◈◇ If you want to be a lion, you must train with lions ◇◈
Feltételezhetően a Szent Mungó medimágusai nem egészen ezt értették szigorú pihentetés alatt, mikor három nappal ezelőtt ellátták az egyik kommandós bevetés után. Csak a jobb karom sérült - a pálcás kezem, egészen pontosan -, bekaptam egy átkot és jelenleg több esély volt rá, hogy a roxforti fúriafűz gyengéden ringatja az elsősöket az ágai között, mint hogy én a következő egy hétben akár csak fél centit is megmozdítom a felkötött, fekete mágiától törött karomat. Nem tulajdonítottam ennek túl nagy jelentőséget, szakmai ártalom volt, ha az ember nem egy irodában koptatja a seggét napi nyolc órában, akkor bele kell kombinálnia az efféle sérüléseket. Végül is szerencsés voltam, azt mondták, egy-két hét múlva már a régi lesz, csak addig kellett kibírnom a mozgatása nélkül. Az, hogy a saját figyelmetlenségem, mitöbb, szétszórtságom volt az oka, már rosszabbul érintett. Ez az egész nem történt volna meg, ha száz százalékban ott lettem volna fejben, de nem voltam, ahogy az elmúlt hetekben egyszer sem. Bár sokkal jobban funkcionáltam a hétköznapokban, továbbra is túl gyakran kúszott be a gondolataim közé, amit tettem. Amit a bátyám miatt tettem. Nem véletlenül ragaszkodtam ilyen makacsul ahhoz, hogy még egy ilyen baleset után is bejárjak dolgozni, legalább addig is elterelte valami a figyelmemet. Akkor is, ha Lori minden reggel szemforgatva megjegyezte, hogy "képtelen vagy megülni a seggeden, mi?". Igen, képtelen voltam. A papírmunkát még a legaggódóbb medimágus sem róhatta fel nekem. Az újoncok kiképzése, méghozzá a gyakorlati tréning talán már joggal szerepelt volna a tiltott tevékenységek listáján, ha törődtem volna ilyesmikkel. Azonban a másodéves aurortanoncok szerencséjére vagy balszerencséjére - nézőpont kérdése -, nem törődtem az efféle kimondatlan tiltásokkal és nem passzoltam le másik kollégának a gyakorlati órájukat. Sok aurorral ellentétben kifejezetten nagyra tartottam az elméleti oktatást is, úgy véltem, hogy stabil elméleti alapok nélkül nincs mire építkezni. De nyilvánvalóan, a mi szakmánkban a gyakorlaton volt a hangsúly. A defenzív mágia tankönyvi oktatása szép és jó dolog, de egy kalap szart sem ért, ha a leendő aurorjaink leblokkolnak éles helyzetben és egy Protegot sem tudnak alkalmazni. Oktatója válogatta, ki milyen módszerben hitt. Én személy szerint a Jerry Preston-féle "dobjuk őket mély vízbe és nézzük, ahogy vergődnek" metódus lelkes hívője voltam. Az aurorszakma sajátossága, hogy az ember sosem készülhet fel a rá leselkedő veszélyekre, én pedig őszintén hittem abban, hogy a kiképzésnek többek között feladata ezt is modellezni. A Minisztérium második emeletén fenntartottak több szobát az elméleti előadások számára, illetve egy mágikus tértágító bűbájjal ellátott gyakorlótermet is, ahol bőségesen elfért egy egész évfolyamnyi auror és probléma nélkül kipróbálhatták a kurzusaikon tanult átkokat, védőbűbájokat, és helyprobléma nélkül futtathattuk őket hosszú kilométereken keresztül az "ép testben ép lélek" jelige égisze alatt. A probléma csupán annyi volt, hogy jelen állapotomban nem egy félperces feladatnak ígérkezett a gyakorlópálya felépítése a kölyköknek. Sok mindennel készültem nekik: dobozba zárt mumussal, már-már teljesen élethű dementorillúzióval, gyakorlóbábukkal, amik igencsak csúnya átkokkal dobálóztak az óvatlan diákok felé, és még hosszasan sorolhattam volna, milyen finomságokat terveztem. A pálya gyors felépítéséhez viszont segítségre volt szükségem, ezt viszont nehézség helyett inkább egy új lehetőségnek láttam. Valamelyik újonc hasznossá tehette magát. A másodéveseknek jelenleg elméleti órája volt egy kollégával - a tanterem mellett kifüggesztett órarend alapján éppen a Nonverbális mágia elmélete című kurzuson ültek -, ez nyilván nem tartott vissza attól, hogy kikérjem valamelyik kölyköt pakolni. - Csak egy percet zavarok, Collins, utána folytathatod is - intettem oda a kollégának, mikor egy kurta kopogást követően be is nyitottam a terembe, meg sem várva a válaszát. - Kéne nekem egy kevésbé balfasz újonc, előkészíteni a következő órát. Akad itt vállalkozó szellemű leendő kolléga? Jobb esetben leendő, nyilván még mindenki megbukhat a vizsgákon, de legyünk optimisták, természetesen.
Úgy érzem, hogy megtaláltam a számításaimat az Aurorképzőn. Eleinte még voltak kétségeim, de egyre biztosabb vagyok benne, hogy ezt akarom csinálni. Na nem úgy, ahogy azt apám elvárja tőlem, de ez... ez legyen a holnap problémája. A nonverbális varázslás már régóta érdekel, szeretném kitanulni, tökéletesen művelni, ahogy szinte mindent, mert törtető vagyok, maximalista és ezt sohase tagadtam. Bár néhányan úgy gondolják, hogy túl sokat akarok, határokat kellene húzni, de én nem értek velük egyet. A határok azért vannak, hogy átlépjük Őket, én is folyamatosan ezt teszem a sajátjaimmal, csak így tolódhatnak ki, csak így lehetünk jobbak. Jegyzetelek tehát Mr. Collins óráján, a gondolataim se tévednek el más vizek felé, egészen addig, amíg ki nem nyílik az ajtó, így befejezem az utolsó mondatot, melyet cirkálmányos, kissé dőlt betűkkel írok le az előttem pihenő pergamenre, majd felemelem fejem és kék íriszeim a besétáló férfire vetülnek. Holden Briggs. Hallottam a balesetéről - ahogy szerintem mindenki a teremben -, bár a részletekről semmit se tudunk. Tekintetem a karjára vándorol, a kötésre, mely fogságban tartja jobbját, majd vissza a férfire. Mit akarhat? A következő óránk vele lesz, és én azon kevesek közé tartozom, akik nem lepődtek meg rajta, hogy nem adta át helyettesítésre az órát, hanem Ő maga jelent meg. Csalódnék is benne, ha másként tenne. Erős férfi, akit a hírneve megelőz, de okkal az, aki, ezt biztosan tudom. Ahogy megszólal ajkam akaratlanul mosolyra húzódik, mert furcsa vagy sem, bírom a pasi stílusát. Egyáltalán nem veszem sértésnek, szerintem a helyében én is így nyitnék a mazsolák felé, így még mielőtt bárki emelhetné a kezét, én már ki is tolom magam mögött finoman a széket, majd felállok, a könyvembe pedig becsúsztatom a jegyzetemet. - Én szívesen segítenék, Mr. Briggs! - a legtöbben azon imádkoztak, hogy csak Őket ne nézze ki maguknak az auror, így meghúzták magukat, de páran azért elgondolkodtak a lehetőségen, mégis most már mindegy alapon maradnak nyugodtan a seggükön. Jól teszik, ez az én lehetőségem, hátha végre észrevesz. Ő a kommandó parancsnoka, nem akárki, nekem pedig célom közéjük bekerülni. Persze az még évek kérdése, jól tudom, de minél korábban tud a létezésemről, annál jobb. Bár szerintem egyelőre a nevemmel sincs tisztában. Na, hamarosan kiderül. Pár másodperc az egész, amíg felkapom a cuccaimat, majd már mellette is vagyok, így ha nem akar Ő se bájcseverészni Mr. Collinssal, akkor együtt lépünk le, majd csukódik be mögöttünk a tanterem ajtaja. - Hogy van a karja, uram? - meglehet, hogy arra számított, hogy majd csendben fogok kullogni mögötte, de helyette felzárkózom mellé és felé pillantok, kíváncsi, kérdő tekintettel. Egyelőre nem kap több kérdést, se egyéb felesleges fecsegést, nem szokásom, bár akaratlanul is izgatottnak érzem magam. Végtére is, a segítségemre van szüksége, khm.
Elég ideje voltam ahhoz a szakmában, hogy tudjak általánosítani. Kétféle zöldfülű létezett: a beszari és a buzgómócsing. Az aurortanoncok nagy része inkább az első kategóriába tartozott, kis híján maguk alá csináltak, ha egy felettesük hozzájuk szólt, és hosszú folyamat volt, mire sikerült otthonosan érezniük magukat a parancsnokságon. A buzgómócsingokat két további kategóriára lehetett osztani, voltak a beképzelt pöcsök és a stréberek. Utóbbiak senkit sem zavartak - óráról órára készültek, jó vizsgákat tettek, gördülékenyebben folytak miattuk a kurzusok, ezt a típust még a Jerry Preston-féle állatok sem döngölték földbe a feltétlenül szükségesnél több alkalommal. De az öntelt kis pisisek... nos, ők már egészen más megítélés alá estek. Én már csak tudtam, hiszen annak idején éppen ebbe a táborba tartoztam. Túl sokat akartam, túl sokat képzeltem magamról és leginkább túl keveset másokról. Sok időbe telt, amíg képes lettem felfogni, miben rejlik a csapatmunka lényege és hogyan kell félretennem az egómat. A kölyök, aki azonnal felpattant, a buzgómócsingok bármelyik kategóriájába tartozhatott. A nevére és az arcára sem emlékeztem, alig egy-két alkalommal találkoztam az évfolyamukkal és egyszer sem fektettem különösebben nagy energiát a megismerésükbe. Úgy ítéltem meg, hogy erre majd ráérek, ha egy tanórai jegyzetelésnél nagyobb képességekről kell tanúbizonyságot tenniük - vagy ha lesznek olyan bátrak és ambiciózusak, hogy néhány év múlva jelentkeznek a kommandóba. - Micsoda lelkesedés... Tíz pont a Griffendélnek - forgattam a szemem. Nem érdekelt, valójában melyik házba osztotta annak idején a Süveg, ennek itt éppen annyi jelentősége volt, mint hogy milyen színű zoknit vett fel ma reggel. A kutyát sem érdekelte. - Azért orra ne ess a nagy buzgóságban. Intettem az órát tartó kollégának, hogy folytassa csak nyugodtan az előadást, mielőtt kiléptem volna a teremből. Megvártam, amíg a kis buzgómócsing is utolért, majd visszazártam mögöttünk a tanteremajtót. A folyosón éppen csak néhány auror lézengett, a többség az irodákban ült a papírmunka felett vagy kint volt terepen, ritkán akadt olyan idősáv a munkabeosztásunkban, amikor az ember ráért a semmittevésre. Engem ez sosem zavart, igényeltem az időm hasznos felhasználását - az utóbbi időben különösen, addig sem terelődtek másfelé a gondolataim. - Mivel a végtagjaim száma megmaradt az ideális négy darabnál, így tulajdonképpen mondhatjuk, hogy remekül van a karom. - Vitatkozhattunk volna róla, hogy a Mungóban felírt fájdalomcsillapítók után ez mennyire volt erős túlzás, de nem terveztem megosztani a fiúval ezeket a részleteket. - Remélem, tudod nélkülözni az elméleti órádat, mert senki sem fogadja el kifogásként, hogy nekem segítettél. A nonverbális mágia vizsgán kifejezetten sokan megbuknak. Nem állítottam valótlant. Tényleg sokan elvéreztek ezen a vizsgán, nyilván nem véletlenül, a mágiaelméletnek egy nagyon összetett ágazata volt. Hát még a gyakorlati kivitelezése... De egy aurortól természetesen elvárható volt, hogy átkok üvöltözése nélkül is meg tudjon vívni egy párbajt. - Mi is a neved, kölyök?
Mr. Briggs megjelenését lehetőségnek láttam, így nem volt kérdés, hogy még mielőtt mindenki realizálná, hogy mit akar a férfi, felkeljek és jelentkezzek. Nem érzem magam ez miatt túlbuzgónak, bár aki ismer, az tisztában van vele, hogy minden vagyok csak segítőkész nem és nem sok mindent teszek hátsó szándék nélkül. Az auror megjegyzésére viszont alig láthatóan húzódik el a szám. - Inkább a Mardekárnak... - javítom ki finoman, bár talán nem kéne. Mindegy is, a szavak kicsúsztak ajkaim közül, a következő megjegyzést pedig lazán ingorálom. Inkább örüljön, hogy segítek és ne beszólogasson. Hasonlszőrűvel nem feltétlenül jön jól ki az ember, de mindegy, inkább hagyjuk el a tantermet és a többieket, mert hallom, hogy akadnak, akik összesúgnak, de majd Mr. Collins rendet tesz. Vagy nem. Bánom is én... - Még szerencse. - jegyzem meg enyhe mosollyal ajkamon, mert eggyel kevesebb végtag ebben a szakmában bizony hatalmas veszteséget jelent. De ezek szerint jól van, így biccentek rá. A továbbiakra pedig lazán felelek, egyértelműen érződik, hogy egy aprócska félsz sincs bennem a bukás miatt. - Nem azért jelentkeztem, hogy kifogásokat keressek és nem aggódom a vizsga miatt se. Érdekel a tantárgy és az iskolai eredményeimre eddig se volt panasz. - bár erről Ő úgy sejtem, hogy csak annyit tud, hogy túl szar nem lehetek, ha már bekerültem az aurorképzőre. Ahogy sejtettem a nevemet viszont nem ismeri. Kár, imponált volna, ha mégis, de ahhoz még le kell tennem pár dolgot az asztalra. - Cameron Castillo vagyok, uram. - a bemutatkozásom után se hiszem, hogy előrébb lenne azzal kapcsolatban, hogy ki vagyok, bár ki tudja, lehet hallott apámról. Ha érdeklik a varázstárgyak vagy tudja az aranyvérű családok neveit, akkor a Castillonak mondnia kell valamit. Na de térjünk rá arra, amiért itt vagyok. - Mit tervez a következő órára? - vele lesz és gyakorlati, amit eddig is vártam, de most, hogy segíthetek az előkészítésében, nos... még jobban várok. Érdekel mit vár tőlem. Nem hiszem, hogy csak pár asztalt kellene arrébb lebegtetni, azt az óra elején is megtehettük volna, annál gondolom komolyabb lesz a kérése.
Hamar választ kaptam arra, melyik általam kitalált csoportba tartozott a kölyök. Igazi öntudatos buzgómócsing volt, még tojáshéjjal a seggén, ha azt gondolta, hogy a roxforti házak bármit is számítottak. Majd megtanulja, hogy itt senkit sem érdekelt, mit produkált az iskolában - ha mástól nem, hát majd megtudja tőlem. - Hugrabugot mondtál? Értem, akkor tíz pont a Hugrabugnak - horkantam fel gúnyosan. Ha volt egy csepp józan esze, akkor itt belátta, hogy ideje pontot tenni a mondat végére és elfogadni, hogy magasról leszartam hova osztotta be a Teszlek Süveg, ahogy a gyerekes sértettségét is. Ha itt akart dolgozni, a saját lelki békéje érdekében hozzá kellett szoknia a folyamatos baszogatáshoz. Ez egy ilyen munkahely volt, mind átestünk ezen, amíg feljebb nem küzdöttük magunkat a ranglétrán. Már aki feljebb küzdötte, nyilván a többség megmaradt a verbálisan abuzálható beosztott státuszban. - Ez egy ilyen szakma, jobb, ha hozzászoksz a gondolathoz. Ha szerencséd van, több testrésszel mész majd nyugdíjba, mint Alastor Mordon. Vigasztaljon, hogy a nők szeretik az egyenruhát és mellesleg minden leszakadt végtag után jár egy pofás kis kitüntetés egyenesen a mágiaügyi minisztertől. - A végtagvesztés valójában nem is volt olyan gyakori, manapság a medimágusok a legcsúnyább átkokkal is jól boldogultak, de ellenkezett az etikai kódexemmel, hogy kihagyjak egy ilyen lehetőséget az egyik újonc befosatására. Nekem ennél sokkal rosszabb történeteket kellett végighallgatnom, Preston tett róla, hogy az első közös óránk után hetekig mugli horrorfilmbe illő jelenetek lebegjenek előttem. - Nagyszerű. Utálom, ha valaki üres kifogásokat gyárt. - Nem érdekeltek a jegyei, legalábbis egyelőre nem. A hozzáállása annál inkább. Sokat gondolt magáról, ez azonnal kiderült, de amíg volt mögötte teljesítmény és motiváció a fejlődésre, ezt nem tartottam problémának. Az viszont csak a közös munka révén derülhetett ki, hogy csupán az arca volt nagy vagy le is tudott tenni valamit az asztalra. Ismertem a Castillo nevet, bár a képzeletbeli névlistámon semmiképp sem pozitív helyen szerepelt. Számon tartottam minden fontosabb aranyvérű családot, pontosabban számon tartottuk őket a fivéreimmel együtt. Dolohov, Black, Malfoy, Lestrange, sosem jelentettek semmi jót. A társadalom sunyi élősködőinek tartottam őket, akik megúszták az Azkabant a háború után... Persze ez a kölyök akkor még nem is élt. De az apja igen, talán az ő karjára is rásütötték a Sötét Jegyet. Az unokahúgom, Harper erre mondta mindig: a fiú nem tehet az apa bűneiről. Nem, valóban nem, de mégis mi garantálta, hogy a fiú bármiben is más volt, mint az apja? - Jól van, majd eldöntöm, hogy megjegyzem-e a neved. Rajtad múlik, kölyök. Mielőtt a gyakorlóterembe mentünk volna, megálltam az irodám előtt. Kinyitottam az ajtót és beengedtem Cameront is, szükségünk volt innen valamire, méghozzá egy ládára, benne egy mumussal, amit a délelőtt folyamán kértem kölcsön a Varázslény-felügyeleti Főosztályról, hogy legyen min gyakorolnia az újoncoknak. Az irodámban, mint mindig, most is katonás rend uralkodott. Az íróasztalon szigorú kupacokba rendezve várt a félkész papírmunka és hivatalos levelek, a legutolsó penna is a helyén pihent, csupán egy bekeretezett családi fotó enyhített valamit a mások számára rideg környezeten. - Mindent. Kíváncsi vagyok, mit kezdtek egy komplex feladattal. Egyesével, külön-külön könnyű alkalmazni a tanultakat, engem inkább az érdekel, hogy tudtok-e éles helyzetben gondolkodni és cselekedni. Szép dolog az elméleti tudás, én személy szerint elengedhetetlennek tartom az aurorszakmában a mágiaelmélet magas ismeretét, de az az igazság, kölyök, hogy önmagában lófaszt sem ér. Ha kimész terepre és leblokkolsz az első váratlan szituációtól, akkor neked lőttek. - Kommandósként én már csak tudtam. - Ott az a nagy faláda az asztalom mellett, azt kéne átvinni a gyakorlóterembe. Tudod mit? Cipeld át kézben, olyan vézna vagy, hogy az asztmás unokahúgomon is több izom van. Rád fér egy kis testedzés. Igazából nem volt különösebben vézna, csak nem akartam, hogy túl könnyű dolga legyen. - A helyedben nem dobnám el, hidd el, nem akarod, hogy kijöjjön, ami benne van...
Tisztában vagyok vele, hogy ki kellett volna bírnom megjegyzés nélkül, mégis képtelen voltam rá, de most csak összeszorítom fogaimat, amikor a Hugrabugot ejti ki a száján, páran pedig felnevetnek körülöttem. Kapnak egy lenéző pillantást, de Briggs csak a morcos tekintetemmel találhatja szembe magát, viszont örülhet, kussolok. Tudom jól, hogy hallotta mit mondtam neki és direkt csinálta. Elég kellemetlen lenne egy félrehalló parancsnok a kommandó élén ugyebár. Na de távozunk a teremből, az ajtó becsukódik mögöttünk, odakint a folyosón pedig tovább folytatjuk a beszélgetést, én pedig igyekszem félresöpörni a tanteremben történteket. - Akkor Ön szerencsés ember Briggs parancsnok, hogy megvan még minden végtagja. - még, igen, bár ki nem hangsúlyozom ezt a szót, annyira messzire nem mennék el. Nem lesz a szívem csücske attól tartok, mégis fontos, hogy jó benyomást keltsek, mert sok függ tőle. Apám akaratát véghez kell vinnem és ahhoz be kell kerülnöm az egységébe. - Bízom benne, hogy én is hasonlóan szerencsés leszek. Egyébként soha se érdekeltek a kitüntetések és a nők rajongása is szánalmas, főleg, ha az az egyenruhák vagy a plecsnik miatt van. - nem tartom sokra a nőket. Soha se tartottam. Nem véletlen, hogy nem voltak igazán kapcsolataim, csak rövid játszadozások, most pedig nincs senkim. Nem is kell, mert a nők csak megnehezítik az ember életét és nélkülük sokkal könnyebb a célra koncentrálni. Nem zavarnak össze és bár azt aligha hagynám, hogy befolyásoljanak, ki tudja... Furfangos teremtmények. Amúgy nem parázok rá Briggs szavaira, láthatóan leperegnek rólam. Apámtól kaptam már elég leckét ahhoz, hogy magas legyen a tűréshatárom, mind lelkileg, mind fizikailag. Ennél tovább kell mennie, ha meg akar hatni, de érzem, hogy még csak kóstolgat. A vizsgáim miatt viszont nem kell aggódnia, én se teszem. Meglesznek, ahogy eddig, természetesen kitűnő eredménnyel, szóval lapozhatunk és rátérhetünk arra, hogy hívnak. Talán megjegyzi... cöhh. Kihívás elfogadva! - Bízom benne, hogy megjegyzi majd. - csak ennyit mondok és megengedek magamnak egy apró mosolyt, miközben felpillantok oldalvást a férfire. Az viszont meglep, hogy nem egyenesen a tanterembe megyünk, hanem az irodájába. Látom az ajtón a férfi nevét és nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar bejutok, de igyekszem érzelemmentes arccal besétálni, majd nem túl kíváncsian körbenézni. De azért felmérem a terepet, ez berögződés és ki tudja, talán elárul majd olyasmit a férfiról, amit nem tudnék. Például az a fénykép az asztalán, ami a családját ábrázolja. Tehát fontos neki a családja. Ezzel szinte mindenki így van, nálam még sincsenek fényképek, de a rend az hasonló, mint itt. A következő kérdésemre kapott válaszra érdeklődve pillantok a szemeibe. Mindent? Hmm, ez elég tág. - Érdekesen hangzik uram, alig várom! - láthatja, hogy nem csak úgy mondom, hanem valami különös fény csillan a szemeimben. Elméletileg normális vagyok, aztán gyakorlatilag ki tudja. Apám után nem lenne meglepő, ha én se lennék százas, de várom ezt a feladatot, nem is kicsit. A faláda felé sandítok, amikor megemlíti és már nyúlok is a pálcámért, amikor meghallom a továbbiakat. - Most szivatni akar? Nem vagyok vézna és felesleges lenne átcipelnem... - akadok fent, mert nemár! Azért jó nehéznek néz ki, cipelje Ő, ha annyira akarja. Bassza meg! Kicsit hezitálok azért, majd bizonytalanul az aurorra nézek. - Most komolyan azt akarja, hogy mágia nélkül cipeljem át? - tényleg ezt élvezné? Na nem mintha a helyében én nem cselekednék hasonlón, de most ellenem irányul ez az egész, had ne vágjak már jó képet hozzá. Morgok kicsit az orrom alatt, de ha ragaszkodik hozzá, akkor a pálcám nem kerül elő, hanem a ládához lépek és bizony felemelem. Nem vagyok egy izompacsirta, de azért gyenge se, így elbírom, bár pfú, van súlya. - Mi van benne? - és remélem, hogy nem kell messzire vinni, na meg, hogy nyitja nekem legalább az ajtót, mert khm, így a kilincsért nyúlni problémás lenne. Szóval jöjjön akkor gyorsan, ne most álljon neki ide-oda pakolászni néhány iratot. Én megindulok tehát az ajtó felé, egyértelműen jelezve, hogy induljunk. Kár, hogy nem én vagyok a főnök.
