Hollófekete hajú, tüzes, éji látomás, alabástromfehér bőrét öltöm magamra ezúttal. Nem hiszem, hogy nehéz lesz elhitetnem velük, hogy ura vagyok a helyzetnek; a szex munkások sztoikus nyugalmával riszáltam magamat gengsztereknek, akiknél volt még egy stuki a nadrágjukon kívül is. Most még csak táncolnom sem kell. Persze, nem most jöttem le a falvédőről: nyilvánvalóan fenntartásokkal fognak kezelni, mint, ahogyan az bevett szokás az idegenekkel szemben az ilyen-, és ehhez rettentően hasonló helyeken. Okosabb is lehettem volna, ravaszabb és megfontoltabb, és akkor már előre odamegyek az egyik (esetleg még soha nem használt) arcommal, és kiszemelek valakit, aki láthatóan sokszor megfordul a környéken, és, akit, még, ha nem is kedvelnek túlságosan, legalább ismerik. És akkor az ő képében jelenhetnék meg ma a Zsebpiszok Közben. De nem a ravaszságomról-, pláne nem a megfontoltságomról vagyok híres, jobb is, ha ennyiben maradunk. Londonban térültem-fordultam közepette-, vagy Ms. Nott egyik emberétől (már nem is emlékszem tisztán) hallottam erről a helyről. Nem konkrétan erről, ahova betérek, hanem a Közről. Véletlenül sem Charlie-tól, mert ő nem köt az orromra ilyen infókat. Miért is tenne ilyesmit? Amiről nem tudok, oda nem is tudok elmenni. De, ha már a munkaadóm azt a munkát adta, hogy füleljek és hallgatózzak, hát megdolgozok a pénzemért, és közben a háttérből segítek a testvéremnek is, aki meg pont az olyan alakok ellen akar tenni – még, ha mondjuk csak közvetetten is -, akik itt gyaníthatóan megfordulnak, grátiszba meg legurítok pár pohárka brandyt, vagy whiskeyt, esetleg sört. És azt sem tartom kizártnak, hogy a brit mágusoknál is hullik időnként egy kis hó. Kellemeset a hasznossal, ugyebár. Ez így és ebben a formában lehet, hogy egy kicsit álszentül hangzik egy bűnöző szájából, tudom én jól, de én, mentségemre szóljon, soha nem kívántam senki halálát sem, és soha nem érdekelt a vértisztaság kérdése sem. Számomra mindenki eredendően egyenlő, az én szememben egyformák, ahogy a vér színe is egyszerűen vörös. Lehet, hogy én is csak egy piti bűnöző vagyok, világmegváltó álmokat dédelgetve, aki csak azt szerette volna csinálni, amit akart, amikor akart, akivel akart, ahol akart, önző mód a saját szabályai szerint élve, kitörve a hétköznapok dogmatikus szabályrendszeréből. A sors gúnyos mosolya, fricskája volt, hogy éppen egy olyan faszarcú alkalmazottja lettem, mint, amilyen Patrick, aki a szabadság és a gondtalan élet ígéretével mindenféle, mocskos bizniszbe vont bele, mondván, ne félj, cica, kifizetődő biznisz. Baszki, Albának igaza volt, most már én is úgy érzem magam, mint egy kibaszott titkos ügynök, csak épp nem Liz a királynő nyomában lihegek. Persze, a kémekkel ellentétben én elsősorban jól akarom magamat érezni. Magas sarkú bokacsizmám élesen koppan a macskaköveken, ahogy megközelítem a nem túl illusztris kocsmát, amihez már vagy tucatnyi hasonlót láttam, nem túl hosszú életem során. Nem akartam túlöltözni, de azért azt is észben tartottam, hogy nem kéjelegni jövök ide. Meglepő módon semmiféle fedősztorit nem találok ki, amíg ideérek, és nem azért, mert nem vagyok kellően kreatív, hanem, mert útközben rájövök: egyrészt, inkább a szórakozás iránti vágy, az ismerősség érzése, a kíváncsiság hajt, semmint a munka, másrészt pedig a hasonszőrűekkel biztosan kevésbé gyanakvóak. Különben is viszket a bőröm a gondolattól, hogy nem lehetek az, aki vagyok. Azt tudom, hogy mit nem fogok mondani: semmi esetre sem menekülök, és nem bujkálok, mert a végén még összeszarják magukat, hogy a nyakukra hozom a bajt, és kidobnak, még mielőtt annyit mondhatnék, egy lángnyelv-whiskeyt szeretnék. A fentebb említett, sztoikus nyugalommal, hanyag eleganciával belökve magam előtt az ajtót, bőrnaciban, tompa, óarany fényű felsőben, meg a sokat látott-, és megélt bőrdzsekimben – annak rejtett zsebében a pálcámmal - lépek be a kocsmába. Futólag pillantok körbe, és nem úgy tűnik, mintha megzavartam volna valamit, vagy, mintha máris nagy feltűnést keltettem volna a megjelenésemmel. Ahogy a levegőbe szippantok, régről ismerős esszencia tölti ki az orromat: az alkohol szeszpárája, a kintről beszüremkedő füst, a fa jellegzetes illata. Olyan érzés kerít a hatalmába, mintha hazaértem volna, mintha csak LA-ben lennék, vagy Vegasban – ott, ahova egyébként tartozok, ahol most is lennem kellene, ha nem baszok el mindent, egyetlen pálcaintéssel. Vagy kettővel. Vagy harminckettővel. - Azt tudom, én miért nézek ki ilyen szarul – címzem szavaimat a férfinek, aki mellé szemtelenül begyakorolt mozdulattal csusszanok a bárszékre. – Neked mi a mentséged? – függesztem rá pillantásomat. - Mit kérsz? – kérdezem, a pohara aljában lévő kortyra vonva tekintetemet. Ha válaszol, én is kikérek magamnak egy pohárral. – Én pedig Swott-ot kérek, köszönöm – teszem hozzá, kétes mosolyra feszült, vérvörösre festett ajkakkal. Aztán újra újdonsült partnerem felé fordulok, leplezetlenül és pofátlanul mérem végig.
Mindenkinek megvolt a maga szar, pszichomágusért sikító megküzdési módszere, mikor az élete éppen a hullámvölgy mélypontjára érkezett - különösen akkor, ha az illető akkora kurva nagy mázlista volt, mint én, és többnyire egy gödörben taposva töltötte az élete nagy részét, várva, hogy majd jön a felívelő szakasz. Talán éppen ezért alakítottam ki az átlagosnál és normálisnál sokkal több és sokkal önpusztítóbb megoldást a problémák megoldására... vagy inkább felszín alatt tartására, mert azt hiszem, megoldani semmit sem sikerült még azzal, amit gyanúsan olcsón megvehetett az ember egy még gyanúsabb dílertől a Zsebpiszokban, és valljuk be őszintén, a kétes hírű kocsmákban szeretetért kapálózásból még soha nem született tartalmas emberi kapcsolat sem (főleg nem egy éjszaka alatt... bár ki tudja, vannak még csodák, asszem). Úgyhogy egészen magabiztosan mertem állítani, hogy amit ezen az estén csináltam, az még messze a legkevésbé kártékony módszere volt a szakítás és magány után tátongó űr kitöltésének... eltekintve a bolháktól, veszettségtől és az állatorvosok egyéb kedvenceitől - na, nem azért, mert animágusként túl sokat fetrengtem mostanában rühes patkányokkal teli sikátorokban (hé, tök ápolt kutya voltam), hanem azért, mert már megint találtam egy doboznyi kölyökmacskát. Pontosabban egy kukászsáknyit, az üres kartondobozba, ami szebb napjain még egy ócska cipőhamisítványt rejtett magában, már én pakoltam át őket, mikor meghallottam a szemetesből érkező keserves nyávogást. Három belefért a dobozba, a maradék kettőt a pulóverem zsebébe tettem, olyan aprók voltak, hogy könnyedén elfértek benne a girhes kis testükkel. Rájuk fért volna egy alapos állatorvosi kivizsgálás, egy féreghajtás és egy bolhairtó csepp, de az éjszaka közepén mégis honnan a tökömből kerítettem volna állatorvost? Mármint a megfizethető fajtát, mert a túlárazott éjszakai ügyeletre kurvára nem volt egyetlen galleonom sem. Így utólag belegondolva, lehetséges, hogy szar ötlet volt felmondani a Heliosban, majd hosszú hetekre eltűnni a föld színéről és minden ismerős közeléből. Oké, a húgom vagy Eddie biztos adtak volna kölcsön, Merlin bassza meg, még Alina is - már a gondolat is szánalmas volt, hogy a lányomnál kuncsorogjak pénzért -, de azért mindennek volt egy határa, amit én pár hete valahol itt húztam meg. Legalább egy egészen kicsit azt akartam érezni, hogy kézben tartottam az életemet, még ha ez rohadtul nem is volt igaz. Az persze vitatható, mennyire volt logikus lépés beülni az első utamba kerülő kocsmába öt darab kölyökmacskával, de azzal még sosem vádoltak meg életem során, hogy én lettem volna a racionális cselekvés császára. De abban a percben egészen tűrhető ötletnek tűnt: beülni valahova, inni egy sütőtöklevet - vagy valami hasonlót -, a reggeli napocska első sugaraival pedig elvinni ezeket a nyomorult jószágokat állatorvoshoz. Bármi, csak ne kelljen egyedül maradnom a gondolataimmal, amelyek mostanság még egy kókadozó fűszálról is arra terelődtek, hogy Frida mennyire átbaszott.
Sokszor hallottam már életem során, hogy "úgy nézel ki, mint a mosott szar", de általában a hasonló megjegyzések nem egy csinos nő szájából érkeztek, aki elegáns könnyedséggel huppant le mellém a bárszékre és kért mindkettőnknek egy italt. És még engem vádoltak azzal, hogy mindent logikát nélkülözött a viselkedésem... - Azzal vitatkoznék, hogy te is szarul nézel ki, de... - A pulóverem zsebébe nyúltam és a bárpultra tettem az egyik csapzott szőrű kölyökmacskát. - ... végül is van mentségem. A szó legszorosabb értelmében most másztam ki egy kurva nagy szemetes konténerből. Vagy most egy ilyen klisés rosszfiús csajozós dumát kellett volna bedobnom? Tudod, mondjuk "szia, cica, van gazdád? Mert ennek az öt macskának nincs, szóval..." Kitettem a kezem a pult szélére, mielőtt a macska egy öngyilkos ugrással a mélybe vetette volna magát. - Amúgy csak egy kólát, kösz, amolyan meggyőződéses anti-alkoholista vagyok. - A konzervatív szülők álma, nem? Kár, hogy a vicces tabikra és intravénás önsorsrontásra már kevesebb határozottsággal mondtam nemet.
June M. Harrison varázslatosnak találta
I am one of those melodramatic fools, neurotic to the bone
Persze, áltathatom magamat, hogy csak és kizárólag azért masíroztam be a Közbe, mert az önkéntes igazságszolgáltatás-, és a hivatástudat – haha! - vezet, de ez azért eléggé távol áll a valóságtól. Tulajdonképpen azt sem tudom, hogy hogyan kellene elkezdenem ezt az egészet, mert az egy dolog, hogy a pókerasztal fölött, egyenesen egy kétajtós szekrény szemébe nézve-, akinek még pisztolya is volt, szemrebbenés nélkül csaltam el a lapokat, az meg egy egészen más lapra tartozik, hogy kérdezősködnöm és nyomoznom kell mások után. És nyilvánvalón az sem elhanyagolható tényező, hogy Charlie még csak említést sem tett soha a Zsebpiszokról, ezért egyértelműen nem akarta, hogy ide jöjjek, úgyhogy már csak azért is meg akarom nézni magamnak a londoni varázsalvilág melegágyát. Ha Los Angelesben nem is fordultam meg ilyen-, és ehhez rettentően hasonló helyeken, Vegasban már annál inkább, de azt az alvilágot magnixok uralták, és Patrick igazán előkelő helyet foglalt el, a krémek-krémjében. Valószínűleg ezért nem tetszett az embereinek, hogy eltűnt, mert borzasztóan sok szál futott a kezei között, rengeteg, fontos, vagy kevésbé lényeges embert – különféle pozíciókban – rángatott dróton, iszonyatosan sok kontaktja volt, különféle árukkal és csecsebecsékkel. Gyanítom, a drágalátos ex-főnököm nem csak engem, de mást sem avatott be az ügyeibe, olyan mélységekbe, hogy bárki is helyettesíteni tudja őt, és ezért volt ő olyan kibaszottul értékes és fontos láncszem: mert valójában nem is csak egy egyszerű kirakós darabkája volt, hanem egy egészen nagy rendszer origója. És azért Patrick kutyái sem annyira hülyék, hogy ne hozzám kössék az eltűnésének nem annyira rejtélyes esetét – de körülményét annál inkább -, miután a helyi tévés-, és rádiós csatornák mindegyike leadta így vagy úgy az utolsó, szóló fellépésemet a Planetben. Megtehettem volna, ha nagyon akarom, elvehettem volna tőle mindent, ahogyan azt ő is tette, de én csak egyetlen dologtól akartam megfosztani – mára már hiába szánom-bánom, eléggé kicsinek látom az esélyt arra, hogy valaha meglelem, és visszacsinálhatom: a szabadságát. Nem, mintha most, hogy levertem magamról a láncokat és a béklyókat, szabad lennék, mert egy olyan életben, amiben menekülsz, és folyamatosan bujkálsz, mintha csak egy utolsó, rohadt patkány lennél, nem igazi szabadság és élet. Mire a mocskos, macskaköves, keskeny utcácskára érek, meg is győzöm magam, hogy ez csak egy szelídke-szolidka terepszemle lesz, se több, se kevesebb. Megiszok valamit, még csak beszélgetni sem feltétlenül akarok senkivel sem, de ez már