Akármilyen kitartóan bizonygattam mindenkinek, hogy ennél jobban nem is lehetnék, az igazság az volt, hogy kurvára nem éreztem jól magam a bőrömben. És az egészben az volt a legszörnyűbb, hogy az égadta világon rohadtul semmi okom nem volt szarul lenni - ez pedig nem segített sokat az általános önutálatomon. Magam mellett tudhattam Fridát, volt egy csodálatos lányunk, kijöttem az elvonóról, még a Heliosból sem baszarintott ki Mr. Scamander, hát mi többre vágyhattam? Néhány grammra. Én is azt gondoltam, hogy a rehab után minden csodálatos lesz. Megkezdődik az új életem, boldog leszek Fridával, megpróbálok a lehető legjobb apja lenni Alinának, összekaparom az életem nyomorult darabjait és valami elfogadhatót hozok ki belőle. Csak úgy tűnt, én nem erre az életre voltam berendezkedve, bármennyire is vágytam rá. Nem szerettem tiszta lenni, mint kiderült elég hamar, tulajdonképpen csak a bolygók mozgásán múlt, hogy aznap éppen ingerlékeny vagy teljesen depresszív hangulatban ébredtem, átmenet csak ritkán létezett. Vagy ahhoz is emberfeletti akaraterő kellett, hogy kimásszak az ágyból és funkcionáljak, vagy irritált még a felhők mozgása is az égen. Persze próbáltam úgy tenni, mintha minden a legnagyobb rendben lett volna - beleértve például azt is, hogy ha a fejem tetejére álltam, akkor sem tudtam egy kikúrt varázslatot sem végrehajtani a pálcámmal. Bármennyire is utáltam, de bejártam dolgozni. Tettem a dolgom, bármilyen fáradt voltam a végigfordolódott éjszakák után vagy bármennyire nem találtam magamban a motivációt. Azt akartam, hogy Fridának és Alinának ne kelljen szégyenkezniük miattam. Ez is ilyen nap volt, bárhol szívesebben lettem volna, de bementem melózni. Minden a szokásos menetrend szerint zajlott, úgy tűnt, ezt a napot is átvészelem, még egyen túl leszek és reménykedhetek majd, hogy a következő már jobb lesz. Aztán jött egy egészen apró feladat, ami mindent felborított. Csak a díszlet egyik elemét kellett volna eljuttatnom a raktárból a színpadig, egy igazán nagy elemet. Nem jelenthetett problémát egy varázslónak, egy egyszerű lebegtető bűbáj kellett hozzá, semmi más. De mi a helyzet akkor, ha az ember varázspálcája annyit sem ért, mint egy törött fakanál? Megpróbáltam kibújni a feladat alól, sikertelenül, de csak nem mondhattam ki, mi a probléma... Komolyan igyekeztem, egyre frusztráltabban, egyre elkeseredettebben, de én próbálkoztam, csoda, hogy nem tört ketté az a nyomorult somfa pálca. Eredménye persze nem volt - már ha az alapos lebaszás nem számít annak. Megkaptam a kollégáktól a szokásos megbízhatatlan, idióta narkós jelzőt, hogy semmit sem tudok egyedül megcsinálni, biztosan most is be vagyok állva ésatöbbi ésatöbbi, oda sem kellett figyelnem, anélkül is tudtam mit mondtak, annyiszor hallottam már. Nem kellett volna ennyire a szívemre vennem, de mégis rosszul esett. Rohadtul. - Elegem van. Kibaszottul elegem van ebből az egész helyből, nem is tudom miért mentem bele, hogy itt dolgozzak - fakadtam ki Fridának azonnal, amikor az ebédszünet alatt kikísért az épület mögé rágyújtani. - Fel kéne mondanom, az lenne a legjobb. Elegem van belőle, hogy mindenki egy alkalmatlan idiótának tart. Mintha nem tudnám magamtól, hogy az vagyok, nem kell folyton a fejemhez vágniuk... Faszom tele az egésszel, nem tudom minek próbálkozom egyáltalán. Kétségkívül gyerekes volt a hisztim és nem Fridának kellett volna tartogatnom, aki mást sem tett, csak támogatott az utóbbi időszakban. De ebben mindig remek voltam, azokat kergettem el magam mellől, akik törődtek velem. - Nincs ezen mit szépíteni, egyszerűen alkalmatlan vagyok erre, a legegyszerűbb munkára is. Túl hülye vagyok hozzá. Igen, az lenne a legjobb, ha közölném apáddal, hogy felmondok. - Annyira reszketett a kezem az idegességtől, hogy alig tudtam meggyújtani a cigarettát.
I am one of those melodramatic fools, neurotic to the bone
Nehéz volt az elmúlt időszak mindenki életében, akinek egy fedél alatt kellett élnie Bertie-nek, de neki főleg. Rengeteg feszültséget okozott ez otthon, egyedül kettőnk között nem voltak különösebb fennakadások, azt is csak annak köszönhettük, hogy emberfeletti erővel fogtam vissza magam minden alkalommal. Pontosan tudtam, min megy át éppen, tudtam, mennyire szenved, mennyire nehéz megszoknia a "normális" életet, ha nem is egy lehetetlen vállalkozás. Egyelőre nem tűnt annak és rendkívül nagyra tartottam a próbálkozásait, igyekeztem minél többet hangoztatni, mennyire büszke vagyok rá, minden este el is mondtam neki, hogy egy nappal erősebb lett és nagyon jól halad. Félek, hogy sokszor talált üres fülekre, akármennyire igyekeztem, de mégsem akartam abbahagyni. Nekem hatalmas segítséget jelentett volna, ha valaki ezt megteszi velem, amikor én szenvedtem a leszokással, ezért mindenképpen meg akartam tenni ugyanezt neki. A hisztik... nos, azok sem voltak teljesen idegenek, sőt, én néhány alkalommal messze túlszárnyaltam azt, amit ő produkált nagyon rossz perceiben. Nem állítom, hogy nem akartam olykor megtépni és hálaadási pulykára kopasztani, aztán be is vágni a sütőbe, miután jól feltoltam mondjuk a seprűnyelet a seggébe, csak hogy teljes legyen a kép. Nagyon megérdemelte volna. De nem tettem, mert mindig emlékeztettem magam arra, hogy én sem voltam, nem vagyok különb. Nehéz volt, de azért megtartottam a hidegvéremet és hagytam tombolni, akkor is, ha az indokolatlan haragja és minden feszültsége éppen rajtam csattant. Hiszen én voltam kéznél és én tudtam a legjobban lepergetni magamról ezeket, hiába nem voltam tökéletes benne. - Nem vagy alkalmatlan, attól, hogy ők ilyenekkel cseszegetnek, még nem lesz igazuk. Ne hagyd, hogy a fejedbe másszanak. -Legfeljebb majd odamegyek és mindegyiket darabokra átkozom. De lehet, csak jól elverem őket puszta kézzel, mugli módra. Nekem az is elég lenne, csak szálljanak le Bertie-ről, nincsen semmi szükség még erre is, amikor anélkül is szar napjai vannak. Megsimogattam az arcát, a mozdulattal letörölve róla egy koszfoltot, amit bizonyára a kelléktárból szedett össze. Zavart, hogy nem tudtam egyetlen mozdulattal megoldani minden problémáját, de ez van, azt kellett tennem, amit a leginkább tudtam, hogy talán segíthet: mellette voltam és biztattam. - Ugyan már, miért lennél az? Az a köcsög Steve egyszer összetört egy poharat, aztán bele is esett a szilánkokba, mert ennyi esze van. Persze őt nem sajnáltam, ellenben veled. Adj magadnak időt és minden rendben lesz, megígérem. -A kezére tettem a sajátomat, hogy ne remegjen annyira, többet jelenleg nem tudtam segíteni neki.
✼ ✼
Life has knocked me down a few times, it showed me things I never wanted to see. I experienced sadness and failures. But one thing for sure, I always get up.
