Néha puszta szívjóságból felajánlom, hogy megtanítok valakit zongorázni. Azt sosem vállalom, hogy énekelni tanítok valamit, mert jóhanggal születni kell és nem tudom elmagyarázni, hogy mit hogyan csinálok amikor énekel. Az csak jön ösztönösen, aztán hallom ha valami nem jó, szóval így viszonylag könnyen tudom magam korrigálni is. De hangszeren játszani egészen más tészta, ezért is mondtam igent, mikor Zefi megkeresett, hogy szeretne megtanulni zongorázni. Ez végülis egy szuper cél, és én szeretek segíteni másoknak. Akkor meg végképp, ha zenéről van szó, mert vallom, hogy a zene mindenkit elér és megszólít, és ha élni tud és akar vele, akkor az egy csoda lehet. Harminc perccel a megbeszélt időpont előtt érkezem abba a terembe, ahol a zenekarral és a kórussal szoktunk próbálni. Legalább előtte én is gyakorlom egy kicsit, mert mostanában elég sokat tanultam, és nem is igazán maradt időm gyakorolni, amit ideje lenne bepótolni. Mertez bizony nem olyan mint a biciklizés, hogyha az ember megtanulja sosem felejti el. Persze, ezt nem úgy kell érteni, hogyha egy hét kimarad, akkor utána újból kell kezdeni az egészet, de azért ha hosszú hónapok maradnak ki na az már mind az éneklésben mind a zongorázásban meglátszódhat. Vagyis inkább kihallatszódhat. Leülök a hangszer elé, és finoman végigsimítom a billentyűket, mielőtt leütném az első akkordot. Ujjgyakorlatként játszom néhány akkordot, mielőtt énekelni is kezdenék mellé. Valami egyszerű négy akkordos mugli slágert játszom, még a címét sem tudom igazából. A szövegből is csak részletek vannak meg, a többi része igazából full kamu. Mintha nem tudnék angolul, de mégis megpróbálnék ezen a nyelven énekelni. Nagyon vicces.
256 szó
Vendég
Vas. Nov. 22, 2020 3:57 pm
Ian & Zefina
Nem tudom, mikor érlelődött meg bennem az a gondolat, hogy meg akarok tanulni zongorázni. Szerettem a zenét mindig is, magával tudott ragadni, de sosem gondoltam, hogy egyszer én leszek az, aki zongorázgatni fog közönség előtt. Jött az ihlet a buksimba és muszáj voltam megkeresni Ian-t, akiről tudtam, hogy tud zongorázni, kedves fiúnak is tűnt, így megbeszéltem vele, hogy megtanít játszani a zongorán és én ennek hihetetlenül örültem. Megbeszéltük, hogy mikor és hol találkozunk, emlékszem, szinte ugrálva mentem tovább, miután mindent lefixáltunk. Igazán boldoggá tett az ígérete. A zenekari próbaterem elé érve éneklés hangjait hallottam. Valószínűleg Ian énekelt bent, szép, tiszta hangja volt. Nem akartam megzavarni, így csak hallgattam őt, aztán összevontam a szemöldököm, valami nem stimmelt. Nem is tudta a teljes dalszöveget, hülyeségeket énekelt. Ezen annyira meglepődtem, hogy hangosan elkezdtem nevetni és úgy nyitottam be a terembe. Szinte könnyes szemmel csuktam be az ajtót magam mögött, annyira szórakoztatott, hogy nem tudja a szöveget. A nevetéstől fulladozva szóltam hozzá: -Nem ez a helyes szöveg, hanem... -próbáltam elszavalni neki, de a nevetéstől el-elbicsaklott a hangom. Igyekeztem moderálni az arcizmaimat, hogy ne sértsem meg azzal, hogy ennyire vihorászok rajta. Vagyis igazából nem rajta, hanem az általa kreált új szövegen. Nagy nehezen összeszedtem magam és komoly képet vágtam. -Ne haragudj Ian, de ez rettentően vicces volt, nem tudtam nem nevetni rajta. -megint kuncogni kezdtem és figyeltem, ahogyan feláll a zongora mellől, reméltem, hogy nem azért, mert megsértettem. De annyira vicces volt!
