Finite Incantatem

Finite Incantatem
◇◈ We've all got both light and dark inside us ◈◇
Canon
és
keresett
karakterek

Jelenetek egy házasságból

Theodore Nott

Politikus

Jelenetek egy házasságból 6c17a5848bac978cbb2750ad6fb8c834

Lakhely :

Glenridding, Nott kúria

Multik :

Zsörtike serege

Playby :

Matthew Goode

101

Jelenetek egy házasságból Empty
Theodore Nott
Hétf. Dec. 19, 2022 2:11 pm
Non & Theo

Egy másodpercet sem aludtam éjszaka. Napok óta túltengett bennem az energia, minden ébren töltött perccel nőtt a késztetés, hogy folyton csináljak valamit. Tulajdonképpen élveztem ezt a bizonytalan forrásból táplálkozó hirtelen motivációt, ahogy mindig is élveztem - a környezetemmel ellentétben. Előző este rám tört a leküzdhetetlen vágy, hogy karácsony alkalmából átrendezzem a kúria könyvtárát, a korábbi betűrend és téma szerinti katalogizálást meguntam, sürgősen váltani akartam. A színskála szerinti elrendezés megcáfolhatatlanul logikusnak tűnt, ha a család bármely tagja rá is kérdezett, hogy miért most, miért így akartam és legfőképpen arra, hogy miért volt ez ennyire fontos, csak türelmetlen legyintést kaptak. Tulajdonképpen örülniük kellett volna, amíg a könyvtárban válogattam a köteteket a borítójuk árnyalata szerint, legalább addig sem érintkeztem a fiammal.

Az utóbbi években egyetlen karácsony sem telt békésen, de a megszokott összezördülésektől eltekintve kibírhatóan alakultak az ünnepek. Az idei év azonban különleges volt, különlegesen borzalmas. Theo - ahogy már eddig is sejtettük - kifordult önmagából, az amúgy sem rózsás viszonyunk az eddiginél is látványosabb mélyrepülésbe kezdett, és Tabby vagy Non korábbi villámhárító tevékenysége is egyre kisebb hatékonysággal működött. Tabby szenvedett az ikertestvéréből és belőlem áradó indulatoktól, nem csoda, hogy kerülte a társaságunkat. A tapintható feszültség rányomta a bélyegét az ünnepi hangulatra, ezen nem javított apám toxikus, állandó jelenléte - a rohadt manóknak hála, jobb óráiban már olyan magabiztossággal közlekedett a házban a tolószékével, mint fénykorában. Minden alkalommal le kellett küzdenem az elemi erővel rám törő késztetést, hogy legurítsam a lépcsőn. Senki sem okolhatott érte, hogy ennyi harag és szorongató stressz mellett már a reggeli mellé legurítottam egy pohár whiskyt, amit aztán a nap folyamán mindig több is követett.
Vak és süket természetesen nem voltam. Láttam Non rosszalló tekintete mögött minden gondolatát, a gyerekek miatt óvatosan megfogalmazott mondatok alá bújtatott ingerültséget és csalódottságot. Hagyta, hogy átrendezzem a könyvtárat, hogy kitöltsem a whiskyt, még akkor sem üvöltötte le a fejemet, amikor hajnal négykor egy ötéves kisfiú lelkesedésével rángattam ki Tabbyt az ágyból, hogy felhívjam a figyelmét a frissen leesett hóra... De mintha időzített bomba ketyegett volna kettőnk között.
Természetesen nem az én hibám volt. Nem én kértem Theót, hogy legyen elviselhetetlen, nem az én ötletem volt, hogy apám itt éljen, és neki is be kellett látnia, hogy ezt nem lehetett józanon elviselni. Mindent összevetve örülnie kellett volna, hogy ennyire jól voltam. Mert jól voltam, bármennyire is sugallta minden súlyos pillantásával ennek az ellenkezőjét. Vagy talán az ingerültsége csak a kivetülése volt annak, hogy kénytelen volt velünk tölteni az ünnepeket Anthony kibaszott Salinger helyett. Megtaláltam ám a fiókban a drága Tony karácsonyi ajándékát, szépen becsomagolva, szalaggal átkötve...