Szerettem volna megszabadulni a feleslegesség és alkalmatlanság folyamatos érzésétől, de ez nem működött olyan egyszerűen, mint amilyennek az önfejlesztő könyvek lapjain beállították őket - nem mintha gyakran lapozgattam volna ilyeneket. Sosem voltam magabiztos ember, sosem éreztem jól magam a bőrömben, de hosszú évekig el tudtam nyomni a saját bizonytalanságomat. Ott volt minden mozdulatomban, minden elszívott cigaretábban, minden elhasznált fecskendőben vagy nőben, még ha a környezetem ezt nem is a kóros önutálatom jeleként érzékelte. Pedig az volt, részben legalábbis. A maradék indok a szeretetéhség volt, nem kellett ahhoz pszichomágus, hogy ezt tudjam magamról. Csak arra vágytam, hogy valaki szeressen, de hát mégis ki szerethetett volna, ha én sem tudtam kedvelni saját magamat? Most pedig, hogy ebben az új szituációban találtam magamat, a korábban ismert fogódzók nélkül, egyszerűen nem tudtam elhinni, hogy ez működhet. És őszintén szólva fogalmam sem volt róla, hogyan kéne funkcionálnom ebben az új szerepben, ahol annyian számítottak rám. Frida, Alina, Bonnie, Eddie, még Carol is... Rémisztő volt ez az egész. - Mindenki "ilyenekkel cseszeget" - vontam meg a vállam ingerülten. - Ezt hallgatom gyerekkorom óta, nehéz kizárni. És hát nem is igazán tudom megcáfolni... Ilyenkor önkéntelenül is eszembe jutott, hogy vajon Frida élete mennyire alakult volna másképpen, ha mi sosem kerülünk össze. Valószínűleg őt nem gyötörték ezek a gondolatok, mert akkor biztosan nem simogatta volna ilyen szeretettel az arcomat, ha az ő fejében is megfordult volna ez a kérdés. Vajon milyen élete lett volna, ha azon a bizonyos sorsdöntő napon nem jön oda hozzám a nyomorult bájitaltan vizsga miatt, amire végül fel sem készítettem? Valaha is a Zsebpiszok köz legmocskosabb zugaiba keveredett volna? Egyedül nevelt volna fel egy gyereket, az apjától függve? Most abból állt volna az élete, hogy egy reménytelen narkóst pátyolgatott, mint valami hisztis kölyköt? Aligha. Nekem viszont csak jó irányba mozdította el az életemet, bárcsak el tudtam volna mondani neki, hogy milyen sokat jelentett nekem a támogatása ebben a nehéz időszakban, még ha nem is tűntem túl hálásnak... - De mégis mennyit? - kérdeztem vissza a kelleténél idegesebben. - Mindenki szerint "most kezdődött az új életem" meg ilyen faszságok, csodálatosan kéne éreznem magam, és nyilván az én hibám, de nem tudom jól érezni magam, egyáltalán nem érzem azt, hogy egyenesbe kerültem. Én tényleg próbálkozom, de nem vagyok jól és ettől csak még rosszabbul érzem magam, amitől még kevésbé leszek jól. Mert boldognak kéne lennem veletek, és az is vagyok persze, miattad és Alina miatt, de közben nem múlik ez az érzés, hogy valami nem kerek. Velem nem kerek valami, biztosan fejre ejtettek kiskoromban vagy nem tudom, de valami baj van velem, én tudom. Beleszívtam a cigarettába. Nem kellett volna így kifakadnom, ezzel is terhelni Fridát, de úgy éreztem, nem bírom tovább magamba fojtani, amit éreztem. - Ne mondd, hogy nincs igazam, tudom, hogy most ezt akarod mondani. De Fri, még egy kibaszott varázslatra sem vagyok képes, a legegyszerűbbre sem, ez... ez nem lehet normális, te is tudod.
Mindig hittem, hogy mi ketten Bertie-vel nem véletlenül kerültünk egymás mellé és nem véletlen volt az sem, hogy ilyen jelentős szerepünk akadt a másik életében. Látszólag semmi nem lehetett volna, ami összeköt minket, nem ugyanolyan körülmények közül jöttünk, a szocioökonómiai státuszunk alig különbözhetett volna ennél jobban, ő hugrabugos volt, én mardekáros, ő szerethető és kedves, én a legkevésbé sem. Ha valaki, aki csak felületesen ismert minket, ránk nézett, egész biztosan nem gondolt arra, hogy mi mennyire jól megértjük egymást, néha még nekem is eszembe jutott, hogy milyen borzasztó párosítás is a miénk. Aztán ahogy arra gondoltam, mennyi hasonló tapasztalatunk volt az életben, rá kellett jönnöm, hogy így kerek a történet. Az a rengeteg bántalom, a fájdalmak, az üresség érzése, az, hogy nem illünk sehová, hogy nem érünk semmit, hogy egy szem por is értékesebb nálunk ebben a világban, ez mind felülírta a többit, mert ez határozta meg igazán, hogy kik is vagyunk legbelül. A legkevésbé sem tartottam magam szentimentális alkatnak (vele ellentétben), de ha ránéztem és eszembe jutott, hogy ebben a szerencsétlen kis hugrabugosban találtam rá az igazi lelki társamra, egyszerre támadt nevethetnékem és sírhatnékom a boldogságtól. Még akkor is, ha éppen az agyamra ment valamivel. - Én nagyon szívesen megcáfolom neked. Tudom, hogy az nem elég, mert mellettem ott van tíz másik, aki nem ezt állítja… De őszintén, mit számít az, ha azok, akik a legkevésbé sem ismernek és törődnek veled, formálnak véleményt rólad? Tudom, mennyire fáj, én is átéltem, de az ember megtanulja kezelni. Vannak rossz napok, amikor nem olyan egyszerű kizárni, de mindig tartsd észben, hogy van, akinek te úgy vagy tökéletes, ahogy. -Nem mondhatom, rendesen kitettem magamért az utóbbi időben. Egy gyerek nevelése során, még akkor is, ha az a gyerek olyan remekül viselkedett, mint Alina a születésétől kezdve, az ember megtanulja, hogyan legyen igazán türelmes. Az utóbbi időben sokat kamatoztathattam ezt a képességemet, még akkor is, ha néha a képességeimen felül kellett teljesítenem, hogy Bertie ne érezze egyedül magát. Nem szerettem azon rágódni, hogy mi lett volna, ha bizonyos dolgok másképpen alakulnak az életemben, olyan szcenáriókon biztosan nem, amiknek Bertie nem volt része. Néhanapján eszembe jutott, hogy milyen életünk lett volna, ha végig mellette maradok és együtt neveljük fel a kislányunkat, hiába tudtam előre, hogy nagyon csúnya eredményeket kapok. De az nem fordult meg egyszer sem a fejemben, hogy nem akarom, hogy az életem része legyen. Talán nélküle nem kötök ki narkósként a Zsebpiszok köz utcáin, helyette viszont kiköthettem volna akár egy fa ágán is lógva, hogy megszabadítsam magam minden vélt és valós problémámtól. Nem lehet megmondani, és őszintén nem is akartam tudni, hogy milyen kimenetelei lehettek volna az életemnek. Elégedett vagyok azzal, ami jutott. Nem szóltam közbe, hagytam neki, hadd adja ki magából, ami bántja. Nekem is az segített, ha hisztizhettem egy sort Hesternek, aki egész biztos vagyok benne, hogy nem mindig örült annyira a panaszáradataimnak. Pedig igazán hálás lehetne érte, jobb szakember lett, hála nekem. - Tévedsz, kedvesem, minden rendben van veled. Minden jogod megvan ahhoz, hogy rosszul érezd magad, akkor is, ha úgy gondolod, éppen felhőtlenül boldognak kéne lenned. Nem is igazán értem, miért traktálnak ezzel, velem is ugyanezt csinálták, pedig ettől csak még rosszabbul érzi magát az ember. Engedd meg magadnak, hogy szar napjaid legyenek, hogy panaszkodhass, hogy sírhass hogy kiabálhass. Hiszen hogyan élhetné át bárki a boldogságot, ha előtte nem tapasztalja meg, milyen szomorúnak is lenni? A következő megjegyzésére felkaptam a fejem és homlokráncolva néztem rá. - Hogy érted, hogy nem vagy képes egy varázslatra sem? -A legrosszabb, amit egy Ollivander mondhat. Igazából bárki, de neki még jobban fájhat a dolog.
✼ ✼
Life has knocked me down a few times, it showed me things I never wanted to see. I experienced sadness and failures. But one thing for sure, I always get up.
Megnyugtatónak kellett volna találnom a szavait, de éppen úgy kételkedtem az igazságtartalmukban, mint ő minden dicséretében és bókéban. A lelkem mélyén tudtam, hogy nagyon is komolyan gondolta, amit mondott, jól átláttam és átéreztem mások érzéseit. Tudtam, persze, hogy tudtam milyen irracionális szeretet fűz minket egymáshoz, annak minden rózsaszín ködével együtt. Ha láttuk is egymás hibáit, azokat elfogadtuk, át tudtuk hidalni, nekem ő úgy volt tökéletes, ahogy, és ez fordítva is igaz volt. És mégis... annyira, de annyira lehetetlen vállalkozásnak tűnt tudatosítani magamban, nem csak az ész, hanem az érzelmek szintjén is, hogy ő nem tartott egy hasznavehetetlen idiótának. Vajon mennyi idő kellett még hozzá, hogy tényleg elfogadjam a szeretét? - Te sem hiszed el nekem soha, hogy úgy vagy tökéletes, ahogy. - Nem volt túl fair húzás tőlem, hogy magamról rátereltem a témát, de ettől függetlenül nem állítottam valótlant. Néha megfordult a fejemben, hogy talán a kapcsolatunk egészen a halálunkig, de minimum az időskori demenciáig arról fog szólni, hogy egymást győzködjük az önmagunk számára láthatatlan belső értékeinkről, amiknek a létezését rajtunk kívül mindenki tagadta. Már amikor éppen nem veszekedtünk valamin vagy az ágyban kötöttünk ki, de utóbbi egy bizonyos kor felett talán kevésbé lesz majd gyakori - bár ki tudja, sosem érdeklődtem még múmiakorú ismerősök és rokonok szexuális élete iránt. - De nem lehet minden egyes napom szar - ellenkeztem. - Ez nem lehet normális. Nem akarok panaszkodni és sírni, mégis milyen férfi nem képes kezelni a kibaszott problémáit? Egyszerűen szánalmas, amit csinálok és nem tudok vele mit kezdeni. Mintha a saját apámat hallottam volna. Amióta csak az eszemet tudtam, folyton ezt hallgattam tőle: túl érzékeny voltam, túl gyenge, egy igazi férfi nem viselkedhet így, mi lesz majd belőlem, hát ilyen hisztis buzeránsnak nevelt ő engem?, egy igazi férfi szembe néz a gondjaival, nem picsog és menekülőútvonalakat keres, nem csoda, hogy az lett belőlem, ami. A legutolsó beszélgetésünk is valahogy így hangzott, bár nem voltam olyan állapotban, hogy szó szerint fel tudjak idézni mindent utólag. Mindenki mást elítéltem, aki így gondolkodott, hittem benne, hogy ez az egész macsós "igazi férfi" duma egy nagy faszság - egészen addig, amíg nem magamról kellett véleményt alkotnom. - Hát pont úgy, ahogy gondolod. Az apám többet tudna kezdeni ezzel a kibaszott pálcával - húztam elő a zsebemből a somfa pálcát, hogy aztán az egyik szemetes felé intsek vele. Nem történt semmi, ahogy a következő két-három pálcasuhintásra sem. - Egyszerűen nem vagyok rá képes. Az animágia az egyetlen, amit nem próbáltam meg, ahhoz nem kell pálca és talán a pálcamag döglött meg, de... nem mertem kipróbálni, nem akarok még egy farkat. És különben is mindegy, egyik rokonom sem lenne hajlandó megnézni, hogy a pálcával van-e baj vagy... velem. Akár ketté is törhetném ezt a szart, akkor sem működne kevésbé. Erre már te sem mondhatod azt, hogy normális.
Frida Scamander varázslatosnak találta
- Az lehet, hogy nem hiszem el, de legalább próbálkozom vele -ellenkeztem. -Mit gondolsz, hogy maradtam eddig életben? Nem azért nem vetettem magam a Temzébe tizenhét évesen, mert féltem megtenni, hanem mert volt egy ember, aki úgy gondolta, hogy többet érek ennél. Most már itt van Alina is, aki egymagában elég ahhoz, hogy kitartsak, de ez nem jelenti azt, hogy nem kapaszkodom még most is sokszor a te szavaidba, ha egy kis erőt akarok önteni magamba. -Még csak nem is hazudtam. Évekkel ezelőtt szánalmasnak éreztem magam, hogy annak az embernek a szavait hallom vissza emlékként, akit tizensok évre otthagytam, amikor rosszul éreztem magam. De hát nem volt más, soha nem volt más, csak Alina “szeretlek” mondatai és az, amit Bertie súgott a fülembe két tűszúrás között. Nem is tudtam volna másból reményt és erőt meríteni. Elkomorodtam a szavaira. Nem szerettem, amikor ilyenekkel ostorozta magát, mert egyáltalán nem azokat az elveket hallottam vissza belőle, amikről eddig úgy gondoltam, hogy őket vallja. Mintha apám beszélt volna az ő száján keresztül, ami a legkevésbé sem tetszett nekem. - Ilyet soha többet ne mondj -szóltam rá határozottan, de nem agresszíven. -Nem attól lesz senki erős, hogy mélyen eltemeti magában a problémáit és falakat épít maga köré. A panaszkodás jó dolog, kiadod magadból a feszültséget és jó érzéssel tölt el, hogy valaki meghallgat. Soha ne büntesd magad azért, mert hajlandó vagy ezekről beszélni és soha ne érezd tehernek azt, hogy én ezeket meghallgatom. Ezért vagyok itt, ezért vagyok a párod, hogy átsegítselek a szar időszakokon. Nem vagy szánalmas, csak ugyanolyan ember, mint bárki más, aki küzdi át magát az élet undorító mocsarán. -Már letettem arról, hogy szépnek lássam az életet. De a francba is, ha ki akarom dekorálni filodendronokkal a büdös, lápos mocsaramat, hát meg is teszem. Majd Bertie-t is kidekorálom szépen. Nem válaszoltam azonnal, ahogy megsuhogtatta a pálcáját. Gyakorlatilag egy elszáradt bot is lehetett volna a kezében, azzal sem ment volna többre. És szeretném azt mondani, hogy nem volt ismerős a látvány, de az igazság az, hogy pontosan tudtam, mit érez most. Emlékeztem a keserűségre, a haragra és az ürességre, amikor a mogyorópálcámra azt mondta Garrick Ollivander üzletében állva annyit hallottam, hogy ez a pálca elhalt, már soha nem leszek képes használni. Eltörtem dühömben, amikor hazaértem, olyan volt, mintha csak egy gallyat szedtem volna le egy fáról. Semmi reakció, semmi mágia, csak egy reccsenés. Akkor voltam életem legmélyebb pontján, terhesen, elvonón, magányosan, a szüleim ítélkező tekintetétől kísértve. Hónapok múlva mentem csak vissza, hogy új pálcát vásároljak, Alina akkor már békésen szundikáló kisbaba volt egy hordozókendőbe ültetve a mellkasomon. Addig úgysem lettem volna képes varázslásra, pénzkidobás lett volna korábban érkezni az üzletbe. - Emlékszel a varázspálcámra? -kérdeztem meg egy hosszú, néma szünet után. Biztos voltam benne, hogy emlékszik, nem tudta letagadni a származását. Ügyes volt a pálcák terén, bármikor felismerte őket. Még a Roxfortban, amikor először meglátta a mogyorót nálam, tett is rá valamilyen dicsérő megjegyzést, de már nem emlékeztem rá. Nem is értettem. Vastag, otromba, semmilyen pálca volt, sokkal kevésbé éreztem magamhoz illőnek mint a mostanit. A zsebem felé nyúltam és kihúztam belőle a sötét, meleg színű szilvapálcát, ami mintha tökéletes ellentéte lett volna réginek: kecses, vékony, finoman díszített fekete csavarral a közepén. Gyönyörűnek találtam, de azon nem változtatott semmit, hogy újat kellett vennem, mert az előzőt megöltem.
✼ ✼