Vendég
Csüt. Dec. 10, 2020 9:16 pm
Zefi x Ian
Már akkor meghallom, hogy valaki nevet odakint, mikor ő még azt sem tudja, hogy én vagyok bent. Na jó, ez talán erős költői túlzás, de tény és való, hogy még a zenén és a falakon át is hallom, ahogy rajtam szórakozik. Ezért mondjuk nem tudom megróni, mert tényleg elég ciki, hogy nem tudom a dalszöveget és mégis ezt akarom elénekelni. Ahogy sejtettem alig néhány másodperc után belép a nevetéstől pukkadozó Zefina, és nem bírja abbahagyni a nevetést, még akkor sem, mikor megpróbálja elmagyarázni, hogy akkor hogy is van pontosan az a rész, amit nem tudtam. - Úgy látom neked se megy jobban – nyújtom ki rá a nyelven kisfiúsan, majd elnevetem magam végre én is. Jó, valóigaz, ezt nehezen lehet megállni enélkül. Néha akkora baromságokat vagyok képes csinálni, hogy kész csoda, hogy még életben vagyok. Mármint oké, azért életveszélybe nem szoktam magam sodorni, de tőlem amúgy az is kitelne. Én egy ilyen… életérzés vagyok, asszem’. - Jól van, jól van, megértelek – nyugtatom meg mosolyogva, majd odébb csúszok a zongoraszéken, és megütögetem magam mellett a piros plüssanyagot, hogy leülhessen. Ha már itt van, talán épp időben, akkor szerintem nincs értelme annak, hogy húzzuk az időt, hanem vágjunk is bele egyből a közepébe. Az idő pénz, az meg mindig jó. - Tanultál valaha zenélni? Nem feltétlenül zongorázni, hanem bármilyen hangszeren. – Adja magát a kérdés, hiszen nem mindegy, hogy milyen mértékben lesz szükséges, hogy a zeneelméletet is elmagyarázzam neki. Mert anélkül nincsen semmi. Nyilván nem fogkok konzervatóriumi mélységekbe merülni, de azért szükséges hogy legalább kottát olvasni tudjon, mert az nagyjából úgy tényleg az alapja az egésznek.
265 szó
Vendég
Szer. Dec. 16, 2020 12:04 am
Ian & Zefina
Szinte alig álltam a lábamon az előbbi nagy nevetéstől. Nem túlzok, nagyon vicces volt és el is szédültem, így a lehető legjobban jött az, hogy odébb csúszott, hogy leülhessek mellé. A zongorára emeltem a tekintetem és lágyan végigsimítottam a billentyűzeten. Nem is tudom, mióta vágytam arra, hogy valaki segítsen nekem és megtanulhassam a kedvenc mugli számaim, de a nevetés helyét az izgalom vette át. Végre! -Én… kisebb koromban hegedülni tanultam, de három éve abba hagytam és azóta sem értem hozzá. Valószínűleg a hálószobám sarkában porosodik. -megpróbáltam elviccelni a helyzetet, de nem volt könnyű. -De őszintén megmondom, nem tudom, hogy van-e különbség a zongora és a hegedű kottái között. Oké, megpróbáltam zongora mellett is hegedülni, de baromi nehéz volt. Viszont azóta szeretnék megtanulni zongorázni, mióta meghallgattam egy komolyzenei koncertet. És van egy számomra nagyon kedves mugli zene, azt szeretném megtanulni, meg persze sokkal többet is… -lelkes voltam és szinte be nem állt a szám. Összevissza kavarogtak a gondolataim, szinte fel sem fogtam, hogy mit mondok. -Viszont nézd, ennyit el tudok zongorázni -és az ujjaimat a zongorára helyeztem, majd egy egyszerű gyermekdallamot kezdtem el játszani. -Boci, boci tarka… -kicsit hamiskásan énekelni kezdtem, és reménykedtem benne, hogy nem nevet ki. Nem tűnt olyan srácnak, de ki tudja, mit vált ki az emberekből ez a dal. -Tudom, tudom, született zongoraművész vagyok. -kuncogtam a dal végén és egy rögtönzött meghajlást is bemutattam neki. -Igen, köszönöm a tapsot, nagyon megható. -Ian mellett nem volt nehéz vidámnak maradnom, mindig történt valami, ami nem hagyta, hogy szomorkodjak. És ez a lehető legjobb volt, így nem fogom magam rosszul érezni a tanulás közben, hanem majd szórakozásként fogom felfogni.