A türkiz és zöld árnyalatú könyveknél tartottam. Talán délelőtt kilenc-tíz lehetett, de az is lehetséges, hogy már régen elmúlt dél. Nem figyeltem az órát, lekötött a rendszerezés.
Aranyvérű családok jegyzéke, tizenkettedik kiadás - fel a polcra.
Okklumencia haladóknak - szorosan mellé.
Medimágusok anatómiai kézikönyve 1. és 2. - jó sok helyet elfoglaltak.
Mágikus lakberendezés - gyönyörű méregzöld borító, jó lesz ott középen.
Magenta Comstock album - kissé poros, de alatta csinos zöld.
A pohár után nyúltam, de üres volt. Ösztönösen a házimanót utasítottam, de több percnyi várakozás után tudatosult bennem, hogy bizonyára apámat pátyolgatják éppen. Amióta az öreg beköltözött, a manók hallása szelektív lett, a ház régiúj urát szívesebben szolgálták ki, mint engem és a családomat, újonnan elég bátrak voltak ahhoz, hogy egyszerűen semmibe vegyék az utasításaimat, ha azok nem szemtől szemben érkeztek. Idegesen félretettem A hoppanálás nemzetközi szabályzatát (sötétzöld volt, mellesleg), és a kiürült poharat felmarkolva léptem ki a könyvtár előtti folyosóra.
Hogy Non szándékosan jött-e a könyvtárhoz éppen most vagy más dolga volt az emeleten, azt nem tudtam és jelenleg nem is érdekelt.
- Egyszerűen nevetséges, hogy ebben a rohadt házban még a házimanóknak is könyörögni kell. Hol van Garpy? Kértem tőle valamit.
emme

Draco Malfoy and Rhiannon Nott varázslatosnak találta

Nobody ever died of a feeling, he would say to himself, not believing a word of it, as he sweated his way through the feeling that he was dying of fear. People died of feelings all the time, once they had gone through the formality of materializing them into bullets and bottles and tumours.
Vissza az elejére Go down
Rhiannon Nott

Reggeli Próféta

Jelenetek egy házasságból D504f1656223b4325a4d6cb52fd0a00e2068eb19

Lakhely :

glenridding // london

Multik :

girl gang

Playby :

jessica chastain

43

Rhiannon Nott
Hétf. Dec. 19, 2022 10:39 pm

Nem csak ma nem aludt egy percet sem, hanem az elmúlt pár éjszakán. Ha nem egy újabb hullámvölgyet jelentene, máskor, más körülmények között örülnék neki, ha Theodore önfeledten és boldogan bele tudna merülni valamibe, ami nem a munka – ugyanis abba is legfeljebb csak belefeledkezni, beletemetkezni szokása, s bár élvezi, amit csinál, komolyan teszi, nem pusztán szabadidős tevékenységként tekintendő. Az első alkalommal még megpróbáltam visszaaludni, de csak még fáradtabban keltem, órákkal később, így az azt követő-, és az azutáni alkalommal már meg sem kíséreltem hasonlót. E helyett, hozzá hasonlóan, hasznosan próbáltam tölteni az időt: kínosan ügyelve, messziről kerültem Tabbyn kívül az egész családot (beleértve a manókat is), és a lányommal vagy egyedül díszítettem a kúriát, vagy készültem az ünnepi vacsorára – mintha számított volna. Kit akarok átbaszni? Voltaképpen engem sem érdekelt. Pontosan ugyanazt csináltam, mint az életünkkel Theóval: felcicomáztuk, hogy elvonja a figyelmet a korhadásról.
Pár napig hagytam, hadd éljen ebben a katatón körforgásban: felkel, intézi a dolgait, közben lecsúszik egy-egy pohár üveg whiskey, vagy éppen, amit talál, közben tesz-vesz a könyvtárban, ki sem dugja az orrát, úgy küldöm fel az egyik manót reggelivel, ebéddel és vacsorával. Nem azért, mert félek tőle, vagy attól, amit a fejemhez vágna – látom rajta, hogy már-már ott van az a rengeteg, rengeteg kikívánkozó szó és mondat, ami megakadt valahol a szíve és az ajkai között, valósággal a tokára forrtak. Mint említettem, inkább elkerültem, mert hasonló érzelmek robogtak végig az ereimben, a szívemet mérgezve.
Csak pár nap, és vége – nyugtatom magamat most is, mint mindig, mint korábban bármikor. Borzasztóan sok önuralomra és türelemre tettem szert a férjem mellett a cirka húsz év alatt, amit együtt töltöttünk egy fedél alatt, társakként. Egyes pillanataiban partner voltam, és együtt süppedtünk a delíriumba, máskor pedig annak reményében, kikelve magamból, ordítottam vele, hogy a szavaim végre rést ütnek a pajzson, és eljutnak a tudatáig és ép észhez térítik. Persze, hamar rájöttem-, és tudatában vagyok annak, hogy én kevés vagyok ahhoz, hogy Theo jól legyen, tényleg jól, pedig semmit sem szeretnék jobban ebben a szar életben, csak, hogy végre jól legyen.
Nem tudok mindig itt lenni és itt tartani őt. Néha nem is akarok már.
Örülök, hogy nem lát egészen a fejembe, hogy nem tudja felnyitni a koponyámat, és gombostűhegyre tűzni a gondolataimat, hogy górcső alá tegye és alaposan megvizsgálja őket. Csak még jobban megborulna, megtörne az elméje: a felesége, aki nem tudja, hogy menjen, vagy maradjon. Ettől pedig csak még önzőbbnek érzem magamat, hiszen éppen most nem hagyhatom itt, Theóval és az idősebb Theodore-ral egy fedél alatt, mert abból semmi jó nem származna... így, hát, maradok. Most is, mint mindig, de elkívánom magam innen, és abban az idilli, képzelt világban most éppen Tonyval és a kislányával díszítjük a fát, vagy szaggatunk-, és sütünk mézes kalácsot, miközben a férfivel narancsos, fűszeres, édesen gőzölgő forralt borba kortyolunk, csak, hogy megalapozzuk az estét-, és az ünnepi hangulatot.
Önző módon ebbe az alternatív univerzumba vágyom, ahol boldog vagyok, igazán boldog.
A napok telnek és múlnak: a lépcsőkorlátra felfuttatom a girlandot, pálcaintésre díszítem mágikus hóval, és matt, milori kék gömbök lebegnek a boa mellett, mintha csak mágnes tartaná ott őket. Az ajtóra felkerült az ezüstfenyő kopogtató, az apró, szentjánosbogarakra emlékeztető fényekkel. Az asztalok futóit lecseréltem. Már csak a sudár fa van vissza, amit évről-évre beköltöztetünk a nappaliba a birtokról.
Azt hiszem, ezeket a jelentéktelen köröket a kúria körül csak magam miatt csinálom, egyfelől azért, hogy eltereljék a gondolataimat, másfelől pedig azért, mert titkon abban reménykedek – hasztalan -, hogy mindent helyre hoznak, hogy jobb lesz a kedvem, ha színeket és fényeket csempészek az életünkbe.
A fiam azt mondaná – vagy mondta is, csak lehet, hogy én is többet ittam a kelleténél? -, hogy felesleges giccsparádé.
Nem mondtam, de talán igaza van.
Tompán jut el a tudatomig a férjem hangja, de úgy, ahogy vagyok, fekete melegítőnadrágban, és a Roxfortos éveimből megmaradt, Hollóhátas, kék pulóveremben indulok meg az emeletre, és nem kell tippelnem, hogy hol találom; ott, ahol az elmúlt napokban bújt el. Feltépi előttem az ajtót, én pedig blazírt képpel méregetem egy szentségtelenül hosszú másodpercig.
- Megtiltottam nekik – felelem egyszerűen, az elitre jellemző, unott egykedvűséggel, hanyag eleganciával megrándítva a vállamat. Ahogy Theo szokta, pedig sosem látta tőlem. – Mikor voltál utoljára medimágusnál? Mikor mész legközelebb? – kérdezem, leplezetlen éllel a hangomban, mert most megtehetem: a gyerekek nincsenek itthon, Londonba mentek a barátaikkal. - Kimozdulhatnál innen, csak egy kicsit, sétálni. Nem hiszem, hogy jó hatással van rád, hogy bezárkózol és iszol.

Theodore Nott varázslatosnak találta

Theodore Nott

Politikus

Lakhely :

Glenridding, Nott kúria

Multik :

Zsörtike serege

Playby :

Matthew Goode

101

Theodore Nott
Kedd Dec. 20, 2022 9:42 am
Non & Theo

Vajon mennyi időt töltött Tony ajándékának kiválasztásával? Biztos többet, mint az enyémmel. Nem szeret. - Ezek voltak az első gondolataim, amikor a feleségemre néztem. A napok óta tartó lendület intenzív érzéseket hozott magával, többnyire felfokozott lelkesedést, árnyalatnyi irritáltsággal, ami most a szeretettel becsomagolt ajándék emlékképére haraggá alakult.
Pont ugyanúgy rántja meg a vállát, mint Theo. A felismeréstől egyszerre lett kedvem örömtelenül nevetni és ordítani vele. Miért, de őszintén miért űzött sportot ebben a családban mindenki a gyötrésemből? Mintha szándékosan csinálták volna... Theo nyilvánvalóan örömét lelte a kínlódásomban, meg sem próbálta leplezni, de Nonra eddig szövetségesként gondoltam. Jóban és rosszban egymás mellett, ketten a világ ellen és hasonló hazugságok, de nyilvánvalóan ezekből semmi sem volt igaz.
Pont ugyanúgy rántja meg a vállát, mint Theo. Biztosan Tonyval sosem beszélne így.
Ki tudja, miről beszéltek Theóval, amíg én a könyvtárba zárkóztam. Igen, ez remek alkalom lehetett nekik, megbeszélhették egymással minden nyűgjüket, Theo mindig is őt szerette jobban, engem soha... Biztosan beszéltek rólam. Egyértelmű. Nem kellett szavakkal beismerniük, abban a vállrándításban minden benne volt.
- Megtiltottad nekik? - felhorkantam, gúnyosan, bár minden önuralmamra szükség volt hozzá, hogy ilyen visszafogott reakciót csikarjak ki magamból. - Mi vagy te, az anyám?
A medimágus említésére idegesen legyintettem. Már megint itt tartottunk. Mindig az a kurva medimágus, hogyan lehetett valaki ennyire örömgyilkos? Ha tényleg érdekelte volna a boldogságom és egészségem, nem most hozza fel a témát, nem most, amikor köszönöm szépen, de remekül voltam. Lehet, hogy őt ez kényelmetlenül érintette, de engem nem. Amikor én voltam boldogtalan, amikor én voltam fájóan üres, akkor sosem volt ennyire égető, hogy keressek szakembert.
- El tudom dönteni, hogy mikor van rá szükségem, mert veled ellentétben én valóban medimágus vagyok. Megmondtam, hogy nem akarok elmenni. Remekül érzem magam, és te már megint tönkre akarod tenni, mert neked ez nem kényelmes. Azt szereted, amikor rosszul vagyok, olyankor nem rondítok bele a kis... dolgaidba. - Tony. Tonyt akartam mondani. Azt, hogy láttam őket a Szent Mungóban. Láttam azt a rohadt ajándékcsomagot is.
- Ne legyél már ennyire képmutató, mindketten tudjuk, hogy te is iszol. Öregszel, ugye tudod? Régen legalább benne voltál a szórakozásban. Szóval ne játszd a szentet, nem áll jól.
emme

Rhiannon Nott varázslatosnak találta

Nobody ever died of a feeling, he would say to himself, not believing a word of it, as he sweated his way through the feeling that he was dying of fear. People died of feelings all the time, once they had gone through the formality of materializing them into bullets and bottles and tumours.
Rhiannon Nott

Reggeli Próféta

Lakhely :

glenridding // london

Multik :

girl gang

Playby :

jessica chastain

43

Rhiannon Nott
Kedd Dec. 20, 2022 8:13 pm

Cinikus kérdésére, rezignált arckifejezéssel bólintok, aztán érdemben válaszolok is a másikra.
- Rosszabb. A feleséged vagyok – hangom akár a jégszilánkokra csorgatott méz. A feleséged – még sokáig visszhangzik fejemben a kimondott szó, ígéretekkel és megszegett eskükkel, korai ellenszenvvel, szerelemmel, darabokra tört szívekkel és heves vitákkal, önostorozással, szőnyeg alá söpréssel, megbékéléssel, belenyugvással. Alkukkal, szemhunyásokkal és félrenézésekkel, szövetséggel és feltételek nélküli szeretettel. Ez a kénes, és egyben fúziós vegyület az életünk. Amit úgy óvunk, amiért úgy harcolunk, de most úgy érzem, hogy egyedül maradtunk, amikor a legnagyobb szükségünk volna egymásra – e helyett pedig egyre csak távolodunk, minden, lesajnáló pillantással, amit felém küld, minden rezzenő-, majd elpattanó ideggel.
Kussoltam és tűrtem. Egek, még mosolyogni is megpróbáltam időnként! Nem azért hazudok neki, vagy magamnak, mert gyáva vagyok kimondani azt, ami bánt, vagy félek tőle – ha akarna, bánthatna, ebben biztos vagyok -, hanem azért rejtettem egészen idáig véka alá a véleményemet, mert nem akartam ezt a gyerekek előtt lejátszani Theóval. Nem, mintha a nagyapjuk nem mondhatná el a fiunknak, aki nem mondhatná el Tabbynak – a manókkal könnyebb dolgom van, mert valamiféle megmagyarázhatatlan oknál fogva rám is hallgatnak még, ha szemtől-szemben kérek tőlük valamit -, de azt nem akartam, hogy ennek az egésznek fül-, és szemtanúi legyenek.
- Oh, bárcsak felérnék a nagyságodhoz! – vágok közbe pofátlanul, teátrálisan a plafon fölé emelve tekintetemet.
Aztán pofonként hat, ahogy rám zúdítja a vádakat.
- Hogy mondhatsz ilyet? – csak egy szívdobbanásnyi idő telt el, és már ordítok. – Ezért nem kellene többet inni, mert csak eltompulsz tőle – csak most halkítom le magamat annyira, hogy ne zengjen tőlem a kúria. – Ha annyira kibaszottul tönkre akarnám tenni a boldogságodat, mert nekem nem kényelmes, már rég elhagytalak volna! Szerinted mennyi erőfeszítésembe került volna beadni a válókeresetet, és egyik napról, a másikra, se szó, se beszéd lelépni? – észre sem veszem, hogy újra emelkedni kezd a hangom. – Hogy van képed azt állítani, hogy szeretem, amikor rosszul vagy? Mást se szeretnék jobban, mint, hogy jól legyélte fasz – ezt azért nem mondom ki, de ott lebeg kettőnk közt kimondatlan.
- Mégsem csapom szét magam, mégsem dagonyázok a delíriumban, mert az egyszerűbb, mint szembenézni a problémáimmal – felvonom egyik szép ívű szemöldökömet, miközben összefonom mellkasom előtt a karjaimat. – Húsz évvel ezelőtt, igen. Pár évvel ezelőtt – amikor minden egyszerűbb volt -, igen – sosem tagadnám, pláne nem előtte, aki szinte a kezemet fogta, amikor életemben először felszívtam egy csík kokaint a márvány konyhapultról. – De képzeld el, hogymost én vagyok rosszul, ezt akarom mondani, de elharapom a mondat végét, és az ajkaim végül teljesen más szavakat formálnak: - most nincs kedvem szórakozni.

Theodore Nott

Politikus

Lakhely :

Glenridding, Nott kúria

Multik :

Zsörtike serege

Playby :

Matthew Goode

101

Theodore Nott
Szer. Dec. 21, 2022 9:35 am
Non & Theo

- Tényleg? Már azt hittem, nem is emlékszel rá... - Ha akartam sem tudtam volna leplezni a hangomból csöpögő gúnyt. De nem is akartam.
Természetesen - ahogyan az év minden napján - ott motoszkált a gondolataim felszíne alatt a bűntudat, hogy a kapcsolatunk idilli békéjét szétziláló első rúgást nem ő, nem Tony vitte be, hanem én. Hiszen én voltam egy selejt, én nem tehettem semmit az ellen, ami voltam, miattam volt eredendően életképtelen ez a házasság. De az önvádat ezúttal könnyedén félresöpörtem: jó, jó, ez mind igaz, de sokáig mégis működött így. Erős szövetséget alkottunk, erősebbet, mint más házaspárok. Az, hogy a hálószobában nem történt semmi tizenhét-tizennyolc éve, tényleg ilyen lényeges lett volna? Enélkül is szerethettük egymást, az ember mindenféle ösztönszintű igényeit kiélheti millió módon - és erre könnyedén engedélyt is adtunk egymásnak -, működött is, egy darabig... Arról nem volt szó, hogy jön egy Tony és befészkeli magát a feleségem szívébe. Nem ebben állapodtunk meg. Nem, ez az egész nem az én hibám volt, én tartottam magam az egyezségünkhöz.
Dühös volt. Nagyszerű, mert én is rohadtul dühös voltam és egekbe szökött a vérnyomásom a rezignált szemforgatásaitól és vállvonogatásaitól. (Pont ugyanúgy rántja meg a vállát, mint Theo, Merlin bassza meg.)
- Tonyhoz. Mondd ki. Lelépni Tonyhoz - horkantam fel. - De úgysem fogod megtenni. Azért a Mrs. Nott mégiscsak egy komfortosabb név, mint a Mrs. Salinger, nem?
Farkasszemet néztem vele, tudtam nagyon jól, hogy ez sohasem a pénzről és a státuszról szólt, de azt is tudtam, hogy ezek felemlegetése kellőképp kihozza majd a sodrából. Igen, szándékosan hergeltem, magam sem tudtam, pontosan minek a reményében.
- Azért a gyerekekkel ne oszd meg, hogy miről álmodozol. Lehet, rosszul esne nekik, hogy inkább egy édes, problémamentes kislánnyal játszol anyukásat és nem velük. - Aljas húzás volt belerángatni Tabbyt és Theót is a vitába? Kétségkívül. De ő akarta, ő hozta fel a rohadt válást, mintha kibaszott szívességet tenne vele, hogy itt marad mellettem...
- Szembenézni? Áruld már el nekem, hogy mégis mivel nézel szembe? Átköltöztél a problémáid elől egy másik kontinensre, ennyit csináltál. - Nevetséges, ha azt gondolja, hogy több lelki munkát végzett magában, mint én. Fogalma sem volt róla, hogy olykor mekkora erőfeszítésbe telt tükörbe néznem, kikelnem az ágyból és normális emberként funkcionálni. És ő mégis mit csinált? Elfutott a családja elől, és most azt gondolja, hogy a traumafeldolgozás itt kezdődik...
- És képzeld el, Non, nem mindenki teheti ezt meg. Én nem tudok hova menekülni a problémák elől. Az enyéim elől nem lehet - idegesen a halántékomra böktem, ha nem lett volna enélkül is elég egyértelmű, mire céloztam. - Ezekre nincs megoldás, ezek soha nem fognak eltűnni, bármennyire is kurvára kényelmes lenne neked és mindenkinek, ha normális lennék. Nekem te ne magyarázz a szembenézésről, mert minden egyes nap azt teszem, pedig hidd el, milliószor egyszerűbb lenne csak véget vetni az egésznek, és minden áldott nap meghozom a döntést, hogy mégse teszem meg, miattatok. Ha csak halvány fogalmad is lenne róla, hogy milyen, te is delíriumban dagonyáznál.
Csak most, a monológom végére érve tudatosult bennem, hogy kettőnktől zeng a ház. Önkéntelenül, csontig hatoló rémülettel néztem a folyosó végén terpeszkedő szobaajtó felé, a gondolat, hogy apám valószínűleg odabent volt és mindent hallott, pontosan olyan félelemmel töltött el, mint gyerekként.
- Nem, nem... Neked velem nincs kedved szórakozni - válaszoltam végül csendesen, fojtott indulattal.
emme

