öregem miatt szoktam rá, ugyanis amíg Naominak evészavarai vannak a megfelelésikényszertől, addig belőlem láncdohányos vált.
Családom
Édesapám
Maurice Briggs: Elhiszem, hogy nehéz az élet és sok felelősség nyomja a vállaidat Mágiaügyi Miniszterként, de ettől függetlenül bírnám, ha miattad nem kellene ennyire a látszatra adni, és előadni, hogy mennyire tökéletes család vagyunk. Mert nem vagyunk azok. Vannak hibáink, elvégre emberek vagyunk, és nem kell mindenáron egy hamis képet mutatni a külvilágnak. Régen istenítettelek, elhittem, hogy neved és a pozíciód miatt ténylegesen mindent megtehetek. Mára mindent megkérdőjelezek veled kapcsolatban, és igyekszem minél kevesebbszer visszaélni a Briggs névvel. Ez utóbbi baromi nehéz, hiszen ehhez szoktam hozzá, azt láttam általad és Russel által, így bármennyire is szeretnék jobb ember lenni, pont olyan gyarló vagyok, mint te magad. Az más kérdés, hogy én nem kényszeríteném a saját fiamat arra (konkréten közölted velem, hogy nem finanszírozod a tanulmányaimat meg úgy konkrétan semmit az életemmel kapcsolatban, ha nem teszem azt, amit te akarsz), hogy a nyomdokaimba lépjen, ha látom rajta, hogy rohadtul nem érdekli sem a jog, sem a politika.
Édesanyám
Rebecca Briggs: A mai napig nem értem miként tudsz megmaradni apám mellett, azonban egy szavam nem lehet rád. Mindig gondoskodtál rólunk, és a mai napig csitítgatsz apám döntésével kapcsolatban. Látod, hogy szenvedek, próbáltál beszélni apával erről, de a szavaid süket fülekre találtak, mégis értékelem, mert legalább igyekeztél. Ha tehetem, akkor veled és Naomival is időt töltök, mert úgy vélem, ha egyszer megszabadulok apámtól, és külön költözök, akkor kevesebbszer találkozunk majd. Apa viselkedése ellenére pedig téged nem szeretnélek elhanyagolni.
Testvéreim
Naomi Briggs: A családunk hercegnője vagy, és az egyik legfőbb ok, amiért még nem rendeztem jelenetet, ugyanis te lennél az a visszatartó erő, aki miatt nem találtam ki apánk és Russel bácsikánk ügyeiről. Nem akarom elrontani sem a te jövődet, sem pedig az unokatestvéreinkét, pedig ha ti nem lennétek, akkor gondoskodnék arról, hogy apa ne sokáig üljön a miniszteri székében. Nem ártana, ha valaki egyébként kirobbantaná onnan, mert látom rajtad, hogy az Ő elvárásai mennyire tönkretesznek téged, és bár nem akarod elfogadni a segítségemet, ettől függetlenül folyton azon jár az eszem, miként segíthetnék. Arról nem is beszélve, hogy fiatalabb korunkban én vezettelek be téged a bulik világába. Te tudod a legjobban, hogy mennyi hülyeséget csináltam, azokból pedig mennyi mindent megbántam. Azonban azt már nem mesélem el neked, hogy mennyire frusztrál, amiért apánk kijelölt számomra egy utat, amit követnem kell, és arról sem szólok, hogy mennyire megutáltam az egész felhajtást, ami időnként körülvesz minket.
Párkapcsolat
Valakivel mindig összeakaszkodok, elvégre ki ne akarna a Mágiaügyi Miniszter fiával járni?
Egyéb rokonok
Holden Briggs: Talán jelenleg anyám és a húgomon kívül hozzád állok a legközelebb, bár a mi kapcsolatunk amúgy is furának nevezhető. Inkább vagy a szememben egy nagyobb testvér, mint a bácsikám, elvégre emlékszem arra az időszakra, amikor még velünk éltél. Gyakran keresem a társaságodat, és neked panaszolom el, ha a fivéred seggfejek, vagy hogy mennyire aggódok a családunk többi tagjáért. Ahogy te vagy az első, akihez fordulok, ha beüt a szar, és segítségre lenne szükségem, bár ez manapság ritkábban fordul elő. Az egyetlen dolog, amit nem bírok benned, hogy csendben tűröd apám és Russel hülyeségeit, és ahelyett, hogy összeszednéd magad, még mindig úgy ugrasz, ahogyan ők fütyülnek. Russel Briggs: Pont olyan segg vagy, mint az apám, de legalább nem szólsz bele annyira az életembe, így nincs értelme utálkoznom az irányodba. Régen, − ahogy apára is – felnéztem rád, azonban mára nyoma sincs ennek a fajta tiszteletnek a szememben. Lydia Briggs: A bácsikám felesége, akit mindig is egy kedves, megértő nőnek ismertem, azonban Kyle halála óta megváltozott. Nem tudom, hogy a bácsikám ezt látja-e, vagy foglalkozik-e a ténnyel, vagy szimplán szemet huny a probléma felett, mint ahogy apa teszi Naomival. Mindenesetre Lydia sokkal jobbat érdemelne Russelnél. Kyle Briggs: Ó, te kis takony! Nem hazudok, ha a sok hülyeséged és a majmolásod ellenére te voltál a kedvenc unokatestvérem. Követtél minden baromságba, átvetted a bandám szokásait, együtt bagóztunk az udvaron egy félreeső helyen és még a kviddicsezés kapcsán is a nyomomban jártál. Nem csoda, hogy rád hagytam a roxforti csapat vezetését, amikor elhagytam az iskolát. Rohadtul hiányzol, de a halálod elindított valamit bennem, és azóta rengeteget változtam, bár nem tudnám megmondani, hogy jó, vagy rossz irányba. Harper Briggs: A második kishercegnő a családomban, akit ha kell, akkor pontosan olyan vehemenciával védelmezek, mint a húgomat. Amióta hallottam a betegségét, azóta aggódok érte, és azóta sem tudom felfogni, hogy Russel mennyire nem tesz meg mindent a családjáért, mert az ő helyében, én valóban addig nem nyugodnék, amíg Lydiát és Harpert egészségesnek nem látom. Harpernek egyébként elég egy szót is szólnia, pont úgy ugranék egy szavára is, mint Naomiéra. Mason Briggs: Minden alkalommal, amikor rád nézek, látok benned valami furcsát. Nem azért, mert vérfarkas vagy – pont leszarom egyébként −, hanem… Nem is tudnám megfogalmazni. A te világod túl művészi, túlságosan is csendes az engem körülvevő kavalkádhoz képest. Én mindig felkavarom magam körül az állóvizet, ilyen téren viszont az ellentétemnek tűnsz. Az én szememben te vagy a „jó gyerek” a családban, akit nem tudtam volna magammal cibálni bulikba, vagy rászoktatni a cigizésre, mint annak idején Kyle-t, bár bevallom, pont a köztünk lévő enyhe távolság miatt nem is próbálkoztam.
Apróságok
Amortentia
A gyanta illata, amivel a seprűmet kentem
Mumus
Kiderülnek a múltbéli hülyeségeim; olyan leszek, mint apám
Edevis tükre
Szabadon rendelkezni az életem felett
Hobbim
Kviddicseztem; lovaspólót játszok hippogriff háton; manapság már csak azokat szekálom, akik tényleg megérdemlik; meglógás Holden kutyái elől
Elveim
Briggs vagyok, bármit megtehetek
Amit sosem tennék meg
Sose bántanám anyámat, a húgomat, Holden bácsikámat és az unokatestvéreimet
Ami zavar
Hogy a családom tele van olyan titkokkal, amiket csak akkor vállalnék fel, ha nincs más választásom; hogy apám és Russel folyton csicskáztatja Holdent, és ő nem csinál semmit; Kyle-nak nincs meg az igazi gyilkosa; apám olyan helyzetbe kényszerít, amit nem akarok; a dohányzás miatt nehezen tudnék újra kviddicsezni; hogy fenn kell tartani a tökéletes család látszatát
Ami a legfontosabb az életemben
Naomi és az édesanyám
Ami a legkevésbé fontos számomra
Talán a tetteim következményei, bár mostanában kicsit jobban foglalkozok ezekkel a dolgokkal
Amire büszke vagyok
Sikerre vittem a Mardekár kviddics csapatát; többszörös hippogriff-póló bajnok vagyok a barátaimmal
Ha valamit megváltoztathatnék
Nem állítanám a múltbéli énemet, hogy olyan dolgokat csináljak, amiket később megbánok; jobban is figyelhettem volna Kyle-ra; bár nem az apám lenne a Mágiaügyi Miniszter
Így képzelem a jövõmet
Mindenhol, csak jó távol apámtól, talán Amerikában nem lenne rossz letelepedni
Egyéb
Van egy fekete hippogriffem, amelynek a Hades nevet adtam
Először is: az anyád picsáját. Még egy ilyen levél és személyesen én megyek utánad a csigazabálókhoz feldugni a pólóütődet a seggedbe, érthető voltam? Családi szeretet ide vagy oda, néha erős késztetést érzek rá, hogy leszedjem azt a hülye szőke fejedet a nyakadról. És tudod miért, Eric? Mert ez az egész önimádó, "szarokbeleavilágba" és "mindennekénvagyokaközepe" attitűdöd egy kibaszott felvett szokás, és nálam jobban senki sem tudja, hogy ennél sokkal több van benned. Értelmesebb vagy ennél és jobb ember, csak többször kéne rá emlékeztetni - talán éppen nekem, ha már más úgysem teszi meg. Tudom, hogy neheztelsz apádra, elismerem, tényleg háttérbe szorultatok a húgoddal az utóbbi években, de nem akar ő neked rosszat... legalábbis én szeretném ezt hinni. Hidd el, próbáltam pár jó szót szólni az érdekedben a karrierválasztást illetően, de Maurice hajthatatlan volt. Ha ez számít valamit, azért szerintem jó jogász lenne belőled. Mármint gondolj bele, már szaros kis négy-ötévesként is úgy tudtál felelősséget hárítani, hogy az még a Wizengamot előtt is működött volna. Bár jobban örülnék, ha így, lényegében felnőtt fejjel többször vállalnád a felelősséget a tetteidért és gondolkodnál, mielőtt cselekszel, mert hidd el, Eric, nem lesz mindig ott a "Briggs vagyok ütőkártya". De az az igazság, hogy bármit is csinálsz, bármilyen irányba indulsz el, én úgyis szeretni és támogatni foglak. Ott voltam az első lépéseidnél, az első szavadnál, amikor először ültél seprűn és először vártad a Roxfort Expresszt, és történjék bármi, ezután is ott leszek neked. Még akkor is, ha egy idegesítő, egoista kis pöcs vagy. Na, futás foglalózni, vár a család