A hármas üvegház. Érdekes hely. Máskülönben az lenne. Szeretem a növényeket. Akármilyen furán hangzik otthon érzem magam itt. Ahogy a Rengetegben sétálva is. Mostanában sokat gondolkoztam. Oké ez nem újság valakitől, akinek számítógép agya van. Agyas vagyok, tehát folyton agyalnom kell. És ez sokkal rosszabb, mint azt az átlagos emberek képzelnék. Lehet, hogy kívülről úgy tűnhet, hogy szörnyen klassz a fotografikus memória, klassz, hogy elég egyszer olvasnod valamit, hogy meg is tanuld. De nem az. Nem klassz. Mert azt sem tudod elfelejteni, és magad mögött hagyni, amit kéne. Minden beleég a retinádba. Kiváltképp a rossz dolgok. Mi rossz dolog érhet egy 14 éves lányt? Túl sok minden attól tartok. Lássuk. Ott volt a hülye bál, amire csak Avery nyaggatása miatt mentem el. És Kyle Briggs is ott volt. A rohadék. Sosem gyűlöltem annyira senkit, mint azt a patkányt. Miért? Mert mindenkit csak megalázott, és bántalmazott. Aznap este is. Megpróbált megerőszakolni. Ha nem nyomta volna túl magát egy rakat kevert droggal (a hülye), talán még sikerült volna is neki. Aztán kinyíratta magát. Most pedig mindenki engem vádol. Félek, hogy elítélnek gyilkosságért. Aztán ott volt a családi karácsony Lestrange prof. házában. Sikerült katasztrófába fullasztanom. Mentségemre még nekem is elég kezelhetetlenül nagy érzelmi bomba volt rájönni, hogy én és a házvezetőm tulajdonképpen rokonok vagyunk. Eddig úgy hittem nincsenek rokonaim, vagy ha mégis rég lemondtak rólam. Aztán ott van Ethan... aggódom miatta is. Pedig tudom, hogy ő nem tenne semmi meggondolatlan hülyeséget velem ellentétben. Aggódom Bertie miatt, mert a rohadék aurorok még mindig bent tartják. Pokol lehet egy drogfüggőnek. Nem. Nem voltak illúzióim Bertie-ről. Mégis közelebb állt az elmúlt években a maga bizarr módján az apafigurához, mint bárki. És aggódom a közelgő RBF-ek miatt, mert annyi minden jár a fejemben, hogy képtelen vagyok koncentrálni bármire is. Tudom, hogy harmadévesként nem az RBF-ekre kéne gondolnom. De én vállaltam, végig akartam csinálni. Ethan miatt is. És Lestrange miatt. Egy valamit jól akartam végre csinálni. Végre helyre kellett hoznom a darabjaira hullott életem. Így most itt ülök a hármas üvegházban nyakig a földben. Elég késő van. Majdnem vacsora idő. A szemem lassan ég az állandó erőltetéstől. Körülöttem könyvek, jegyzetek, pergamentekercsek halmai. Rajzkészlet. Mindig kézzel rajzolt, pontos növényanatómiai rajzokkal, ábrákkal illusztrált páratlanul magas színvonalú dolgozatokat adtam le. Most sem akartam alább adni. Az nem én lettem volna. Sosem kaptam K-nál rosszabb jegyet, nem kezdhettem el most. Így itt ültem egy kisebb káosz közepén, ahogy egy eddig nem látott növényt próbáltam beazonosítani. A rajzolt vastag növényhatározóm nem segített. A könyvtárból kivett könyvek se segítettek, pedig valahol lennie kellett, ha itt meredezett ez a növény előttem. Egyszerűen elkezdtem lerajzolni, hogy addig se gondoljak rá, hogy mit nem találok róla. - Elárulnád mi a fene vagy te, és mért nem találok rólad semmi infót? - nem volt valószínű, hogy választ kapok. Pedig jól jött volna. Nem a kötelező házihoz. Azt már megírtam. ott volt mellettem a kész pergamen. Ezt már magán szorgalomból próbáltam kideríteni csak mert érdekelt. És jól jöhetett egy felsőbb évesnek, ha eladhatom a házidogájához... gyakran kerestek meg házidolgozatokért... jó üzlet volt. Bár most még üzletre se tudtam gondolni. Senkivel nem akartam éppen találkozni. Nem hogy üzletelni... Hogy megkérdezhettem volna Longbottom professzort is? Igen. Egyszerűbb lett volna. De nem. Biztosan utált, a sok a karácsonyi bál előtt elkövetett sok hülye csínyem miatt. És amúgy sem akartam zaklatni a hülye kérdéseimmel. Biztos volt elég nyűgje rajtam kívül is. Így csak magamra és a könyveimre számíthattam. A könyvek most nem sokat segítettek...
„Elképesztő, hogy néhány egyszerű szó mindent megváltoztathat. Legyen az bocsánatkérés vagy egy beismerés. Néha persze nem is a szavakon múlik. Elég, ha valaki meghallgat."
Vendég
Hétf. Feb. 10, 2020 4:17 pm
Longbottom professzor x Gina
A karácsonyi bál utáni felfordulás és a gyilkosság sokaknak nyomta a kedélyállapotára a bélyegét. A diákok a téli szünet után a megszokott zsibongást, önfeledt lelkesedést mellőzve tértek vissza a kastély falai közé. Valahogy az órák is ugyanolyan csigalassúsággal indultak és teltek el egymás után minduntalan, hiába igyekeztem érdekesebbnél érdekesebb növényeket bemutatni. Mintha nem érdekelte volna őket, mintha közömbössé váltak volna, a kíváncsiság fénye kihunyt szemükben, helyette fáradt, olykor nyugtalan tekintetek néztek vissza rám az asztalok körül. Így nem lehet rendesen tanítani, ha nem figyelnek. Semmi veszélyesebb növényt nem mertem hát megmutatni nekik, ami egy kicsit is csípett, mérget csöppentett el vagy harapott önszántából. Biztos ami biztos alapon csupán kezelhetőbb de kevésbé érdekes növényeket vettem napirendre, mellőzve a gyengélkedő látogatását. Így is több diák látogatta szorongás, kialvatlanság miatt, mint kellett volna. Hogy honnét tudom? A feleségem és a hozzá hasonló kismadarak csicseregték. Már egy ideje szemeztem az apró pislákoló fénnyel az egyik üvegházból, amikor arra sétáltam. Vártam hát egy kicsit, hátha kijönnek onnét a diákok, de ahányszor arra tartott az utam, csak nem akart a fény elaludni. Végül inkább úgy döntöttem, benézek. Nem tudom, kivel futok össze, így csak beljebb sétálok a keskeny földúton az asztalok között, ahol megannyi növény sorakozik hol cserépben, hol jókora tálcákon, hol felfüggesztve. Végül megpillantom a lányt a földön ücsörögve egy növény társaságában. Hallom a kérdést, de már csak mellé érve adom meg a választ. - Fastuosa. Egy különleges növény, kanyargó csillag szerű lilás, fehéres virágáról ismered meg, amely csak éjszaka virágzik. Hamarosan talán ideje lesz, hogy kinyíljon. - rövid, szűkszavú választ adok neki, miközben leguggolok mellé. Összébb húzom a talárt magamon, hogy ne lógjon a földre, miközben megsimítom érdes leveleit. A lány, akit itt találok nem minden esetben a plusz szorgalmáról ismert. Nem rossz tanuló, sőt! De soha nem tölt több időt tanulással, mint amennyi szükséges. Sajnos nem csak ezt tudom róla, igen csak problémás a kislány. Gyakran keveri el a pálcámat más ágak, szárak közé, hogy aztán ne találjam meg - na igen, néha úgy érzem, mintha csak elhagynám, pedig nem is. De nem tudok rá neheztelni, nem vagyok haragtartó. - Nem vagy éhes? Mindjárt vacsora.
Vendég
Kedd Feb. 11, 2020 10:02 am
Longbottom prof. & Gina
Mint mondtam, nem valószínű, hogy választ kapjak. Néha azonban a valószerűtlen dolgok is megtörténnek. Csak egy egész rövid pillantást vetek a hang irányába. Remek. Most majd biztos hallgathatom a hegyi beszédet, hogy semmi keresnivalóm ilyenkor itt, és amúgy se kértem engedélyt a növényei babrálásához... Nem volt bajom Longbottom professzorral. Igaz nem is kedveltem. Bár én szinte senkit sem kedveltem kevés kivételtől eltekintve. Akkor miért a hülye csínyek, és pálca dugdosás? Lényegében ugyan az volt a helyzet, mint Lascelles prof. esetében. Mindig akadt egykét kőagyú humanoid, akik eleget fizettek érte. Magamtól nem volt ennyi humorom, hogy ilyeneket csináljak, de a pénz mindig kell. Lejegyeztem a szűkszavú választ egy vastagabb bőrkötésű füzetbe, a növény elképesztően pontos rajza mellé. A következő kérdés viszont kissé meglepett. Nem számítottam rá. Vagy talán csak így vezeti be a hegyi beszédet arról, hogy vacsora időben az ebédlőben a helyem... - Vacsora túlértékelt dolog. Különösen, ha egy teremben van egy rakás önmagát intelligensnek gondoló, két lábú, humanoid biológiai organizmussal. Az intelligenst erősen vitatnám ebben a felvetésben. - vonok vállat, miközben neki is elismétlem a Lascelles prof-nak, az emberekről alkotott nem túl hízelgő definíciómat. Az irónia ebben pusztán annyi volt, hogy amit kimondtam a szavakat a gyomrom hangos korgással jelezte, hogy már az ebédet is kihagytam. Nem mintha képes lettem volna túl sokat enni jelen helyzetemben. Alig tudtam magamba erőszakolni egy kevés ételt. Vagy inkább Ethan erőszakolta belém. És szinte biztos voltam benne, ha most összefutnék a sráccal, akkor megdorgálna, mert nem látott az étkezéseknél. Fura volt volt ez. Szinte felváltva dorgáltuk egymást azért, mert a másik nem törődik saját magával eléggé. De ilyenek voltunk mi. Két intézetis árva. - Inkább megvárnám, hogy kinyíljon. Akkor le tudnám rajzolni, és tanulmányozni. Mitől olyan különleges, hogy egyik határozóban sem szerepel? Mit kell még tudni róla? - bökök a fejemmel a könyvtárból kivett vaskos képes határozók irányába, amik szintén körülöttünk hevertek, némelyik hasonló növényeknél nyitva. A tekintetemben ezúttal őszinte érdeklődés, és kíváncsiság csillant. A korgó gyomrom pedig az utcán töltött idő alatt rég megtanultam ignorálni. - Már, ha nem zavarom... Nem akarom feltartani... El is mehetek... - ez határozottan nem az a Gina volt, aki pálcákat dugdos, és aki az órákon az elviselhetetlenül szemtelen megnyilvánulásaival teszi majdhogynem lehetetlenné a tanítást... De képtelen voltam felvenni a tüskés vagány vakmerő álarcát, amit máskülönben mutattam. Mintha egyszerűen elfogyott volna az erőm ahhoz, hogy képes legyek mindennel és mindenkivel dacolni magam körül. Gyengének és szánalmasnak éreztem magam ezért. Inkább felvettem egy tekercs pergament a földről, és a kezébe nyomtam. Nem fűztem hozzá magyarázatot. Egyedül is képes olvasni felteszem. Egyébként a házim volt. Kiemelkedően kiváló, mint mindig. Pontos rajzokkal, és hiteles adatokkal, forrásmegjelöléssel, akárcsak ha egy herbiológiai szaklapba készült publikáció lenne. A stílusa is kb. azt tükrözte. Igaz ez így volt már elsőtől, minden leadott házinál. Tudom lett volna még pár napom leadni. De ha már kész volt, és a prof. is itt volt, akkor mért ne adjam oda neki. Talán ez az első alkalom, amikor időben kap meg valamit. Sőt előbb is mint kéne.
