Míg az átváltoztatástan jól megy, addig nagyjából minden más pocsékul. Ezért is van szükségem több gyakorlásra, mint másoknak. Szeretnék bizonyítani, hogy én se vagyok olyan rossz, hiába mugli családból származom, bár tény, hogy akik hasonlóan vannak, is jobbak nálam. Néha egyszerűbb lenne feladni, de ennyire nem vagyok gyenge, soha se bocsájtanám meg magamnak, hogyha engedném elúszni ezt a lehetőséget és tudom, hogy anyuék se örülnének neki, mégha meg is értenének. Már ha tudnák, hogy mi mindenen megyek keresztül itt, a Roxfortban. Próbáltam elvonulni ezen a kellemes, tavaszi napon, egy olyan helyet keresni, ahol talán nem szúr ki senki, ezért választottam a tópart egy dús lombú fáját, melynek törzse is elrejt a kíváncsi szemek elől. Legalábbis remélem. Öltözetemet tekintve átlagosan festek, most nincs rajtam az egyenruhám, csak egy egyszerű farmernadrág, fehér sportcipővel és sötétkék pulcsival. Hajam is befontam, hogy ne kócoljon össze a szél és zavarjon meg, a pálca pedig nos, a kezemben. A fa mellett állok és egyszerű bűbájokat gyakorolgatok a faleveleken. A lebegtetéssel még nincs is gond, de amikor növelni akarom a nagyságát, majd csökkenteni, akkor nem teljesen érem el a megfelelő hatást, még némi durrogást is sikerül valahogy produkálnom, bár fogalmam sincs, hogyan. És persze ezzel fel is keltem a figyelmet. - Nézd, mit bénázik! - vigyorogva mutogat felém egy srác, aki egy kisebb csoporttal együtt sétálnak el nem túl messze tőlem. Nem próbálkozik azzal, hogy súgja ezen szavakat a társának, jó hangosan mondja, hogy hozzám is eljusson, én pedig csak félrepillantok és a pálcámat is leengedem. - Folytasd csak, had szórakozzunk! - kiállt a másik, szavait hozzám intézve, én pedig szívem szerint megsemmisülnék. Miért nem tudok láthatatlanná válni? Annyival könnyebb lenne minden. Visszaszólni viszont eszem ágában sincs, így hátha megúszhatom ennyivel és továbbállnak. Nem akarom, hogy ide jöjjenek hozzám és szivassanak vagy kóstolgassanak...
Vendég
Csüt. Május 20, 2021 5:26 pm
Amy & Dexter
"We rush into the unknown"
Hiába telik az idő, hiába tudnám megszokni a mostani környezetet, valahogy erre még mindig képtelen vagyok. Nem találom a helyem. Idegennek érzem magam, ismeretlenek között, és habár a cél az volt, hogy a kortársaimmal szocializálódjak, ez továbbra sem nagyon valósult meg, hiába közeledik olyan vészesen az év vége, amikor lényegében elszámolást kell majd adnom a pszichológusomnak az előrehaladásomról. Egyelőre nem érzem azt, hogy ez megtörtént volna. A tanulmányaimban igen: most már sokkal könnyebben mennek a finomabb varázslatok és bűbájok is, pálca nélkül is - amit még továbbra is veszélyesnek tartanak a kezembe adni, nem tudom, hogy valaha lesz-e egyáltalán lehetőségem rá -, az pedig elégedettséggel tölt el, de a tanulás mindig is ilyen volt. Abban jeleskedtem, a szociális kapcsolatokat viszont továbbra is teljes mértékben elhanyagoltam, ami nem fog túl sok jót jelenteni az év végén, Lethának pedig még véletlenül sem akarok csalódást okozni, hiszen befogadott a családjába. Annyi a minimum, hogy mindent megteszek annak érdekében, hogy neki is megkönnyítsem az életét, hiszen pontosan tisztában vagyok azzal, hogy a velem való élet egyáltalán nem könnyű. Senkinek.
Teljesen belemerülve a borús gondolataimba sétálok a birtokon, amikor meghallom a rosszindulatú hangokat. Más esetben, máskor biztos vagyok benne, hogy teljesen figyelmen kívül hagynám az egészet: hiszen mi közöm van nekem ehhez? Épp van elég saját problémám, hogy mások problémáit is a nyakamba vegyem, de most valamiért mégis megtorpanok és a kis csoport felé nézek, akik szégyentelenül szórják a megjegyzéseiket a hugrabugos lány felé, aki mindössze csak gyakorolni akar. A tanulás folyamata márpedig szent. Mielőtt meggondolhatnám magam, egyenesen a rosszindulatú diákok felé veszem az irányt. Igazából nem is kell sok mindent mondanom. A furcsaságom, az aurám, az, hogy szinte sugárzom magamból azt, hogy veszélyes vagyok… az elég ahhoz, hogy úgy döntsenek máshol keressenek elfoglaltságot. Így szó nélkül sikerül elérnem azt, hogy megfutamodjanak. Ez valahol elkeserítő, de most a célnak megfelel. - Rendben vagy? - Kérdezem a lánytól pár pillanatnyi habozás után, miután a kis csoport már távozott én pedig erőt veszek magamon, hogy közelebb menjek a hugrabugoshoz. - Ne foglalkozz velük, csak unalmas az életük, és minden apróságon köszörülniük kell a nyelvüket ahhoz, hogy érdekes embereknek tűnhessenek mások szemében, amivel azt próbálják elrejteni mennyire nem azok. - Nem mondom, hogy a hangnemem kedves: inkább nevezném tárgyilagosnak, de azért próbálkozom. - Egyébként rosszul lendíted a pálcád. 0,75 másodperccel lassabban kell és kevésbé erőteljesen, hogy sikerüljön, amit szeretnél. - Közlöm szintén tényszerűen, nem rosszindulatból. Habár én nem használok pálcát, de a megfigyelő képességem mindig is kiváló volt: arról nem is beszélve, hogy fotografikus memóriám van.
Azt hittem, hogy itt a tóparton nyugodtan gyakorolhatok majd, elvégre senkit se zavarok és nem vagyok feltűnő jelenség se, mégis megint megtalálnak. Mintha vonzanám ezeket a helyzeteket. Mostanában viszont valami kezd megváltozni. Egyesek bár továbbra is lábtörlőnek néznek és semmibe vesznek, néhányan mégis akadnak, akik mellém állnak, érdeklődnek és... segítenének. Régen nem volt ez így és fogalmam sincs, hogy mi változott, de jó érzéssel tölt el és kevésbé fájó mindaz, ami történik. Figyelmem a felém tartó fiúra vándorol, a kérdésére pedig aprókat bólogatok. Én... nem érzek félelmet vele kapcsolatban. Hogy is érezhetnék, amikor épp az előbb segített? Különös, hogy elég volt megjelennie és máris elhúztak azok, akik eddig engem piszkáltak. Ki lehet Ő? - Igen, köszönöm, jól vagyok! - tényleg. Nem bántottak, nem jutottak el addig és bár elvették a kedvem a gyakorlástól, ez a legkevesebb. Ennél általában jóval rosszabbul szoktam járni. Szavait viszont érdeklődve hallgatom, majd kicsit elmosolyodom és a távolodók után nézek. - Nem biztos, hogy nem érdekesek, egyszerűen csak szeretnek másokat piszkálni. Sajnos sokan vannak így vele, én pedig sokszor vagyok a célpontjuk, pedig egyiküknek se ártottam, soha. - sóhajtok fel halkan, majd picit megpiszkálom hajamat is zavartan. Még szemem is lesütöm kissé, de amikor ismét megszólal, meglepetten pillantok fel rá. - Meg... megmutatnád? Már persze, ha nem tartalak fel nagyon, mert nem akarlak ám zavarni és gondolom te se pont az én társaságomra vágysz és... - oké, kicsit zavarba jöttem. Némi édes pír is megjelenik arcomon. - Szóval... hálás lennék. - fejezem be előbbi szavaimat és inkább várok türelmesen. Az is lehet, hogy rögtön sarkon fordul és magamra hagy, de talán van egy aprócska esély arra, hogy mégse így tesz és marad. Ha pedig tud segíteni, az valóban nagyon jó lenne, végre nem lennék mindenben béna.
Vendég
Szer. Május 26, 2021 5:59 pm
Amy & Dexter
Ilyenkor kifejezetten hasznos, hogy a többség tart tőlem. A pletykák kegyetlen dolgok, és ha normális lennék, talán érdekelne engem is, hogy mit beszélnek rólam mások, de mivel nem vagyok se normális, se túlságosan szociális, ezért ez nekem még jól is jön. Az emberek elkerülnek és nekem ez tökéletesen megfelel, amúgy sem igazán vágyom a társaságukra. Az már egy egészen másik dolog, hogy pont az ellenkezőjére kellene törekednem, de egyelőre még az is nagy dolog számomra, hogy egyáltalán iskolában vagyok, hogy bíznak bennem annyira, hogy nem fogok katasztrófát okozni, azzal, hogy elveszítem a fejem. Még szerencse, hogy soha sem voltam kifejezetten az a típus, aki könnyen felzaklatja magát apróságokon. Azt viszont nem tudom megérteni, hogy miért jelent élvezetet egyesek számára, hogy piszkáljanak ártatlanokat, mint amilyen ártatlan ez a lány is. Messziről süt róla, hogy még a légynek se tudna ártani. Az emberek furcsák, a tinédzserek még inkább. - Nekem ez teljesen érthetetlen. - Jegyzem meg hangosan a gondolatmenetem végét. - Semmi öröm nincs abban, hogy ha másokat bánt az ember. Nem csak a másiknak okoznak ezzel maradandó sérüléseket, hanem önmagukban is, még ha ezt nem is képesek realizálni magukban, csak később. - Én már csak tudom miről beszélek. Megszámolni sem tudom, hányan haltak meg a kezeim között, akik azóta is kísértenek.
Egyre nagyobb érdeklődéssel figyelem, ugyanis nem tudom, hogy miért jött zavarba azért, mert segítséget kért. Továbbra is képtelen vagyok megérteni a legtöbb embert. - Ráérek. - Mondom ezt is tényszerűen. - Örömmel segítenék, de nem tudom, mennyire lennék jó segítség a számodra. Nekem nincs pálcám. Nem tudom még olyan jól irányítani a varázserőmet, hogy rám merjenek bízni egyet, ami teljesen logikus. Gyakorlatban nem tudom megmutatni, hogyan kell elvégezni a varázslatot, de szavakkal szívesen segítek, ha az is megfelel. - Ajánlom fel. - Nálam a varázslás eléggé másképp működik. - Szemléltetésként kiszemelek egy falevelet, ami egyből felemelkedik a földről, majd hirtelen egy fekete köd veszi körül, majd eltűnik, mintha ott sem lett volna. - Nem tudok még olyan precíz varázslatokat elvégezni, mint te. - Vallom be, mert nem akarom hitegetni.
Még csak most jött ide hozzám, még csak most szólított meg, de már most érzem, hogy másként beszél, másként viselkedik, mint a többiek. Különös, és akaratlanul is felkelti az érdeklődésemet. Igen, más, akár csak én és talán ez az, ami érdekel. - Egyetértek veled, de még fiatalok, idővel mindannyian felnövünk és sokan észreveszik magukat, megváltoznak. Azért az első éveimhez képest jobb lett a helyzet. - gondolhatja, hogy milyen lehetett számomra az első Roxfortos évem, amikor sárvérűként ide kerültem. Semmiről és senkiről nem tudtam semmit, ahogy egyetlen varázslat se akart összejönni az elején. Kinézetre pedig... csupa nagy ruhákat hordtam, méghozzá fiú ruhákat, amelyeket a bátyáimtól kaptam. Egy igazi kis senkinek számítottam, de talán én is kezdek kikupálódni, most már mindenben nem vagyok béna és bár még nehéz, most már nem akarok sírva hazamenekülni a családom ölelésébe. Most már ki akarok tartani és befejezni az iskolát, hogy segíthessek a szüleimnek és meghálálhassak mindent, amit értem tettek. A segítség viszont most jól jönne és nagyon úgy tűnik, hogy ez a fiú tudja, hogy miként kellene varázsolnom, így ha már itt van, megkérem, hogy segítsen. Nem szokásom ilyesmit tenni, de most előveszem minden bátorságomat hozzá. Amikor kimondja, hogy ráér, akkor kap egy apró mosolyt tőlem, de a további szavai őszintén meglepnek, ez pedig arcomra is van írva. - Nincs pálcád? Én... én azt hittem, hogy minden diáknak van, szóval hogy kötelező, amikor a Roxfortba jön. - de hogy nem mernek rábízni egy pálcát? Még mindig nem igazán értem a dolgot, de bólogatok a felajánlására. - Persze, azzal is sokat segítenél, köszönöm! - és ez után ámulok a rövid bemutatón. A falevél a fiú akaratának engedelmeskedve emelkedik fel, majd amikor megjelenik a köd és eltűnik, egy halk "wáó"-t hallatok, majd pillantok a srácra. - Azta! Ezt meg hogy csináltad? Csak az akaratoddal? Szóval... hűha! Nagyon menő vagy! - mert tényleg annak látom. Ilyesmit még eddig nem tapasztaltam, de a kislányos énem most előtérbe kerül, nem tehetek róla, egyszerűen lenyűgözött. Ha ilyesmit tud az akaratával, akkor egy varázspálcával ezek szerint még többre is képes lenne? Fogalmam sincs, hogy ki Ő és ekkor esik le, hogy Ő se tud többet én rólam. - Egyébként Amy vagyok, Amy Henderson, Hugrabug, ötödik évfolyam. Nagyon örvendek...? - nyújtom felé jobbom mosolyogva, miközben a pálcám átveszem a balomba. Izgatott vagyok és kíváncsi, hirtelen annyi kérdésem lett!
Vendég
Csüt. Jún. 03, 2021 4:33 pm
Amy & Dexter
Az egyből feltűnik, hogy sokkal érettebbnek tűnik a koránál, de önkéntelenül is felmerül bennem a gondolat, hogy vajon mi a története, mi tette olyanná, amilyen lett. Én tudom, hogy miért lettem olyan, amilyen, de abba mindig érdekes belegondolni, hogy másoknak, hogyan alakulhatott az élettörténete, hogy hogyan váltak olyan emberekké, mint amilyenek most. Ennek a lánynak is érdekel a története. Nehéz élete volt? Valószínűleg, mert hamar fel kellett nőnie. Akkor miért viselkedik ekkora megértéssel azok felé, akik bántották az előbb? Hogy lehet valaki… ennyire ártatlan és kedves, még ha a körülmények nehezek és keserűek is? Nem értem. Egyszerűen nem értem. - Úgy beszélsz, mintha nem lennél te is ugyanannyira fiatal, ha nem fiatalabb, mint ők. - Mondom hangosan is. - Ez rengeteg kérdést vet fel bennem. - Vallom be, és habár legszívesebben az összeset feltenném neki, hogy kiderítsem az okot visszafogom magam, mert pontosan tudom, hogy ezek olyan dolgok, amikről az emberek nem szívesen beszélnek. Én sem. - Hogy tudsz nekik ilyen könnyen megbocsátani? Hogy nem vagy dühös, csalódott, és keserű mindenkivel szemben, aki valaha bántott téged? - Bukik ki belőlem mégis pár kérdés, mert ezt nagyon szeretném tudni és a képességet valahogy elsajátítani. Ha egyáltalán ez egy olyan dolog, amit el lehet sajátítani… lehet, hogy ez csak a jó emberek sajátja, amilyen én soha nem leszek.
- Igen… ez a szabály. Én egy kicsit… kivételes eset vagyok. - Vallom be egy pillanatra kerülve a tekintetét. - Csak különleges engedéllyel lehetek itt, és ez is csak a nevelőanyámnak köszönhető, meg annak, hogy a pszichológusom azt tanácsolta, hogy érdemes olyan környezetbe tenni, ahol rá vagyok kényszerítve a kortársaimmal való kommunikációra. Ezért lehetek csak itt. - Magyarázom érzelemmentesen. - Ha a kezembe kerülne egy pálca, 80,2 % az esély arra, hogy egyszerűen felrobbanjon a kezemben, és a többi opció sem feltétlenül biztonságos. Nem lenne szerencsés, ha megölnék valakit, vagy felrobbantanám az iskolát a szándékomon kívül. - Egy pillanatra sem rezdülök, így egyből rá lehet jönni, hogy egyáltalán nem viccelek, hanem minden szavamat komolyan gondolom.
Szívesen ajánlottam fel a segítségemet, mert bízom abban, hogy ez majd visszaadja a gyakorláshoz a kedvét. A tanulás tényleg fontos, és látszik rajta, hogy ő szeretne is tanulni, ezt pedig senki és semmilyen körülmények között nem veheti el tőle, főleg azok a tuskók nem korábbról. - Szívesen. - Mondom ezt csak biccentve, egyszerűen, nem ragozva túl. - Menő? - Kérdezem őszintén meglepve, a kis bemutató után. - Nem, nem vagyok az. Obscurus vagyok. Hallottál már erről? - Kérdezem halkan, hiszen jobb tisztázni: még akkor is, ha esetleg ezzel őt is elijesztem magam mellől. Nem lepődnék meg rajta.
