Finite Incantatem

Finite Incantatem
◇◈ We've all got both light and dark inside us ◈◇
Canon
és
keresett
karakterek

When palying is a real fun

Anonymous

When palying is a real fun Empty
Vendég
Hétf. Dec. 06, 2021 9:43 pm
Kincsemnek

Egy vidám darab szövegkönyvét forgatom, készülve arra, hogy egyszem lányunokámmal fogunk gyakorolni, finomítani, értelmezni a darabot. De nem is ez éltet, hanem az, hogy itt lesz velem, s agyonszeretgethetem. Mindig jókedvre derülök, ha a családom a közelemben van, kedvencem nincs, hiszen mindet a szívmbe és magamhoz tudnám ölelni minden pillanatban.
Már korábban megbeszéltük, hogy próbálunk, s nem a színházba jöttünk el, most előbb arra vagyok kíváncsi, miként tudja magát elvonatkoztatni a színpadtól. Vannak olyan színészek, akik csak akkor játszanak, ha elindul a kamera, ha filmben játszanak. S vannak olyan színpadi színészek, akik a színpadra lépve teljesen átváltoznak azzá a karakterré, valakivé, akit készülnek megformálni. Most ezt a hátteret akartam kivenni, hogy másképp is próbáljunk.
S mivel nem csak, hogy rabszolga-hajcsár nem vagyok, finom sütemény, gyümölcsök kupacba halmozva, finom, kézileg készített üdítő várakozik kancsóban. Nem vagyok egy házitündér, de egy üdítőt még el tudok készíteni. A sütemény nem az én művem, még jóval korábban rendeltem az egyik közeli cukrászdából, s még melegében érkezett. Legszívesebben leültem volna elé, és pukkandásig ettem volna magam.
Rápillantok, s becsapom a szövegkönyvet, leengedem az azt tartó kezem, s combomon pihentetem a könyvet.
- Csináljuk úgy, hogy kiválasztod a kedvenc részedet, s szöveg nélkül add elő, olyan mozdulatokkal, amikkel előadnád, s én meg megpróbálom kitalálni.
Csodálatosan ért a karakterek megformálásához, s megvan azon véleményem, hogy egy színész akkor igazán tökéletes színész, ha szavak nélkül képes visszaadni a karaktert. S akkor a legtökéletesebb csapatjátékos, ha képes még ezen felül visszaadni a hangulatot, ami a jelenetet körbelengi. Hiszen ahhoz mások is kellenek, s ha mégsincsenek ott, meg kell hagyni számukra a helyet, s magunkat úgy belehelyezni, hogy érezni lehessen a hiányukat.
Izgatottan csillognak a szemeim, mosollyal nézek rá.

Vissza az elejére Go down
Anonymous

Vendég
Csüt. Dec. 16, 2021 6:31 pm

to Lewy

A színjátszás benne van a véremben, szinte már attól a pillanattól kezdve az életem részévé vált, ahogy megszülettem. Már kisgyermekként szó szerint odáig meg vissza voltam, amikor a nagyapámat láthattam a színpadon játszani és habár a nagyanyámat nem ismertem soha sem, mindig is tisztában voltam vele, hogy a maga idejében milyen híres és neves színésznő volt ő is és igyekeztem minden megmaradt alakítását visszanézni, hogy az unokájaként tanuljak belőle én is.
Viszont azt a pillanatot, amikor az ember lányának lehetősége van rá, hogy szó szerint a - számára - legjobb művészektől tanuljon, felettébb értékelni kell, a mai pedig pontosan egy ilyen alkalom. A nagyapámmal megbeszéltek alapján a próbaterem felé igyekszem és már előre olyan izgalom fog el attól, hogy egy színdarabot próbálhatok el vele, hogy alig tudok megmaradni a földön. A legszívesebben, ha képes lennék rá, szinte végigszárnyalnék az utcán - a színjátszás mindig is ilyen hatással volt rám, a papa társasága pedig csak hozzáad még egy nagy adagot az egészhez.
- Papa - és még a táskámat sem teszem le, hanem az érkezés pillanatában szinte a nyakába ugrok - nekem és talán mondhatom azt, hogy az egész családnak soha sem okozott fejtörést az érzelmek kifejezése. Éppen ezért alaposan megölelgetem a nagyapámat, mielőtt levetném a kabátomat és leraknám a dolgaimat, hogy előkészülhessünk a próbára.
- Azért előtte még megkóstolhatom ezt itt? Meg talán ezt - járom körbe a süteményes asztalt - és esetleg ezt is.
Percekkel később már elmélyülten hallgatom a nagyapámat és határozottan bólogatok a javaslatára. - Legyen, próbáljuk meg akkor így - állok elé és a szövegkönyvet átfutva gyorsan ki is választok egy érdekes részt. Erőteljes mozdulatokkal, karakán gesztusokkal kezdem el előadni, hogy minden egyes rezdülés láthatóvá váljék az egyszemélyes közönség számára és a papa könnyűszerrel ki tudja találni, hogy az éppen aktuális részlet egy mellékszereplő lány háttérbéli veszekedős jelenete a barátjával. Mindig is szerettem nemcsak a központba állított történetet, de annak mellékvágányait is a magamévá tenni és kicsit erősebbre, hatásosabbra formálni, mint azt a forgatókönyv rejti. - Na, milyen volt? Csak és kizárólag őszinte véleményt fogadok el, tudod - emelem fel a mutatóujjamat. Ha valami nem tökéletes az alakításomban, azt szeretem tudni, hogy javíthassak rajta, a papa pedig pontosan azzal segíthet nekem a legtöbbet ezen a téren, ha kicsit sem ferdít a tényeken és csak az igazat mondja.

<3

Anonymous

Vendég
Szer. Feb. 02, 2022 9:30 pm
Kincsemnek

A családból mindenkit hagyok, járja a maga útját, hiszen úgy tud kiteljesedni, s egyáltalán nem kötelezem arra, haladjanak a kitaposott ösvényen, amit mi már kijártunk előttük. Még ha ezt is választanák, ezen belül is megvan a maguk útjuk, a saját stílusuk, s egyéniségük, amivel ragyoghatnak színpadon, kamera előtt, bárhol. Szerintem nincs szomorúbb annál, mert bár büszke lennék rájuk, ha úgy ismerné őket a világ, hogy a Mortonék gyereke. Megküzdenek szerintem azért, akik, joguk van a saját csillogásukhoz!
- Kincsem! - tárom szét karjaim, hogy belevethesse magát, mert másképp én sem tudnám üdvözölni. No nem a nyakába ugorva, azért ahhoz termetes vagyok még most is, éppen ellenkezőleg! Felkapni, mint mikor pöttömként szaladt hozzám, s tekintetében ugyanaz a csillogás volt, mint most, mikor meglátott. Egy szülő, és nagyszülő nem kaphat nagyobb ajándékot, mint ezt!
Még meg is billegtetem magunkat, a kor már ugyan érezteti hatását, de nagyon azon dolgozom, hogy minél tovább fitt legyek, hogy számíthassanak rám, s a színjátszás-rendezés is sok energiával tölt fel.
- Egy feltétellel - adom a komolyat. - Ha bajszot látok, vagy kis csücsköt - vagyis alaposan befalt a süteményből sokat, s jóízűen. Veszek én is egy kockát, s egy falatra bekapom, elmerülve az ízben. Hiába, színészként és emberként is rajongok a teljesség kihasználásáért.
- Akkor tessék - mutatok a szövegkönyvre, majd töltök magunknak az üdítőből. A munka nem csak a munkáról szól, azt  élvezni kell, teljes egészében!
Helyet foglalok az egyik széken, kezemben a pohár üdítővel, s várom, melyiket választja ki, direkt nem nézem, hol van nyitva a szövegkönyv, legyen meglepetés, nekem is!
- Mmm... ez az a rész, amikor lemarad a buszról? - kortyolok az italba, de a tekintetemben ott a huncutság. - Ez az a jelenet, amikor Ursula kifakad Tobiasnak. Lapozz kicsit előrébb, úgy egy oldalt, s olvasd el.
Ursula-nak lelkiismeret-furdalása van, hogy megcsókolt egy fiút a nem is olyan régi házibulin, s ez még inkább dühíti, s rá is dobja Tobiasra.
- A szenvedélyesség nagyon jelen volt, mindent beleadtál, ami érzékelteti, mennyire rosszul esik neki a helyzet, amibe került - teszem le a poharat, s felállok én is. - Most én leszek Tobias, s ugyanúgy, szavak nélkül adjuk elő ugyanezt a részt.
Tobias értetlenségét adom vissza, aki nem tudja érteni, miért is lett ennyire nagy a veszekedés, és az érzelmek.

Ajánlott tartalom
 Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Engedélyek ebben a fórumban:

Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
-
Ugrás: