The benefits of soothing herbs // Neville & Goldie
Vendég
Szer. Feb. 12, 2020 9:10 pm
Neville & Goldie
Nesztelenül nyitom ki a kedvenc üvegházamnak az ajtaját, miután megbizonyosodtam róla, hogy se apa, se más nem tartózkodik bent. Szeretnék egyedül lenni, csak a növények megnyugtató társaságában, bízva abban, hogy az majd segíteni fog abban, hogy ne jelenjenek meg folyton szörnyű képek a lelki szemeim előtt. Senkinek sem mondtam el, de amióta meghalt az a Briggs nevű fiú, nem igazán van nyugtom a kastély falai között. A tanórákon, vagy amikor a szüleimmel, Frankievel, vagy a barátaimmal találkozom, akkor úgy teszek, mintha minden a lehető legnagyobb rendben lenne. Mosolygok, élem a mindennapi életemet, és habár kicsit szűkszavúbb vagyok még a szokottnál is, de a színjáték egész jól megy. Eddig még nem nagyon gyanakodtak arra, hogy bármi probléma lenne, és szerencsére egyikük sincs ott a hálókörletemben, mikor nem is olyan kevés alkalommal felriadok a rémálmokból. Magamat sem értem, hogy miért rázott meg ez az egész ennyire. Nem is ismertem azt a fiút, csak látásból, de akkor sem tűnt túl bizalomgerjesztőnek, és amikor csak tehettem inkább kitértem az útjából. Soha még csak egy szót sem váltottunk egymással és ez így volt tökéletes. Aztán meghalt. Egyik pillanatról a másikra, mintha egy élet csak egy kicsi hajszálon függene, ráadásul ahogy hallottam megölték. Ép ésszel nem tudom felfogni, hogy hogyan lehet valaki képes ilyesmire. Még csak azt sem mondhatnám, hogy azért rázott meg ez ennyire, mert így félek attól, hogy én is erre a sorsra juthatok, nem, egyszerűen csak… belegondolni abba, hogy valaki meghalt, az zaklat fel. Ha csak egy kicsit is belekúszik annak a szerencsétlen fiúnak a képe a gondolataimba, egyből elszorul a torkom, és a gyomrom is görcsbe ugrik. Az álmaimban is az jelenik meg, ahogy mozdulatlanul, üveges tekintettel mered a semmibe, mert azokkal a szemekkel már nem láthat többé semmit.
Nagyot nyelek és egy sóhaj után próbálom elengedni a borús gondolataimat, hiszen pont azért jöttem ide, hogy ez sikerüljön. Továbbra is majdhogynem macskaléptekkel megyek oda az éppen aktuális kedvenc növényemhez, ami igazi különlegesség. Nem is tudom, hogy apa hogyan tudja ezeket beszerezni, de egyáltalán nem panaszkodom. Amikor csak időm engedi, akkor is mindig bekukkantok ide, hogy megnézzem minden rendben van-e vele. Amikor odaérek a mood oscillationes plantae-hez, egyből egy pici mosoly jelenik meg az arcomon. Gyengéden végigsimítok a levelein, mire azok egy pillanat múlva kellemes meleg sárga színben kezdenek tündökölni. A különlegessége a növénynek az, hogy bárki aki a közelébe megy, megérzi a hangulatát és annak megfelelően változtatja a színét. A viszontlátás öröme miatt változott sárgára, jelezve ezzel az érzéseimet. Nagyon érdekes növény, ritka alapanyagnak számít, mert bájitalban használva eléggé szeszélyes, nagyon vigyázni kell az adagolásával, és akár hosszú távú következményei is lehetnek, ha rosszul használják. A tartása sem a legegyszerűbb, mert igen csak érzékeny minden változásra, és minden ilyen növénynek más igényei vannak, amit nehéz kideríteni. Olyan, mintha mindegyiknek meglenne a saját kis személyisége, valamelyik barátságosabb és szereti a napfényt és a meleget, de van olyan is, amelyik inkább a sötétben érzi jól magát.
A mostani az előbbi kategóriába tartozik. Kifejezetten szereti a meleget, ezért gyakran szoktuk színes sálakba bebugyolálni, amiket különösképpen előnyben részesít. Most is van rajta egy pár, ami megint mosolygásra késztet. Rutinos mozdulatokkal veszem elő az egyik locsolókannát, amit hamar fel is töltök friss vízzel. Aztán pár rózsaszirmot is beleteszek, mert pontosan tudom, hogy azt nagyon szereti, én pedig ma kényeztetni akarom. Lassan, figyelve arra, hogy a vízsugár vékony és ne legyen sok egyszerre, elkezdem megöntözni és mosolyogva figyelem, ahogy a levelei erre lelkesen megrezdülnek, jelezve, hogy ez most jól esik neki. Hiába nem szeretném, de a gondolataimba megint visszaférkőznek azok a dolgok, amiket el szeretnék felejteni, és ami elől ide, az üvegházba menekültem. A mosoly lassan, de biztosan eltűnik az arcomról, a növény pedig egyből érzékelve a változást sötétkékké válik, a levelei pedig lekonyulnak, hűen tükrözve a hangulatomat. - Sajnálom… nem akartalak téged is elszomorítani. – Mondom neki halkan, kissé bűntudatosan.
Vendég
Hétf. Márc. 02, 2020 5:09 pm
Neville x Goldie
Mintha kezdene csillapodni a napokban a decemberi események kihallgatássorozata okozta sokk. Úgy vettem észre, hogy a diákjaim is nyugodtabbak, noha még mindig semmit nem oldottak meg és nincs lezárva az ügy, egyelőre nincs ok komolyabb óvintézkedésekre. Kicsit féltem attól, hogy majd kitör a pánik és a diákokat sem visszaengedni nem akarják, sem visszajönni nem akarnak. Emlékszem, milyen rossz volt, amikor a Roxfortnak rossz híre kelt és Umbridge lett az inspektor, majd a véglegesített főinspektor, akinek a keze még az igazgatóénál is messzebb ért. Ezt semmiképp nem szeretném megtapasztalni ismét. Elég volt egy nemzedéknek megszenvednie egy ilyen időszakot. A tanóra után a karórámra pillantok, ami épp azt igyekszik mutatni, hogy locsolásidő van. Egyes növények percre pontosan igénylik a vízfelvételt és sikerült az egyik ilyet úgy kinevelnem, hogy ne csússzon rá órám sem más elfoglaltságom. Olyan pofonegyszerű velük bánni, nem is értem másoknak miért akadnak vele gondjaik. Vagyis de, értem. Én sem remekeltem soha SVK-ból vagy átváltoztatástanból. Ha megszakadtam sem. Csodáltam, hogy aurornak megfeleltem, bár ennek inkább azt tudhattam be, hogy figyelembe vették a háborúban nyújtott helytállásom. Mindegy, rég is volt. Az adott üvegházba belépve konstatálom, itt bizony járt valaki. Az is könnyen meglehet, hogy még mindig itt van. Csak leteszem a bőr táskám az egyik szabad asztalra és elindulok a gyanús növény felé. Ahogy pedig megkerülöm, a sok dzsungelszerű levéltől kibontakozva megpillantom a lányom. - Napsugaram! - mosolyodok el rögvest, ahogy közelebb érek és nyitom szét a kezeimet, hogy megöleljem őt. Mostanában ő az egyetlen biztos pontja az életemben és annak, hogy valami örök marad. Vagy nem? Megpillantom a növény színét, ami mindig az ember hangulatát tükrözi. - Hogy vagy? Minden rendben? - zúdítom rá a kérdéseimet, de persze hagyom őt szóhoz jutni. Inkább fogok egy kézi ásót és megpiszkálom a növény földjét, ha már megöntözte. - Valaki azt súgja, hogy lógatod az orrod.
Vendég
Szer. Márc. 04, 2020 11:55 pm
Neville & Goldie
Gyengéden simogatom Moody leveleit, ahogy magamban elneveztem, de a hangulatomat nem tudom egyik pillanatról a másikra megváltoztatni, ezért ő továbbra is levert marad, hiába minden igyekezetem. Mostanában egyre gyakrabban tapasztalom azt, hogy hajlamos vagyok más embereknek a hangulatát eléggé magamra venni, ami még számomra is érthetetlen. Biztos ez is rátett egy lapáttal arra, hogy úgy érzem most magam, ahogy, de az is tagadhatatlan, hogy akármennyire is próbálok nem tudomást venni róla, az a haláleset igenis eléggé megrázott. Nehéz úgy tenni, mintha mi sem történt volna, még ezután is, hogy mostanra már a nagyja találgatás és sustorgás megtörtént, és kicsit a diákok is megnyugodtak, de én valahogy képtelen voltam rá. Ez is csak azt bizonyítja, hogy mennyire gyenge vagyok. Bezzeg mást nem viselt meg ennyire ez, ami teljesen érthető is lenne, mert nem nagyon kedvelték Kyle-t de… azért mégis csak egy ember volt, akinek erőszakkal elvették az életét. Ezt pedig akárhogy is nézzük, elképesztő bűn.
Annyira elmerülök a sajátos kis gondolataimban, hogy meg sem hallom, hogy valaki szintén belép az üvegházba. Csak akkor eszmélek fel, mikor meghallom apa hangját, mire ugyan kicsit sápadtan, de egyből rámosolygok, és örömmel simulok bele az ölelésébe, hogy aztán pár pillanattal később viszonozzam azt. Apa mindig is megnyugtató figurája volt az életemnek, és habár egyáltalán nem úgy terveztem, hogy ma összefussak vele, de lássuk be, ez eléggé elkerülhetetlen volt. Amikor eljöttem ide, úgy éreztem muszáj egy kicsit egyedül maradnom a gondolataimmal, hátha az segít kibogozni a megmagyarázhatatlan rossz érzéseimet, hogy eltűnjenek és ne kelljen velük többet foglalkoznom, de… azért mégsem annyira rossz, hogy apa itt van és megint átölel. Már csak ettől a puszta gesztustól is egy fokkal jobban érzem magam, akármennyire is nem tesz jót az önbizalmamnak az, hogy még mindig ennyire apára hagyatkozom, mindenben.
- Apa. – Mondom továbbra is mosolyogva, de őt lehetetlen becsapni, főleg akkor nem, ha Moody is a pártján áll, mert továbbra is sötétkék színben pompázik, habár a levelei már nincsenek annyira lekonyulva, hála apa érkezésének. - Jól vagyok… – Kicsit elpirulok, mert én is tudom, hogy ez azért egyértelmű füllentés volt, és azt sosem tudtam jól alkalmazni, főleg nem előtte. Ezért csak végül sóhajtok, és úgy döntök, hogy tűnjek akkor gyengének, de elmondom, hogy mi a bajom, már hetek óta. - Nem, igazából nem vagyok jól. – Vallom be végül töredelmesen, a növényre meredve, aki szomorkásan rázza megint a leveleit. - Bánt, hogy Kyle Briggs meghalt. Nem ismertem, és amiket hallottam róla, jobb is, hogy így volt, de… azóta rémálmaim vannak és szörnyen érzem magam, mert véget ért az élete. Hülyeség? Hogy egy vadidegen embert gyászolok, aki elvileg nem is volt jó? – Kérdezem halkan, kerülve apa tekintetét. - Az, hogy valaki rossz dolgokat tesz, már mást feljogosít arra, hogy úgy döntsön elvegye az életét? Tudom… hogy a háborúban muszáj volt. De most nincs háború. – Mondom most már szinte suttogva.
Vendég
Csüt. Ápr. 09, 2020 3:04 pm
Neville x Goldie
Ha csak azt veszem figyelembe, hogy a lányom mennyire megszállottan rajongott mindazért, amiért én is, akkor azt vonhattam le, hogy rossz ember és rossz példakép nem lehetek. Ez a kép akkor kezdett először megcsorbulni bennem, amikor Frankie kétségbe vonta a jelenlétem a családban. Tény, hogy soha nem én voltam az, aki négyünket összetartotta, hisz Hannah harcolt mindig oroszlán módjára azért, hogy normális családi életünk legyen. Sohasem ígértem neki azt, hogy könnyű lesz, de azt igen, hogy szeretni fogom. Szeretem is, igaz már kicsit másképp. A virágot figyelve azon tűnődök, hogy vajon az én labilitásom teszi-e ezt a gyerekekkel is vagy minden rájuk bármi hatással levő esemény cincálja így szét a lelki békéjüket. Goldie sohasem az volt, aki csak békére vágyva jött ide, ő az, aki térdig gázolt a sárban, ha kellett, aki nevetve locsolt nyakon engem egy kanna vízzel és aki készségesen segített minden növényt elásni nekem. Szinte mindig a nyomomban volt, én pedig igyekeztem következetes lenni vele szemben. Az ölelése sok mindent elárul, tétovázik, tovább bújik, és ha ez másnak megnyugtató tény lenne, számomra nem az. Az amúgy is bújós lányom most bizony elárulta magát akaratlanul is. Nem kell ide kék meg zöld növény, hogy tudjam, valami nincs rendben vele. - Napsugaram… - mosolyodok el én is a megjegyzésére. Tudom, hogy valami olyanban sántikál, ami nem biztos, hogy egy lányos apa füleinek való. De azért egyértelművé teszem ezt a számára is. - Épp annyira hazudsz rosszul, mint én. De nincs semmi gond, ha valami bánt, nekem nyugodtan elmondhatod. – kezdődik az alkudozás része. Mindig is félénkebb volt a többieknél és ezért talán inkább az tehető felelőőssé, hogy ennyit tutujgattam. És ahogy folytatja, már tudom, hogy igazából nem akart ő hazudni nekem, csak rágódik. Rágódik valamin, amit nem tud egykönnyen elengedni. Nem egyszerű tudomásul vennem, hogy mi bántja. Még soha nem beszéltünk igazán arról, hogy mi történik, amikor meghal valaki– leszámítva azt az esetet, amikor elpusztult a kis golymókja - , de hogy arról is esetleg kelljen beszélni, miért történt és mi lesz ezután már sokkal nehezebb téma. Tudom, már nem olyan kislány, hogy az ilyentől óvni kelljen. Egyszerűen csak én féltem túl. - Nem, nem hülyeség. – nem mondhatom azt, hogy igen, amikor közben mindenkit ez foglalkoztat az iskolában. - Nagyon jó ember vagy, hogy így érzel. Legyen bárki bármilyen gonosz, haraggal és gyűlölettel a szívedben nem ítélkezhetsz. – igazából rettentően büszke vagyok a lányomra, hogy ennyire éretten gondolkozik és már most olyan dolgokról beszél, amiről lehet más csak felnőttként nyilatkozna. De nem bízhatom el magam, mert problémái vannak, amivel küszködik. Nem vagyunk tökéletesek, sőt igazából az esendőség erély. - A háborúban sem volt muszáj. Soha nem lenne szabad mások életéről dönteni, soha nem lenne szabad hagyni, hogy ilyen történjen. Amikor háború volt, én is törekedtem rá, hogy ne bántsak másokat, ha nem muszáj. Vagy csak annyira ne. – leülök a földre, hisz mégis ki látná? Őt pedig az ölembe húzom, mint mindig, amikor meg kellett nyugtatnom eddig őt bármiért is. - Életem, miért nem szóltál, hogy rémekkel álmodsz? Tudod, hogy semmiért nem haragszunk meg. Sem anyád, sem én. Az segít, ha most beszélünk ezekről? Tényleg, bármi, ami a lelked nyomja, bármi ami kérdésed van…
Vendég
Szomb. Ápr. 18, 2020 10:27 pm
Neville & Goldie
Apa ölelése számomra mindig is olyan volt, mint egy burok, ami megvéd a kinti világ szörnyűségeitől. Legyen az egy egyszerű rémálom, vagy csak az emberi gonoszság, vagy egy sötétben félelmetes alaknak tűnő tárgy. Elég volt, ha hozzá bújhattam és minden félelmem messzire szállt, és habár most ez nem annyira egyszerű, mint amennyire régen volt, azért az ölelése így is megnyugtatólag hat rám, és segít egy kicsit abban is, hogy újra megnyíljak neki, ahogy már olyan sokszor tettem. -Néha szeretném, ha kicsit jobban tudnék hazudni. – Mondom egy nagyon halványka mosollyal, de legalább megint mosolygok, és még egész őszintének is tűnik. Ahhoz képest biztos, amit egészen eddig produkálni tudtam. - Tudom, hogy neked bármit elmondhatok, csak… nem szeretnék… gondot okozni. – Erőltetem ki magamból a szavakat. Pontosan tudom, hogy van elég baja nélkülem is és az én hülyeségeim nélkül. Nem akarok neki még több bajt okozni, arról nem is beszélve, hogy nagyon nem akarok gyengének látszani előtte sem, főleg előtte, aki a példaképem és a hősöm.
A szavai megint csak megnyugtatólag hatnak rám, és pont ezért is szeretem apát annyira, mintha mindig tudná, hogy mire van szükségem ahhoz, hogy ne legyek zaklatott, és ne érezzem magam nyomorultul annyira. Mintha csak egy hullámhosszon lenne velem, mintha értené minden engem foglalkoztató gondolatot, még akkor is, ha legújabban nem igazán avatom be ezekbe a gondokba. - Igazad van. – Bólintok rá csendesen, aztán csak kényelmesen elhelyezkedek az ölében, mint régen, mikor még egészen kislány voltam. Már nem is emlékszem, mikor csináltunk ilyet utoljára. Ilyenkor utálom, hogy ennyire gyorsan telik az idő, hogy fel kell nőni, hogy nem lehetek örökké gyerek, aki minden problémájával az apukájához rohanhat. Akármennyire is vágynék mindig erre, tudom, hogy nem tehetem meg, ha meg akarok erősödni annyira, hogy ki tudjak állni a saját magam igazáért.
- Tényleg nem akartalak ilyen butasággal zaklatni. – Motyogom egészen hozzábújva és nem nézek a szemeibe. - Tudom, hogy nem haragszotok meg ilyenekért, egész egyszerűen csak nem akartam, hogy miattam is aggódnotok kelljen. – Mondom halkan, pontosan tudva, hogy nekik bizony problémáik vannak és ahogy észrevettem, nem is kicsik, hiába próbálom teljesen figyelmen kívül hagyni a helyzetet, mert az úgy egyszerűbb. Egészen addig, amíg próbálják előttem azt mutatni, hogy minden rendben van, megadom nekik a lehetőséget és én is próbálok úgy tenni, mintha minden rendben lenne. - Nem tudom, mi segítene. – Vallom be. - Nem a haláltól félek. Attól sem tartok, hogy megjelenik szerencsétlen fiúnak a gyilkosa és engem is megöl. Nem tudnám megmondani, hogy miért vannak egyáltalán ezek az álmok, és hogy miért zaklatott fel ez az egész ennyire. Van bármi értelme is annak, amit mondok? – Kérdezem zavartan nevetve, a mellkasába fúrva az arcomat.
Vendég
Hétf. Ápr. 20, 2020 11:46 pm
Neville x Goldie
Sokszor hasított a tudatomba a gondolat, hogy a lányom szakasztott olyan lett, mint én. Már nem kinézetben, hisz szőke fürtjeit az anyjától örökölte, ahogy nagy kék szemeit is. Ellenben szerénységét, önzetlenségét és a jó szívét inkább tőlem. Nm mondanám, hogy az anyjának nincs, mert van. Ha valakiről azt elmondhatom, tiszta szívből tud szeretni, az ő. De másképp teszi. Ő óvatos, elővigyázatos, Goldie közvetlen. Ezzel pedig örökölte néhány sutaságomat is, mint hogy képtelen jól hazudni. Életem... és még nehezményezi is. Igen, vannak sajnos olyan helyzetek, amikor bizony jól jönne, ha tudna hazudni, ha én is tudnék normálisan hazudni. De inkább tiszta a lelkiismeretem és azt hiszem ezzel ő is pontosan így van. - Kicsim, ugye tudod, hogy ez nem javít semmilyen helyzeten? Nem kell csak beismerned, ha valami úgy van, de hazugságokkal nem oldunk meg semmit. Csak tetézzük a problémáinkat. - igyekszem következetes és jó meglátással ellátni a lányom alkalomadtán. Azt hiszem, ami értéket átadunk nekik, ők azzal fognak gazdálkodni. Épp ezért jó, ha az útra sok hasznossal látjuk el. Igyekszem jó apa lenni, aki általában ott van, ha szükséges és segít, ahogy tud. - Nem okozol ezzel gondot. Ha úgy érzed, hogy nem tudsz megbirkózni vele, akkor nosza. - adok egy kis noszogató puszit az arcára, miközben kényelmesen elhelyezkedek a földön. Ha valamire, valakire elég időt szeretnék szánni, akkor azok a gyerekeim. A világért sem fordítanék hátat nekik, főleg tanácstalan, bizonytalan időben. Hosszasan ölelem csak csöndben magamhoz. Tudom, hogy kell neki idő, hogy összeszedje a gondolatait, a bátorságát. Majd megnyílik ő magától, mint egy kis bimbó, ha készen áll rá. És akkor én itt leszek és meghallgatom. - De nem teszel ránk még egy terhet, Napsugaram! Azt szeretnénk, hogy megtaláld az örömöd. Ha szomorkodsz, valami bánt, abban szeretnénk segíteni. És hidd el, ez sok mindent maga mögé utasít. - a haját simogatom, ahogy a fülébe búgom a szavakat. Ilyenkor jövök rá, hogy mennyire nagyot nőtt. Hogy már nem tudom két karom közé fogni, hogy a lába már akarva akaratlanul is kilóg... Hogy nem is kell lehajolnom igazából hozzá. - Nem gondolsz badarságokat. Normális, hogy az erőszakosság kizökkent a nyugalmadból. Ugye tudod, hogy anyáddal nem engednénk, hogy bármi bajod essen? - azért a biztonság esetén megkérdezem tőle, jobb ha tudja, hogy ez így is van. - Talán segítene, ha csak kimesélnéd magadból. Főzhetek egy kis nyugi teát neked, ehetünk sütit este és ha szeretnéd, akkor akár segíthetnél nekem is itt. Talán elvonja a figyelmed, talán egy kicsit feloldja a görcsöd.
