- Brutus - tettem csípőre a kezem, és próbáltam csúnyán nézni rá, számonkérően, ahogy Molly nagyit láttam egyszer, amikor egy tucat Weasley és Potter rohant el körülötte sikongatva, hatalmas hangzavart és felfordulást hagyva maguk után. De az én tekintetem nálánál sokkal komikusabb, szinte abszurd fintorba hajlanak a vonásaim, ahogy próbálom reprodukálni. - Nem akarok! - visította, éppen úgy, ahogy egy ötéves tud ellenkezni a lefekvés és bármi más ellen, amihez nem fűződik kedve. Nézem a kisfiút, aki a kanapén kezd ugrálni, s rendre fogócska és bújócska kevert formáját játszunk egymással, melyben a hunyó és fogó egyaránt én vagyok. Azonban Brutus gyorsabb, mint bármelyik cikesz, amellyel korábban dolgom volt, emellett a terepet is ezerszer jobban ismeri, én pedig attól tartok, hogy összetörök valami értékeset, vagy megcsúszom és hanyatt vágódom valamelyik játékán. Louisra gondolok. Édesbús mosoly jelenik meg a szám sarkában. Azt sem tudják, hogy hol vagyok. Azt sem, hogy itt.
Néhány órával és sok-sok idegszál-kanócnak elégését követően...
A kilincs lenyomására, az ajtó nyílására riadok fel, az arcomhoz kapok a jobb kezemmel, nagy levegőt veszek, úgy érzem meg a súlyt magamon: egy plüssjátékot szorongató, szuszogó ötévest, az oldalamnál észreveszem a lecsúszott mesekönyvet, szinte beleáll, megemelkedem és kirántom onnan és a háttámlára teszem. De Louis - mert félálomban minden kisfiút így azonosítok - pizsamában van és tusfürdőillatú és rávettem a fogmosásra éjjeli nassolás felajánlása nélkül. A kontyom kócra bomlik, ahogy megfogva őt megpróbálok lassan felállni, és bevinni a szobájába, hogy ő legalább az ágyában ébredjen fel. Elsunnyogok Lyle bácsi előtt, az egyik mutatóujjamat az ajkaim elé teszem, ha összetalálkozna a tekintetünk, hogy meg ne szólaljon. Kinyitom az ajtót, odalépkedek, elhúzom a takarót, és megpróbálom beigazítani Brutust az eredeti helyére, közben imádkozom, hogy véletlenül se ébredjen fel, aztán visszahúzom rá a ruhaanyagot, és kiosonok a szobából. Csak halkan, csak csendben, hogy senki meg ne hallja. A hajamba túrok, és fáradtan sóhajtok, ahogy becsukom magam mögött az ajtót. - Hogy ment? - nézek Lionel bácsira bátorító mosollyal. Ez lesz a védjegyem. Ez az otromba, semmitmondó, béna mosoly, amivel csúfoltak már a Roxfortban is, amitől állítólag mindenki kínosan érzi magát. Ezzel igyekszem kikerülni annak megbeszélését, hogy most - és nem órákkal ezelőtt - vittem be a legkisebb Weasley törpét a helyére. Közben persze a játékait kezdem összeszedni, ami pedig óhatatlanul is emlékeztet mindkettőnket rá.
Először voltak fenntartásaim. Eszem ágában sem volt elküldeni Vickyt, persze, de azért ott motoszkált a gondolataim között, hogy talán nem egészen fair Billel és Fleurrel szemben elszállásolni a lányukat a tudtuk nélkül. A lányukat, akinek az Akadémián, de legalábbis otthon lenne a helye. Igent mondtam neki, mégsem zavarhattam el, és különben is, ha jóbban belegondoltam, tulajdonképpen nem az én gondom volt, hogy Victoire miért nem akar hazamenni. Én csak szállást biztosítottam egy kedves rokonnak, ennyi az egész. Bill sem haragudhatna rám, ő is kérdés nélkül megtenné ugyanezt az én gyerekeimmel. Azért reméltem, hogy Tristan vagy Lyn nem fognak ilyesmire vetemedni... bármi is legyen ez, mert nem faggattam Vickyt a részletekről, hogy pontosan hogyan is keveredett ide. Amikor hirtelen egész napokat kellett a Minisztériumban töltenem a Kyle Briggs-nyomozás miatt, hirtelen áldottam Merlint és még tököm tudja mit, amiért Vic éppen nálam lakott. Egy karnyújtásnyira volt a tökéletes bébiszitter, aki a demens szomszéd néninél és a többi túlterhelt rokonnál sokkal jobb jelöltnek ígérkezett, a fizetett bébiszittereknél pedig kétségkívül olcsóbb volt. Beérte a napi három étkezéssel és Lyn hálószobájával, ami üresen állt, amióta a gyerekek visszamentek a Roxfortba. A mai napon még hálásabb voltam a sorsnak, amiért nem maradtam kettesben egy ötévessel.