akkor kudarcba fullad, amikor a pulthoz érek, és nem tudom szó nélkül hagyni a férfit, aki-, legalábbis első blikkre, teljesen egyedül üldögél. Le kellene szoknom erről, hogy mindenféle idegen alakok aurájába és magánéletébe belemászok, és ártatlan beszélgetéseket kezdeményezek velük, és elmegyek kétes jellegű találkozókra; úgy volt, hogy nem vonom magamra a figyelmet. Hát, ebben is kurvára megbuktam, mint úgy az életem során a legtöbb dologban, pedig ez tűnik a legegyszerűbb dolognak a világon: elvegyülni és láthatatlannak tűnni. - Kösz – szemem sarkából nézek rá, és mosolyodok el, pedig, ha tudná, hogy ez csak egy álarc, amit viselni kényszerültem... aztán figyelem, ahogy előveszi a kibaszott zsebéből a tenyérnyi szőrgombócot. Nem lep meg annyira, mint, ahogyan egy normális embert meg kellene lepnie; ahhoz túl sok mindent láttam már. – Jaj, ne – röviden és karcosan nyögve-nevetve forgatom a szemeimet -, csak azt ne – annyira jóban azért nem vagyunk, hogy az orrára kössem: már bőven, sokkal több rosszfiúval volt dolgom, mint az illendő volna. – Az önkéntes macskamentő jobban tetszik – vallom be, miközben kezemet a piszkos vörös cica felé nyújtom, hogy apró, rózsaszín orrát az ujjaimnak nyomja, és gömbölyű fejével nekem dögölőzzön, tekintetemmel pedig a maradék négyet keresem, akik közül az egyik gyaníthatóan a zsebében van, aztán megpillantom a dobozt is. – Faszfejek – simítok végig a kismacska buksiján. – Már nem a cicák, hanem azok, akik kivágták őket – ingatom meg a fejemet. – Nem fejezted be. Szóval? - kíváncsian villan tekintetem, ajkam szegletében mosoly játszadozik. – Legyek én a másik gazdájuk? – teljesen komolynak tűnőn kérdezem, de aztán elmosolyodok, miközben a kölyök megindul felém a pulton, éppen akkor, amikor kikérem a két italt. – Ahogy óhajtod, nem rángatnálak magammal a meggyőződéses alkoholisták közé – vigyorodok el, felvont szemöldökkel, miközben az apró tappancsok már az alkaromnál lépkednek puhán és kíváncsian. Jó szokásomhoz híven meg sem próbálom moderálni magamat, vagy legalább valami filtert rakni az agyam és a szám közé, hogy az, mintegy megszűrje a kibaszott gondolatokat, amik szavakká alakulnak. Aztán, még mielőtt megint valami faszságot mondhatnék, vagy kérdezhetnék, előbb az alátét-, aztán a telt poharak is elénk kerülnek. – Egészségedre, macskamentő! – emelem poharamat koccintásra a kóbor cicák védőszentje felé, hogy aztán az alkoholba kortyolhassak. – De komolyan. Szerződéses cica begyűjtő vagy, vagy csak önkéntes, mert így hozta a sors? – kérdezem, két korty között. Mindennek ellenére végül mégis sikerült megint faszságokat beszélnem.
Azt mondják, az introvertált emberek nehezen ismerkednek. Ahhoz kétség sem fért, hogy én introvertált voltam - legalábbis mindig így definiáltam magam, bár talán helytállóbb lett volna azt mondani, hogy sosem éreztem magam a társadalom teljes jogú tagjának, de hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, azaz előbb ők rugdaltak ki maguk közül és ezért nem éreztem jól magam a társaságukban, vagy én nem éreztem jól magam előbb az emberek között és ezért nem fogadtak be, ez már sosem fog kiderülni. A sors vicces fintora, hogy ennek ellenére nagyon is könnyen ismerkedtem, látszólag magabiztosan és a világ minden leszaromságával találtam meg a tökéletes felütést, hogy magamra vonjam a figyelmet. Sosem az elejével volt baj, Merlinre, de még mennyire nem, amíg nem volt tétje és mélysége valaminek, addig jól boldogultam: néhány szar vicc, egy kis polgárpukkasztás, valami megdöbbentő szófordulat, ami után garantáltan nem felejtettek el, gátlástalan flört, hogy leplezzem a saját mindenféle komplexusomat, egy-két jól megkomponált hazugság, és az ember észre sem vette, hogy órák óta dumált egy vadidegennel. Sima ügy. Általában ezután basztam el mindent - és az általában alatt itt a szokásos "esetek kilencven százalékában" kezdetű közhely helyett egy hatvan százalékos statisztikai becslés reálisabbnak tűnt, mert bármennyire is szerettem szépíteni vagy tagadni, az ismerkedési fázisban is remek érzékkel tudtam mindent elbaszarintani, általában ezek a történetek végződtek úgy, hogy egy kétméteres kigyúrt állat belecsűrte párszor a fejemet egy kocsmapult szélébe. Egyelőre azonban nem láttam egyetlen ilyen dühös gorillát sem és látszólag a mellém keveredett nőt sem idegesítettem (vagy csak túl udvarias volt és jól titkolta, de az udvariassággal ezen a környéken elég szűkmarkúan bántak). - Akkor jó, mert igazából nem vagyok rosszfiú. Tényleg. Még hozzá sem ért a fejemhez a Teszlek Süveg és már ordította, hogy Hugrabug. De ezt el ne mondd senkinek, rontaná a rémisztő imidzsemet - mutattam körbe, mintha bárkit is érdekelt volna a nyomorult jelenlétem ebben a kocsmában. Az imidzsem minden volt, csak ijesztő nem. Mostanság leginkább nem is volt semmilyen, éppen elég ideje leléptem már a Zsebpiszokból egy jobb és legálisabb élet reményében ahhoz, hogy a többség elfelejtsen egy egykori piti dílert. És aki emlékezett is rám, az tudta nagyon jól, hogy sosem voltam olyan kemény csávó, amilyennek lennem kellett volna és amilyennek próbáltam beállítani magam egy-egy szarul elsült üzletnél és elmaradt fizetésnél. - Hát itt a környéken elég sok a faszfej, de ezt biztosan te is tudod, ha már öt percnél több időt eltöltöttél itt. - Olykor még annyi sem kellett ahhoz, hogy az ember szó szerint szarba lépjen errefelé. - Nem erőszak, csak egy lehetőség. Mármint nézz rájuk, hát ki ne akarna egy ilyen édes kis szőrgombócot? Mint egy négylábon járó, nyávogó kibaszott kis szerotoninbonbon. A kölyökmacska az elém helyezett kóla felé nyújt, még időben arrébb raktam, mielőtt a mancsát belemárthatta volna az italba - nem voltam válogatós, de az a retek, ami a mancsán volt, biztosan nem tett volna jót a kólámnak. - Még jó, könnyű belevinni a rosszba - forgattam a szemem, bár a szavaim igazságtartalma igencsak sok volt. Tényleg nem kellett különösebben győzködni soha, hogy valami faszságot csináljak, talán csak azzal egészíthettem volna ki a mondatot, hogy én magam is könnyen belevittem másokat. - Egészségedre, öhm... nem tudom, leendő macskatulajdonos? Vagy ez még túl korai, maradjunk a kevésbé kreatív és elköteleződést kívánó dolgoknál? A nevednél mondjuk? - vigyorodtam el, felemelve a pultról a kólával teli poharat. - Csak így hozta a sors. Kínos ragaszkodást érzek az elveszett, gazdátlan dolgok iránt. Mert én is egy elveszett, gazdátlan dolog voltam, bassza meg, de ezt a gondolatot egy idióta vigyorral lepleztem. - És te mit csinálsz itt tök egyedül? Statisztikailag arra a legnagyobb az esély errefelé, hogy sorozatgyilkos, díler, sötét varázsló, szervkereskedő, Marchettiék behajtója vagy ezek kombinációja vagy, de próbálok optimista lenni és valami másban reménykedni.
Ez most egy kicsit másabb, mint az elmúlt években bármikor, bármilyen sekélyes kapcsolatom egy férfivel, ahol-, és amikor is ők választottak ki engem, s nekem esélyem sem volt Patrick meg a szava, a parancsa ellen. Okkal engedelmeskedtem neki, erős motiváció volt, többek között például az, hogy nem akartam meghalni. Márpedig Patrick biztosan megöletett volna az embereivel (hiszen neki nincs elég bátorsága megtenni egy ilyen borzalmas dolgot), ha ellentmondok neki, és eljövök. Pontosan tudta, hogy hol lakom, és azt is tudta, hogy a barátaim hol laknak, mert a kezdetek kezdetén, amikor még tette a szépet, amikor még képes volt elhitetni velem, hogy valóban szeret és fontos vagyok neki, meg akarta ismerni őket is. Kezdetben persze elég volt, hogy a kaszinóban az ő keze alá dolgoztam, mellékesben pedig megengedte, hogy énekeljek az egyik alvilági-, de elit klubjában. Aztán inkább egy rúd mellé-, egy karikára száműzött, vagy úgy csavarta a testemet egy selyembe, ahogy annakidején az ujja köré tekert. Onnantól nem volt megállás a lejtőn: voltak dolgok, amiket egyesek megtehettek velem a megfelelő összegért cserébe, azok az emberek, akiktől még Patrick is tartott, akikkel nem akarta összeakasztani a bajszát, akikkel jobb volt jóban lenni. És, ha ők azt a nőt akarták, a mikrofon-, vagy a rúd mögül, akkor megkapták. Megkaptak. Az általam ismert titkait, terveit, kapcsolatait vagy egyéb viselt dolgait sosem adtam ki, mert tökéletesen tudatában voltam annak, hogy az semmi jóra nem vezetne, de szerencsére senki sem szegezett kést a torkomnak, vagy fegyvert a homlokomnak. Csak Patrick. Nem tudom, hogy egyetlen éjszaka leforgása alatt mi változott meg bennem, vagy a világban, hogy megtettem azt, amire egyébként már régóta vágytam, ugyanis akkor már egy ideje dédelgettem a menekülés reményét és lehetőségét. Váratlan ötlet volt, amely szikraként pattant ki az elmémben, ittam egy kicsit, felszívtam egy csík kokót, hátha tompul az ötlet és az érzések – hiszen ez már sokszor működött előtte - kavalkádja, de a felgyülemlett emóciók, indulatok, a szomorúság, a harag, a kihasználtság érzésének elegye, cseppenként dagadt mindent elsöprő tájfunná. És most van bennem valamiféle megmagyarázhatatlan derű, hogy ezúttal én választottam a férfit, aki lehet, hogy soha nem választana engem az egymás mellett sorakozó, rudak köré csavarodott, feszes tangájú, szépen sminkelt, dekadensen csillogó nők közül. Mosolyogva, összevont szemöldökkel megingatom a fejem. - Várj, várj, dereng valami... Hugrabugnak nyájas népe, békés, igazságos, és...? Úgy tűnik, nem figyeltem eléggé mágiatörin – és, persze nem is tegnap végeztem el az Ilvermornyt, arról meg ne is beszéljünk, hogy azóta mennyi szeszt ittam, és mennyi mindent szívtam fel-, el, lőttem, vagy szopogattam. – Egyébként pedig, aki kismacskákat ment, az nem is lehet rosszfiú – itt már suttogóra fogtam, és felé hajolok ültemben, hogy biztosan hallja a szavaimat -, de köztünk marad – ajkam szegletében játszadozó mosollyal kacsintok az ismerős idegenre, miközben az egyik kölyök mostanra már befészkelte magát a karom mellé, arra támaszkodik mellső mancsaival, és elragadtatottan figyeli a fények tompa játékát az üvegeken megcsillanni a pult mögött. - Gondoltam. Nem véletlenül nem szólt róla nekem senki. Még a végén idejöttem volna – hanyag eleganciával rándítom meg a vállamat, mosolyogva kortyolva az italomba. – De úgy tűnik, most az én oldalamra állt a szerencse, és sikerült kifognom az egyetlen, nem faszfejt ezen a környéken – mármint, abban azért megállapodhatunk, hogy, aki cicákat ment szabadidejében, az tényleg nem lehet egy utolsó, mocskos rohadék, nem igaz? – A főbérlőm valószínűleg agyvérzést kapna – gondolok most Charlie-ra, aki nem valószínű, hogy örülne, ha beállítanék egy-két-több cicával az ő lakásába, miközben én csak egy összeszorított fogakkal elviselt, megtűrt személy vagyok nála. – Úgyhogy deal, benne vagyok. Amúgy is... a szerotonin sosem árt – sütöm le pillantásomat, mutatóujjammal simítva végig az apró fejen. - Rendes nő leszek, tiszteletben tartom az elhatározásodat, és még csak nem is kísértelek meg – ahogy neki sem, úgy nekem sem kenyerem az erőszak. Szeretem, például, az értelmes vitákat, és jó is vagyok bennük, annak dacára is, hogy nem igazán vagyok iskolázott, gyorsan felfogok dolgokat, gyorsan megjegyzem azokat, amik úgy igazán érdekelnek, de az, hogy a véleményemet, vagy a magam igazának hitt tényt lenyomjam más torkán, az nem igazán rám vall, ahogyan az sem, hogy olyasmire kényszerítsek-, vagy késztessek embereket, amit egyébként nem akarnak megtenni. - Az édesanyám sem volt túl kreatív, amikor azt a nevet választotta nekem, amelyik hónapban születtem – nem tudom, hogy miért bízok meg benne annyira, hogy, miután futólag körbepillantottam, és láttam, hogy a pultos egy haverjával dumál, vagy annak a nőjét fűzi (ilyen messziről nehéz megmondani), és mindenki más is elfoglalt annyira, hogy magasról szarjon kettősünkre, mégis azon a néven mutatkozok be neki, ami valóban az enyém, ami mindig is voltam, a lányét, tele álmokkal és vágyakkal. – June. Örvendek a találkozásnak. Te pedig...? - biccentem kissé jobbra a fejemet, arcát fürkészve. Egy pillanatra összeszorul a szívem, amikor az elveszett, gazdátlan dolgokról beszél, hiszen én sem vagyok egyéb, csupán egy kalitkából szökött, egykori rabmadár, akinek fogalma sincs róla, hogy mihez kellene kezdenie. Leszámítva a bujkálást és a rejtőzködést persze. De csak mosolygok, mert az jól megy, már begyakoroltam, akkor is, amikor a szívem bordáim alkotta ketrecében vergődik, vagy, mint, amikor darabokra törik, vagy akkor, amikor legszívesebben ordítanék és sírnék. - Amerikában énekesnő voltam – és ez még csak nem is akkora hazugság, hiszen többet foglalkoztam zenével, különböző bárokban és kocsmákban, mint a színészettel vagy a légtornával valaha. Utóbbiak nem voltak se többek, se kevesebbek időpazarlásnál, és szárnyaszegett, béna próbálkozásoknál azért, hogy legyek valaki. - Nem túl híres – teszem hozzá, még mielőtt megkérdezné, hogy miért nem hallott ezelőtt felőlem. Nem is hallhatott, hiszen még csak a helyi - Los Angelesi, vagy Vegasi - rádióig sem jutottam el, ráadásul a saját dalaimat soha nem adtam elő sem ez előtt, sem ez után. Soha. Azt viszont mégsem mondhatom, hogy éppen menekülök és a volt főnök emberei-, a rendőrség-, meg talán a MACUSA és az aurorparancsnokság elől bujkálok, ugye? Az túl sok kérdést vetne fel, és túl sok – jogos – aggodalomra adna okot, amikbe nem szívesen bonyolódnék bele sem most, sem máskor, ha egyetlen mód van rá. – Levegőváltozás kellett – fűzöm hozzá, a lehető legátlagosabban. – De még én magam sem tudom pontosan, hogy mit fogok csinálni itt. Annyi biztos, hogy, ha hiszed, ha nem, a lehető legmesszebb állok egy sorozatgyilkostól, szervkereskedőtől, végképp sötét varázslótól, de még a Marchettiknek sem dolgozom, és drogot sem osztok.
Vitatkozhatnánk, hogy mi abszurdabb: kólát inni egy lepukkant Zsebpiszok közi kocsmában vagy a tény, hogy ez a nő, egy ilyen nő önszántából beszélgetett velem és nem azért, mert néhány ingyen tabit vagy egy tasak többé-kevésbé elfogadható minőségű herkát szeretett volna kicsikarni belőlem galleonok és knútok hiányában másféle módszerekkel. Akár gyanakodhattam is volna, de sosem voltam az előre aggódás híve, Newt Scamander - amúgy a faszomat Scamanderékbe - is megmondta: aggódni annyit jelent, mint kétszer szenvedni. Márpedig életem során éppen elég szenvedés jutott, nem akartam még tovább gyarapítani - legalábbis nem ilyen formában, az önsorsrontás másféle módjait kedveltem. - "Oda mész, ha türelmes vagy, s jámbor, ez világos" - fejeztem be a Teszlek Süveg legfeljebb középszerűnek értékelhető versét. - Hadd találjam ki: amcsi vagy, ugye? Nem vallottam magam a különféle akcentusok szakértőjének, de tulajdonképpen nem volt nehéz megállapítani, hogy a csaj nem brit volt, és végképp nem ír vagy skót. Kizárásos alapon maradt az amerikai és az ausztrál, előbbiből pedig több tévedt általában errefelé, főleg, amióta Marchettiék megvetették a lábukat a londoni mágikus alvilágban. Nem mintha Marchettiékkel túl közeli kapcsolatot ápoltam volna és túl sok mindent tudtam volna róluk, ennél még én is jobban vigyáztam az életemre. A "ne baszakodj a New York-i maffiával" egy örökérvényű bölcsesség volt, amit minimális életösztönnel magától is kitalált az ember - egyszóval fogalmam sem volt róla, hogy a csaj akcentusa hasonlított-e a New Yorkból ide cuccolt digókéra, de reméltem, hogy nem volt hozzájuk semmi köze. - Állítólag Tudodki is szerette az állatokat. Legalábbis a kígyókat biztosan. Úgyhogy ez nem garancia... - Továbbra sem tudtam eldönteni, hogy örüljek, mint majom a farkának vagy kezdjek aggódni, amiért a csaj nem rúgott le egy határozott mozdulattal a bárszékről a vergődésért, amiről még én magam sem tudtam eldönteni, hogy flörtölésnek szántam-e vagy csak egyszerűen minden tudatos megfontolás vagy szándék nélkül dőlt belőlem a szó... már megint. - Nagyon hízelgő, hogy ezt ilyen magabiztosan leszűrted rólam. Nem tudom, hogy érezzem magam megtisztelve vagy csak állapítsam meg, hogy elég alacsonyra helyezted a "faszfej lécet" - kortyoltam bele vigyorogva a kólába, ami szinte biztos, hogy fel volt vizezve. És ennél jobb metafora nem is létezhetett arra, mekkora fostenger volt ez a hely, ahogy minden más is a Zsebpiszokban. Mégis ki higította még a kibaszott kólát is csapvízzel? - A főbérlők és a szar szabályaik... Komolyan, úgy csinálnak, mintha a sarokba belökött macskaalom legalább olyan kártékony és veszélyes lenne, mint egy kikúrt meth-labor. Azt inkább nem tettem hozzá, hogy én már laktam olyan albérletben, ahol macskaalom és meth-labor is helyet kapott, valószínűleg ezzel sikerült volna rövidre zárnom kettőnk beszélgetését - vagy csak az utóbbi egy évben túlságosan berendezkedtem a civilizált, tisztességes állampolgári életre és már elszoktam azoknak az embereknek a társaságától, akik egy droglabor említésére inkább lelkesen csillogó szemekkel pislogtak rám a megbotránkozás helyett. Valószínűleg inkább utóbbi volt a helyzet, és hiába szajkózták az elvonón, hogy én ennél több vagyok meg tököm tudja milyen erőltetetten pozitív faszságokat zúdítottak még ránk, igazából én szégyenérzet nélkül tudtam, hogy nekem ez volt a közegem. Ülni egy ótvar kocsmában és bárgyún röhögni a meth-kotyvasztás gondolatán. - Rögtön tudtam, amint beléptél ide, hogy te rendes nő vagy. - Ide rendes nő nem tette be a lábát, legfeljebb akkor, ha aurori jelvény lapult a zsebében és razziázni jött. Még szerencse, hogy én magasról szartam a társadalmi normákra, így arra is, ki számított rendesnek... jelentsen ez bármit. June. Négy betű, de nálam jobban senki sem tudta, hogy egy kocsmában induló estén nem nehéz elfelejteni még egy ilyen rövid, ilyen kellemesen hangzó nevet sem, így hát erősen koncentráltam, hogy beépítsem legalább a rövid távú, de ideális esetben inkább a hosszú távú memóriámba. Még akkor is, ha az évek és legfőképpen az évek alatt magamba tolt mindenféle halmazállapotú drogok erősen rontották a képességeimet. - Bertie. Mármint Gilbert, és ráadásul még Ollivander is, de a rokonok nem rajonganak érte, ha reklámozom, hogy közünk van egymáshoz. Maradjunk csak a Bertie-nél. - Akárhányszor Ollivanderként mutatkoztam be, szinte láttam magam előtt Garrick nagyapám, az apám és a számtalan nagybácsi, nagynéni és egyéb rokon ideges arcrángását. A család fekete báránya. Aki még a kvibli apjánál is nagyobb szégyent hozott az Ollivander névre. Aki belevitte szegény, szegény Gregoryt minden rosszba. Hosszú listát írhattam volna a vélt és valós bűneimről, amik végül odáig vezettek, hogy páros lábbal hajítottak ki a családból, talán már a nevemet sem mondták ki többet és mesterien ignorálták még a lehetőségét is annak, hogy mostanra valahol felfordultam egy jól megérdemelt túladagolásnak köszönhetően. Talán erre még egy kicsit vágytak is. És pontosan ezért ragadtam meg minden létező alkalmat arra, hogy minél több emberrel tudassam: egy kibaszott Ollivander voltam. - A híres és a tehetséges úgysem feltétlenül fedi egymást, nem igaz? - Persze lehetséges, hogy igazából csapnivaló énekesnő volt. Nem tudhattam. De szerettem volna jót feltételezni róla, valahogy könnyű volt róla elhinni, hogy igazán különleges ember volt, különlegesen tehetséges is talán. Egyszerűen körüllengte valami, valami, ami azt ordította, hogy nem csak egy a sok jól vagy kevésbé jól funkcionáló alkoholista közül, aki ide járt. - Ó, ez igazán kár. Mármint hogy nem osztasz drogot, a jelenlegi gazdasági helyzetben mégis ki mondana nemet egy ingyen tabira? Szar vicc volt. Főként azért, mert valójában teljesen komolyan gondoltam, még ha széles vigyor és nevetés mögé is rejtettem. - De viccen kívül, errefelé nem sok lehetőséged van. Ez egy szar hely, még annál is szarabb, amilyennek tűnik. Mármint most a Zsebpiszok közről beszélek, de igazából az egész ország úszik a mocsárban. Kivéve, ha vonzódsz a fokozódó gyűlöletkeltéshez, korrupcióhoz, a börtönszökevény arisztokráciához és mindig is arra vágytál, hogy valami neohalálfaló félőrült szekta felrobbantson. De amúgy üdv Londonban meg ilyenek... - Letettem a kiürült kólás poharat, ezúttal már hagytam, hogy a pulton egyensúlyozó kölyökmacska felkapaszkodjon a peremére a rózsaszín kis tappancsaival. Előhalásztam a zsebemből egy doboz cigarettát - az olcsóbb fajtából, amióta leléptem a Heliosból, erre futotta -, és egy szálat June felé nyújtottam. - Bocs, most éppen én sem osztok drogot, csak cigivel tudok szolgálni.
Szeretem az embereket, mindig is szerettem őket, és néha még engem is meglep, hogy az után a sok szarság után, ami az utóbbi években történt velem, még most is képes vagyok lepacsizni valakivel – bárkivel. Nem kellemes dolog, ha az ember lányát éppen az bassza át, akitől a legkevésbé számítana rá, de persze, ki vagyok én, hogy bárkit is hibáztassak? Elvégre Patrick csak kihasználta a helyzetet, játszadozott velem, én meg hagytam, relatíve hosszú ideig. Tehát én voltam a hülye, tanulhattam is volna belőle, de mégis... van bennem ez az aprócska, idegesítő, hülye szikra, ami még mindig azt mondatja-, és gondoltatja velem, hogy az emberek tulajdonképpen nem mind rosszak, vagy gonoszak, legalábbis eredendően nem. Hiszen most is itt ülök ezzel a férfivel, aki mindennek tűnik, csak nem elvetemültnek a kismacskákkal. És nem, ezúttal biztosan nem tévedhetnek az ösztöneim. Az nem lehetséges. - Á, igen, tényleg, már emlékszem – erről van itt a szó, kérem szépen. Az a kalap nem osztogatja csak úgy az ilyen jelzőket a Patrick-féle seggfejeknek. – New Yorki csaj vagyok, igen – teszem hozzá. – De sokat voltam LA-ben is – Vegast most kihagynám ebből a felsorolásból, mert az megint csak kérdéseket vetne fel, és valamiért nem igazán akarok hazudni a férfinek. A probléma ezzel csak az, hogy az igazsággal sem akarom letaglózni, és elijeszteni. A testvéremen-, Ms. Notton-, meg pár, új arcon kívül nem sok ismerősöm van itt. Noha, lehet, hogy annyira a férfi sem makulátlan, annak dacára sem, hogy kedves (meg nyájas, békés, igazságos, türelmes és jámbor, mint azt újonnan megtudtam), és az is gyanítható, hogy nem véletlenül, avagy tévedésből tért be ide. – Meg Vegasban is megvetettem a lábamat pár évre – bököm hát ki mégis, mert abban is bízom, hogy bármi, és minden, csak nem auror. – Egyébként én a Thunderbirdbe kerültem annakidején – mosolyodom el a poharam szája fölött, mielőtt belekortyolnék az italomba, másik kezemmel a cica kis testén végigsimítva. - Szerintem Voldemort önmagán-, és a hatalmon meg az erőn kívül semmit és senkit sem szeretett, aztán... nézd csak meg, mi lett vele – észre sem veszem, hogy kimondom a Sötét Nagyúr nevét, sem akkor, amikor legördült a szó az ajkamról, sem most. Csak akkor, ha az új barátom esetleg rám szól, vagy éppen a közelben ülők felkapták a fejüket és lecsapják a fejemet a poharukat az asztalra, amiért nevén neveztem a varázslót, aki majdnem teljesen és visszafordíthatatlanul tönkretette a brit mágustársadalom életét. Oh, ugyan már! Amerikába is eljutottak a hírek, és annyira nem bolondultam bele a magnixok világába, hogy ne tartsam a fél szememet ott, ahová az egész világ figyelt akkoriban. És még csak nem is egy barlangban éltem, Los Angeles és Las Vegas között félúton. Patricknek is megmondtam: nem vagyok olyan hülye, mint, amilyennek ő – vagy bárki más – gondol. - Nem szokásom hízelegni – dehogynem, de csak és kizárólag pénzért. Sok pénzért. Egy köteg ötvenesért cserébe korábban még le is térdeltem a nagyhatalmú és fontos emberek előtt, akiknek az a köcsög főnököm eladott. De az már a múlté. – Csak fogadd el, hogy első blikkre-, meg egyébként másodikra sem tűnsz faszfejnek. Kérlek – a szó végén alig észrevehetően lebeg csak a kérdőjel. Megugrandó léceket sem szoktam emberek elé tenni, hiszen senki sem cirkuszi majom, és az élet nem arról szól, hogy minden tökéletes legyen, mert úgy sem lesz az soha semmi. Nagy szavak ezek, és egyben tények is. – Az élet nem egy verseny, legalábbis nem olyan értelemben, hogy jobbnak kell lenned ebben a kocsmában, bármiben, bárkinél, vagy kint, az utcán, vagy London legelőkelőbb negyedében. Az élet arról szól, hogy jobb legyél önmagadnál, annál a verziódnál, aki tegnap-, egy hete-, vagy egy éve voltál – megvonom a vállamat és a poharam tartalmáról a férfire emelem a tekintetemet. – A pia kihozza belőlem a filozófust, és úgy osztogatom az életvezetési tanácsokat, mintha fizetnének érte – sokatmondóan felvonom az egyik szemöldökömet. Mindketten tudjuk, hogy egy kurva vasat sem kapok érte, csak a szám jár. Aztán valamiféle szerencse folytán a főbérlőkre-, és ezzel egyidejűleg a kedves bátyámra terelődik a szó. - Az enyém ráadásul mániákusan imádja a rendet, és minden élnek, minden sarokkal találkoznia kell. Rendmániás, azt hiszem. Egy igazi, vérbeli, karót nyelt pöcs – csak azt tudnám, hogy kitől örökölte, mert egyik szülőnk sem ennyire szabályos. Talán az anyám egy fokkal rendszerezettebb, mint az apám, mert ő könyvelő, ő aztán kurvára nem hibázhat, és nem szeret kuplerájban dolgozni, ez tény, de az anyánk sem ennyire elvetemült. – Azért megnézném a képét, ha egy nap meth-labort csinálnék a vendégszobából – a gondolatra kaján vigyor kúszik a képemre. - Most pedig te hízelegsz – mert, hogy én bizony minden vagyok, csak a rendestől állok kurva messze. Soha nem ítélkezem, ez tény, és igyekszem kedves és nyitott lenni, de nagyon-nagyon sok, rossz és mocskos dolgot tettem életemben. Némelyiket szégyellem, vagy legalábbis nem szívesen beszélek róla, vagy gondolok vissza rá, másokról pedig nagymellénnyel – mert megérdemelték a sorsukat, James Kipling, akihez hozzávágtam egy széket, vagy Patrick, akinek ugyebár ismerjük a sorsát. - Ahogy óhajtja, Mr. Bertie Ollivander – ravasz rókavigyorra rándul ajkam szeglete, mielőtt kiinnám az utolsó pár kortyot is a poharamból, ami még maradt benne. Kapja be a rokonság. – Valamelyikük pálcakészítő, ha nem tévedek – meg nem mondom, mi volt a neve az ipsének. Valószínűleg nem kellene annyit inni és cuccozni, és emlékeznék ilyen apró-, de jelentőségteljes dolgokra. - Még nem is hallottál énekelni. Lehet, hogy éppen azért nem vagyok híres, mert üvegrepesztően szar hangom van – nem, természetesen, és ezt bármiféle nagyképűség nélkül állítom. Éppen csak arról van szó, hogy rossz ajtókon kopogtattam eddig, vagy egyszerűen nem akartam betörni a zeneiparba, mert inkább lustán eregetve a füstöt, ültem egy kocsma zongorájánál, vagy egy bárszéken, egy gitárral az ölemben, mert úgy éreztem jól magamat. Néha igazán kezdem azt érezni, és úgy gondolni, hogy talán a rivaldafény mégsem való mindenkinek, bármennyire is vágyok rá. Akárhányszor hiszem azt, hogy már csak egy lépés, vagy egy karnyújtásnyi távolságra van tőlem, olyan, mintha maga a végtelen választana el tőle. Mintha valami az utamba állna, ha éppen nem én magam állok a saját utamban. - Az ingyen tabik osztásából végül is mi hasznom származna? – sokatmondóan nézek rá, megfogva a kismacskát, hogy a karomban tartsam egy kicsit, úgy cirógatva. Aztán hallgatom, amit mond Bertie, és szerintem azt is látja a képemen, hogy tényleg nem egy barlangban életem eddig a sivatagban, mert mindezekről tudok, bár nem sokat sikerült kisajtolni sem Charlie-ból, sem pedig Ms. Nottból – bár utóbbi készségesebben osztotta az információkat, amikre kíváncsi voltam. - De egy zendüléshez, felkeléshez, vagy a félőrült szekta ellen irányult, anarchista megmozdulásban látok fantáziát – tűnődök hangosan. – Félre ne értsd, jobb szeretnék kimaradni ebből az egészből, és alapvetően a világbékére hajtok, szeretkezz, ne háborúzz, meg ilyenek, de, ha most kellene oldalt választanom, tudom, hova állnék – elvégre Ms. Nottnak is azért kezdtem el dolgozni, hogy az olyan faszkallantyúk, akik az imént szóba kerültek, és, akiket a testvérem is el akar kapni – még, ha csak közvetetten is -, hűvösre kerüljenek. - Kösz – elveszem a cigit, és hasonló könnyedséggel csúszok le a bárszékről, mint, ahogyan helyet foglaltam rajta, mielőtt kilépnénk a kocsma elé. – Olyan régen eljöttem már Brooklynból, hogy idáig nem is emlékeztem rá, hogy milyen a hideg – összefogom magam előtt a bőrdzsekit, bal karommal a bent szuszogó kismacskát is tartom. – Hívhatnád Bowie-nak – bökök állammal a vörös bundás kölyök felé, amelyik véletlenül nálam maradt. – És mit érdemes csinálni Londonban? – kérdezem Bertiet, két slukk között. – Tudod, békeidőben, vagy két halálos átok között. Akár magnix helyeken, ha ismersz olyanokat.