Tulajdoníthattam volna a páratlan képességeimnek, hogy még megvolt minden végtagom, de nem éreztem szükségét az önfényezésnek. Az aurorszakmában sokszor tényleg csak a szerencsén múlt, hogy egy darabban ment-e végül haza az ember vagy egyáltalán túlélte-e napot, kár lett volna az eddigi viszonylag enyhe sérüléseimet csupán a tehetségnek betudni. Nem az álszerénység mondatta ezt velem, nagyon is jól tudtam magamról, hogy jó voltam, az egyik legjobb, de ettől még senki nem lett halhatatlan. Az pedig már egy egészen más kérdés, hogy engem mennyire felvillanyozott a munka veszélyeivel járó adrenalin... - Tapasztalatom szerint azok emlegetik a nőket és a szánalmas kifejezést együtt, akiknek a legközelebbi kapcsolata egy nővel az volt, amikor az anyjuk pelenkázta őket. De ne aggódj, ha sok hasonló bölcsességet osztasz meg a nagyvilággal, egészen biztosan nem kell elviselned senki szánalmas rajongását sem. - Valószínűleg nem érdemelte meg szerencsétlen kölyök, hogy minden mondatába belekössek, hiszen önként jelentkezett segíteni és minden rezdüléséről ordított, hogy csak szeretett volna megfelelni a maga kissé nagyképű módján. Én viszont túl kimerült és túl feszült voltam ahhoz, hogy akár csak megpróbáljak kedvesebb lenni vele. A nőkre vonatkozó megjegyzése pedig különösképpen érzékeny pontra tapintott, túlságosan emlékeztett Russel bátyám hozzáállására - ha csak egy kicsit is többre tartotta volna a nőket, talán most nem emésztett volna folyamatosan a bűntudat helyette is, amiért eltakaríttatta velem azt a lányt. De erre továbbra sem akartam gondolni, nem itt, nem most. Egyedül a munkámra kellett koncentrálnom. Amilyen buzgón jelentkezett azonnal a feladatra és amilyen tisztelettudó volt eddig, őszintén meglepett, hogy a korábbi lelkes érdeklődése átcsapott ellenkezésbe. Igen, teljesen szándékosan szopattam a ládacipeltetéssel, de nem arra kértem, hogy sikálja fel a két kis kezével a férfi mosdót, így teljesen jogtalannak és nevetségesnek találtam a hisztijét. Semmi lehetetlent vagy éppen megalázót nem kértem tőle - rangomnál fogva megtehettem volna, mégis kinek nyújthatott volna be panaszt a mágiaügyi miniszter öccse ellen? -, csak szórakoztam vele. Preston a szó szoros értelmében olyan nyaklevest lekevert volna nekem egy ilyenért, hogy a fal adta volna a másikat. Castillonak nagy szerencséje volt, hogy nem ismerte Prestont. - Igen, komolyan azt akarom. Két lehetőséged van: befejezed a picsogást és átcipeled a terembe a ládát vagy kurva gyorsan visszatakarodsz az órádra a többiekhez, de akkor biztos lehetsz benne, hogy személyesen én foglak megbuktatni az összes létező vizsgádon. Ez nem a Roxfort, mindenki nagyon magasról leszarja, hogy kinek a fia-borja vagy. Ha parancsot kapsz, arra egyféle válasz létezik, az pedig az, hogy "igenis". Ugye érthető voltam? - Éppen itt volt az ideje, ha eddig senki nem tanította meg neki, hogy egy másodikos aurortanoncnak hol volt a helye. Lehetett az apja akárki, de nekem ő csak egy taknyos kölyök volt, aki nem akarta teljesíteni a kapott parancsot. Akár le is ordíthattam volna érte a fejét, de úgy ítéltem meg, hogy erre nem volt szükség. Néha egy fagyos, lesújtó pillantás sokkal többet ért. Felkaptam az íróasztalomról a már félig üres cigarettásdobozomat és a fiút meg sem várva elindultam a folyosóra. Tudtam, hogy követni fog, a ládával a kezében, nem annak a fajtának tűnt, aki ezek után visszakullog a tanterembe a társaihoz. És milyen igazam lett, valóban értett a kevésbé szép szóból... - Mumus. Ne legyél túl boldog, nem roxforti párbajszakkör színvonalon fogunk bohóckodni vele. Eredetileg azt akartam, hogy pálca nélkül küzdjetek meg vele, ahogy anno Jerry Preston gyakorlati képzésein kellett, de Potter szerint az nem lenne etikus. Úgyhogy kénytelenek lesztek beérni annyi izgalommal, hogy nem használhatjátok a Comikulissimus varázslatot, bár az eddig évek tapasztalatai alapján a többségen ez is kifog. - A folyosó végére érve kitártam Cameron előtt a gyakorlóterem ajtaját, majd be is zártam magunk után. - Tedd csak le valahova a ládát, még kitalálom hol lesz pontosan. A terem üresen állt, csupán a viseltes gyakorlóbábuk árválkodtak a helyiség közepén. - Miket kértek tőletek eddig gyakorlati órákon? Korporális patrónust kellett már idéznetek? - vettem elő a magammal hozott dobozból egy szál cigarettát, hogy aztán rögtön rá is gyújtsak. Nem kérdeztem meg, hogy zavarja-e a füst, mert nem érdekelt.
Szavaim egyértelműen árulkodóak, hogy a nőkkel kapcsolatban nem éppen pozitív a véleményem és ezt Briggs előtt se titkolom, megjegyzésére viszont elhúzom a számat, miközben felé tekintek. - Volt már kapcsolatom nővel és nem véletlenül vélekedek így róluk. - jegyzem meg némileg morogva, nem engedve, hogy egy beszólás jobban felhúzzon, bár érzékelem szavaiból, hogy Ő többre tartja a gyengébbik nemet. Kinek mi. A továbbiakat viszont csak lazán elengedem a fülem mellett. Meglátjuk, hogy miként alakul a jövő, de a rajongók valóban nem hiányoztak. Soha se éreztem szükségét, meghagyom az életérzést Potternek és a hozzá hasonlóaknak. Miután beérünk a parancsnok irodájába lopva körbenézek, de nem teszek megjegyzést, nem viselkedek pofátlanul, csak megállok az ajtótól nem messze és kivárok. A feladattal nem is lenne gondom, ha nem érezném direkt szivatásnak az egészet, amit az a fránya büszkeségem nehezen visel, így bár talán a férfit meglepem a fennakadásommal, tőlem ez a viselkedés nem áll messze. Szavaira viszont megfeszül testem, miközben szemeibe nézek és tekintetemből egyértelműen sugárzik, hogy mennyire nem tetszik, amit mond. Mégis, képes leszek befogni a számat, még kezemen is uralkodok, hogy ne szoruljon ökölbe, de nem nézek félre, még akkor se, amikor felteszi a nagy kérdést, melyre egyértelműen tudjuk mindketten, hogy milyen feleletet kell adnom. - Igen! - rövid, tömör válasz, többre nem futja, legyen elégedett ennyivel, na meg azzal, hogy a pálca nem kerül elő. Felemelem a ládát és bár jó nehéz, nem panaszkodom miatta. Követem, ki az irodából, majd mintha az előzőek meg se történtek volna érdeklődöm a tartalmáról. A mumus hallatán viszont a kezemben lévő ládára tekintek és egy pillanatra eljátszom a gondolattal, hogy mi történne, ha mégse jutna el a tanteremig. Nem, egyáltalán nem vágyom arra, hogy megismétlődjön a Roxforti jelenet, hogy a mumus felvegye apám képét. Megalázónak éreztem akkor is, és ez semmit se változott. Ez az én magán ügyem, nincs köze egy egész évfolyamnak a félelmeimhez. Nem akarom ezt, rohadtul nem. - Pálca nélkül? - ez azért durván hangzik. Mégis mit akart volna, mit tegyünk? De a Comikulissimust is kizárja, melyre most már egyre feszültebb leszek, mégis próbálom ezt eltitkolni, remélem, hogy hangomból se érződik ki. - Akkor mit akar, mit használjunk? Bármilyen varázslatot, amivel megküzdünk a saját mumusunkkal? - pontosan ezt akarja? Megküzdeni apámmal... Voltak idők, amikor eljátszottam ezzel a gondolattal, de mindig emlékeztett rá, amikor kicsit erősebbnek hittem magam, mint amilyen vagyok, hogy hol van a helyem. Ez a jelenet viszont bőven elég a kúriánk falai között, ki nem tudódhat, mások nem láthatják. Mi a francot csináljak most? Túl hamar érkezünk meg a teremhez. Talán, ha hirtelen rosszul leszek még az óra előtt, akkor megúszhatom a dolgot. Végtére is, erre is vannak jó módszerek. Nem szokásom megfutamodni semmi elől se, mégis, erre most nem készültem fel. Leteszem a ládát az egyik falhoz, majd akaratlanul szakad ki egy sóhajajkaim közül. Miután kezeim felszabadulnak jobbommal beletúrok hajamba, láthatóan valami zavar, nem palástolom olyan jól, mint szeretném. A kérdés zökkent ki, így fejem az auror irányába kapom. - Öhm, igen, már kellett, bár nem mindenkinek sikerült. Átvettük az egyszerűbb varázslatokat, hogy a tanárok felmérjék, ki milyen szinten áll és mivel nem mindenki a Roxfortból jött, ezért fontosnak tartották, hogy egy alap tudást elsajátítsunk. Gyakorlóbábukon, illúziókkal és egymással is kellett már harcolnunk, bár szerintem minden tanár túl óvatos volt, nehogy akár csak véletlenül is kárt tegyünk egymásban. Nem hogy Ők bennünk... Azt hittem az aurorképzésen a tanárokkal is lehet majd gyakorolni, eddig erre mégse volt példa. - vonom meg vállaimat, tekintetem pedig a cigaretta füstjére vetül. Szerintem az lenne az igazi kihívás, ha egy tanár támadna ránk, ha jobban éreznénk a "harcot", mint egymás ellen. Teljesen más súlycsoport, de így lehetne igazán fejlődni. Briggs szerintem nem félti a diákságot, titkon bízom benne, hogy szavaim felkeltik az érdeklődését és Ő lesz a kivétel. Persze nem most, lesérülve, nem lenne sportszerű.
- Hát hogyne. Azért a tapasztalaidat inkább ne oszd meg velem, biztos kibaszott kiábrándító lenne. - Nem volt több tizenkilencnél, még nem volt teljesen reménytelen, hogy valamirevaló férfi váljon belőle. Az ilyesmit, mint annyi minden mást is, otthonról hozza az ember és nehéz levetkőzni, amit módszeresen belénk nevelnek vagy éppen amit a nevelés hiányával érnek el. Az unokaöcsém, Kyle sem véletlenül lett olyan, amilyen, Russel bátyám "példamutatása" nem hozott meglepő eredményt. Csak Kyle-nak lehetősége sem maradt a változásra, hiszen tizenhét évesen megölték. Ennél nyilvánvalóbb nem is lehetett volna, hogy Cameron büszkeségét nagyon megsértették a szavaim. Éppen ezt akartam, letörni a szarvát, emlékeztetni a helyére, mert úgy néz ki, eddig senki sem tette meg, pedig erőteljesen ráfért a kölyökre néhány verbális pofon - nem csak verbális, de Potter biztosan nem díjazta volna, ha megborítom valamelyik kis újoncot, amilyen picsogós hülyegyerekeket vettek fel mostanában, biztosan neki is első dolga lett volna elszaladni panaszt tenni. Nevetséges különben, amikor még én voltam aurortanonc, csak fülem-farkam behúztam, ha Prestontól kaptam egy nyaklevest, mert sikerült felidegesítenem. Végül meghunyászkodott, vagy legalábbis racionálisan belátta, hogy mi volt az egyetlen hosszútávon helyes döntés ebben a helyzetben - valószínűleg inkább utóbbi történt, mert nem láttam a tekintetében és a testtartásában semmiféle alázatos visszavonulást. - Pálca nélkül, igen. A többségen kifogott első alkalommal, volt akin sokadszor is, de nagyrészt mindenki megtalálta a módját, hogyan oldja meg. És nem is akármilyen aurorok lettek belőlük... - Nem tettem hozzá, de én is egy voltam azok közül, akik első alkalommal csak leblokkoltak. Soha korábban nem fordult elő velem, mindig jól kezeltem a stresszt és semmi nem tudott azelőtt meghátrálásra késztetni. Az viszont, hogy kezdenem kellett volna valamit szinte még gyerekként az anyámat elhurcoló névtelen halálfalókká változó mumussal, egyszerűen túl sok sebet tépett fel. Fogalmam sem volt róla, hogy most milyen alakot öltene fel a ládában lapuló mumus, ha elém kerülne, de ezt nem is terveztem tesztelni. Nem akartam tudni és azt még kevésbé szerettem volna, hogy egy évfolyamnyi aurortanonc nézze végig. Ezt a bulit meghagytam csak nekik. - Igen, pontosan azt várom tőletek. Könnyebb dolga lesz annak, aki mondjuk a pókoktól fél és nem a vérfarkasoktól. De a legnehezebb annak lesz, akinek valójában saját magát kell legyőznie, mindig az a legnehezebb, felülemelkedni a magaddal hurcolt szarságokon. De éppen ez a lényeg - magyaráztam, szinte már lelkesen, mintha valóban remek feladat várna rájuk. Tulajdonképpen az is várt, csakhogy erre majd később, talán évek múlva jönnek rá, hogy mennyire építő jellegű volt mindez. Vagy traumatikus. Megközelítés kérdése. - Mindenki fél valamitől, emberi dolog, nem attól leszel bátor vagy jó auror, hogy semmi sem ijeszt meg. A fontos az, hogy tudd kezelni, mert amikor kint vagy a csapatoddal terepen, akkor nem engedheted meg magadnak, hogy kikészülj. Kivéve, ha csak egy járőr vagy és eltűnt macskáknál érdekesebb ügy nem kerül eléd, de gondolom, nem ilyen ambícióid vannak. Persze egy járőrrel is bármi megeshetett, Ada Lachlan is lehúzott pár hetet a Szent Mungóban, miután majdnem kettévágták - bár nyilván csak magának köszönhette, olyan dologba ütötte az orrát, amihez még én is kevés lettem volna, nemhogy ő. Cameront, bármennyire próbálta leplezni, egyértelműen frusztrálta a beígért feladat. Nem tudtam megítélni, hogy puszta macsós büszkeség vagy ennél reálisabb félelem állt mögötte, bár inkább előbbire gyanakodtam: mégis melyik tizenkilenc éves gyerek nem félt attól, hogy kínos helyzetbe kerül az összes évfolyamtársa előtt? Az ő korában én is majdnem felrobbantam még a gondolattól is. - Tehát ha jól értem, akkor úgy kezeltek eddig titeket, mintha a roxforti párbajszakkörre járnátok - fújtam ki elégedetlenül a cigarettafüstöt. - Ma nem így lesz és a következő néhány órán sem, amit úgy néz ki, én fogok tartani nektek, mert más dolgom úgysem lesz a papírmunkán kívül, amíg nem jön rendbe a karom. Nem látom értelmét a lebutított oktatásnak, feltételezem azért vettek fel titeket, mert nem vagytok teljesen csökkent képességűek és nem kaptok pánikrohamot egy horzsolástól. Azért ebben nem voltam annyira biztos, néhány újoncra a selejtes jelző tűnt a legtalálóbbnak. - Oktatója válogatja, mit lát megfelelőnek a gyakorlati órákon. A kommandósaim kiképzése alatt erre gyakran sort kerítünk, persze ők leendő kommandósok, nem másodikos újoncok tojáshéjjal a seggükön. De nyilván, ha van rá igény, lehet szó erről is, amint meg tudom mozdítani a karom. - Nem voltam rugalmas ember, de most nem láttam értelmét, hogy elzárkózzak a burkolt javaslatától. Leültem a mumust rejtő láda tetejére, bármennyire is akartam játszani a kemény és rendíthetetlen aurort, attól még kaptam egy csúnya átkot, és fájdalomcsillapítók ide vagy oda, kurvára kimerítő volt így végigdolgozni a napot. - Hozd ki a szertárból az összes gyakorlóbábut, azok biztos kellenek majd.
- Nem is akartam. - felelek, de ajkam széle akaratlanul mosolyra húzódik. Érdekes is lenne, ha pont Holden Briggs-el beszélném meg a nőügyeimet és mesélném el az eddigi tapasztalataimat. Egyértelműen szó se lehet róla. Na de a további kérése bizony megsérti a büszkeségem és nem titkolom nem tetszésemet. Méghogy ne varázsoljak... én, egy varázsló. Nem vagyok egyszerű mugli és nem szeretem, ha szivatnak, ez pedig egyértelműen az. De legyen, kézzel cipelem akkor át neki azt a hülye látád, legyen meg, amit az aurorparancsnok akar. Érzem, hogy itt nem én döntök és talán jobb, ha visszafogom magam. Ez kell ahhoz, hogy elérjem majd a célomat, és az bizony az Ő közelében lesz, mégis csak Ő vezeti a kommandót. Ha már most leír, azzal minden esélyemet elveszítem, apám pedig kinyírna érte. Térjünk inkább rá arra, hogy mit tervez a következő órára. A válasz viszont cseppet se tetszik, a mumussal kapcsolatban nem kevés ellenérzésem van, az a nagy helyzet. - Értem... - rövid, tömör válasz, talán érződik, hogy gondolataim máshol járnak. A feladaton, amin már most gondolkodok, hogy oldjam meg, ha oda jutok és az is megfordul a fejemben természetesen, hogy úszhatnám meg. A következő órára úgyis mást találna ki a férfi, nem vetné be kétszer ugyanazt, ennél kreatívabbnak tartom. - Na igen, nem túl igazságos feladat ez miatt, de persze, ezzel sok mindent fel tud mérni és tesztelni minket. - a stresszhelyzetet, a megoldókészséget, a lelki egyensúlyt, stb. Én akkor se akarom, hogy mindenki tudja, hogy a sokak által kedvelt és kellemes társaságnak vallott Nathan Castillotól félek, aki nem olyan ember, mint amit a látszat mutat. Nem is derülhet ki, gyorsnak kell majd lennem. - Ön mitől fél? - teszem fel a nagy kérdést, ha már a félelmet hozza szóba. Tudom jól, hogy nem szégyen félni, más esetben nem lenne bajom a dologgal, de ez túl magán jellegű, túl mély seb és túlságosan is megalázó mindaz, ami történt velem apámnak hála. Soha, senki se szerezhet tudomást róla. - Tudom kezelni a félelmeimet és jól sejti, nagyobb ambícióim vannak. A kommandóba akarok kerülni! - jelentem ki határozottan, miközben a férfi szemeibe nézek. Minek titkoljam? Úgyis előbb-utóbb megtudná, hogy kik azok, akik érdeklődnek a kommandó iránt, és bár még csak másodéves vagyok, az évek hamar elrepülnek. Bizonyítani fogok neki, hogy méltó vagyok arra, hogy ott szolgáljak, és nem azért, mert apám ezt az utat szánja nekem, nem kevés hátsó szándékkal. Az még a holnap problémája. - Igen, nagyjából úgy. Én is többet vártam. - nem titkolom, hogy ennél jóval többet, de talán most már, hogy túl vagyunk az első éven bekeményítenek. - Jól hangzik, talán végre normálisan tanulunk majd. - optimista vagyok Briggs-el kapcsolatban, aztán majd meglátjuk, hogy tévedek-e. Arra pedig csak mosolygok ismét, hogy nem vagyunk csökkent értelmi képességűek. - Aki gyenge, az úgyis kihullik, nem igaz? - költői kérdés, válaszolnia se kell rá. De aki nem bírja, az hamar rájön, hogy nem neki való az aurori szakma vagy ha úgy is érzi, hogy neki való, hát a vizsgák bizonyulnak túl nehéz falatnak a számukra. Kíváncsi leszek, hogy jövőre hányan maradunk a mostani évfolyamból. Viszont, ha már így beszélgetünk, akkor megosztom a férfival azokat a gondolataimat is, amik a gyakorlati oktatásra vonatkoznak. A tanárok is részt vehetnének benne, Ő pedig érti a célzást. - Én élnék a lehetőséggel, ha felgyógyult! - mindenképpen. Egyértelmű, hogy lecsapok a lehetőségre, akkor is, ha tudom előre, hogy fájni fog. Nem baj, a fájdalomtól lettem erősebb eddig is és az, aki ma vagyok. Nem kell engem félteni. A következő kérésre biccentek, majd a szertár felé menet veszem elő a pálcámat. Most nem közölte előre, hogy cipeljem ki őket, szóval még mielőtt megszólalhatna már fel is emelkednek odabent a gyakorló bábuk, amiket elkezdek megfelelő távolságba helyezni egymástól. - Így jó lesz vagy távolabb tegyem Őket? - teszem fel a nagy kérdést a férfi felé pillantva.
Tényleg nem volt igazságos feladat, de sajnos az élet sem az, így ezeken az apróságokon meg kellett tanulniuk túllendülni, amennyiben nem akartak minden áldott nap sírva hazamenni a munkából - az pedig, bárhogyan is nézem, nem túl aurorhoz méltó. Ennél sokkal kevésbé fair szituációkkal is találkozni fognak, bárhol is helyezkednek el végül az aurorszakmán belül, a mai tréning csakis az épülésüket szolgálta (és csak nagyon másodsorban az én szórakozásomat jelenlegi nyomorult állapotomban). - Úgy, úgy. Remélem, okoztok majd meglepetéseket, és főleg a pozitív értelemben. - Gyanítottam, hogy bőségesen lesznek majd meglepetések, mindig voltak, az emberek legmélyebb félelmeinek megtestesülése sosem lehetett unalmas feladat. Különösen nem egy rakás, vakmerő tizennyolc-kilenc éves kölyök körében, akik azt hitték, hogy jövőre megkapják a jelvényüket és megváltják majd az egész világot. - Ó, én rendkívül szerencsés vagyok, mert vannak körülöttem emberek, akik számítanak annyit, hogy őket féltsem a legjobban - tértem ki a konkrét válasz elől, bár az igazságtól így sem állt igazán távol. A legnagyobb félelmem, úgy sejtettem, hogy a hozzám közel állók elvesztése volt, és ebben semmi szégyellnivalót vagy rejtegetnivalót nem találtam. Aki kicsit is ismert, az tudta, hogy az életemben kiemelt szerepet kapott a család, még ha a házasság és a saját gyerekek eddig ki is maradtak a történetből (bár jelenleg egy kifejezetten boldog párkapcsolatban lubickoltam). Bármit megtettem volna a családomért, ahogy az elmúlt időszak történései mutatták, tényleg bármit, hiszen öltem is értük. De ez így volt természetes, hiszen mi más élvezhetne elsőbbséget velük szemben? Nem saját magam, az egészen biztos. - De most, hogy jobban belegondolok, talán az újoncok idegesítő, indiszkrét kérdéseitől ráz ki a legjobban a hideg. És te mitől félsz ennyire? Mert ordít rólad, hogy nem akarod ezt a feladatot. Talán attól félsz, hogy kiröhögnek? Ez már nem a dedó, bízom benne, hogy ennél érettebb a társaság. Nem ért igazán váratlanul a kijelentése és nem is ő volt az első, aki megosztotta velem a kommandós ambícióit - közülük persze csak nagyon kevés kötött ki végül ténylegesen a csapatomban. Selene, Frederick és Asher voltak az utóbbi évfolyamok legjobbjai, rajtuk kívül alig néhányan jutottak át a rostán, de ez így volt rendjén. Erre a munkára kevesen voltak alkalmasak, én pedig nem engedhettem meg, hogy a csapat életét egy bizonytalan képességű tag miatt kockáztassam. - És miért akarsz a kommandóba kerülni? Miért gondolod, hogy alkalmas vagy rá? - vontam fel a szemöldököm kérdőn. - Sokan szeretnének benyalni azzal, hogy ilyeneket mondanak, de remélem tudod, hogy ez lófaszt sem ér. Tudod hány embert vettem fel a legutóbbi jelentkezők közül? Egyet. Mindenki más alkalmatlan volt rá. Nem tudtam, hogy milyen képességekkel rendelkezik és mennyire bírja a terhelést, mivel eddig nem nyílt túl nagy rálátásom. Tartottam nekik néhány órát, ha mondott is valami értelmeset az alatt a néhány alkalom alatt, annak nem tulajdonítottam akkora jelentőséget. Akár lehetett tényleg egy ifjú reménység is... vagy csak egy öntelt kis pöcs, aki túl sokat gondolt magáról és aki szeretett tövig nyalni a rangban felette állóknak. Utóbbiból többet ismertem. - Ha rajtam múlik, egész biztosan kihullik a selejt. - Nem láttam értelmét, hogy bárkivel is egymás idejét vesztegessük. Nem volt ebben semmi rosszindulat, egyszerűen csak nem tartottam senkivel szemben sem fairnek, ha valaki itt ült három évet az iskolapadban, mikor nyilvánvalóan alkalmatlan volt erre a pályára. Ha felvették ide, feltehetően megvolt a magához való esze, kamatoztathatta máshol a képességeit. Nem lett ettől kevesebb vagy rosszabb, éppen csak alkalmatlan aurornak, ezen pedig semmi sem változtathatott. Minek pazarolná itt az idejét, ahelyett, hogy pályát módosítana még a legelején, megkímélve magát sok csalódástól? - Azt gondoltam. - Halvány mosolyféle kúszott az arcomra, valahol mélyen nem csak gyerekesen szórakoztatónak találtam a buzgóságát, hanem némileg pozitívnak is. Nem félt a kihívásoktól, annyi biztos, ezt a tulajdonságot pedig mindig is nagyra értékeltem. - Majd visszatérünk rá, ha aktuális lesz. Talán mutatok nektek néhány izgalmasabb átkot is, meglátjuk, mire van igény. A tananyagban megszabták, miket kell tudnia egy alapképzést végzett aurornak, de nem tartottam ördögtől valónak, hogy ezen kívül is mutassak nekik néhány trükköt, ha volt rá érdeklődés. - Jók lesznek úgy. Van bent valahol egy nagyobb fekete láda, ha jól emlékszem, abban van a dementorillúzió, hozd ki azt is. Aztán bűvölünk nektek néhány természetes akadályt is a gyakorlóbábuk köré, vizet, füstöt, ködöt, ilyesmit, hogy ne legyen túl egyszerű dolgotok. - Egy másodévestől elvárhatónak tartottam, hogy egy gyakorlóbábu lefegyverzése ne okozzon neki gondot, ezért tartottam indokoltnak a nehezítést.
A mumusommal túl nagy meglepetést is okoznék, de egyáltalán nem pozitív értelemben. Nem vágyom rá, hogy megmutatkozzon az egész évfolyam előtt, arra pedig még kevésbé, hogy maga Holden Briggs előtt. Kussolok inkább megjegyzésére, majd felteszem a kérdést, hogy Ő vajon mitől fél? Az viszont meglep, hogy válaszol, nem gondoltam volna, hogy fog, mert én is tisztában vagyok vele, hogy ez nem éppen átlagos kérdés volt, mégse üvölti le a fejem miatta. Haladunk. - Ez igazán elismerésre méltó, hogy másokat jobban félt, mint önmagát. - komolyan így gondolom. Nem sok ilyen embert ismerek, az az igazság, más neveltetésben volt részem, mégis képes vagyok azonosulni az eszmével. Változtam én is, amióta az Akadémiára kerültem, szerintem előnyömre, apám szerint pedig bizonyára hátrányomra. Szerencsére Ő mit sem tud erről. Briggs parancsnok következő szavaira pedig most már akaratlanul is elmosolyodom. - Elnézést, de ha nem akart volna válaszolni, úgyse tette volna meg. - nem tűnt úgy eddig, hogy annyira zavarja. A mosoly viszont lefagy arcomról, amikor visszakapom a kérdést, testem is megfeszül, ami egész tartásomon látszik és tudom, hogy hiába hazudnék, nem lenne feltétlenül kifizetődő. Inkább félrenézek, néhány másodpercig hezitálok, miközben Ő tovább beszél, majd tekintetem csak visszatalál a kék íriszekbe. - Nem hiszem, hogy bárki kiröhögne, nem ettől tartok, inkább attól, hogy a mumusom nos... túlságosan személyes. Nem akarom, hogy más is megtudja, se a csoport, se Ön, ennyi. Így jól mondja, nem vágyom rá, hogy szembesítsen vele, egy picit sem. De gondolom sehogy se úszhatom meg... - de ki fogok találni valamit, hogy minél gyorsabban elintézzem, ha majd előjön, még mielőtt bárki rájönne arra, hogy Ő az apám. Végülis, látásból senki se ismeri úgy tudom, így hihetik azt, hogy egy férfi a múltamból, akitől félek. Haza se véletlenül megyek ritkán, igyekszem minden egyes találkozót elkerülni az apámmal, ami lehetséges. Most elégedett azzal, hogy bekerültem az aurorképzőbe, ahogy az eredményeimmel is, jelenleg nyugodt a helyzet, de én jól tudom, hogy milyen könnyű kibillenteni. Mivel egyáltalán nem titkolom azt, hogy a kommandó tagjai közé szeretnék kerülni, ezért Briggs parancsnoknak is elmondom a terveimet, végtére is, nem árt, ha tud róla, mivel sok múlik rajta, mégis csak Ő vezeti azt a részleget. A kérdésére viszont őszinte válasszal nem szolgálhatok. - Mert úgy gondolom, hogy túl sok olyan ember él a világban, akik veszélyt jelentenek az emberekre és nem kis erőt birtokolnak. Szeretnék én is a nyomukban járni, megismerni mindazt, amit Ők ismernek, így a fekete mágia alapjait is, mert ha ismerjük az ellenfelet, könnyebb a közelébe férkőzni. - itt tartok egy kis szünetet, igyekszem összeszedett választ adni a parancsnoknak. - Gyakorlatias vagyok és nem ijedek meg egykönnyen. Szerintem helyt állnék az éles helyzetekben és... értek a legilimenciához is, ami hasznos lehet a kommandó számára, bár még van mit fejlődnöm, ezt beismerem. De tudom, hogy ezek csak szavak, be fogom bizonyítani, hogy alkalmas vagyok rá, hogy a kommandó tagja legyek! - nem kell elhinnie semmit se abból, amit mondok, majd a tettek beszélni fognak. A legilimenciát egyébként nem biztos, hogy jó ötlet volt megemlítenem, de... némi plusz, apám hagyatéka, mely miatt sokat szenvedtem, talán lassan előnyt kovácsolhatok belőle. - Nem szokásom senkinek se benyalni, uram... Tudom, hogy nem könnyű bekerülni a csapatába, de bebizonyítom, hogy érdemes lesz bevennie! - határozottan jelentem ezt ki, magabiztos vagyok e téren, mert nincs más választásom. Ha nem kerülnék be, fogalmam sincs, hogy mi várna rám otthon és bár apámnak más tervei vannak, idővel talán... talán képes leszek erősebbé válni és végre fölé kerekedni. Az az egy fő viszont elég durván hangzik, de nem ijeszt el ezzel. Aki nem alkalmas aurornak, az nem is jut el addig vagy ha valameddig mégis, a kommandóig nem. Szerintem is jobb, ha időben kihullanak, egyetértünk. Szeretnék viszont gyakorlatiasabb órákat is, ahol magával a tanárral is párbajozhatok, még akkor is, hogyha bizonyára fájdalmas élmény lenne, de nem ijedek meg ettől, így egyértelműen jelzem a szándékomat Briggsnek, tartsa csak észben. - Rendben van! - biccentek, ezzel lezárva a témát, hiszen még odébb van, amíg meggyógyul. Inkább segítek neki előkészíteni a tanórát, így hamarosan a gyakorlóbábuk a helyükre kerülnek. A fekete ládáért is visszamegyek, amit a bábukkal szemben helyezek el, némileg távolabb, majd a természetes akadálynál körbenézek a teremben. - Óra elején hozzam majd létre vagy még most? - mondja mit szeretne. Apróságok, könnyedén teljesítem. Ha most akarja, akkor szépen lassan létrehozom a ködöt, a füst zavaró lenne jelenleg, ha pedig vizet szeretne, akkor a talajt némileg besüllyesztem ott, ahova majd a víz megy, hogy legyen némi nehezítés. - Lehetne akár egy kisebb mocsár is valahol. - ha már természetes akadály. A tüzet gondolom okkal hagyjuk ki, ha megégetne valakit, súlyos sérülést is szenvedhetne és nem kicsit fájdalmasat, szóval ezt inkább nem javaslom, még akkor se, hogyha én lazán bevetném. Olykor tudni kell csendben is maradni.
- Nincs ebben semmi elismerésre méltó. Ha szerencséd van, a te életedben is lesz majd legalább egy ilyen ember, és akkor megérted - vontam meg a vállam, már amennyire a jobb karomat képes voltam megmozdítani. Nem szerénykedtem, egyszerűen tényleg nem éreztem úgy, hogy bármi igazán dicséretre méltó volt abban, ami számomra mindig is ennyire természetesnek és magától értetődőnek tűnt. Valahogy mindig elképzelhetetlennek tartottam, hogy ne a hozzám közel állókat helyezzem magam elé - még akkor is, ha bármilyen józan gondolkodású ember hátat fordított volna nekik. Valószínűleg nem ültem volna nyakig a szarban a bátyám miatt, ha kinövöm ezt a tulajdonságomat, de az emberi lélek nem így működött, a személyiségünk alapköveitől elég nehéz volt megszabadulni. Márpedig nekem a családom felé tanúsított mérhetetlen lojalitás és önzetlenség ide tartozott, gyakran az egészséges határán túlmenően. - Nem, valóban nem. Az évek alatt megszoktam az idióta kérdéseket. - Az ő kérdése még csak nem is volt ostobaság, de ezt nem mondtam ki hangosan. Nehéz lett volna figyelmen kívül hagyni a nyilvánvaló jeleket, amelyek egyre inkább arra engedtek következtetni, hogy a kölyköt tényleg őszintén nyomasztotta valami és több volt ez egyszerű büszkeségnél vagy hisztinél. Valamiért nagyon szégyellte a mumusát, jobban, mint az természetes vagy egészséges lett volna. - Senki nem úszhatja meg, és lássuk be, a te szakmai fejlődésedet sem szolgálná. Azt hiszem, valahol mélyen sajnáltam a fiút. Nem annyira, hogy néhány másodpercnél többet szánjak ennek az érzésnek, hiszen a részletekről fogalmam sem volt, és faggatni sem akartam. De ha valamit biztosan észrevettem ennyi év aurori rutinnal a hátam mögött, az az őszinte félelem volt - és Castillo tényleg rettegett valamitől. A begyakoroltnak ható monológjából mindössze egyetlen információ ragadta meg a figyelmemet (mert nyilván leszartam a könnyfakasztó történetét a nemlétező világmegváltó terveiről), ez pedig a legilimencia volt. - A legilimencia elég magas szintű mágiaág. Remélem, van rendes tanárod. - Biztosan nem a Roxfortban tanulta, legalábbis meglepett volna, ha bármelyik professzor ilyen magas szintű különórát tartott volna a diákoknak. Az aurorképzésen szintén nem tanulhatta, minimális legilimencia és okklumencia került csak a tananyagba, és az sem a másodéveseknek. Ha az volt a célja, hogy felkeltse az érdeklődésemet, akkor most biztosan sikerrel járt. - Jól van, azért ennyire ne szaladjunk előre, egyelőre koncentrálj az alapképzésre és arra, hogy melyik nyomozói szakirány érdekel - intettem le, mielőtt még tovább kellett volna hallgatnom a szokásos ömlengést arról, mennyire keményen fog dolgozni és mennyire megérdemli, hogy a kommandó tagja legyen. A mágikus akadálypálya állomásai szép lassan a helyükre kerültek Cameron jóvoltából, és még bőségesen maradt időnk elvégezni az utolsó simításokat is - pontosabban neki, mert látszólag nem szorult a segítségemre és így inkább nem is erőltettem a varázslást, rám fért a pihenés. - Most jó lesz, így is sok dolgotok lesz az órán, akkor már nem akarok időt pazarolni semmi másra. - A gyakorlóbábuk körüli köd és vizes akadály máris izgalmasabbá tette a látványt, bár valószínűleg az aurortanoncok először nem a kihívás boldogságát fogják majd látni benne és magukban anyáznak majd egy sort, amiért ez vár rájuk. - Nagyszerű ötlet, legyen mocsár is, ha ennyire ki akarsz baszni magaddal és a társaiddal. Oda a harmadik gyakorlóbábu elé pont jó lesz. Imádni fognak a többiek. Újra és újra beigazolódott, hogy Cameron Castillo tényleg egy igazi buzgómócsing volt, abból a fajtából, aki képes a saját dolgát is megnehezíteni nagy megfelelési kényszerében. De nem voltam én semmi jó elrontója, örömmel áldásomat adtam a mágikus minimocsárra. Mikor végzett az akadályok felhúzásával, elnyomtam a cigarettámat a mumusos láda tetején, majd felálltam a masszív fadobozról. - Nos, köszönöm a segítséget, Cameron. - Felpillantottam a faliórára, még húsz perc volt a gyakorlat kezdetéig. - Akkor itt végeztünk is. Én legalábbis. Neked viszont még lenne egy feladatod... A mumust rejtő láda zárjára szegeztem a pálcám. - Jó szórakozást a mumussal, a szabályokat már elmondtam, ne is próbálj meg csalni, mert én veled ellentétben nagyon is értek a legilimenciához, kurvára tudni fogom, ha a könnyebbik utat választottad. Még van húsz perced, ha addig végzel, akkor senki sem fogja látni a mumusodat. Sok szerencsét! - Azzal egy nonverbális Alohomorával felnyitottam a dobozt, mielőtt még kisétáltam volna a teremből. Mikor becsuktam magam után az ajtót, még hallottam, hogy a láda rázkódott egyet, mielőtt a ki tudja milyen alakot öltő mumus kimászott belőle.
Briggs szavai elgondolkodtatnak. Vajon akad ilyen ember az életemben, akit magamnál fontosabbnak tartok? Őszintén szólva nem vagyok ebben teljesen biztos. A húgom talán az lenne, ha élne, de oly rég elveszítettem már, viszont ki tudja... talán igaza lesz és szerencsém lesz. Szeretném megtudni, hogy ez milyen érzés... Annak nem örülök különösebben, hogy "idióta kérdés"-nek titulálják az előbb feltett kérdésemet, így alig láthatóan elhúzom a számat, de annyiban hagyom. Felelt, ez a lényeg. Én viszont nem akarok senkit se beavatni abba, hogy milyen alakot vesz fel a mumusom, mert senkinek semmi köze hozzá. Ez túlságosan személyes és jól érzi, rettegek attól, hogy ez a következő órán kitudódjon, pedig már közeledik az idő... és mint hallom, nem úszom meg. Fel fogok készülni rá, hogy minél gyorsabban eltűntessem, de mielőtt még ezen rágódhatnék tovább, a jövőbeli terveimet tárom Briggs elé és nem tartom magamban azt se, hogy képes vagyok a legilimenciára, bár közel sem olyan szinten, mint az apám. Még nem. Megjegyzése viszont egyértelműen arra enged következtetni, hogy ez valamennyire felkeltette az érdeklődését... vagy én érezném rosszul? Kiderül idővel... - Még nincs. - csak ennyit mondok és nem többet, miközben a férfi szemeibe nézek. Bízom benne, hogy idővel lesz, már csak apám miatt is, de egyben tartok is tőle, mert ha bejutnak az elmémbe és rájönnek mindarra, amit apám tervez, nos... veszélybe kerülhet az egész családom. De ez se a mai nap problémája. - A gyilkossági. - felelek szinte azonnal, mivel ezt már régen eldöntöttem, számomra nem kérdéses, nem kell tovább gondolkodnom rajta. De még van addig nagyjából másfél évem, ezt én is jól tudom, így inkább a jelenre koncentrálok. Felépítem az auror számára az akadálypályát, pontosan úgy, ahogy azt kéri és mivel egyáltalán nem kér nehéz dolgokat, eszembe se jut, hogy esetleg Ő is besegítene. Eddig se úgy tűnt, így megoldom magam, legalább látja, hogy nem csak a szám jár, sőt, még ötletet is adok némi nehezítésre. - Nem célom megkönnyíteni a saját dolgomat, abban semmi kihívás se lenne. Így is előnyöm van, hogy én helyeztem el a bábukat és tudom, hogy hol mi vár ránk. - ezzel tökéletesen tisztában vagyok, némi mocsártól pedig nem ijedek meg. Létrehozom tehát azt is, a harmadik bábu elé, majd még egyszer ellenőrzöm, hogy minden rendben van-e. De úgy látom, hogy igen, így a férfi felé fordulok, kérdő pillantással, hogy van-e még valami vagy mehetünk. - Igazán nincs mit, uram! - apró biccentés, majd már készülnék szavai nyomán én is az ajtó felé indulni, amikor meglátom, hogy mire készül. Testem megfeszül, tekintetem a ládára vetül, majd a pálcára, végül pedig Briggsre. Na ne szivasson... De ahogy beszélni kezd tudatosul bennem, hogy mindez nem szivatás, sokkal inkább egy burkolt szívesség, mely során tehetek azért, hogy ezt a feladatot ne a többiek előtt kelljen nekem is megoldanom. Persze csalni nem szabad, de húsz perc csak elég lesz... Bár meglep, de pozitívan, így csak a férfi után nézek, hirtelen nem is tudom, hogy mit mondhatnék... A láda zárja feloldódik, majd megremeg, az auror pedig távozik a teremből. Húsz perc... óra indul! A pálcát tartó kezem megremeg, ahogy az apám alakját felvevő mumus szépen lassan, elegánsan kimászik a ládából, majd megigazítja öltönyét, végigsimít zakóján, ez után pedig gonosz vigyorral a képén néz rám. - Cameron, fiam, csalódtam benned... - hangzanak fel szavai, melyek kísértetiesen hasonlítanak az igazihoz. Elmém elhiszi egy pillanatra, le is dermedek, a testemet átjárja a verjeték is, miközben Ő az övéhez nyúl, majd kicsatolja, nemsokára pedig elkezdi azt kifűzni nadrágjából. Egyértelmű, hogy mire készül, de még mit nem! Lendítem a pálcám, aminek hatására az öv mocorogni kezd apám kezében, majd sziszegő hangot hallatva kezd el tekeregni apám körül, immáron kígyó formájában. Apám soha se kedvelte a kígyókat, velem ellentétben... Talán nem véletlenül lett a patrónusom is egy kobra, akár csak az övé. Az állat rácsavarodik apám derekára, hatalmas feje pedig felemelkedik fejéhez, így nézve farkasszemet vele. Rásziszeg, majd támad, újra és újra, én pedig újból varázsolok, hogy immáron ne csak egy, hanem több kígyó jelenjen meg a mumus-apám körül, melyek felkúsznak rá, fojtogatni kezdik. Apám úgy sejtem, hogy képes lenne megoldani ezt a problémát, bár egy kobra nem könnyű ellenfél, a mumus mégis idővel úgy dönt, hogy jobb neki a ládában, melynek fedele hangosan csapódik be utána, én pedig jó tíz perc után már megtámaszkodom térdeimen, előre görnyedek, majd igyekszem rendbe szedni magam. De a ládát azért lezárom, nehogy véletlenül ismét kinyíljon! Még rá is ülök a fedelére, amíg rendezem magam, így nem láthat senki... Nagyjából öt perc után úgy döntök, hogy meglátogatom a férfi mosdót, megmosom némileg arcomat, így bár Briggsnek feltűnhet óra elején, hogy arcom fehérebb, mint korábban volt, más egyéb nem. Nem csaltam, egyéb módon oldottam meg a mumusos feladatot, a többiek pedig ebből semmit se sejtenek.
//Köszönöm a játékot, imádtam, nagyon-nagyon! <3 Jöhet a következő! *-* //