„Elképesztő, hogy néhány egyszerű szó mindent megváltoztathat. Legyen az bocsánatkérés vagy egy beismerés. Néha persze nem is a szavakon múlik. Elég, ha valaki meghallgat."
Vendég
Kedd Feb. 18, 2020 4:22 pm
Kóbor diákjaim mindig is voltak, vannak és lesznek. Hogy épp mi célból tévednek ide a sötét, nyirkos üvegházak valamelyikébe, már személye is válogatja. Akadnak, akik csak úgy kíváncsiságból, vannak, akik engem keresnek, akik fogadásból próbálnak valamit teljesíteni, akik megrongálni szeretnék a növényeket. Érkeznek olyanok is, akik inkább csínytevés helyszínéül szánják a helyet, nem tudom. Számtalan esettel találkoztam már éveim során. Egy biztos, a helyeket úgy ismerem mint a kisujjam és a legapróbb változás is egyből szemet szúr. Igaz, nem nehéz észrevenni egy pislákoló fényt, ha az irodám szobája arra enged kilátást. Nem mondhatja senki, hogy nem adok elég időt arra, hogy a diákok lelépjenek. De aki már közeledve a takarodóhoz még mindig ott téblábol, már nekem is felkelti az érdeklődésemet. Mosolygásra késztet a válasza, miközben felelevenedik előttem az, hogy ő is egyike azon diákoknak, akiket nem hagynak békén többen. Legyen szó arról, hogy a folyosón kötnek bele, vagy a könyvtárban, bárhol... - Szóval nem szeretnél egy levegőt szívni velük, igaz? - ez az apróság emlékeztet magamra, bár ritkán adódott, hogy kihagytam volna a vacsorákat is. Ha mást nem, elszipogtam magamban, de az étel boldoggá tett. Te jó ég, még jó, hogy nem kimondottan boldogságevő vagyok. Akkor az egész konyhai alapanyag nem lett volna elég nekem. - Nos, rendben. Nagyon szép, mert lilásan fénylik a sötétben. A dupla egymásba simuló virága ettől is ilyen különleges, nem csak a kettős színezetétől. Ami azt illeti, még nem igazán tanulmányozták ezt a növényt. Egy túrám során találtam, miután beszakadt alattam a talaj és egy barlangban ráleltem a magjára. Igyekszem minden mozzanatát dokumentálni, egy füzetnyi jegyzetem van róla. És eddig még csak négyszer nyílt. Nem túl feltűnő a diákok körében, hogy itt tarthassam. De csak ebben az üvegházban érzi jól magát. - persze még fecseghetnék erről a növényről, de nem teszem. - Nem zavar egyáltalán kisasszony, nyugodtan maradhat. - nem szeretném elüldözni, inkább az asztalom fiókjához lépek és egy még bontatlan rágcsálnivalót veszek ki belőle. Legalább egyen valamit alapon odaadom neki, cserébe a pergamenért. - Köszönöm, ms Accipiter, lekötelez. - szemügyre veszem egy pillanatra a tartalmát, aztán elteszem. Mindig túlszárnyalta a legtöbb diákomat a beadandóival, szóval meg sem lepődök én már a tartalmán. - Azért remélem az iskola falai közül nem szeretne kiköltözni a társai közül.
Vendég
Szer. Feb. 19, 2020 1:41 pm
Longbottom prof. & Gina
Ha volt diák, aki az indokok teljes repertoárját kimerítette az idelátogatások lehetséges okait tekintve, az én voltam. Sokszor, sok minden miatt fordultam meg itt. Volt, hogy egyszerű kíváncsiságból, volt, hogy felbéreltek valami csínyre, volt hogy csak egy hülye fogadás hozott ide, néha alapanyagot is loptam, hogy Bertie-nek eladhassam, (na nem feltűnően. Csak egy-egy levél innen, egy bimbó onnan, egy kis lián darabka amonnan... sosem sokat, egész növényt, vagy úgy általánosan feltűnően. Bár az utóbbi időben ezt eléggé megnehezítették, majdhogy nem ellehetetlenítették a prof. mozdítás, és lopásgátló riasztó bűbájai... felteszem miattam érezte ezek szükségét. Hát nem szemétség tőle, hogy még tisztességesen csórni se hagyja szegény nyomorgó diákságot? ) olyan is volt, hogy egyszerűen le akartam rajzolni a növényeket a beadandómhoz, illetve kiegészíteni némi extra tudással az órai nem túl nehéz, és nem túl infó bőségben szenvedő tananyagot. Na és néha, ha szemet szúrt valami új, arról is mindent meg akartam tudni. Mint erről a mai növényről is. Bármilyen furcsa is, de úgy fest még az utca rideg, nyirkos macskakövei, a Zsebpiszok köz minden mocskos valósága sem tudta kiölni belőlem ezt a fajta tudományos kíváncsiságot. Pedig csak önmagam kínoztam vele. Csak arra emlékeztettem magam, hogy mi nem lehetek többé. Többé nem vagyok zseni apu, zseni kislánya, többé nincsenek esélyeim indulni a sakk világbajnokságon, többé tudós sem lehetek már, világmegváltó kutatásokkal, és tervekkel, vagy egyetemi professzor sem lehetek már soha... ezek csak ködös gyermeki álomképek voltak már, amikhez már rég nem volt közöm, bármennyire is vágytam rájuk. Az igazság, hogy nincsenek tündérmesék. Elhinni pedig, hogy mégis létezik remény számomra jobban fájt bárminél. Nem is mertem hát. - Így is fogalmazhatunk. - legalábbis Ethan nélkül nem akartam ott lenni. (na nem mintha félnék egyedül, csak nem vágytam a balhéra, talán kezdett már elegem lenni a "rossz lány" szerepből, ami nem is én voltam igazán, inkább csak egy maszk, hogy ne akarjanak bántani többé...) Valami fura, és bizarr módon, ha Ethan is jelen volt a teremben, akkor senki nem mert közelíteni felém. Néha talán még bűntudatom is van, mert hajlamos vagyok őt élő pajzsként használni. Kihasználom, hogy védeni akar, vigyázni rám. Ki tudja mért. Bonyolult, és sosem értettem meg igazán. Rossz vagyok az irracionális érzelmi izékben. Ez pedig valami ilyesmi lehet kettőnk közt... - Hol túrázott, és melyik évszakban? És milyen volt a barlang szerkezete? A talaj savas, vagy inkább lúgos kémhatású volt? Vezetett ott föld alatti patak, ami nedvességet szolgáltatott? És a fény viszonyok? Pára? Hőmérséklet? Az egyes üvegházban túl sok lehet a fény, a kettesben meg túl magas a pára tartalom, és túl magas a föld foszfor tartalma... Tényleg csak négyszer virágzott? Milyen időközönként? Füzetnyi jegyzet? Láthatnám? - temérdek kérdés, néhány másodperc alatt... mintha egy röpke pillanatra előbújt volna egy egész más lány. Tele lelkes kérdésekkel, tudásvággyal, érdeklődéssel. Egy olyan, akinek mindig lennie kéne talán. De nem. Nem mindig ilyen. Ezt az énjét jó mélyre temette már. Marad a tüskés, elutasító, idegtépően szemtelen lénye, aki zsigerből támadva védekezik... - Nem akartam... nem tartozik rám. Mindegy. Majd megoldom egyedül... - máris húzódik vissza a csigaházba. Oda, ahol nem vetik meg, vagy rosszabb esetben verik meg a kérdésekért. Nem akar ő rosszat, de megtanulta, hogy túl sok kérdést feltenni rossz. Fájdalmat, és büntetést jelent. Hát már nem kérdezett egy ideje. Az órákon is inkább csak szánt szándékkal kötekedett, és igyekezett kibillenteni a kéretlen szemtelen megjegyzéseivel a profot a saját magyarázata fonalából... többnyire sikerrel. Már ha sikernek nevezhető a pontlevonás... A testhelyzete is egész védekezőre vált. Ahogy szinte összegömbölyödve ül, átkarolva a térdeit, lehetőleg minél kisebb testfelületet mutatva magából. Reménytelenül húzgálva a túl rövid ing és talár ujjat. Most először a jobb kezén a fekete bűbájjal elhelyezett szökésgátló auror karkötő mellett, valami más is szemet szúrhat. Mivel a karkötő túl vastag ahhoz, hogy mellette a már megszokott bőr alkarvédő is helyet kapjon a kezén, temérdek fehér és rózsaszín heg villan fel a ruha ujjak alatt, amiket reménytelen mód próbál takarni. Talán elkélne egy pár új egyenruha. De miből? Lestragne prof-ot nem terhelheti ezzel. Így is, már túl nagy kolonc a nyakán. - Inkább élnék együtt egy ménesnyi thesztrállal, mint azokkal. Nem mintha lenne beleszólásom. - emeli meg finoman a nyomkövető karkötős kezét, hogy rögtön vissza is húzza, mert rájön túl sokat enged látni a karjából. Pedig ez volt az igazság. Nincs mit szépíteni, a szárnyas lovakkal jobban kijött, mint az emberekkel. A karkötő legnagyobb iróniája pedig mégiscsak az volt, hogy bár az aurorok a múltját nézve tán jogosan félhettek, hogy a nyomozás közben egyszer csak megpattan, de számára mégis a Roxfort volt az első, és egyetlen hely az elmúlt években, ahonnan nem akart lelépni. Nem is lett volna hová, ami azt illeti... A felkínált rágcsálnivalóhoz sem nyúl. Bár éhes, ez szinte szemmel látható. Mégis dacosan fordul el. Nem lehet. Nem ezt szabad. Nem engedheti, hogy megvegyék pár falatért, amiknek valószínűleg úgyis meglenne a maga ára... mindig mindennek ára van.
Vendég
Hétf. Márc. 02, 2020 7:20 pm
Valamilyen szinten meg tudom érteni a lányt, hisz tisztában vagyok milyenek a mindennapjai annak, akit folyamatosan csak piszkálnak, levegőnek néznek - bár ez utóbbi még mindig jobb, mint az első - vagy ne adj isten bántanak. Ez utóbbit már a tanári kar sem tűrheti. De én csak azért is odaültem, hogy zavarjam a szemüket és megmutattam, hogy engem nem lehet csak úgy kitúrni. Másfelől pedig pont emiatt nem értek egyet vele, mert én a helyében megmutatnám másoknak, hogy de kell, hogy számoljanak velem. Lehet csak megfáradt kicsit, elvégre nagyjából a lányom korabeli és hasonlóak lehetnek a képességeik. Természetesen leszámítva azt a tényt, hogy Goldie nem végzi már most a vizsgáit, hisz minek is tenném ki őt ekkora stressznek? Nem kell, hogy idejekorán felnőjön és hamar kiégett felnőtt váljék belőle a későbbiekben. Szegény lány, egy kicsit sajnálom, hogy ezt tartja követendő példának. Csak tudnám, ki, mi motiválja? - Na és ha a barátaival ülne csak egy asztalhoz? Ne hagyja magát kirekeszteni és legyen maga a szabotálásával a kedvükre. - csupán a véleményem osztom meg vele, aztán hogy megfogadja-e, csak rajta múlik. Ha nem vevő rá, akkor a téma túl van tárgyalva és lépünk tovább. Meglep a hirtelen jött kíváncsisága, mert az előbb még csak azt akarta megfejteni, hogy micsodával szemez ennyire. Na de mégis csak Gináról beszélünk, aki sohasem elég tudálékos ahhoz, hogy csillapítsa a szomját. Mindig csak újat akar és újat, teszi mindezt türelmetlenül. Ha így halad, akkor részben persze rettentő okos lesz, de mindeközben elmar maga mellől mindenkit. Látom sokszor rajta, hogy bántják a piszkálódások, de azt vajon észreveszi, hogy ösztönösen olyanokat is megszúr, akiket nem kellene? Persze itt most nem magamra gondolok, egyszerűen csak túlságosan elhatárolódik tényleg mindenkitől. Egy ilyen fiatal fejlődő léleknek pedig nem a talaj pH értékéről és a páratartalom általi befolyásoltságról kellene beszélgetnie, hanem egyszerű lányos, tinis dolgokról, mint hogy kibeszélje valakivel a fiúkat akár jó akár rossz értelemben. Nem tudom azt sem, mennyire van túl a "fúj fiúk" korszakán. De lányos apa is vagyok és tudom mi a dörgés. - Lassabban, egyszerre csak egy kérdést kisasszony, mi marad a végére, ha most ide ömleszti az összeset? - intem nyugalomra a kezemmel, miközben azon tűnődök mit is mondhatnék neki. A jegyzetemet természetesen nem mutatom meg, nincs kész, én pedig olyat ki nem adok a kezemből. - Kezdjük azzal, hogy igen, csak négyszer virágzott. És csodálatos fénylését még a mai napig nem fejtettem meg, mi okozza. Talán az epidermiszében található olyan sejtalkotó, ami kibocsájtja ezt. - tűnődök el egy kissé, miközben én is a növényt figyelem. - Nem azt mondanám, hogy a savas talaj, de persze az enyhén savasat szereti. Inkább több jelentősége van a köré ültetett tőzegmohának és magának a tőzeges talajnak. - mutatok rá a cserépben lapuló titkokra. Bár lehet ez még neki sem annyira titok, hisz ha az én óráimon nem is tanulnak a diákok túlságosan sokat, ő attól még utána olvashatott. - A jegyzet még nincs kész, addig nem adnám oda, ha nem gond. - az első nemleges válaszom felé. Azért remélhetőleg nem veszi magára, mert nem ellene irányul. - De semmi gond, tényleg. - szóval de, magára vette. Egy pillanatra elhallgatok és figyelem őt. Nem tudom miképpen kellene bánni vele, hogy megértse, miképp kell mértékletesen megnyilvánulni anélkül, hogy magára venné. Ezzel nem születünk, ezt nevelni kell. Ha pedig nem kapott megfelelő szülői példát az utóbbi időben, akkor érthető, hogy így viselkedik. - És ha nem általánosítana? Nem hiszem, hogy az összes diák gonosz lenne. A lányom például egy végtelenül önzetlen és kedves lélek, soha nem tudna másokat bántani. - mondom a kézenfekvő példát. Az édességet végül csak leteszem a cserép mellé. Ha szeretné később, elveheti, ha nem, akkor pedig elteszem, mikor elmegy. Biztosan olyan fajta, aki nem fogad el soha semmit. - Ami azt illeti Erdélyben találtam egy lápos vidéken, ahol azért volt egyfajta páratartalom, amitől aztán a fény sem jutott be kellően. Ezt remekül látja. Az a vidék gyönyörű, volt már ott?
Vendég
Pént. Márc. 06, 2020 2:13 pm
Longbottom prof. & Gina
Én viszont nem értem a professzor urat. Legalábbis, amikor a barátokkal való étkezésről beszél. Nem teszek úgy, mintha érteném, mire akar célozni. Így csak egy értetlen arckifejezést kap. Megpróbálom tovább értelmezni a szavait, de elég bizarr gondolatom támad. Kétlem, hogy ilyesmire gondolna... - Nos gondjaim vannak a barátság szó definiálásával, de ha azt érti alatta, hogy olyanokkal táplálkozzak együtt, akiket kedvelek, és akik közt normálisnak érzem magam... akkor hát... csínynek nem lenne utolsó, de kétlem, hogy a többi tanár értékelné, ha rászabadítanék egy ménesnyi thesztrállt a Griffendél asztalára. - nyilván nem igazán sikerült megértenem a célzást. És elég tanácstalanul nézek ki ezen a téren. Ha van gyenge pontom, akkor az irracionális érzelmi katyvaszok, amiket az emberek produkálnak, minden bizonnyal azt képzik. Még a Fertő-tó ingoványos lápvidékén is szívesebben tennék sétát, mint ezen a területen. Mellesleg ott sok a ritka és védett madár. Európa egyik legnagyobb biodiverzitását mutató területe ornitológiai szempontból. Említettem már, hogy egy élő madárhatározó vagyok? Ami pedig a kérdéseimet illetni. Nos, hát a talaj pH tartalma, a páratartalom, a fényviszonyok, a talaj szerves-anyag tartalmának elemzése, mint az össz foszfor, össz nitrogén stb. azok kézzel fogható, tudományos módon meghatározható értékek, és paraméterek. Ezek képzik az erősségemet. Ezeket tudom értelmezni, és elemezni. Van logikájuk, és értelmük. Racionálisak. Az érzelmekkel ellentétben. - Az apám azt szokta mondani, hogy a tudomány szépsége az, hogy minden válasszal újabb kérdésekre bukkanunk. Így voltaképp sosem fogyunk ki a kérdésekből. - az első mondat, amiben előtte megemlítem az apám. Igen, volt olyanom. Neki is mindig tucatnyi kérdést ömlesztettem oda, és ő csak nevetett rajta, de az összeset megjegyezte, és végül türelmesen válaszolt az összesre. Persze ugyanezt nem várhattam el Longbottom professzortól. Ő nem az apám. Nem is olyan okos. Bár, ha belegondolok apámat nem mentette meg a gyilkosaitól a 180-as IQ-ja. Engem sem mentett meg a génszerkezetem az utcagyerekek sorsától. Inkább csak érdeklődve pillantok rá, ahogy türelemre int, és mindent feljegyzek, amit a növényről új információként mond. Más korombeliek talán fennakadnának olyan szavakon, mint "epidermisz", de számomra ezek teljesen triviális kifejezések. Mióta? Fogalmam sincs. Rám ragadtak az évek alatt. Arra, hogy nem adja oda a jegyzetét nem titkolt csalódottsággal sóhajtok fel. Ennek ellenére megértem. Apám se adott ki fél munkát a kezéből. Hogy is nézhetne ki egy fél tudományos cikk egy szakmai folyóiratban? Nem tudom mennyire szokott a prof. mugli botanikai és egyéb természetvédelmi szak folyóiratokat olvasni. De ha igen, akkor most talán szöget üthet a fejében valami, velem és az apámmal kapcsolatban. Egy vastag bőrkötéses füzetet mutatok neki, azt amibe idáig rajzoltam és jegyzeteltem a szavait, hogy ellenőrizhesse, mindent jól írtam-e fel. Ha lapozgatni kezdi, akkor hamar rájöhet, hogy ez bizony egy elég komoly kézzel írt növényhatározó. Csakhogy kétféle írásképet mutat. Az első lapokon még szálkás férfi kézírás, G. Acc. aláírással, aztán egyszer csak átveszi a helyét Gina jól ismert írása. Szintén a G. Acc. aláírással minden szócikk alatt. Talán felrémlik benne, hogy egy időben sok (többek közt) botanikai szakcikk jelent meg G. Acc. aláírással több mugli szakmai folyóiratban. De annak már több éve. Egyszer csak abbamaradtak, mert egy újságcikk szerint tragikus halálos baleset érte a szerzőt. Talán innen lehettek már az elsős Gina házi feladatainak stílusjegyei is olyan ismerősek. - Inkább csak azt mondanám, hogy eddig szerencsésen elkerülte, hogy megfertőzze a világ keserű valósága. De előbb-utóbb mindenkinek fel kell nőni. Nincsenek tündérmesék. A világ kegyetlen hely. - nem ismerem a lányát. Legfeljebb hallomásból. Nem is mondanék semmit sem rá. De attól még igaz, hogy előbb-utóbb, mindenkit elér a keserű valóság. Talán túl cinikus, és keserű vagyok a koromhoz képest. De nem én tehetek róla. Ilyen az utca. Nem én akartam hajléktalan utcagyerek lenni. Kényszerítettek rá. Nem volt választásom, ha életben akartam maradni. - Erdély. Békás-szoros. Gyilkos-tó, Szent Anna-tó, tölgyesek, bükkösök, és lucfenyők hazája. Szeretem a fenyő illatot. A hatalmas sziklákat, és ahogy a hajnali első napsugarak a tengerszemek víztükrén megcsillan... úgy hat lehettem, az apám... Vagyis... mindegy. Nem érdekes. - hallgatok el végül.
Vendég
Szomb. Ápr. 11, 2020 8:35 am
Oké, éreztem, hogy félre fogja érteni a mondandómat, de amit mond, az is egyfajta megközelítés. Ámbár nem hiszem, hogy akár én, akár a kollégáim együtt szeretnének étkezni a nap bármelyik részében a thesztrálokkal. Azt pedig nem szeretném, hogy mindezt az ötletet hozzám kössék, mert Gina még képes lesz megvalósítani az őrült ötletet. Oké, tudjuk be annak, hogy az utóbbi évek nem igazán tettek hozzá semmit az ő neveltetéséhez. Emlékszem, amikor McGalagony mondta, hogy egy olyan diákunk lesz, akire bár elég bonyolult előéletű, de ne tekintsünk előítéletesen. Én soha nem tenném azt egy diákommal sem, amíg meg nem ismerem közelebbről. Biztosan mindennek megvan az oka, mert egy gyerek nem születik eleve rossz embernek. A körülmények teszik azzá. Bár ebben vitatkozhatnék magammal, hogy akkor Frankie miért is kezdett el igazán olyan irányba elindulni, amilyen soha nem is mutattunk neki. Oké, kamaszkor és személyiségbeli jellemvonások, de akkor sem tudom elfogadni ezeket az indokokat. Mindenesetre ez teljesen más lapra tartozik. - Gina, úgy értem, hogy egyél olyanokkal, akiket kedvelsz. Tudom, hogy nagyjából minden ház tagjai a saját asztaluknál ülve reggeliznek, ebédelnek és vacsoráznak. De ha esetleg valakivel szimpatizálsz más házakból is, akkor nyugodtan beszéld meg vele, hogy együtt reggeliztek. Szóval így értem ezt, nem másképp. Az állatokat tartsuk továbbra is a helyükön. Ha velük szeretnél foglalkozni a jövőben, hidd el lesz elég magányos órád felfedezni és megfigyelni őket. - tapasztalat? Meglehet, de én szeretem a csöndes magányos túrákat. Kikapcsol és igazán el tudok merengeni a gyönyörű tájban is. Megmosolyogtat a sok kérdés utáni magyarázata. Szóval az egész család ennyire tudományos volt, mielőtt darabjaira hullott? Tudom a háttérsztorit a lányról, hisz az igazgató említette, hogy néha lehet majd különleges bánásmódot igényelne. De azt hiszem, hogy nem minden tanárnak van türelme hozzá, őket pedig nem tudom ezért hibáztatni. Mindannyian mások vagyunk. - Apukád jól látta a dolgokat. Talán csak azt felejtette el, hogy tegyél fel magadnak is kérdéseket. Nem ilyeneket, nem tényszerű, logikus, de mégis egyben csodás kérdéseket. Hanem ami téged illet. Gyanítom, ismered magad, tudod milyen vagy, mik a gyengéid, erősségeid... de vajon arra is felkészített, hogy foglalkozz az önfejlesztéssel? Ez a világ legösszetettebb tudománya. Igazából nem is kézzel fogható, épp ezért nehéz. Még én is tanulom, mind tanuljuk és minden nap meg tudjuk lepni magunkat. De érdemes rá szentelni rengeteg időt, mert meghozza a gyümölcsét. - nem papolok én a levegőbe. Én, akit állandóan bántottak, mégis megtanultam optimista szemmel szemlélni a világot, ez pedig rengeteget segített abban, hogy ne csavarodjak be. Azt hiszem sikerült egy normális családot is a magaménak tudni, a gyerekeim pedig fantasztikusak. Én bizakodok, hogy Gina sem teljesen elveszett, csak nehéz eset. Kezembe veszem a bőrkötésű füzetet. Először csal szemlélem az egyedi kinézetét, lassan végighúzom az ujjam göröngyös felületén. Majd csak belelapozok. Nm mohón, de mégsem elég aprólékosan. Egyből feltűnik, hogy az írás nem Gináé. Hisz számtalanszor javítottam már ki házidolgozatát, hogy ez egyértelművé váljon. De mégis elég ismerős a betűtípus, hogy arra következtessek, a rokona. Nem is akármilyen rokona lehet, talán az apja. Annyira nem figyeltem soha a mugli kiadásokat, hisz ha elvétve találnak egy újabb növényt, az már csodaszámba megy. Állatok még bőségesen várnak felfedezésre, de a növények nagy részét már feltérképeztük. - Ez édesapádé? - teszem végül fel a kérdést. Lehet, de csak azt hiszem lehet kezd körvonalazódni bennem az, hogy ő miért ilyen, amilyen. Ha az apja a saját szemléletmódjával nevelte őt, akkor még jó, hogy hiányoznak a szociális készségei. Itt pedig nem fogja megkapni azt, amit annyira szeretne. Te jó ég, de hát én sem kaptam meg, de legalább voltak barátaim, akik felnyitották a szemem. - Ez nagyon szép. Mármint a könyv. De amit mondasz, csak fél igazság. Ha te teszed azzá, az lesz. Ha törekszel ellene, boldogabb világod lesz, mint bárki másnak. Nem mindenkinek kell megfelelned, hanem megtalálnod azokat, akikre számíthatsz, akik elfogadnak a furcsaságaiddal. De azért tenned kell, hogy te se legyél mindig elutasító és zárkózott. - felvonom a szemöldököm. Hajaj, de sokat kell még ennek a lánynak tanulnia. És ha jól tudom, már nem is a saját évfolyamát járja, szóval nem könnyít a helyzeten, hogy szinte máris végezne. Mesélni kezd valamit, amit félbeszakít. Tudom, hogy elég késő van már a meséléshez, de igazából teljesen mindegy, hogy öt perccel vagy fél órával maradunk tovább. Majd kezeskedek arról, hogy visszamenjen a hálókörletébe aludni. - Ne hagyd abba, mesélj csak. - bátorítom.
Vendég
Kedd Ápr. 14, 2020 4:58 pm
Longbottom prof. & Gina
Emberek, akiket kedvelek? Hmm... kétlem, hogy most Bertie-re gondolna. Őt kedvelem. Mondjuk. De egyrészt ő felnőtt, másrészt a Zsebpiszok közben él, harmad részt erősen kétlem, hogy a prof. megfelelő társaságnak tartana számomra egy drogos dílert. Persze nincsenek nekem illúzióim Bertie-ről. Sosem hazudott nekem saját magáról, vagy a körülményeiről. Láttam a saját konyha padlóján belőve fetrengeni. Mégis az ő vidámsága néha még engem is megmosolyogtat, és a kanapéján meghúzhatom magam, ami jobb, mint az intézet. Kár, hogy jelenleg nem sok matematikai esélyem van többre vinni nála. Még ha szeretném is elhinni, hogy van kiút ebből. De már nem tudom, hogy kinek hihetek, és kinek nem. Össze vagyok zavarodva. Főként a bizalom fogalmának terén. Aztán ott van még Ethan... és itt vége is a sornak. - Ethan Moore, az egyetlen, akivel szívesen ennék... de nem lehet. Miattam nem. Nem hozhatják velem összefüggésbe. Nem akarom, hogy miattam legyen baja, vagy csináljon hülyeséget... de ő... áhh... mért ilyen átkozottul makacs? Nem értem őt. - tényleg nem értem. Annyi mindent nem értek vele kapcsolatban. Már a nevelőintézetben azon a fogason lógva, amikor először találkoztunk, akkor sem értettem. Az évek pedig csak több kérdést hoztak vele kapcsolatban, mint választ. Bár így is úgy érzem, hogy jobban ismerem őt, mint bárki, és ami ijesztőbb ennél is, ő is jobban ismer engem, mint bárki. - Minden esetre nyugi, nem fogom megvalósítani ezt az ötletet. Ígérem. Szerintem is jobb nekik odakint a saját helyükön. - mondom egy kis mosollyal. Igen, a szárnyas paciknak határozottan sokkal jobb lesz a saját helyükön, és nekem is, ha nem rág be rám a teljes tanári kar egy ilyen képtelen ötlet miatt. - Neki mindenre volt egy jó válasza, és egy jó kérdése. Azt hiszem tőle örököltem a tudományos analitikus gondolkodás módot. De az irracionális érzelmi izékkel fogalmam sincs, hogy hányadán állok. Nem tudom értelmezni az emberi viselkedést, mert sokszor nem logikus. Nincsenek benne értelmezhető adatok. Még azt sem tudom, hogy Ethan mit látott meg bennem több, mint 6 éve azon a fogason lógva, és miért nem tágít azóta mellőlem. Pedig mindent megtettem, hogy elmarjam magam mellől, hogy ne tegyem tönkre az ő életét is... én nem számítok, nekem már mindegy. De ő? Nem tehetem tönkre az ő jövőjét is... - fogalmam sincs mért kezdtem róla beszélni. Inkább elhallgatok. Mi ketten elég furák vagyunk Ethan-nel. Ő engem véd, én pedig őt védeném. Még saját magamtól is. Még akkor is, ha legszívesebben lila ragyásra átkoznék minden érdektelen libát, akik a folyosón körbe rajongják, meg direkt az orra előtt dobálják el a cuccaikat, hogy Ethan vegye fel nekik... szánalmas. Ethan az én... hmm.. izém. Nem az övék. Már jóval a Roxfort előtt is az volt... Minden esetre bár önmagamról már rég lemondtam, és ez valahol a hangomban is érződik, de Ethan-nek nem szabad. Neki még lehet normális jövője. Túl jó srác ahhoz, hogy ne így legyen. Arra, hogy az apámé-e a könyv, csak bólintok, és elfordulok, hogy valami másik pontot találjak, amit fixírozhatok. Mégis érződik ebből a kis mozdulatból is, hogy mennyire fontos. Nekem. - A világ nem lesz jobb, vagy boldogabb hely. Az emberek korruptak, és pénzéhesek. Ennek érdekében bármit, és bárkit feláldoznak. Láttam elégszer. Ezért kedvelem jobban a thesztrálokat. Ők sosem szúrnak hátba. - ingatom meg fejem. Jelenleg nem látom, hogy lehetne jobb a világom. Minden olyan zavaros, és feldolgozatlan. - Nem érdekes. Csak egy buta emlék. Tudom, hogy manapság nem divat, de sokat sátoroztunk apámmal. Akkor is. Ennyi. Talán ezért is érzem magam jobban a karámoknál, és rengetegben, mint a kastélyban. Könnyebb. Nem fojtogat a klausztrofóbia, és az ártatlan gyerekkorra emlékeztet. - nem teszek úgy, mintha az erről szóló pletykák ne lennének igazak. Hiszen ő is kapott már el az erdőből kifele jövet. Nem mostanában, de látott már. Csak akkor nem voltam hajlandó szóba állni vele. Nem mondtam semmit arról, hogy mit kerestem ott, bárhogy is kérdezett. De én nem felejtettem el. Az akkori kérdéseit sem, amikre akkor nem adtam választ.