New York, Los Angeles, Vegas... távoli, mugli filmekből ismert városok voltak csupán, a világ megismerése számomra mindig egy moziterem kivetítőjére és magazinok fotóira szűkült. Tulajdonképpen én sem tudtam volna megmondani, mi tartott itt, az esős Angliában, itt, ahol sosem voltam boldog vagy sikeres. Tanult tehetetlenség vagy valami ilyesmi, gondolom, talán csak féltem tőle, hogy egy kontinenssel arrébb is éppen ekkora haszontalan senki lennék, mint itt - amíg itthon maradtam, legalább foghattam a rossz családi körülményekre, az előítéletekre, mindenféle tőlem független tényezőre az életem széthullását. - Nem unalmas ilyen nagyvárosok után London? Mármint érted, ez sem kicsi város, de azért nem egy New York vagy Vegas... - Persze ezt is csak tippeltem. Akadtak haverok, akiktől hallottam ezt-azt Las Vegas mágikus részéről, a kaszinókról, bárokról, az éjszakai életről, a züllöttségről, amit a Zsebpiszok köz legmélyebb bugyrai sem tudtak megközelíteni. Valószínűleg nekem való hely lett volna, vagy legalábbis régebben biztosan, amikor még vágytam az állandó pörgésre és a mélységek-magasságok minél intenzívebb megélésére. Mostanában már nem tudtam, hogy mire vágyom, merre tartok, mit akarok az élettől, még annyira sem, mint ezelőtt. Frida kirántotta alólam az amúgy sem stabil talajt, éppen akkor, amikor már kezdtem egy új, társadalmilag elfogadhatóbb identitást faragni magamnak. - Thunderbird, aha... Oda kiket is raknak? A szabad lelkeket vagy mi? Másra nem tudok asszociálni a viharmadárról, és bevallom, a mágiatöri pedig sosem volt az erősségem. Az sem... Tudjukki említésére végigfutott a gerincemen a hideg. Tudtam, hogy irreális félelem, már '98-ban mindannyiunknak le kellett volna vedleni ezt a szánalmas pánikot egy nyomorult név miatt, Őt elföldelték valahova egy jelöletlen sírba, az emberei egy része Azkabanban rohadt vagy belesüppedt a fotelforradalmár szerepbe egy erős kezű vezér nélkül... de mégis. A félelem mélyen az ember csontjaiba szivárog és talán sosem távozik igazán. Szinte már reflexszerűvé válik, különösen akkor, ha egy egész társadalom gerjeszti egymásban a pánikot. Ezt persze ő nem érthette, neki a Sötét Nagyúr csak egy lábjegyzet volt az ilvermornys tankönyvek lapjain, nem egy valós fenyegetés. Ideges pillantások szegeződtek ránk néhány pillanatig, mielőtt mindenki visszafordult volna az italához. A Zsebpiszokban az ember jobban tette, ha nem kötött bele olyanokba, akiknek bármi köze lehetett a neo-halálfalókhoz, megvoltak a maguk összeköttetései errefelé - még ha szerettek is úgy tenni a puccos kastélyaikban ülve, mint akik ennek a lepratelepnek a közelébe sem jönnek. Pedig én láttam az évek során olyan arcokat errefelé, akiknek a karrierjét és az egész életét tönkretehette volna egy kínos pillanatban elkapott fotó egy-egy prostival, egy szivárványszínű melegbár hátsóajtójánál vagy a másodperc, ahogy a drága szövetkabátjuk zsebébe süllyesztenek egy zacskó kokót vagy tablettát. - Lehet, hogy eltemették, de igazából halhatatlan a faszi. Ha eleget hallgatózol errefelé, hidd el, sok rajongóját megtalálod a mai napig. Nem tűnsz faszfejnek... Vajon ezzel Frida is egyetértett volna? Nyilvánvalóan nem. Mostanság nehéz volt nem minden rossz kapcsán nála kikötni, váltogatva az önmarcangolást és a rá kivetített gyűlölködést - most éppen inkább utóbbinál tartottam, de talán három órával ezelőtt még az önutálat vezetett a versenyben. - Ha ennyire ragaszkodsz hozzá, akkor elfogadom és megpróbálom megugrani ezt a magas lécet - nevettem. - Hű, ez aztán igazán bölcs volt, tényleg, ilyen dumbledore-i magaslatokba jutottunk, csak tudod, az a baj, hogy ez elméletben működik, a gyakorlatban pedig mégis mindig másokhoz hasonlítjuk önmagunkat, nem? Én legalábbis biztosan. Azt már nem tettem hozzá hangosan, hogy a tegnapi önmagamhoz képest sem mutattam túl sok előrelépést. Sőt, ami azt illeti, mostanában az életem éppen a mélyrepülés fázisába került, nem sok pozitív változást véltem felfedezni a személyiségemben és a döntéseimben. Aggasztóan negatívat annál inkább... - Akkor engem nagyon hamar kidobna a főbérlőd. Viszont, ha karriert váltanál és nyitni szeretnél egy meth labort, nagyon szívesen összekötlek a megfelelő emberekkel. - Az arcomon széles vigyor terült el, enyhítve a szavaim súlyát, megválaszolatlanul lebegő kérdésként meghagyva kettőnk között, hogy mennyire gondoltam komolyan az ajánlatot. Különben vicc volt - bár valóban könnyedén adhattam volna neki kontaktot elhivatott meth dílerekhez. - Vagy egyszerűen csak te is elfogadhatnád, hogy "nem tűnsz faszfejnek" - idéztem tőle, megkísérelve leutánozni a hangsúlyt, ahogyan az imént ő ejtette ki ugyanezeket a szavakat. - Bár tény, hogy nekem valóban szokásom hízelegni. Segít, hogy kevesebbszer verjék be az ember képét. Szórakozottan megvakargattam a kölyökmacska füle tövét, a rokonság említésére azonban csak lustán vállat vontam. - Ja, igen, ő a nagyapám. Unalmas ember, egyetlen szót se pazaroljunk rá. - A legkevésbé sem vágytam jelenleg arra, hogy a családomról beszéljek. Jó, valójában soha nem vágytam rá, de az elutasításukat könnyebb volt ignorálni és némileg elfogadni addig, amíg ott lebegett egy új család megalapításának a lehetősége. És már megint Fridánál kötöttem ki... - Nem igazán értek a zenéhez, szóval könnyen meg tudnál győzni róla, hogy egy meg nem értett művészzseni vagy. - Majdnem kicsúszott a számon, hogy különben is, ilyen külsővel akár lehetne szar hangja is, úgy is be tudna robbanni a zeneiparba, de időben lenyeltem a mondatot. - Anyagilag természetesen semmi. De örök hálám és szeretetem üldözne, az talán nem elég? - Ha valóban felém csúsztatott volna hirtelen egy adag ingyen tabit, kérdés nélkül megköszöntem és elvettem volna. Az embernek élnie kell a felkínálkozó kihagyhatatlan lehetőségekkel, és őszintén, jelenleg a kockázat érdekelt a legkevésbé. Csináltam már ennél sokkal nagyobb faszságot is... Elharaptam a kibukni készülő tömény cinizmust. Nemrég még én is oldalt akartam választani, még ha nem is oroszlánrészt vállalva, de mégis... Most azonban nem tudtak áthatolni a világ problémái a saját gondjaim mocsarán, jobban lekötött az önsajnálat, az életem elbaszása, mint a politika és a terroristák. - Ha szeretnél szép hosszú életet, a legjobb, ha sehova sem állsz és kimaradsz ebből az egészből, nekem elhiheted. Meggyújtottam a saját cigarettámat, a füstöt szándékosan úgy kieresztve, hogy ne a kölyökmacska felé szálljon. Lehet, hogy szararc voltam, de hé, legalább a macskákat tényleg szerettem... - Bowie? Ez tetszik. Hallod, bundás, Bowie leszel... Kreatívabb, mint a Kormi és Cirmi. - Úgy döntöttem, inkább nem járatom le magam a két jelenlegi háziállatom nevének felvállalásával. - Rengeteg helyet ismerek, akár mugli... mármint magnix helyeket is. Attól függ, mire vágysz, bár gondolom, nem erre a patkánylyukra itt. Persze, ha London szofisztikált és civilizált részére vagy kíváncsi, akkor azt hiszem, nem én vagyok az embered.