Fiona Dolohov úgy jelent meg a minisztériumi irodában, mintha ő maga lett volna a Zordó. A csinos külső, a bájos mosoly nem egy ártalmatlan, üresfejű politikusfeleséget takartak, mint azt megtudtam nagyon hamar. Legalább olyan veszélyes volt, mint a férje. Azt gondoltam, hogy a nyomozás számomra legszörnyűbb részén már túlvoltam, nekem kellett kihallgatnom Caroline Dolohovot és rezzenéstelen arccal ülni az asztal túlsó felén, amíg részletesen elmesélte, hogyan erőszakolta meg Kyle Briggs. Rutinos auror voltam, de egyben apa is két lánygyermekkel, a gyomrom is felfordult a történettől. Mégis ki gondolta volna, hogy lesz ennél rosszabb is? Mrs. Dolohov gondoskodott róla. Nem hittem a szabályok vak követésében, de bizonyos határokat korábban sosem léptem át és nem is terveztem átlépni őket. Ezek közé tartozott például az is, hogy eszem ágában sem volt Fiona Dolohov utasítására (zsarolására) drogot csempészni a fogdába, számomra egyelőre ismeretlen okokból. Nem volt más választásom, megtettem, bármennyire ellenkezett az elveimmel, bármennyire gyűlöltem a fogdában csücsülő Bertie Ollivandert, bármennyire kikészült tőle az aurortársam, mert nem kockáztathattam a családom biztonságát. Abban pedig egy percig sem kételkedtem, hogy Mrs. Dolohov bármire képes lenne, csak hogy a férje és a nevelt lánya bőrét mentse. Még csak elítélni sem tudtam ezért, én is bármit megtettem volna a gyerekeimért. Bármit. Ahogy a mai eset is bizonyította.
Este értem haza, hulla fáradtan, teljesen kikészülve, az agyamban egyetlen gondolat kavargott: bassza meg, de meginnék valamit. Ahogy már említettem, rohadt hálás voltam a sorsnak, amiért Vicky nálunk húzta meg magát, mert ha most egyedül maradtam volna a kavargó gondolataimmal, valószínűleg több hónap sikerét dobtam volna a kukába egyetlen este alatt. Nem ihattam megint, tartanom kellett magam. A házba belépve az utolsó pillanatban haraptam el a művidámsággal vegyes sziát, amivel üdvözölni akartam Vickyt. Levegőt is alig mertem venni, amíg bevitte a szobájába Brutust, eligazgatta rajta a kviddicsmintás ágyneműt, majd visszaosont hozzám, óvatosan becsukva a szobaajtót. Imádtam a fiamat, de most nem vágytam rá, hogy a nyakamon csüngjön. Kimerültnek éreztem magam, fizikailag és lelkileg egyaránt. - Egy katasztrófa ez a nap - sóhajtottam fel. Képtelen voltam hazudni, átlátszóbb lett volna, mint Brutus füllentései arról, hogy ki festette kékre a macskát és ki törte össze a vázát a nappaliban. - És Brutus hogy viselkedett? Ugye nem borított ki teljesen? Volt már olyan bébiszittere, aki azt mondta, hogy Brutus miatt nem akar soha gyereket vállalni. Nem akarom, hogy miattam maradjon ki Bill és Fleur a nagyszülőség örömeiből. Felakasztottam a kabátomat a fogasra, majd átkelve a földön felejtett játékok egész tengerén, ledobtam magam a kanapéra.
Vendég
Szomb. Ápr. 18, 2020 3:55 am
Lionel & Vicky
A házunk tömve lesz rokonokkal...
Szívesen rákérdeznék a miértekre, ha nem tartanám annyira tiszteletben az aurorsággal járó titoktartást - vagy nem feltételezném ennek létét. Plusz az utóbbi pár hónapban mondhatjuk, hogy burokban éltem, és nem sok körülményt ismernék bármilyen ügyből. Viszont fejlődésként tudható be, hogy előbb olvastam le a nagybátyám arcáról a választ, minthogy kimondta volna. Viszont hiába szeretnék valami nagyon okosat és bátorítót mondani rá, belémszakad a szó, és csak marad a bátorító, semmit sem érő mosolyom. Később elnyomok egy nyikkanást. Még szerencse, hogy nincs tele a kezem, mint egy egyszerű sablonokra épülő komédiában, most lyukassá vált volna, kihullott volna belőle minden, és ripityomra tört volna. Így csak az a pár műanyag játék landolt a földön ijedtemben. Ki bír ilyesmire gondolni? - Volt már dolgom néhány szeleburdi és hiperaktív, sikongató ötévessel - mosolyodom el halványan. A fejembe kúszik néhány emlékkép róluk Dominique-ról, aki három napig homokot prüszkölt, Louis-ról, aki csigákkal és gilisztákkal ápolt bensőséges kapcsolatot, James-ről, akit vérben forgó szemekkel kergettem, vagy Fredről, aki mint kísérleti nyúlnak szórt szófordítót a tányéromra, amíg nem figyeltem. És a fejembe kúszik valamiféle elmosódott álomkép arról, ahogy egy ismeretlen ötéves kacagva szalad előlem, elképzelve azt a valakit, akinek léte vagy nemléte Lionel bácsit most olyan nagyon foglalkoztatja. Megrázom a fejemet, mintegy elhessegetve minden ábrándot, minden emléket, és visszatérjek a jelenbe. - Brutus pontosan olyan, mint amilyennek a tapasztalataim alapján egy ötéves kisfiúnak lennie kell - teszem hozzá, hátha ez megnyugtatja afelől, hogy ő nem maga a megtestesült rosszaság, a zabolázhatatlan indulat, hanem csak kirobbanó energia és érzelmek színes, széles skálája, ahogy a gyerekek általában. Ennek ellenére nem mondom azt, hogy nem hozott ki a sodromból! De erről persze aggódó szülőnek szót sem ejtek... Nincs is miért panaszkodnom, nem tizenkét dühös kisember rohangál körülöttem. Közben persze elpakolom az addig földön heverő játékokat a tárolódobozba. A fedele pedig rányomhatatlan, próbálkozok még, de hamar ráébredek, hogy nem lehet úgy elrendezni a tartalmát, hogy a fedőt rátegyem, így inkább mögé teszem, a falnak döntve, majd felpattanok a földről, a négykézlábú kutyából és térdeplésből, és a konyha felé veszem az utat. - Teát? Hátha segít. Azt mondják idegszálakat simít. - nézek Lionel bácsira, miközben a vízforralót a csap alá tartom, és a válaszának függvényében engedem bele a vizet. Majd elpepecselek az elkészítésével, és vagy egy, vagy két bögrével indulok el kanapé felé. - Tudok valamiben segíteni még? Azt látom, hogy nyomott vagy, és nyomaszt... - teszem hozzá, csak a tényeket megállapítva. Volt értelme ezeknek a hónapoknak.
Vicky tökéletes bébiszitternek bizonyult. Ő ezt nyilván nem látta, de Weasley-ként vészesen alacsonyra kerültek az elvárásai egy gyerek jólneveltségét illetően, mondhatni a béka segge alá. Valahogy a mi családunkban, a seregnyi vörös, hangos, heves és erős egyéniség között Brutus olykor antikrisztusi viselkedése is bőven megfért, nem volt kirívó ott, ahol Fred és George felnevelkedtek, ahol Harry Potter egész nyarakat töltött két Tudjukkivel vívott csata között. Weasley-ként egy kicsit mindent máshogy szemlélt az ember, mint egy átlagos, kevésbé vörös családban. - Ezt mondd a többi bébiszitterének, akik idejekorán megőszültek. A demens szomszédnéni jól bírja, de valószínűleg csak azért, mert már nem sokat érzékel Brutus nos... eleven természetéből. - Azért értékeltem Victoire megnyugtató szavait, még ha kételkedtem is a valóságtartalmukban és abban, hogy mások is osztják a nézeteit. Komoly erőfeszítés és önmagam győzködése árán feltápászkodtam a kanapéról, ahova éppen csak letettem magam, hogy segítsek Vickynek elpakolni a rengeteg játékot. Műanyag állatfigurákból egész állatkertet lehetett volna létrehozni - talán éppen azt is tették, amíg én távol voltam -, a lego elemek színesen és gonoszan várták a szőnyegen, hogy valaki egy óvatlan pillanatban rájuk lépjen és csupán a Cruciatus-átokhoz fogható fájdalmat éljen át közben. A különféle plüssök kisebb kupacban pihentek, néhányukat már egészen megviselték az évek, nem csak a mai játék. Némelyik még Tristané vagy Lynette-é volt, némi keserű nosztalgiával vettem fel a földről a csapzott szőrű plüssnyuszit, amit egykor Elaine vett a legidősebb fiunknak. Tristan hogy szerette azt a nyuszit, az anyjának minden este vele együtt kellett betakarnia... Erre valószínűleg rajtam kívül már senki sem emlékezett, talán Tristan sem, a nyúl pedig Brutusnak csak egy volt a rengeteg játéka közül. Az anyjára is alig emlékezett már, nyilván nem ébresztett benne semmilyen érzelmet egy régi plüssállat. Néha nagyon fájt belegondolni, hogy a kisfiamnak lehetősége sem volt igazán megismerni a tulajdon anyját és nélküle kell felnőnie. Az olyan napok után, mint amilyen ez is volt, különösen rosszul estek ezek a gondolatok. - Ártani biztos nem fog - bólintottam némi habozás után, kiszakadva a saját fájdalmas gondolataim közül. Tulajdonképpen nem akartam teát inni, de pótcselekvésnek éppen megfelelt. - Hacsak nem tudod, hogy ki ölte meg Kyle Briggst, akkor biztosan nem. Jelenleg csak az segítene, ha végre lezárhatnánk ezt a borzasztó nyomozást. Tudod, életed legjobb döntése volt, hogy félbehagytad ezt az egész aurorprojektet. Mindenki azt gondolja, hogy aurornak lenni hatalmas dicsőség, de igazából a legszarabb, legkorruptabb banda az egész Minisztériumban, jobban teszed, ha minél távolabb maradsz a parancsnokságtól. Nem kellett volna Vickyre zúdítanom a munkám iránt érzett minden gyűlöletemet, de a szavakat már nem vonhattam vissza és nem is éreztem magam annyira rosszul miattuk, mint kellett volna. Tényleg ne legyen auror, ha boldog szeretne lenni.
Vendég
Vas. Jún. 20, 2021 8:51 pm
]
Lionel & Vicky
A házunk tömve lesz rokonokkal...