Végül bemutatkozik. Szóval, Amy. Egyből elraktározom az információt, mint ahogy mindig mindennel, majd egy pillanatra a kinyújtott kezére meredek. Legszívesebben egyből rávágnám, hogy nem érek hozzá senkihez és én sem szeretem, ha hozzám érnek, de már rég rájöttem, hogy ezzel a viselkedéssel nem fogok előre haladni az életemben, ezért végül mégis kinyújtom a kezemet, hogy kezet fogjak vele, de… félúton megállok. Vért látok a kezemen. Egyik pillanatról a másikra elsápadok, majd gyorsan visszahúzom a kezemet és önkéntelenül is beletörlöm a taláromba, pedig tudom, a fejemmel tudom, hogy a vért, csak odaképzeltem. - Ne haragudj, nem megy a kézfogás. Nem akarlak bemocskolni, amikor olyan tisztának és ártatlannak tűnsz. - Most először hallatszik némi érzelem is a szavaimban, de viszonylag hamar összeszedem a közjáték után, főleg mivel egy újabb pillantás a kezemre jelzi, hogy valóban csak képzeltem azt, hogy vér volt rajta. - Én Dexter Armstrong-Shaw vagyok. Hollóhát, negyedik évfolyam. - Mutatkozok be azért én is hivatalosan, visszazökkenve a szokásos hideg vérembe. - Próbáld meg újra a varázslatot, ez alkalommal közelebbről tudlak figyelni, hogy tudjam hol rontod el. - Térek rá nem sokkal utána egyből a lényegre.
Nem véletlenül tartanak furcsa lánynak a legtöbben, én mégse tudok rájuk haragudni. Valóban megértéssel kezelek mindent, továbblépek, akkor is, hogyha olykor túl sok lesz és éjszakákat bőgök végig azon incidensek miatt, amik engem érnek. Senkinek se kívánok rosszat, mert az semmin se változtatna, de hiszek benne, hogy idővel sokan mások lesznek, ahogy érettebbé válnak. - De mások vagyunk... Én... szóval én mindig különcnek számítottam. - sóhajtok fel kissé, majd a kérdéseknél kíváncsian pillantok fel rá. - Kérdezz nyugodtan, szívesen válaszolok, amire csak tudok! - még csak nem is sejtem, hogy milyen kérdések lehetnek, de nem szokásom titkolózni és magánjellegű kérdésekkel egyébként se nyitna. De ha mégis, nos... megmondtam, hogy válaszolni fogok neki, innentől az Ő döntése, hogy él-e a lehetőséggel. - Mondd, mitől lenne jobb, ha dühös lennék és kimutatnám nekik, hogy mennyire fáj az, amit csinálnak? Hidd el hamarabb megunják, ha nem látják rajtam, hogy rossz érzéssel tölt el. A megbocsájtás pedig... nos, nem vagyok haragtartó, az emberek változnak és én hiszek abban, hogy mindenkinek több esély jár. Saját magamat emészteném fel, ha engednék a dühömnek és a fájdalomnak, de így... boldogabb tudok lenni. - mosolyodom el őszintén, miközben arcát fürkészem. Nem vagyok biztos benne, hogy képes voltam teljes választ adni, de ez egy olyan dolog, ami ösztönből jön, belőlem árad. Nem vagyok képes mindent megfogalmazni, de próbálkozom még, ha szeretné. Viszont nekem is lennének kérdéseim, amiknek nem biztos, hogy örül, de ha úgy érzem, hogy nem, akkor befejezem ám. Nem szeretném, ha faggatásnak venné, na meg, úgyse felel, ha nem akar, de ha igen, okosabb lehetek. Arra, hogy Ő kivételes eset láthatja, hogy felkelti az érdeklődésemet, de csendben várok, hogy folytassa. - Értem! - biccentek aprót némileg elkomolyodva. Szóval pszichológushoz is jár... Mi történhetett vele? Saját magam miatt kevésbé szoktam aggódni, mint mások miatt és bár Ő egy idegen a számomra, mégis elfog némi aggodalom. - Remélem, hogy jót tesz neked ez a környezet. Ha... ha tudok bármiben segíteni, megtalálsz. Vagy ha csak beszélgetnél... de csendesen is jó társaság tudok lenni és szívesen meghallgatlak. Tudom, hogy még nem ismersz, lehet, hogy ez furcsán hangzik most, bocsi. - zavartan félrepillantok, de aztán visszanézek rá, amikor folytatja a történetét és rátér a pálcára. Ajkam résnyire kinyílik, ahogy hallgatom Őt. Mekkora ereje lehet, ha ilyesmire képes lenne? - Ha megölnél valakit? Még csak most látlak először, most beszélünk először, mégse gondolnám rólad, hogy képes lennél bárkinek ártani. - rázom meg a fejem, tagadva a tagadhatatlant, mert ezt Ő jobban tudja nálam. De ugye... ugye senkit se bántott még? Picit elbizonytalanodtam, mégse érzem azt, hogy veszélyben lennék mellette. Pedig talán azt kellene éreznem. Komolyan beszél, ezt jól látom rajta, így aprót nyelek, de mégis magam mellett tudnám még, ha maradna még. Nem fogok megijedni attól, amit mond, egyszerűen nem akarok, elfogadom hát a segítséget. A bemutató viszont valóban lenyűgöző a számomra, még soha se láttam ehhez foghatót. Ki ez a fiú? - Igen, különleges! - bólintok aprót, majd a következő szó, amit kiejt a száján idegennek hangzik. Akármennyire is agyalok rajta, nem hangzik ismerősnek... még soha se hallottam és nem is olvastam róla. - Obscurus? Én... nem, nem tudom, hogy mi az. Elárulod? - szeretném tudni, ezt láthatja rajtam. De a válasz se fog eltántorítani attól, hogy szeretném, hogy maradjon, így kezem felé nyújtom, a nevemet pedig hallhatja, méghozzá egy teljes bemutatkozás kíséretében. Édesen mosolygok rá, szemeim is kedvesen csillognak, mégse ér el hozzám a keze és mintha sápadtabb lenne. Lepillantok saját kezemre, majd az övére, végül felnézek ismét a szemeibe, de nem kell feltennem a kérdést, felel magától rá. - Semmi baj! Te ne haragudj, nem akartam rosszat! - persze magamat hibáztatom, mint mindig, elvégre én kezdeményeztem. - Bemocskolni? Már miért mocskolnál be? Hé, nincs semmi baj! - már majdnem hozzáérek finoman alkarjához, de aztán visszahúzom a kezem. Felfogtam szavait, megtartom a távolságot, ahogy szeretné. - Negyedik évfolyam? Azt hittem, hogy nagyjából egyidősek vagyunk. De nagyon örvendek, Dexter! - végül biccentek, majd a pálcám feljebb emelem és az egyik falevélre mutatok vele. - Az egyszerűbb bűbájokat gyakorlom, mert... nem igazán mennek. A lebegtetés még igen, de a méret növelés vagy csökkenés kevésbé. - bezzeg az átváltoztatástan szinte kisujjból sikerül. A levél színét meg tudnám másítani, mégse ez a cél. Igyekszem a korábbi tanácsot megfogadni, lassabban varázsolni, miközben elhangzik a Baziteo varázsige is, de csak mocorog picit a levél, majd végül hirtelen apró darabokra szakad. - Ajjaj, valamit nagyon elrontottam! - harapom be alsó ajkam, majd zavartan pislogok a fiú felé. - De a varázsige jó volt, nem? - elvileg azt jól memorizáltam. Hol a hiba? Tényleg ennyire szerencsétlen lennék, hogy képtelen vagyok megtanulni normálisan varázsolni? Az is csoda, hogy az ötödik évfolyamig eljutottam így...
Vendég
Kedd Jún. 08, 2021 5:47 pm
Amy & Dexter
Számomra még mindig felfoghatatlan, hogy tényleg léteznek ilyen emberek. Nehéz felfognom, nehéz megértenem és nehéz elfogadnom. A környezet amiben felnőttem csak arra tanított meg, hogy a Doktor kegyetlen, érzelemmentes, tudományos, nem tapasztaltam azt, hogy bármi jó is származna abból, ha törődök valakivel. Ha közel kerültem valakihez, akkor az előbb-utóbb úgyis meghalt, a lehető legfájdalmasabb módon, hogy aztán később a boncasztalon kössön ki a kezeim között, így nagyon hamar megtanultam, hogyan tudom lekapcsolni az érzelmeimet, és fókuszálni a feladataimra. Aztán jött az a kisfiú, aki valamilyen oknál fogva képes volt áttörni az érzelmeim elé emelt falon, majd amikor meghalt jött Letha, és egy csapásra minden más lett. Rá kellett jönnöm, hogy nem minden ember eredendően rossz, de ezt még mindig nehezen dolgozom fel és még mindig nehezen vagyok képes bízni bárkiben is. - A különcség nem feltétlenül rossz, csak egy nehezebb út, mert kevesebben fogadnak el a társadalomban. - Én már csak tudom.
Kicsit - nagyon -, meglepő az, hogy egyből belemegy abba, hogy bármilyen kérdésemre válaszol, de ez csak még jobban feltüzeli bennem a kíváncsiságot, így már ha akarnék se tudnék megálljt parancsolni a kérdés áradatnak. Utána pedig csendben hallgatom a válaszát és próbálom… próbálom megérteni. Tényleg. Minden erőmmel. - Nem, valószínűleg tényleg nem lenne jobb, viszont ha kiállnál magadért, akkor előbb-utóbb abbahagynák. Az emberek pedig lehet, hogy változnak, de sokan elértek már egy olyan pontra, ahol nincs visszaút. Ahonnan már nem tudnak megváltozni. Tisztában vagyok azzal, hogy nem minden ember fekete, vagy fehér, hanem a szürke skálán mozognak, de nem hiszem, hogy én képes lennék ilyen… megbocsátó lenni, mint te. Főleg gyerekekkel töltöttem az időmet, és volt arra lehetőségem, hogy megfigyeljem a viselkedésüket. Igaz, hogy extrém környezetről van szó, de… már gyerekként is szörnyen kegyetlenek tudnak lenni. A túlélés érdekében, azok, akik barátok voltak előző nap, minden szégyenérzet nélkül lökik a másikat a halálba, hogy ők maguk túléljék. Azok pedig, akik netalántán olyan értékes gondolatokkal rendelkeztek, mint amilyennel te… ők… egy hétig sem élték túl. Értékesek tehát a gondolataid és becsülendők, de ha összességében nézzük a dolgokat, mindig lesznek olyanok, akik ki fogják ezt használni és bántani fognak. - Mondom tárgyilagosan. Értékelem benne azt, amit mond, de akárhogy is nézem a dolgokat, ezzel csak fájdalomban lesz része. - Azért remélem, hogy nem így lesz. - Teszem hozzá, hogy egy kicsit enyhítsem a szavaim súlyát.
Elgondolkodva figyelem pár pillanatig, amikor egyből felajánlja a segítségét. Elképesztő, hogy mennyire önzetlen, pedig fogalma sincs, hogy milyen lénnyel áll szemben. - Érzem magamon a változást, de nem tudom megmondani, hogy pozitív, vagy negatív irányba. Továbbra sem vagyok képes egyszerűen kommunikálni másokkal, és sokan tartanak tőlem, ahogy azzal is problémáim vannak, hogy érzelmeket mutassak ki mások felé. Ez részemről egy védekező mechanizmus, az egész világgal szemben és nem tudom, hogy valaha is képes leszek-e levetkőzni ezt magamról. - Mondom ezt is tényszerűen, mintha csak… újra egy kísérleti alany lennék, csak ezúttal saját magamon végzem a megfigyeléseimet. - Úgy ajánlod fel a segítségedet, hogy nem is ismersz. Vajon mikor jönne el az a pont, amikor rájönnél, arra hogy mennyire rossz… ember vagyok? - Kérdezem halkan, kerülve egy pillanatra a tekintetét. - Magamtól valóban nem jutna eszembe megölni senkit, de az tagadhatatlan, hogy nagyon sokan haltak meg a kezeim között. Volt olyan is, akit én magam öltem meg azért, hogy megszűnjenek a végtelennek látszó szenvedései. Sokan meghaltak a mágia kitöréseim miatt is és volt olyan is, aki azért halt meg, mert önző érdekekből kiragadtam őt a megszokott környezetéből, ahol valószínűleg amúgy is meghalt volna, de… akkor is én voltam az oka. - Avatom be halkan, továbbra is fenn tartva az érzelemmentes maszkomat, de… nem vagyok jól. Sosem voltam jól, és nem tudom, hogy valaha képes leszek-e erre.
- Az obscurus egy megállíthatatlan, alapvetően kontrollálhatatlan sötét erő, ami bármikor kitörhet, hogy aztán visszatérjen a gazda testbe, jelen esetben belém. Ez egy elfojtott energia megtestesülése, ami úgy jön létre, ha egy fiatal boszorkányt, vagy varázslót arra kényszerítenek fizikális és mentális bántalmazással, hogy elnyomja magában az ébredező varázserejét. Ritkán fordul elő és ha előfordul és szabadjára kerül ez az energia, mindent és mindenkit elpusztít a közelében. Az ereje függ attól, hogy mennyire erős az adott boszorkány, vagy varázsló, de általában hamar felemészti őket ez az erő, és mindenki belehal tizennégy, tizenöt éves koráig. Legalábbis… eddig senkit sem ismertek, aki túlélte volna ezt a kort. Engem kivéve, de én mint említettem kivételes eset vagyok. Képes vagyok irányítani a bennem rejlő energiát, és kontroll alatt tartani, bizonyos… kísérleteknek köszönhetően. Néha előfordul, hogy kitör belőlem, amikor szabad utat engedek az érzelmeimnek, de ez csak extrém körülmények között fordul csak elő. Ezért állandó megfigyelés alatt vagyok, nem lehet pálcám, és mivel eddig egy izolált környezetben voltam, és sok mindent kell még tanulnom, inkább az életről, mint a könyvekről, ezért a negyedik évfolyamban kezdtem meg a tanulmányaimat. - Magyarázom el neki csendesen. Nem nehéz erről beszélni, mert ez vagyok én, és ezen, ha akarnék se tudnék már változtatni. Azt sokkal nehezebben tudom feldolgozni, hogy egy ilyen szörnyeteg, mint én, hogy létezhet, és sokszor gondolom azt, hogy mindenkinek sokkal egyszerűbb lenne, ha nem is léteznék.
Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy mennyire képes felzaklatni, egy egyszerű kedves gesztus, mint egy kézfogás. - Nem… tudom, hogy nem akartál rosszat, csak én vagyok furcsa. - Mondom kicsit tiltakozóan a bocsánatkérésére, hiszen neki nincs miért. - Amy… te ártatlan vagy, én nem vagyok az. Soha nem voltam az. Tettem dolgokat, amikre nem vagyok büszke és minden valószínűség szerint még tenni is fogok ilyeneket. Jobban jártál volna, ha soha sem jövök ide hozzád. - Valamiért mégsem fordítok neki hátat és megyek el, hanem elhatározom magamban, hogy valahogy, de elérem, hogy sikerüljön neki a gyakorolt bűbáj. Ezért, amikor újra megpróbálkozik a varázslattal, minden apró kis részletre koncentrálok, hogy kiszűrjem, hogy hol lehet a hiba. - A varázsigét jól ejtetted ki. A kézmozdulatoddal van még mindig a probléma. Túlságosan rástresszelsz és ezért merevebbek a mozdulataid. - Elgondolkodva figyelem őt egy pár pillanatig. - Csukd be a szemed. - Mondom hirtelen. - Képzeld el, hogy egy tenger közelében vagy, a parton. A hullámok lassan, lágyan közelítenek a lábaidhoz, de sosem érnek el igazán. Képzeld el azt, hogy a falevél az egyik ilyen hullámon van, és úgy mozgasd a kezed, mintha csak az a hullám lenne, ami a falevelet hordozza magán, és képzeld el, ahogy szépen lassan nagyobbá válik a formája. - Adom neki az instrukciókat egy egészen más megközelítésből, remélve azt, hogy ez segíteni fog neki.
Sokan furcsának tartanak, gyengének és szánalmasnak azért, amilyen vagyok, én mégis jobbnak látom ezt az utat járni az erőszak helyett. Már csak két évem van vissza, utána pedig hazamehetek végre és segíthetek a szüleimnek, az itteni fájdalmas emlékek pedig idővel megfakulnak majd. - Volt idő, amikor megpróbáltam kiállni magamért, de rosszabbul jártam. Hidd el, úgy tapasztaltam, hogy ez a legjobb út. - a fizikai fájdalmat nem bírom elviselni, meg akarom kímélni magam tőle, ahogy lehet. így pedig működik, bár belém kötnek, de nem bántanak... csak lelkileg. - Mindannyian mások vagyunk, nem baj, ha te nem tudsz mindenkinek megbocsájtani. - mosolyodom el kedvesen szavait hallva, mert ezzel sincs baj. Én vagyok fura, tudom jól. De amit ez után mesél az... az megijeszt és elborzaszt egyszerre. Testem kicsit megfeszült, szép szemeimben ijedtség csillan, de nem vágok közbe, meg se szólalok. Honnan ezek a tapasztalatok? Mi történt vele? - A túlélésért sokan sok mindenre képesek, jól tudom, ahogy azt is, hogy én... gyengébb vagyok, mert nem magamat helyezem előtérbe, de nem tudok és nem is akarok megváltozni. Nem tudnék tükörbe nézni, ha én is olyan lennék, mint Ők. - és hogy a jövőben is bántani fognak és kihasználni? Könnyen lehet, de erre nincs garancia. Ha mugliként élek majd, akkor nem fognak ártani nekem, észre se vesznek majd. Az pedig egy dolog, hogy néhány varázslattal segítek majd a farmunk helyzetét. Attól még nem leszek célpont, senkit se fog meghatni, hogy a világon vagyok. Az iskola kegyetlen és a diákok, tudom én is, de attól még van esély arra, hogy megváltozzanak. - Hogy tudtad te ezeket megfigyelni? Ez nagyon ijesztően hangzik... - kérdezek most rá arra, amit az előbb mesélt, majd bólintok arra, hogy igen, én is remélem, hogy nem neki lesz igaza. - Én még nem ismerlek, de úgy érzem, hogy nincs okom tartani Tőled. Te... nagyon kedves vagy és bízom benne, hogy idővel könnyebb lesz. Nem egyszerű beilleszkedni, én ebben nem tudok tanácsot adni, hogy csináld, hiszen nekem se ment, de... - és ez után ajánlom fel a segítségemet, hogy én bármikor meghallgatom Őt és ha beszélgetne valakivel, nos... itt leszek. Bár valószínűleg nem pont az én társaságomra vágyna, de ha mégis, az ajánlat nem évül el. - Miért kellene eljönnie annak a pontnak? Miért kellene, hogy rossz embernek lássalak? - kérdezek rá őszinte kíváncsisággal, majd amikor az ölés szóba kerül, egy picit sikerül megrémisztenie, majd fokoznia ezt a rémületet, amikor kijelenti, hogy sokan haltak meg a kezei között. Nagyon sokan. De nem kell kérdeznem, mesél magától, elém tárva múltja bizonyos eseményeit, amelyeket a halál lengett be. - A szavaidból úgy érzem, hogy nem te voltál a hibás, nem te akartál ártani nekik, sőt, segíteni akartál. Ne... ne hibáztasd magad, bár tudom, hogy ez nehéz. Én... én sajnálom, hogy mindezt át kellett élned, főleg ilyen fiatalon. Ez nem helyes, hogy ilyen nehéz életed volt. - és még milyen nehéz... mert ahogy folytatja, elmondva, hogy mi Ő valójában és hogyan vált azzá, ami arcom elsápad és akaratlanul is nyúlok ki finoman kezéért és szorítok rá. Ha elhúzná, persze bocsánatkérően visszahúzom kezem, nem erőltetem. Az agyamban cikáznak a gondolatok, kellene valamit okosat mondanom, érzem, de feldúlt az, amit megtudtam és nem találom még a megfelelő szavakat. - Nem helyes, hogy ilyen fiatalon ennyi szenvedésen kellett átesned. - nem akarom faggatni a részletektől, miattam ne élje át újból ezeket, bár így is önmagától is sok mindent elárult. Pedig Ő se ismer engem, mégis őszinte. Más, mint a többiek, ezt egyre tisztábban látom, és tudom, hogy én meg akarom ismerni Őt. - Komolyan mondtam, hogyha bármiben tudok neked segíteni, hogy könnyebb legyen, akkor segítek! Tudom, hogy még csak most találkoztunk először és pár perce ismerjük egymást, de én örülnék, ha tudnék segíteni a beilleszkedésben vagy hogy legalább egy kicsit könnyebb legyen az életed. Megérdemelnéd! - a bemutatkozásra is ez után sort kerítünk, bár a kézfogás még nem megy neki, az okát pedig most már tökéletesen tudom. - Nem, ez nincs így! - hoppá, úgy tűnik képes vagyok megmakacsolni magam. - Én hiszek abban, hogy okkal találtál rám és jöttél ide. Hogy okkal találkoztunk! - és pontosan ezért akarok segíteni neki, ahogy... ahogy Ő is segíteni akar nekem. Engedem, hogy ezt tegye, így ismét varázsolok, de a növesztő bűbáj nem éppen úgy sikerül, mint ahogy szerettem volna. - Igazad van. - bólintok aprót. Túlságosan aggódok azért, hogy megint nem fog sikerülni a varázslat. Viszont amikor mondja, hogy csukjam be a szemem egy kicsit meglepetten pillantok rá, de nem nézek körbe, nem foglalkozom azzal, hogy kik figyelnek éppen felénk, engedelmesen lehunyom kékségeimet, majd próbálok odafigyelni a légzésemre, miközben elképzelem a tengerpartot és a hullámokat, majd az egyik ilyen hullámon a falevelet. Jobb kezem kinyújtom, amiben a pálca van, most óvatosan, finoman mozgatom, nem olyan mereven, mint az előbb. Még nem varázsolok, még csak rákészülök, majd kinyújtom kezem és ismét a falevélre mutatok, most természetesen egy másikra. - Baziteo... - mondom halkan, szinte suttogva, a falevél pedig lassan nőni kezd. Háromszor akkorává válik, mint amekkora volt, én nekem pedig felragyognak szemeim, kezeim össze is ütöm, majd hálásan pillantok Dexterre. - Sikerült! Láttad? Sikerült! Én... köszönöm! - levontam a tanulságot. Nem szabad merevnek maradnom, ki kell zárnom a környezetemet, nem foglalkozva senkivel se, akkor menni fog. Talán órán is. Igyekszem így tenni legközelebb.
Vendég
Szer. Jún. 16, 2021 3:44 am
Amy & Dexter
Úgy szemlélem az előttem lévő lányt, mint egy érdekes, egzotikus, ritka teremtményt, amilyennel még sohasem találkoztam, és lehet, hogy ez bántó, de igazából én mindenkit így szemlélek magam körül, hiszen akármennyire is lett volna időm “hozzászokni” az emberekhez, nekem ez még mindig nem igazán sikerült. - Nem akarlak meggyőzni. - Mondom őszintén. - Teljesen a te dolgod, hogy hogyan akarsz majd cselekedni a jövőben, én csak megosztottam veled az eddigi tapasztalataimat, bár tény és való, hogy én nagyon extrém környezetből származom, így valószínűleg vannak lyukak az érvelésemben, tekintetbe véve, hogy nem nagyon ismertem még ki az itteni világot. Pláne nem a tinédzsereket. - Gondolkodom hangosan, mintha én nem lennék ugyanebben a korban. - Még csak azt sem mondhatom, hogy nem tudok megbocsátani valakinek. Inkább… hogy is fogalmazzam… - Töprengek el egy egészen pár rövid pillanatra, az érzelmeim kifejezésében tényleg nem vagyok a legjobb. - Semleges vagyok a legtöbb emberrel szemben. Az eszemmel tudnom kellene, hogy mi a rossz és mi a jó, de ez a két fogalom össze van egy kicsit keveredve a fejemben. Ahol felnőttem, a legtöbb dolog rossz volt, de ez akkor még nem teljesen tudatosult bennem, úgy éreztem, hogy ez szükséges ahhoz, hogy elismerést kapjak. Ha úgy éreztem volna, hogy valami nem helyes, akkor elnyomtam magamban ezt a hangot, és megtettem, mert elvárták tőlem, és érte elismerést kaptam és privilégiumokat. Könyveket… főleg könyveket, a könyvekért a lelkemet is eladtam volna, és azt hiszem ez valamilyen szinten meg is történt. Nem tudom, hogy jól magyarázom-e… - Jövök kicsit zavarba, de még ennek ellenére sem nagyon látszik bármi is az arcomon, egyedül az árulkodik erről, hogy lejjebb húzom a talárom ujját és rövid időre kerülöm a tekintetét.
- Én ezt nem tartom gyengeségnek, szerintem ez inkább azt jelzi, hogy erős vagy, mert képes vagy szembemenni a tömeg akaratával. Ez különleges, és sose veszítsd el ezt. Szerencsére nem vagy olyan szituációban, hogy amiatt kellene aggódnod, hogy túlélj, ezért pedig semmiképp se add fel önmagad, mindig maradj ilyen. Több ilyen ember kellene erre a világra. - Sóhajtok alig hallhatóan. - Sajnálom, nem akartalak megijeszteni. - Jegyzem meg egyből, kicsit szégyenkezve. - Általában én a háttérben voltam, én… más voltam, mint a többiek. Mindig is könnyebben tudtam elnyomni az érzelmeimet és objektíven szemlélni a dolgokat, és általában rengeteg szabadidőm volt, így mindent megfigyeltem, amit tudtam magam körül. Az is természetesen jött, hogy minden információt meg akartam szerezni, ami csak az utamba került, az összes könyvet elolvasni, az összes dolgot megtanulni… azt hiszem ez az egy dolog biztosan nem változott az életemben. - Jelenik meg egy egészen halvány mosoly az arcomon. - Én? Kedves? - Kérdezem őszintén meglepődve ezen a kijelentésén. - Sok mindennek neveztek már, de a kedves nem volt a repertoárban. De azt jól érzed, hogy jelenleg nem kell tartanod tőlem. Szándékosan biztosan nem bántanálak. - Ezt valahogy jobb letisztázni, mert nem szeretném, ha félne tőlem, bár sajnos tudom, hogy ez a pont biztosan el fog jönni valamikor a jövőben, ha egyáltalán újra fogunk beszélgetni egymással.
- Tapasztalat. - Mondom ki csak egyszerűen a kérdésére. - Tény és való, hogy nem nagyon kezdeményeztem senkivel, semmilyen kapcsolatot, de aki velem próbálkozott volna, az hamar rájött, hogy… nem vagyok egyszerű. Az egyik pillanatban még úgy tűnhet, hogy normális vagyok, és talán egy darabig képes is vagyok fenn tartani ennek az álarcát, de előbb, vagy utóbb, ez az álarc lehullik és akkor látszik, hogy igazából nem kellene emberek között lennem. - Komolyodom el megint. - Most pedig nem a hirtelen mágia kitörésről beszélek, azt úgy érzem, hogy tudom kezelni. Túl sok minden történt velem, túl sok mindenben vagyok… eltörve? Nem tudom, hogy jól meg tudom-e fogalmazni a gondolataimat. Úgy gondolom, hogy soha nem leszek képes eltávolítani magamból ezt a sötétséget és csak teher leszek majd mindenki számára, aki csak közelebb kerül hozzám. - Halkul el a hangom és kezdem a földet tanulmányozni behatóan. Csak akkor pillantok fel újra, amikor megérzem a kezét a karomon és habár az első ösztönös reakcióm az lenne, hogy egyből elhúzódjak tőle, valamiért mégis hagyom… egy darabig. Egy egészen rövid pillanatig. - Ez kedves tőled, de nem hiszem, hogy tudnál segíteni. - Mondom ezt is egyszerű tényként. - Vannak olyan dolgok, amiket csak én tudnék megjavítani magamban, de egyelőre képtelennek érzem rá magam. Ami pedig a múltat illeti… mindennek okkal kellett történnie. Szeretek ebben hinni. Ha nem az történik ami, akkor nem lennék életben, bár lehet, hogy az sokkal egyszerűbb lett volna mindenkinek, ha már a legelején eltávozom az élők sorából, vagy a kísérletek közben. - A szavaimból lehet érezni, hogy komolyan gondolom, amit mondok. - Úgy gondolod okkal találkoztunk? Úgy látod, hogy ezután is fogunk beszélgetni egymással? Mert én megérteném, ha azt mondanád, hogy nem, és ezentúl elkerülnél. - Nézek a szemeibe.
Aztán végül rátérünk a maradásom okára: a varázslásnak a gyakorlására. Csendben figyelem, ahogy engedelmeskedik, majd önkéntelenül is mosolyogni kezdek, annyira, hogy még a gödröcskék is megjelennek az arcomon, amikor végül sikerül neki a varázslat. Ez elég ritka látvány az én részemről. - Örülök, hogy sikerült. - Biccentek, továbbra is felfelé görbülő ajkakkal. - Igazán nincs mit, nem sok mindent tettem. Te voltál végül képes helyesen elvégezni a varázslatot, ezért minden elismerés neked jár. Én nem tudnám megcsinálni még. - Teszem hozzá mindenféle neheztelés nélkül, hiszen valóban örülök a sikerének. - Remélem az órádon is sikerülni fog. - Egy kis darabig beáll közöttünk a csend, mert nem igazán tudom, hogy jelenleg mihez kezdjek a helyzettel. Segítettem neki, ő megcsinálta, ez azt jelenti, hogy itt az ideje elköszönnünk, hogy aztán ki-ki menjen a saját dolgára. Akkor miért érzem úgy, hogy még nem igazán van kedvem ezt tenni? Hiszen mit csinálnék? Valószínűleg megint belemerülnék az egyik könyvbe, teljesen kizárva a külvilágot, de az miben segítene abban, hogy normális emberi lénnyé váljak?
Egyáltalán nem zavar, ahogy engem fürkész, tudom jól, hogy sokak számára itt furcsa vagyok és egyre inkább azt érzem, hogy soha se leszek képes beilleszkedni közéjük. Pedig én igyekszem, már ötödik éve, de ha eddig nem sikerült, kétlem, hogy valaha is menne. Persze szereztem barátokat, nem utálnak, de... túlságosan szerencsétlen vagyok boszorkánynak. Dexterrel viszont nagyon másképpen gondolkodunk, amivel nincs semmi baj, de egy tanács miatt nem tudok rögtön máshogy viselkedni. Türelmesen hallgatom végig, amit mond és el is merengek rajta. Tudom, hogy nem arra vágyik, hogy sajnáljam, inkább arra, hogy megértsem Őt és próbálok is így tenni, de amit elém tár, az számomra valóban extrém körülmény. - Ahogy telik az idő, majd egyszerűbb lesz a számodra is a beilleszkedés. Nagyon más ez a hely és a... világ is, mint ahonnan te jöttél, itt a könyvekhez is bármikor hozzáférsz a könyvtárban, nem számít jutalomnak, de ezt már te is tudod. - nem, nem mondom ki ismét, hogy mennyire sajnálom, hogy ilyen élete volt, pedig majdnem ajkaimra jönnek a szavak. - Igen, jól magyarázol mindent. Örülök, hogy kijutottál onnan. - de vajon hogyan? Nem merem feltenni most ezt a kérdést, hiába érdekelnének oly nagyon a részletek. Majd talán egyszer, ha... ha megismerhetem, mert szeretném megismerni Őt. Talán kölcsönösen is segíthetünk majd egymásnak. A következő szavakra és tanácsra zavartan igazítok el egy hajtincset fülem mögé, majd mosolyodom el kissé, miközben Dexterre tekintek. - Köszönöm, igazán kedves tőled, de ha olyan helyzet adódna, nem biztos, hogy lenne erőm és merszem szembemenni a tömeggel, de talán ilyesmire nem is lesz szükség. - mert nem vagyok olyan helyzetben, ahogy Ő is mondja, hiszen nem az életem múlik a tetteimen. Azaz részben, de nem szó szerint. Amit viszont mesél az némileg megrémít, tudom, hogy nem szabadna kimutatnom, de túl őszinte ember vagyok és az arcomra vannak írva gondolataim is. De talán neki is jobb így, hogy nem hazudok a szemébe véletlenül se. - Úgy érzem, hogy érettebb vagy a korodnál. - merengek el további szavai után, nem térve ki a részletekre, direkt kerülve most, mert így is mélyen belementünk már, nem akarok vájkálni. Lesz min gondolkodnom, és most már biztosan érzem, hogy az én életem egyáltalán nem nevezhető rossznak, mert vannak, akiknek sokkal rosszabb jutott. Nekem még egy boldog családom is van, akik szeretnek és hazavárnak, nem számít, hogy nem rendelkeznek mágikus képességekkel. - Igen, te kedves vagy, és én így nevezlek, mert őszintén így gondolom. És tudom, hogy nem bántanál, ne aggódj. - mosolygok rá és bár jelenleg nem érzek félelmet, azok alapján amit elmesélt tudom, hogy mégis kellene. De amíg nem találkozok vele olyan szituációban képes vagyok teljesen eltekinteni ettől az érzéstől, hiába meséli el mindazt, amit. Nem tőle félek, hanem maguk a tények ijesztenek meg, a megtörtént események. - Minden ember más... - nézek a szemeibe, és csak azért, mert másoknál azt tapasztalta, hogy negatívan állnak hozzá, nekem még nem kell így tennem. - Szerintem pedig pont hogy emberek között kell lenned, mert te magad is ember vagy. A közösségi élet, a barátok, minden, ami akár egy iskolában körbevesz is segíthetnek. Persze ronthatnak is, ha olyan helyzetbe kerülsz, de te nem olyan vagy, akibe csak úgy belekötnének. Aki pedig közelebb kerül hozzád, hidd el, nem fog tehernek érezni semmit! Több lelkileg sérült ember is van a világon Dexter, akiken tudnak segíteni. És most nem az orvosokra célzok, hanem azokra, akik szeretik Őket és foglalkoznak velük. - kezem egy rövid időre karjához ér, de hamar visszahúzom, érzékelem, hogy nem kéne. Végül finoman bólintok, elfogadom a válaszát, hogy nem tudnék segíteni neki, mert én is érzem, hogy ehhez kevés vagyok. Miért pont én lennék az, aki képes ilyesmire? De valahol mélyen belül megszületik az elhatározás bennem, hogy lehet, hogy képtelen leszek rá, de meg kell próbálnom, az nélkül sohase derülhet ki, hogy menne-e. - Ne gondolj ilyenre! Okkal vagy életben és élned is kell. És igen, úgy gondolom és ha te is szeretnéd, akkor én nagyon örülnék, ha máskor is beszélnénk. - de nem erőszakolnám rá magam, ezt már Ő is tudja, ennyire már megismerhetett a mostani beszélgetésünkből. Milyen különös, csak idejött hozzám és mennyire megnyíltunk egymásnak... nem gondoltam volna. Nem szokott velem ilyesmi megtörténni, ahogy a varázslatok se szoktak ilyen könnyedén sikerülni, mint most. Mert Dexter módszere beválik, a falevél pedig nagyobbá nő. - De te vezettél rá! És én is remélem, hogy sikerülni fog, igyekezni fogok! - ez akár ígéretnek is hangozhat, hogy tudja, nem potyára raboltam az idejét. Odasétálok a falevélhez, felveszem, majdnézem, hogy mindenhol egységesen nagyobbodott-e és ahogy nézem, tényleg tökéletes lesz a varázslat. Ez után még képes leszek visszakicsinyíteni eredeti formájába. A beálló csendet én csak ez után érzékelem és tudom, hogy nekem kell kezdeményeznem, ha nem szeretném, hogy máris elmenjen. - Nincs kedved sétálni egy kicsit? A tópart szerintem nagyon szép... - döntöm finoman oldalra a fejem, majd közelebb lépek hozzá. Nem erőszak, de érezheti, hogy még nem hagynám magára, még... még maradnék. - Mesélhetnél közben arról, hogy melyik tantárgy tetszik a legjobban. - hiszen most kezdett csak el ide járni, biztos új élmény számára minden.
Vendég
Kedd Szept. 28, 2021 6:18 pm
Amy & Dexter
Amy furcsa, és nem a rossz értelemben, csak ritkán találkozok olyan emberekkel, mint amilyen ő is. Felüdülés és egyben ijesztő is ez, hogy ennyire képes velem egy hullámhosszra kerülni, annak ellenére is, hogy egészen más gondolataink vannak a körülöttünk lévő világról. Ez, akárhogy is nézzük, pont az ellenkezőjét kellett volna okoznia. Mármint… ez az emberi természet, nem? Ha az emberek nem értenek egyet valamiben, az általában vitát szül, a vitából veszekedés lesz, a veszekedésből pedig egyenes út vezet ahhoz, hogy valakit ne kedveljenek. Különösen a fiatalok körében. De Amyvel más, ami különös, és csak még jobban felerősíti bennem azt a bizonyos kíváncsiságot, hogy még többet beszélgessek vele, még több mindent derítsek ki róla, hogy rájöjjek arra, hogy vele miért más, ő miért nem lett velem ellenséges, amiért más véleménnyel voltam azokról a dolgokról, amikről beszéltünk. Izgalmas és furcsa, ez a két egyveleg van bennem, főleg mivel bármelyik pillanatban úgy dönthet, hogy elég volt neki a társaságomból és elmegy, de nem teszi. Érdekes… - Igen… ezt nagyon nehezen szoktam meg. Addig meg sem próbáltam belépni a könyvtárba, amíg nem kaptam az egyik dolgozatomra Kiválót az év elején. - Vallom be, kicsit szégyenkezve, hiszen most már tudom, hogy hülyeség volt tőlem azt, hogy azt gondoltam, külön engedély kell ahhoz, hogy valaki használhassa a könyvtárat. Hiszen nálunk így volt. Ha valaki engedély nélkül lépett be a könyvtárba, annak beláthatatlan következményei voltak, ezt pedig nem egyszer én is megtapasztaltam, mikor képtelen voltam ellenállni a kíváncsiságomnak. Néha még ma is azon kapom magam, mikor a könyvtárban vagyok, hogy bármikor megjelenhet valaki a hátam mögött, jelezve azt, hogy tilosban járok, ami után jön a büntetés. Ráadásul itt nem kell a könyvtárban maradnom ahhoz, hogy olvassak: bármikor elvihetem a könyveket, hogy a hálókörletben fejezzem be, azokon az álmatlan éjszakákon, amikor képtelen vagyok aludni. - Köszönöm. Azt hiszem én is örülök, de nem igazán vagyok még benne biztos. Azt hiszem túl sok… újdonság van számomra még ahhoz, hogy igazán élvezni tudjam, de majd idővel biztos eljutok arra a pontra. - Ismerem el, egy kis mosollyal.
- Azt soha sem tudhatod. - Mutatok rá az egyszerű tényre. - Meglepődnél, hogy mi mindenre képes az ember a túlélésért. A legtöbben soha nem is gondolnák, hogy ennyi erő van bennük, egészen addig, amíg olyan éles helyzetbe nem kerülnek, ahol szükség van rá. - Magyarázom. - Vegyünk egy példát. Volt egy kislány, azon a helyen, ahol felnőttem, akiről első ránézésre mindenki azt gondolta, hogy végtelenül gyenge, és nem fogja sokáig húzni. A többiek gyakran zaklatták, sosem védekezett, a végén már nem is beszélt senkivel rajtam kívül. Sajnos a története nem lett happy end, sajnos egyetlen gyereknek sem volt az, de amikor eljött az ő ideje, úgy harcolt, amire senki sem számított. Még arra is képes volt, hogy a feléig jusson a labirintusban, ami kivezetett volna a szabadságba, de nem volt se terve, se normális előkészülete, ezért sajnos ő is meghalt. De ez is egy olyan dolog, hogy soha nem tudhatod, hogy mire képes valaki, akinek az élete a tét. - Mesélem el, bár lehet, hogy ezzel a történettel csak még jobban meg fogom rémíteni, viszont sajnos nem igazán van olyan emlékem, ami igazán vidám lenne. - Valószínűleg így van. Nem igazán volt klasszikus értelemben gyerekkorom, és hogy őszinte legyek, nem is teljesen voltam olyan, mint a többi gyerek. - Vonom meg egy kicsit a vállaimat. - Nem igazán érdekeltek azok a tevékenységek, mint amik a többi gyereket lekötötték. Jobb szerettem egyedül lenni, vagy tanulni. - Azokba a játékokba pedig végképp nem csatlakoztam be, ahol társaságban kellett volna lennem, és ez jobb is volt így. - Köszönöm, hogy így gondolod. Még nem igazán tudom eldönteni, hogy ez jó, vagy sem, a te szempontodból, de… azt hiszem majd az idő eldönti. - Mondom ki megint a gondolataimat kendőzetlenül, habár az tényleg jól esik, hogy jelenleg így gondolja. Jelenleg… ez sajnos bármikor változhat.
- Valóban így gondolod? A terapeutám és a nevelőanyám is ezt hajtogatja, de jelenleg én csak… kellemetlenül érzem magam az emberek közelében. - Vallom be. - Szeretnék nekik megfelelni, szeretném, ha azt mondhatnák, hogy jobban vagyok, hogy képes vagyok beilleszkedni ebbe a világba, hogy normális diák legyek, mint mindenki más, de jelen pillanatban úgy érzem, hogy nem is lehetnék messzebb ettől a céltól. Olyan érzés, mintha folyamatosan falakba ütköznék. Próbálkozom azzal, hogy ne legyek ennyire bizalmatlan, vagy ne utáljam ennyire az embereket, de sokkal nehezebb ez, mint ahogy azt egy kívülálló tudná. Sajnos ők sem tudják. - Pillantok le a földre egy pillanatra. - Nem tudják, hogy mennyire nehéz ráerőszakolnom magam arra, hogy egyáltalán próbálkozzak, mikor legszívesebben csak egyedül lennék, mindenféle zavaró tényező nélkül, könyvekkel körülvéve. Pedig szeretnék tanulni. Szeretnék részese lenni az iskolának, szeretnék varázsolni úgy, mint a többiek, és néha még magányosnak is érzem magam, és már-már szeretném azt, hogy legyenek barátaim. Aztán mindig jön egy újabb gondolat arról, hogy de mi lesz akkor, ha megijesztem őket? Ha rájönnek arra, hogy mennyire nem vagyok olyan, mint amilyen embereket megszoktak maguk körül? Vagy ami még rosszabb: mi van akkor, ha bántom őket? Ha meghalnak azért, mert túl közel engedtem őket? Ezek a félelmek pedig mindig visszatartanak attól, hogy ez igazán megtörténjen. Abban sem vagyok biztos, hogy én képes vagyok-e egyáltalán szeretni valakit, akkor hogy várhatnám el ezt másoktól? - Kérdezem kissé szomorkásan. - Ezért is nem értem, hogy te miért akarsz még beszélgetni velem. Így is túl sokat mondtam, te mégsem mentél el, pedig bármikor megtehetted volna. Most pedig azt mondod, hogy még szeretnél velem beszélgetni? Tényleg furcsa vagy. - Megint kimondom a gondolatimat, de valamiért mégis érezheti, hogy ez a megjegyzés sem rosszindulatú volt, egyszerűen csak nem értem az indítékait és azt, hogy miért van még mindig itt.
Pláne azután, hogy a varázslata sikerült, és már tényleg nincsen oka a maradásra. Igazából nekem sincs rá okom, valamiért mégsem indultam vissza a kastélyba. - Biztos sikerülni fog. - Próbálom visszahozni a pozitív gondolatait: mert igazából ez is egy trükk. Ha hisz az ember abban, hogy valami sikerülni fog és úgy áll hozzá, akkor nagyobb esélye van rá, mintha azt hajtogatná magában, hogy biztos nem fog sikerülni. Én már csak tudom, én tipikus példája vagyok annak, aki folyamatosan azt hajtogatja magában, hogy nem fog összejönni, amit eltervezett, habár ennek hála, mindig van B, C, D tervem, ha nem több, arra az esetre, ha valami nem sikerülne. - Tényleg nem értelek. - Nézek rá most már határozottan meglepetten a kérdése után. - Miért akarsz velem több időt tölteni? - Kérdezem, és habár nem igazán van ellenemre az, hogy tovább beszélgessünk, tényleg szeretném megtudni az okát ennek. - Egyébként… miért is ne? - Kérdezem egy nagyon kis mosollyal, és el is indulok lassú tempóban. - Ez egy nehéz kérdés, elég sok tantárgy érdekes számomra. Mindegyikben van valami, ami teljesen lenyűgöz, és szeretnék még többet tudni róla. De talán az első igazán ilyen az a mágiatörténet volt. Annyira el voltam zárva a világtól, hogy minden információ arról, hogy mi történt a múltban, az hatalmas segítség volt abban, hogy jobban megértsem a körülöttem zajló dolgokat. - Vallom be. - Neked van kedvenc tantárgyad? - Kérdezek vissza kíváncsian.
Szörnyű belegondolni abba, hogy Dexternek milyen élete volt, és bár előre kell tekinteni, azt se feledheti el soha, hiszen hozzátett ahhoz, akivé vált. Nem véletlenül olyan most, amilyen. De meglep, hogy bátortalan volt, például a könyvtárral kapcsolatban, így miközben mesél csak lágyan mosolygok rá, ez igazán aranyos. - És hogy tetszik az iskolai könyvtár? Engem magával ragadott, amikor először láttam, bár... még most is. - pirulok el cseppet. Nem vagyok egy Hollóhátas jellem, de a mágia érdekel, akkor is, hogyha nem remekelek annyira belőle, mint szeretnék. Talán lehetek jobb, ha összeszedem magam és nem sajnáltatom, mert most már tudom, hogy vannak olyanok, akiknek sokkal rosszabb sors jutott, mint nekem. Igen, a talpamra kell állnom! - Én biztos vagyok benne, hogy el fogsz jutni! - olyannak tűnik, aki erős jellem, nálam jóval erősebb. Hamar megismeri majd ezt a világot és szerintem élvezni fogja a benne rejlő lehetőségeket. Rám visszatérve viszont vagyok, amilyen vagyok, mégis Dexter mást állít, így kíváncsian pillantok bele szemeibe, hallgatom végig, mert minden szava érdekel, minden ösztönöz. De a kislány története mérhetetlenül szomorú, lesütöm pilláimat, halkan sóhajtok, jobb kezem mintha picit ökölbe szorulna. Én nem szeretnék ilyen sorsot, ilyen jövőt. Szeretnék erősebb lenni, aki kijut a képzeletbeli labirintusból. Vajon valaha sikerülhet? - Nagyon sajnálom azt a lányt... Borzasztó élete volt és hiába küzdött, nem tudott kijutni. - megtörlöm picit szemeimet, nem tehetek róla, amiért könnyeket hullajtok egy olyan ember iránt, akit sohase ismerhettem és akiről most hallottam először, mégis az empátiám erős, képes vagyok beleképzelni magam a helyébe. Tragikus, borzalmas sorsa volt. De lassan összeszedem magam, visszakanyarodunk Dexterre. - Ez jó! - bólintok rá, majd mesélek a barátság erejéről, hamár a családét nem ismerheti. Nekem nincs olyan sok barátom, de azért akadnak, Ők pedig segítenek nekem a nehéz helyzetekben. - Én nem hazudok neked, azt mondom, amit gondolok. - ez a későbbiekre is él. Őszinte ember vagyok, hazudni nem is tudnék hitelesen, de nem is akarnék. - A normális relatív. Nem vagyunk egyformák, nem is kell annak lennünk. Ha rám hallgatsz, ne akarj olyan lenni, mint mások, mert te egyedi vagy és ez csodálatos. - én annak tartom. Még soha nem találkoztam ilyen emberrel, mint Ő, de szeretném még jobban megismerni és ha tudok, segíteni neki. Lehet, hogy ehhez kevés vagyok, de talán tehetek valamit. Igen, szeretnék tenni, végre érzem, hogy ehhez nem kell mágia, elég csak emberség. - Hozzám is idejöttél Dexter és még mindig itt vagy, pedig bármikor elmehetnél. - tehát önszántából maradt. Eleinte azért, hogy segítsen, de utána már saját döntés volt ez a részéről. - Azok lesznek az igazi barátaid, akik elfogadnak olyannak, amilyen vagy. Ha meg kell felelned nekik, akkor már nem barátok. De megtalálod majd azokat, akikre támaszkodhatsz. - mondanám, hogy én is szívesen lennék a barátja, de még csak most találkoztunk, talán túl korai lenne, hiába örülnék neki. Idővel talán... Arra viszont nem tudom, hogy mit mondhatnék, hogy féltené a barátait, hogy árt nekik. Tudom, hogy lehetséges, most már tudom. - Ezt a kockázatot nekik kell vállalniuk és neked is bíznod magadban, hogy nem tennéd meg. De sajnálom, nem tudok okosabbat mondani, elhiszem, hogy nehéz. - pedig szeretnék többet mondani, bíztatóbb dolgokat, de én magam se vagyok a legjobb ebben. Szeretném, ha neki jó lenne, de nem mondok olyat, ami félrevezethetné. Megértem a félelmét. És hogy én miért akarok még mindig beszélgetni vele? - Hát... tudom, de ilyen vagyok. - még az se igaz, hogy nincs vesztenivalóm, mert van, mégis, én képes vagyok másokat saját magam elé helyezni. Őt valóban alig ismerem, mégse akarok kihátrálni, ha pedig engedi, máskor is találkozni fogunk. Majd átgondolja, hogy mit szeretne, én türelmes vagyok és megértem, ha elutasít majd. Viszont a nehéz témákat talán picit félresöpörhetjük, szeretném, ha jól érezné magát, már ha tudok ezért tenni. - Köszönöm! - azt, hogy bízik bennem, hogy legközelebb is képes leszek úgy varázsolni, ahogy azt kell. A beszélgetésünk végéhez érhetnénk, de... mi lenne, ha még maradna? Ha... ha sétálnánk egy kicsit? De ismét kérdez, én pedig zavartan mosolygok csak rá. - Hát... szimpatikus vagy és ráérek, ahogy úgy látom te is. De ha egyedül lennél én megértem... - aprókat pislogok rá, de mégse utasít el, így kicsit megnyugszom, nem szoktam én merész lenni, talán most se voltam, de tényleg nem bántana meg azzal, ha most inkább hátat fordítana, de jóleső, hogy másképp dönt. Meséljen inkább kicsit az iskolai élményeiről, a tantárgyakról, vajon melyik tetszik neki? Közben haladhatunk a tópart felé. - Oh, a mágiatörténet! Az nekem kicsit száraz, de... érdekes. Muglik között nőttem fel, itt ismertem meg a mágiát, én is hasonlóan éreztem. Tudatlan voltam, amikor a Roxfortba kerültem, kinevettek, amiért egy híres varázsló nevét se ismertem, se olyan eseményeket vagy akár csak gyerekmeséket, amikről mások már kiskoruktól fogva tudtak, de sikerült felzárkóznom. Hasznos tantárgy! - értek egyet bólogatva, majd amikor az én kedvencemet kérdezi, elmosolyodva pillantok fel rá. - Az átváltoztatástan. Tudom, furcsa, de... abból jó vagyok. Talán azért, mert tudat alatt szeretnék más lenni, mint aki, bár metamorf mágus nem vagyok, de az a tantárgy elég jól megy. Tudod, a családom elég szegény, így amikor ide kerültem, sok holmim használt volt. Amióta jó vagyok ebből a tantárgyból, át tudom alakítani őket és végre nem nevetnek ki. A rajtam lévő ruhák is régiek, de senki se mondaná meg... - húzom meg kicsit a pulóverem alját, mely egykor sokkal megviseltebb volt, most viszont úgy néz ki, mint bárki másé. - A mágia segített nekem. Ha elvégzem a Roxfortot, én is szeretnék segíteni. A családomnak otthon a farmunkon, hogy jobban menjen a gazdálkodás és... mostanában elgondolkodtam azon, hogy a medimágus szakot talán megpróbálhatnám. Szeretnék gyógyítani. - ismerem be. Tudom, hogy nehéz vállalkozás, de egy csodálatos, gyönyörű cél.