Vendég
Pént. Ápr. 24, 2020 8:31 pm
Neville & Goldie
A hazugság olyan dolog az életemben, ami szinte nem is létezik. Legalábbis az apám előtt biztosan nem, de nem is vagyok túlságosan nagy művész benne, még ha lennének is olyan dolgok, amiket minél jobban szeretnék elrejteni magamban. Nem tudom, hogy ő mennyire van tisztában azzal, hogy azok a lányok zaklatnak, ahogy azzal sem, hogy mennyire komoly az elhatározásom, hogy megerősödök, mert sosem mondtam neki. Ezekkel magamnak kell megküzdenem, akármennyire is szeretnék minden egyes alkalommal hozzá rohanni, várva azt, hogy oldja meg helyettem a kialakult problémáimat. -Tudom, apa. – Értek vele egyet halkan, de nem érzek továbbra sem ellenállhatatlan késztetést, hogy beavassam az előbbi gondolataimba. -De biztos már te is voltál úgy vele, hogy… egyszerűbb, ha az ember nem mond igazat, mert azzal megelőzi azokat a következményeket, amiket az hozna magával. Néha még az is jobb, ha a hazugság derül ki később, mint az igazság. – Halkul el megint kicsit a hangom. Bár ő biztosan elfogadná azt, hogy ha azt mondanám nem szeretnék bizonyos dolgokról beszélni, apa mindig is megértő volt.
-Mindig ezt mondod, és tudom, hogy komolyan is gondolod, de néha te is hajlamos vagy megfeledkezni a saját gondjairól, ha bárki máséval is foglalkozhatsz. – Mondom neki egy kis mosollyal. -Egyelőre, pedig nem érzem úgy, hogy nem tudnék vele egyedül megbirkózni. Ezek csak… rémálmok… holttestekről. – Sápadok el megint kicsit és remeg meg a hangom, de igyekszem erősnek mutatni magam. Szörnyű, hogy mennyire érzékenyen érint ez az egész, és így akarok gyógyító lenni, hogy ennyire megvisel a halál. Még egy viszonylag ismeretlen embernek a halála is. -Pont ez a bajom, hogy mindig rohannotok kell, ha valami nyűgöm van. Ez nem folytatódhat örökké. – Mondom csendesen, de eszem ágában sincs elhúzódni tőle, és nagyon jól esik az, hogy ölel és itt van a közelemben. Régen is mindig sikerült megnyugtatnia, mikor rémálmokból ébredtem fel, ami azért kisebb koromban elég gyakran előfordult.
-Tudom, hogy vigyáztok rám. – Bólogatok és azt inkább bölcsen elhallgatom, hogy azt szeretném, ha én vigyázhatnék saját magamra, mert így végre úgy érezhetném nem vagyok annyira… gyenge. -Nem tudok az álmokról nagyon részleteket elmondani. – Sóhajtok még mindig kicsit sápadtan. - Nincsen nagyon benne cselekmény… egyszerűen csak be vagyok zárva, egy élettelen testtel, ami mindig… mindig más arcokat mutat. Főleg titeket. Albust. Rokonokat, barátokat, ismerősöket. – Mesélem neki mégis el néha meg-megremegő hangon. - A tea az most jól esne. – Ismerem be. - De étvágyam nem igazán van a napokban, úgyhogy a sütit most kihagyom. – Ebből is látszik, hogy igazából tényleg nem vagyok valami jól lelkileg, a sütire eddig nem igazán mondtam nemet. - Viszont örömmel segítek. Jó érzés a növényekkel foglalkozni. – Egyezek bele a segédkezésbe habozás nélkül.
Vendég
Hétf. Május 04, 2020 9:09 pm
Neville x Goldie
Azt hiszem lassan rá kell ébrednem arra, hogy nem csak Frankie lépett az önállósodás útjára, de a húga is. Nem is olyan régen még mindkettejük lépteit figyelhettem és elég gyakran fordultak hozzám tanácsért. A fiam azóta pár éve tudom, hogy kihagy a döntései javából, néha annak is örülök, ha elárul bármit is magáról. Pedig nem üldözzük az anyjával, hogy kordában tartsuk, vagy még rosszabb, helyette hozzunk döntéseket. Én személy szerint örülök is,meg nem is, mert tudom, hogy ez az élet rendje, de azért aggódom miatta. Nagy fiú már, de nem vagyok biztos benne, hogy a titkolózás lenne a legjobb megoldás. És most Goldie is kezdi. Már valami, amire igazán érdemben nem tudok hozzátenni, mert nem tudtam róla. És ettől bevallom kicsit bűntudatom van. - De Napsugaram, nincs baj akkor sem, ha csak nem akarod elmondani. Én megértem, ha a te életedben is megjelennek olyan titkok, amiket nem szeretnél a lelkünkre csomózni. És inkább legyen egy vagy kettő, mint aztán ne akarj többet mást elmondani nekem. - sóhajtok, de igyekszem közben lélekben jelen lenni. Ez egy nehéz téma nekem, talán neki is, főleg hogy Frankie kamaszodása egészen másfajta utat kezdett el bejárni, mint amire számítottunk. - Csak megértem, rendben? - nem akarok túl sok lenni egyszerre, de közömbösnek sem szeretnék látszani, miközben belül marcangol a féltés. Tényleg tudni szeretném, ha valami úgy van, de most az egyszer türtőztetem magam. Csak így nem fog ő eltávolodni annyira, mint a bátyja. Az elsőnél mindig nehezebb, aztán okosabb az ember. Nem tudom, hogy kellő tapasztalatot szereztem-e ezzel. - Nem! Ez nem így van, tudom, hogy egyszerűbb félretennem a saját gondjaimat, de nem ezért teszem ezt. - dehogy is. Lágyan szántok ujjaimmal hullámos hajába, miközben kicsit elmélyedek a gondolataimban. Tényleg így tűnik? Mert közel sem emiatt vagyok hajlamos arra, hogy szó nélkül eldobjak mindent, ha ők bajban vannak. Tényleg meg kellene tanulnia neki is kicsit egyedül megoldani a gondjait. Mellettem nem volt senki, most mégis itt vagyok. Tényleg annyira tehetetlennek érzem magam, ahogy ismét elsápad. De most mit tegyek vele, nem fogom elvinni pszichológushoz, mert hullákkal álmodik. Bolhából is képes vagyok elefántot csinálni, ennek itt kell meghúzni a határát. - Akkor... ne segítsek? - nézek rá tanácstalanul. Igen, én vagyok a felnőtt, mégis úgy érzem, most egy zsákutcában tapogatózok. Mintha csak a lányomtól várnám a megoldást, de ezt meg nem tehetem meg vele. Most is úgy néz rám, mintha még mondani akarna valamit, de nem teszi. Most kérdezzem meg, hogy mi bántja még? Na jó, álljunk meg és kezdjünk el szépen okosan gondolkozni. A tea jó ötlet, az is, hogy mesél. Talán ha megnyugodna, kevésbé látná drasztikusan a helyzetet. Úgy érzem, hogy ez annak a hozadéka, hogy túlságosan féltettük őt mindentől. - Oké. - kelek fel végül, hogy az asztalomhoz lépjek és teafüvet keressek. Valami nyugtatót, mégis kellemeset. Az én sajátos teakeverékemet, amit ő is annyira szeret. Teszek fel vizet forrni, kikészítek két bögrét, aztán csak megölelem őt megint. - Akkor megnézzük, mivel van teendőnk. Emlékszel, hogy milyen dallal vidítottuk fel ezt az elszontyolodott növényt?
Vendég
Pént. Jún. 12, 2020 7:02 pm
Neville & Goldie
Nem akarok csalódást okozni apának, azt pedig végképp nem akarom, hogy mi valaha is eltávolodjunk egymástól, mint ahogy történt közte és Frankie között. Azt sem szeretném, hogy félre értse azt, hogy milyen szándékkal titkolok el előle dolgokat, nem, csak tudom hogy ha elmondom például az Albus iránt egyre jobban feléledő furcsa érzéseimet, vagy azt, hogy mindenáron legilimenciát és oklumenciát akarok tanulni, vagy hogy van egy csapat lány akik nem hagynak élni, akkor csak aggódna. Meg különben is vannak olyan témák, amiket az ember lánya nem az apjával akar megbeszélni, még akkor sem, ha olyan különleges kapcsolata van vele, mint nekem az enyémmel. - Olyan messzire sose mennék, hogy teljesen kizárjalak az életemből. - Biztosítom halkan. Nem kell hangosan kimondanom azt, hogy főleg úgy nem tervezek tenni, mint ahogy Frankie teszi vele mostanában. Őt sem teljesen értem, bár biztos megvannak a maga indokai, amiket én nem látok, hála a végtelen rajongásnak, ami úgy láttatja velem apát, mintha ő lenne a tökéletesség megtestesítője. - Tudom, hogy megértesz. - Tűnik fel egy halvány mosoly az ajkaimon. - Pont ezért szeretlek annyira, mert tudom, hogy igazából bármit mondhatnék neked, azt te ugyanúgy megértenéd. Elmondhatnám neked igazából az összes apró titkomat, amiket eddig esetleg még nem tettem meg, te akkor sem haragudnál meg érte, vagy ha mégis, akkor félretennéd a haragodat, és próbálnád megnézni az én szemszögemből. Nem azért nem mondok el neked mindent, mert nem bízok benned, hanem azért, mert nekem kellemetlen a téma, és nem szeretek beszélni róla, nem csak veled, hanem mással sem. - Ez valóban így van, néhány nagyon ritka kivétellel. -Köszönöm. - Mondom végül halkan, nem is feltétlenül azt megköszönve, amit mondott arról, hogy megért, hanem csak úgy általánosságban, hogy van nekem, és adja az ég, hogy tényleg mindig itt legyen nekem, mint egy erős bástya, akihez akkor fordulhatok, amikor csak szükségem van rá. Mint most.
- Tényleg nem? - Kérdezem egy újabb mosoly kezdeménnyel, miközben egy kicsit jobban bújok hozzá. - Akkor miért teszed? - Kérdezem. Tudom, hogy csak jót akar nekem, de az tagadhatatlan, hogy rá ütöttem és ilyen szempontból pontosan olyan, mint én. Szívesebben foglalkozik más problémáival, mint a sajátjával, ez pedig nálam különösen kitűnik, figyelembe véve, hogy mennyire megromlott anyával a kapcsolata. Nyilván ez is egyike azon témáknak, amiket nem szívesen hozok fel, ezt már mindkettőnk érdekében, mert tudom, hogy ez aztán igazán kényelmetlen és kínos lenne, hiába tudom, hogy a halogatás nem használ, és előbb, vagy utóbb kénytelenek leszünk erről is beszélni. Főleg akkor, ha a legrosszabb rémálmaim valóra válnak, és úgy döntenek, hogy nem együtt akarják folytatni az életüket. - Már segítettél, apa. - Adok az arcára egy puszit. Nem hazudok, valóban sokkal nyugodtabb vagyok, mint ahogy idejöttem, habár az álmok maradékai még mindig ott kísértenek a lelkemben, de elhatároztam, hogy most kell összeszednem magam, és túllépnem ezen az egészen. Ennek az elhatározásnak az örömére, már kelek is fel az öléből, hogy aztán csendben figyeljem ahogy előkészíti nekünk a teát. Az újabb ölelésre megint elmosolyodok, most már talán kicsit őszintébben is, mint korábban. - Igen. Tudod, hogy a dalok csak úgy ragadnak rám. - Mondom továbbra is azzal a kis mosollyal, majd már lépek is közelebb a növényhez és megint megsimogatom a leveleit. Csak egy egészen rövid pillanatig kell kutatni az emlékezetemben, hogy megtaláljam a megfelelő dalt, és aztán habozás nélkül el is kezdem énekelni.
Vendég
Kedd Jún. 16, 2020 12:10 pm
Neville x Goldie
Soha nem tudhattam biztosra, hogy valamit jól csinálok. Az állandó kételkedés önmagamban, a kritikák és a vélemények, melyeket nem hagytam elengedni a fülem mellett mind-mind olyan romboló hatással voltak az önbizalmamra, hogy ez valahogy belém égett. Nem hiába tartom a mondást, hogy majd az idő visszaigazolja a helyes cselekedeteket. De nem elég csak türelmesen várnunk, hanem munkálkodnunk kell minduntalan, különben elvesztünk. A gyereknevelés is egy ilyen jellegű zsákbamacska volt az életemben, egy hosszú, szinte végtelen ingoványos út. És az egyik lábam már beleragadt, nem akarom, hogy a másik is így járjon. Épp ezért bizonytalanodok el most ebben a helyzetben, ugyanakkor azt sem szeretném, hogy ezt meglássa rajtam. Azért a válasza egy apró mosolyt csal az arcomra. Nem is hagynám. Mármint... biztosan meglesz a saját életed, amibe nem sok beleszólásom van, de azt nem szeretném, ha te is ellöknél magadtól, mint a bátyád. Bár biztos csak azért ilyen, mert kamasz. - igazából nem tudok más indokot, mert konkrétan azt sem mondja meg, hogy mi nem tetszik neki vagy mit csináljak másképp. Az nem indok, hogy mert itt vagyunk állandóan és nyugta sincs tőlünk és utálja, hogy hozzám hasonlítgatják. Egyrészt ezek nem olyan dolgok, amikről tehetek, másrészt ha még ebbe is beleavatkoznék, akkor még jobban neheztelne rám. Néha tényleg kérdezni se merek, nehogy megsértődjön. Nem tehetek mást, mint elfogadom a döntését és az álláspontját. Ha most erősködnék, hogy de mindenről tudni akarok, akkor azzal nem mennék semmire. Sőt, lehet, hogy még több mindent nem osztana meg velem. Így csak bólintok. Rendben, elfogadom. - Nem, csak nem szeretném, hogy valaha is megtapasztaljátok azt, amit én. Tudod... a dédi nem épp arról volt híres, hogy higgyen bennem, a suliban pedig tényleg majdnem mindenki belém rúgott. Nem sok barátom volt és ez... elég pocsék érzés. Csak nem szerettem volna, ha ti is így jártok, és tudom, hogy nem egyszerű azért itt lennetek, mert mi itt vagyunk, tudom, mert én is mindig megkaptam a piszkálást a szüleimről. Egyszerűen csak nem tudom, hogy meddig merjek elmenni. - és itt abba is fejezem a dolgot, mert még végén szegényemnek öntöm ki a lelkem arról, hogy Frankie mennyire undokul viselkedik velem. Nem az ő tiszte ezt megoldani, nem vonhatom csak úgy bele. Azért megnyugtat, hogy elég egyelőre ennyi, hogy félig megoldódjanak a problémái, még ha azok valahol ott lógnak a levegőben. Gyorsan össze is dobom a teát, hogy aztán nekiláthassunk a munkálkodásnak. Tudom, hogy ez őt is kikapcsolja és felrázza a rosszkedvéből. Már a növény is barátságosabb színt vett fel és ettől csak még nagyobb a mosolyom. Odaadom neki a teát, majd belekortyolok az enyémbe. - És szép is a hangod. - teszem hozzá, mielőtt énekelni kezdene. Tényleg minden elfogultság nélkül mondom ezt, hogy aztán a kellő hatás meghozásával nekilássunk a dolgok nehezebb részének.
Vendég
Csüt. Júl. 02, 2020 6:30 pm
Neville & Goldie
Örökké tisztelni fogom apát azért, hogy olyan férfi lett belőle, amilyen most, mindannak ellenére, hogy mennyi minden történt vele a múltjában. Mint ahogy már sokszor mesélte nekem, senki sem hitte volna azt, hogy mikor még a félénk, kicsit duci Neville volt, majd egyszer ilyen jó ember lesz belőle, aki már egyáltalán nem ijed meg a saját árnyékától. Sőt. Igazi hősként viselkedik, szinte mindig minden helyzetben. Az egyetlen kivétel ez alól az anyával való kapcsolata, mert ott mindig meghunyászkodik, és engedi, hogy anya átvegye a vezetést. Ennek ellenére sem vagyok képes máshogy nézni rá, csak csodálattal és mérhetetlenül mély szeretettel. - Nem… én nem foglak ellökni magamtól. Úgy semmiképp sem, mint ahogy most Frankie teszi. - Ami előtt teljesen értetlenül állok, de nem is láthatok bele mindenki fejébe. -Gondolod én is ilyen leszek, ha beüt az a bizonyos kamaszkor? - Kérdezem csak úgy a levegőbe, nem is igazán várva rá választ, mert én személy szerint egyáltalán nem tudom elképzelni, hogy annyira megváltoznék, hogy ne imádjam ennyire az apámat, mint ahogy most.
Csendben hallgatom apát egy darabig, aztán megnyugtatóan rámosolygok. - Tudom, apa. Tudom azt is, hogy mind a ketten csak jót akartok anyával, még ha néha kicsit túl is aggódjátok a dolgot. - Mondom neki gyengéden, mintha hirtelen fordultak volna a szerepek, és nem nekem lenne szükségem támogatásra, hanem neki. Ez jobb is így nekem… jobban szeretek más problémáival foglalkozni, mint a sajátjaimmal, főleg úgy, hogy mindazt, amit elmesélt kísértetiesen hasonlít rám, hiszen nekem sincs olyan hű de sok barátom, és most van pár ember, aki eléggé szereti megkeseríteni az életemet. Szerencsére, vagyok olyan optimista és elszánt. hogy tudjam, ez nem sokáig lesz így, különösképp akkor, ha képes leszek végigvinni a terveimet, amiket elhatároztam magamban. - Köszönöm. - Veszem át tőle végül a teát és belekortyolva az italba, újra rámosolygok, mikor megjegyzi, hogy szép hangom van. - Ezt is tőled örököltem. - Jegyzem meg halkan kuncogva, de aztán egy újabb korty után, apával együtt belevetem magam a keményebb munkába. Pontosan ez kell nekem ahhoz, hogy eltereljem a figyelmemet a zavaró gondolataimról, egy hosszú, kemény munkával eltöltött idő az üvegházban, apa társaságában.
Vendég
Hétf. Júl. 13, 2020 1:18 pm
Neville x Goldie
Megnyugtatóan hatnak rám a lányom szavai, bár tudom, hogy ezt most mondja, amikor még nem borult fel igazán a hormon-háztartása és nem igazán tapasztalja a kamasz lét mindennapjait. Frankie sem volt ennyi idősen kezelhetetlenebb, mint ő. De valahol hinni akarok neki, hogy nem vadul el mellőlem. Tudtam, hogy majd valamikor eljön a pillanat, hogy már nem csak a miéink, de a saját maguk uraivá is válnak, de valahogy erre soha nem lehet úgy igazán felkészülni. Csak megtörténik és vagy elfogadom, vagy nem. De előbbivel jobban járok, mintha csak az utóbbival sodródnék. - Nem tudom. - de nem akarom hitegetni. Azzal sem, hogy igen, azzal sem, hogy nem. Magamból kiindulva a kamaszkor egy igazán csendes időszakát élhettem meg. - Ha olyan vagy, mint én, akkor te nem fogsz makacsul lázadni. - márpedig amikor a makacsságot osztották, én sem álltam ki a sorból. Egyszerűen én másképp és máskor éltem meg a dolgokat, többnyire magamban. Frankie ezen tulajdonsága tőlem eredeztethető, ha a szüleim neveltek volna, biztos vagyok abban, hogy velük sem osztom meg a dolgaimat. A válaszával némiképp belém fojtja a szót, de mégis mindezzel egyszerre egy mosolyt is csal az arcomra. Tudom, hogy tudja, hogy így van. De alapvetően vagyok olyan, aki nem győzi hangoztatni, ha valamit akar, azt miért is akarja. Ez egy olyan tulajdonságom, amit nem igazán vetkőzök ki magamból és lehet, hogy ez nem akkora baj. Ha meg valakit zavar, akkor így járt. - Egy kicsit. - sandítok rá némi bűntudattal vegyes tekintettel, de a mosolyom még mindig levakarhatatlan. Nem tudok rá sem neheztelni, sem haragudni, történjen bármi is. Már fordult meg olyan is a fejemben, hogy emiatt esetleg Franklin féltékeny lenne, de nehezen tudok a gondolattal azonosulni, mert legalább ugyanannyit foglalkoztam világ életemben mindkettejükkel. Azzal, hogy odaadom neki a teát és megosztom vele az aggályaimat, a tapasztalataimat és a tanácsaimat, jelen pillanatban nem tudok mást tenni már. Csak hagyom, hogy igyon a teából, miközben nekilátunk újra a munkának. Idővel úgysem tudom megállni, hogy ne kezdjek el dúdolni, annak pedig éneklés lesz a vége. Főleg egy ekkora bók után, amit szintén hatalmas mosollyal fogadom. Hát akarhatnék nála jobb lányt magamnak? Mert komolyan csak a jelenléte megnyugtat és felvidít. Pedig most inkább neki van szüksége erre, mint nekem. Vagy lehet, hogy mindkettőnknek. Nem tudom, ezt talán a jövő dönti el egyszer.