- Nem gondolnám, hogy emiatt. Az ember haja sokféle okból deresedhet, ha pedig még a valódi árnyalatuk is sötét, úgy még kivehetőbb, mint ami az én szőke tincseim közt bújik meg - utalok arra, hogy Lionel bácsi talán csak túldramatizálja és többletjelentéssel ruházza fel mások öregedését. Meglehet, hogy génekben öröklődtek, mint az ő vörös haja, vagy az én szeplőim. És ha ez feltétlenül igaz lenne, már megörvendeztettem volna a világot a szürkévé fakult hajszálaimmal, de Brutustól legfeljebb idegzsábát kap az ember, de ezt minden más Weasley és Potter csemetétől kaphattam volna már, sőt, kellett, hogy legyenek egyéb jelei koravénségemnek. - A demencia pedig nem eredményez vakságot. Vagy de? Tehát emlékszik rá, még ha csak rövid ideig is - fejtegetem tovább. Magam sem tudom, hogy azért teszem ezt, mert ellent akarok mondani, szellemi párharcot vívni végre egy ismerős emberi lénnyel, vagy valóban érdekel. - Mellesleg melyik gyerek ne maradna nyugton legalább egy félóráig, ha levelet írunk Lappföldre a Mikulásnak, és még fel is bélyegezheti? - teszem fel a kérdést cinkosan mosolyogva. Nyilván ilyesmit nem küldünk bagolypostával, mert jéggé dermed szegény pára, és sosem tér vissza. - Csak meg kell találni a megfelelő módszereket... - Tény, hogy egy idő után mindenkinél elavulnak... Közben felállok a földön heverő játékkal, pontosan akkor kerülnek a tárolóba, amikor Lionel bácsi azzal a plüssnyúllal álldogál, talán kellemes nosztalgia, talán keserű, talán mindkettő. Nem tudom milyen lehet elveszíteni valakit, még ebben a furcsa világtalan helyzetben sem. Egy bólintással konstatálom, hogy ő is kér teát, és eszerint forralok vizet, és készítek ki bögrét, teafüvet, tejet, kanalat. Furcsa dolog ez, az ember szinte belesüpped a szokásaiba és megrögzötté válik, tudomást sem akar arról venni, hogy lehet másként is, főként, ha közben minden megváltozik körülötte, óhatatlanul ragaszkodni kezd különféle apróságokhoz, csak azért, hogy otthontudatot teremtsen, és ezzel megnyugtassa magát. Legalábbis kezdek ráébredni, hogy ezt teszem, amikor emlékeket idézek fel egy pótolható szalmakalap láttán is, és erősen szorongatom, pánikba esve, hogy a múltam egy darabját hagyom el, amint nem találom. Persze, nem teafőzés közben kellene nagy igazságoknak a nyomát vizsgálnom, bár kétségkívül a hány cukorral ízesítem ugyanebbe a kérdéskörbe tartozik. - Még nem döntöttem a sorsáról - mondom ki. Mert mára már sok mindent csináltam, mégsem tudom mibe vágnám a fejszét egy egész életen át. Tulajdonképpen nem is foglalkoztam ezzel a gondolattal, elhessegettem, amikor ért, mert nem akkor és ott volt ideje a megfejtésének, túl sok felelősséggel tolakodott, amiből éppen egy kicsit kivetkőzni akartam. Túlestem azon a fintoron, hogy Harry bácsi legyen esetlegesen a főnököm, amit gyerekként vágtam, mert mára nem félek tőle, a sebhelyétől - valahogy apáé sokkal természetesebbnek tűnt -, hanem igazán tisztelem őt. - És ha bármit tudnék Kyle Briggs haláláról, már mondtam volna. Csak annyi információm van, amennyit tapasztaltam. Undok egy fiú volt. - teszek megállapítást egészen illetlenül, hiszen eltávozottról csak jót, vagy semmit, Brutus élénksége ide, vagy oda, amikor elfáradsz, kicsúszik az ilyesmi. - Vagyis... - harapok az ajkamba zavartan. - Ezt biztosan mondták. Mert Kyle Briggs-nek különös, értelmezhetetlen pillantása volt, a folyosón csíptem el éjszaka, pökhendin felelt, egyszer fenyegetőzött, másszor gúnyolt, én pedig a mosdóban bőgtem másnap délután, Teddy meggyőződve állította, hogy megbűvölte a seprűmet az egyik kviddicsmeccsen, és egyszer elakadt a lélegzetem, nem tudtam válaszolni Kyle-nak, akkor jelent meg az éppen égővörös színben játszó kócos hajával, sosem találkoztam azelőtt és azután sem azzal a tekintettel, mint amit akkor a szemében láttam. - De... - kezdek bele kissé bizonytalanul, miközben a kezébe adom a teát, és helyet foglalok mellette a kanapén. - Valamit csak szerettél benne... Valamit, amiért ezt csinálod, nem valami mást... Valamiért csak végzed a megélhetésen túl... - teszem hozzá, mert valamiféle idealista vagyok, aki szerint csak így érdemes, mert elkezdett felhagyni a kellekkel és muszájokkal.