Rhiannon Nott

Reggeli Próféta

Lakhely :

glenridding // london

Multik :

girl gang

Playby :

jessica chastain

43

Rhiannon Nott
Szer. Dec. 21, 2022 9:58 pm

Pff hangot hallatok.
- Őszintén, fogalmam sincs, hogy mivel adtam okot erre a feltételezésre – mert, hogy csak egy nagyon egyszerű példát hozzak fel: mindig, mindenhol, bárhova is megyek, viselem a kurva gyűrűket – az eljegyzésit is, meg a karikát is -, mert, ha nem tenném, az kérdéseket vetne fel, amikre viszont nem akarok válaszolni és magyarázkodni. Aztán elkísérem minden idióta estélyre, meg elit rendezvényre, abba a kurva klubba is beléptem a kedvéért, pedig sokakat éppúgy megvetek, ahogyan ők is megvetnek engem. De nem baj! Eljátszom a szerepemet, mint egy betanított, cirkuszi vadállat, gyémántokkal kirakott nyakörvben, meg láncon, a boldog feleséget és családanyát, mosolygok és iszonyatosan próbálok annak a boldog embernek tűnni, akinek lennem kellene. Még akkor is, ha alapvetően nevetek az ilyen nőkön – és, lám, én is egy vagyok közülük, még, ha csak a rend kedvéért is, még, ha csak meg is játszom magamat, hogy őt, Theót jó fényben tüntessem fel. Hogy ne merüljenek fel kérdések, amikre válaszolni kell, amik után magyarázkodnia kell. Mert így egyszerűbb. Nem örömmel tettem, nagyon ritka, hogy valóban jól érzem magam az ilyen eseményeken, de megteszem, újra, és újra, és újra, mert cserébe nem szállnak ránk sem más családok, sem a sajátunk, sem a sajtó, sem senki más. Pedig, Theodore-ral ellentétben, engem nem érdekelnek, én nem is látom őket, olyan aprók.
- Tíz éve hol volt Tony, mond csak? – teszem fel a legfontosabb-, a kulcsfontosságú-, a tízmillió galleonos kérdést. Sehol. Tony még csak a pajzán gondolataim között sem szerepelt tíz évvel ezelőtt, nem ám az életemben, az ágyban, vagy a szívemben. – Hihetetlen vagy, baszd meg! – ordítok. Komolyan. Olyan elemi erővel és vehemenciával, hogy egész lényemben, az idegeimben, a zsigereimben is beleremegek. Először észre sem veszem, hogy nem a dühtől forrong a vérem, és nem állítom meg. Képtelen vagyok rá, a feszültség valósággal serceg és pattog a pórusaimon. – Miattad nem teszem meg, hát nem látod? Hát, nem érted, Theodore? – a karrierje-, és, ami még fontosabb, az egészsége szempontjából. Nem hiszem, hogy tudnék várni még négy évet – és jelen pillanatban minden porcikám vadul tiltakozik is ellene -, de kitalálhatnánk valamit, megoldhatnánk, ezt is, mint minden mást ebben a rohadt életben. Együtt, egy emberként.
A kezeim ökölbe szorulnak a gyerekek felemlegetésére, és a gyomrom ugrik egyet, idegesen görcsbe rándul.
- Emlékeztetnélek rá, hogy annak a kislánynak is van édesanyja, és nem szeretném, ha bármelyiküket is belekevernéd ebbe, mert ez a mi dolgunk. A tied, és az enyém – mert úgy tűnik, hogy kettőnk közül valójában ő felejtett el bizonyos dolgokat. – Ne használd őket védőbástyának, akik mögé elbújhatsz, és akikkel dobálózhatsz – mert nem fogom hagyni, hogy a srácokkal törjön rést a pajzson, ezzel jobb is, ha tisztában van.
- Nagyon kedves a feltételezés, de azt elfelejted, hogy valójában elküldtek egy másik kontinensre – nem, mintha bánnám, ahogyan azt sem, hogy nem keresnek, de egy nap fel fognak bukkanni, éppúgy, ahogyan azt Reginald is tette, ami majdnem-, nem, hogy csak az én-, de más életébe is került. Nem megyek bele abba sem, mert pontosan tudja, hogy minden bizonnyal nem volt olyan szar gyerekkorom, mint neki, azért az enyém sem volt egy Disney mesébe illő, habos-babos mese, ahol én voltam apuci és anyuci szemefénye. Az én testemet és az én lelkemet is éppúgy eladták, mint az övét, hasonlóan magasztos célok révén. – Ha már versenyt akarsz csinálni a szembenézésről, felhívnám rá a figyelmedet, és megismételném magamat: ha annyira menekülős típus lennék, vagy annyira leszarnám az egészet, milliószor elhagytalak volna, mert legalább ennyi okot adtál rá, hogy megtegyem! És nem teszem! Miattatok! – magunkra sem ismerek. Nyilván voltak korábban is kisebb-nagyobb vitáink, és ez is ugyanolyan, mint azok voltak: önmagunk torz tükörképei vagyunk csupán, egyszerűen magunkra sem ismerek. – De, hé! Itt vagyok, és nagyon szeretnék segíteni neked, és támogatni téged a magam módján, mert elképzelésed sincs róla, mennyire fontos vagy, de kurva nehéz, ha nem hagyod! Normális vagy, csak most nem viselkedsz úgy, mintha az lennél, Theo! – úgy köpködjük a szavakat egymásra, mint a mérgeskígyók, pedig a célunk közös. És, mint általában, most sem értem, hogy miért rajtam élesedik és csúcsosodik ki a dühe, de ezerszer inkább én, mint a gyerekek – még, ha Theo élvezné is a helyzetet, pontosan ezért is nem hiányzik, hogy most itt legyen.
- Tudod, mit? Tessék, nyugodtan szórakozz, ki vagyok én, hogy az utadba álljak? – meg persze a planéta is körülötte kering. Széttárom a karjaimat, és megindulok a hálószobánk felé, és, ha nem állít meg, erővel, érzéssel vágom be magam mögött az ajtót. Számolok, és mély levegőket veszek, egyiket a másik után, a hajamba túrok, és a koponyacsontomig hatol a hő az ujjbegyeimből. Mélylevegő – beszív – benttart – kifúj. Tekintetem egy pillanatra az ablakról, és a túl felén terpeszkedő, fagyos pokolról, a fürdőszoba felé réved, de egy perccel sem maradhatok tovább, mert annak nem lesz jó vége, tudom, érzem.

Theodore Nott

Politikus

Lakhely :

Glenridding, Nott kúria

Multik :

Zsörtike serege

Playby :

Matthew Goode

101

Theodore Nott
Szomb. Ápr. 29, 2023 6:34 pm
Non & Theo

Olykor olyan volt, mintha egy párhuzamos valóságban léteztünk volna. Őszintén, fogalma sincs... Valami gúnyos, nevetésre csak nyomokban emlékeztető hang tört fel belőlem.
- Jó, hát felőlem játszhatjuk mindketten a hülyét - rántottam egyet a vállamon, mintha minden mindegy lett volna, mintha tényleg nem érdekelt volna, hogy Ő felrúgott mindent, amiben megegyeztünk, én pedig csak tűrtem és tűrtem, és most mégis én voltam a hibás, én voltam a szemét, amiért nem tudtam jó képet vágni mindehhez. Leonardhoz, nevezzük nevén a dolgokat.
- Sehol, baszd meg, sehol nem volt és akkor még minden jobb volt! - Nehéz lett volna megítélni, melyikünkben dolgozott több indulat. Helyes, nagyon helyes. Nem volt igazságos, hogy csak én éreztem magam szarul néhány nappal karácsony előtt, hogy csak én fortyogtam magamban, míg ő cseppet sem diszkréten álmodozott az ünnepekről valahol máshol, valaki mással.
És tényleg minden jobb volt Leonard előtt. Minden. Kettőnk között, a gyerekekkel, az életünk minden területén. Persze ő ezt nem látta, neki most is jó volt - legalábbis úgy képzeltem, hogy jó lehetett neki. Nem tudhattam, mert egy ideje egyszer sem kérdeztem, mi a helyzet vele és Leonarddal. Volt időszak, mikor érdekelt, mikor voltak kérdéseim, mindenféle harag és mardosó féltékenység nélkül. Akkor még csak egynek tűnt a sok közül, futó kalandnak, átmeneti szórakozásnak, nevezzük, aminek akarjuk. Lényegtelen volt és csak ennyi számított. Most pedig Leonard itt volt közöttünk hús-vér, felháborítóan jóképű ékként, és én dagonyáztam az önsajnálatban.
- Miattam? Köszönöm, bassza meg, ez most nagyon jól esik, ennél jobban nem is érzékeltethetnéd, hogy egy kurva nagy kolonc vagyok az életedben. Mit vársz, legyek hálás, amiért nem hagytál el? Mert minden okod meglenne rá, ugye? Ezt akarod mondani, csak nem vagy elég bátor, hogy kimondd... - Nyilván erre gondolt. Legyek hálás, amiért nem hagyott el - mert minden épeszű ember ezt tette volna, mindenki elhagyott volna, csak ő viselt el, mint egy kicseszett hős. Nem mondta ki, de erre gondolt. Jól ismertem, kihallottam a szavai valós tartalmát a mártírszerep mögött.
- Igazad van, véletlenül se emlegessük fel a gyerekeket. Végül is közük sincs ehhez az egészhez... Gondolom, az ő problémáikról is kizárólag én tehetek. Theo tőlem tanulta, hogyan játsszon halálfalósat, Tabby pedig a borzalmas apakomplexusát próbálja oldani az összes kanos, drogos tinifiúval. - Tulajdonképpen Non még csak hasonlót sem mondott. Talán még csak nem is gondolt ilyesmire... velem ellentétben. Nyár óta ezek a gondolatok töltötték ki az álmatlanul végigfordolódott éjszakáim egy jelentős százalékát. Más logikus magyarázat nem létezett a viselkedésükre. És Non, bármennyire is haragudtam rá, ezt el kellett ismernem, túlságosan okos nő volt ahhoz, hogy ne lássa ezeket a nyilvánvaló ok-okozati viszonyokat.
- Micsoda áldozat! Mert amúgy borzalmas életed van, nem? Egyszerűen szörnyű... - Megint itt tartottunk: el kéne mennie, de áldozatot hoz és nem megy. Miért nem látta, hogy a szavai mennyire bántóak voltak? Szándékosan vágta volna újra és újra, egyre kevésbé burkoltan a fejemhez? - Fontos, igen? Annyira fontos, mint Leonard?
Mire kimondtam az impulzív kérdést, már én magam is megbántam. Szerettem volna eltörölni az utolsó néhány másodpercet, semmissé tenni a kiejtett szavakat, mert nem akartam hallani a választ. Tudtam, hogy csak két forgatókönyv létezett: hazugság vagy a fájdalmas igazság, ami már régóta itt lebegett a fejünk felett.
- Már így is az utamba álltál, egyszerűen megölöd az emberek jókedvét. - Megkönnyebbülést kellett volna éreznem, amikor hátat fordított nekem, de görcsösen kapaszkodtam a konfliktusunkba, az utolsó cseppnyi haragot is ki akartam facsarni belőle, noha egy másodpercig sem leltem benne örömömet.
- Úgy van, menekülj csak, menj csak Leonardhoz - szóltam utána olyan hangerővel, hogy a becsapódó ajtó robaján keresztül is biztosan hallja.

emme

Ajánlott tartalom
 Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Engedélyek ebben a fórumban:

Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
-
Ugrás: