Ki feküdt az ágyacskámban? (Spoiler alert: nem Hófehérke)
Vendég
Vas. Dec. 20, 2020 6:56 pm
Jordi & Eggsy
Nem tartottam magam a mugli világ szakértőjének. Kínosan keveset tudtam a technikai vívmányaikról, bár a könyveikben gyakran találkoztam számítógépekkel - el kellett ismernem, kényelmesebb lehetett rajta az írás, mint az ősöreg írógépen -, telefonokkal és efféle furcsaságokkal. Kedveltem az irodalmukat, tudtam használni a jegyautomatát és a tömegközlekedési eszközöket, még taxit is tudtam leinteni, sőt, a Brexit fogalmát is ismertem. De nem a muglik iránti mérhetetlen rajongás (igazából inkább érdektelen voltam velük kapcsolatban) motivált arra, hogy vegyek egy lakást London varázstalan részén is. Egyszerűen csak így volt kényelmes, hiszen ha az ember kicsit túlzásba esett egy londoni kocsmatúrán, mégis biztonságosabb volt hazatántorogni amolyan muglimódra, mint hoppanálni. És persze jól esett néha elvonulni ide írni, ugyanis kevesen tudtak csak erről a kétszobás lakásról, itt sosem zargatott senki. Ezúttal utóbbi motivált arra, hogy néhány napra visszavonuljak ide, még a karácsonyi őrület előtt. Be akartam fejezni a színművet, amin már hónapok óta dolgoztam. Már csak az utómunka volt hátra, a szöveg újraolvasása milliószor, az apró hibák elsimítása. A Heliosból érkeztem egy éjszakába nyúló próba után, felpakolva a frissen vásárolt szemes kávéval, három üveg borral, egy zacskó szálas feketeteával és néhány napra elegendő főznivalóval - nem szerettem rendelni, sosem voltam elégedett a minőséggel, a lakást pedig nem akartam elhagyni sem vásárlás, sem étterem miatt. Épp csak beléptem az előszobába, mikor észrevettem a két pár ismeretlen cipőt és a felakasztott kabátot. Férfi ruhák voltak, elsőre Hamiltonra gyanakodtam volna, ha nem lett volna kínosan egyértelmű, hogy az az edzőcipő biztosan nem az én skatulyából előhúzott barátomhoz tartozott. Nem tudtam mire vélni a látványt, de nem estem pánikba, hittem Newt Scamander híres bölcsességében, miszerint aggódni annyit tesz, mint kétszer szenvedni. Természetesen öngyilkos hajlamok híján a varázspálcámat kéznél tartottam, noha egy pillanatra elgondolkodtam rajta, hogy még mindig olyan gyors reflexeim voltak-e, mint a háború alatt. A lelkem mélyén tudtam, hogy biztosan nem, szinte egy másik életnek tűnt, mikor utoljára párbajoznom kellett. A halálfalók eltűnésével az én életem is egy sokkal biztonságosabb mederbe terelődött, halálfalók és vérre menő máguspárbajok nélkül. Az előszobából a konyhába értem, ahol fényt gyújtva halomban álló limlomokkal találtam szemben magam. Mindenféle számomra értelmezhetetlen kütyü hevert a földön, az étkezőasztalon és a konyhapulton is, többnapos, már mumifikálódásra készülő pizza, mosatlan edények és egy-két könyv között. Végigjártattam a tekintetem a kacatokon, az oszladozó sonkás-gombás-kukoricás pizzán, a science fiction regény színes borítóján, és felrémlett előttem a kép egy talán tizenegy-tizenkét éves kisfiúról, aki egy óriáspizza felett (mégis melyik gyerek eszi meg önként a gombát rajta kívül?!) magyarázta a kedvenc könyvében öntudatra ébredő robotok kalandjait. Azt már tudtam, hogy nem sorozatgyilkos és nem is egy hideg elől menekülő hajléktalan költözött a lakásomba. - Jordi, anyád nem tanított meg mosogatni? - tettem fel a kérdést elég hangosan ahhoz, hogy a lakás bármelyik pontján meghallhassa.
Vendég
Pént. Márc. 12, 2021 5:39 am
Eggsy & Jordi
Az utóbbi napok éjszakába nyúló fuvarai tehetnek róla,hogy teljesen kifordultam magamból és csak az lebegett a szemeim előtt, hogy egyek, vezessek, aludjak. A hátom opció közötti rész nem érdekes, miszerint hol hangosan bömböltettem a zenét és a pizzát csócsálva táncolni kezdtem rá, vagy legalább három órán keresztül folyamatosan újraengedtem a vizet a kádban, mert képtelen voltam letenni az olvasott könyvet és kimászni a csupasz világba a habok közül. Az ilyen ötperces pillanataimra mindig akkor ocsúdtam fel, amikor már benne voltam és közben nem érdekelt elhajigált kacat, mosatlan és a kajamaradékok hada, amik engem vártak vissza a lakásba. Talán egyszer néztem körbe és állapítottam meg, hogy mekkora retek van, majd azzal a lendülettel mentem kidőlni az ágyba. Szégyen vagy sem, ez van. És a legutóbb sem tudom már melyik két mámor között estem az ágyba, de alighanem megbontottam egy pezsgőt, aztán valamibe belerúgtam, miközben letettem. Vagy letettem és amikor az ágyhoz csattogtam az üvegbe rúgtam bele?Fogamam sincs, mert az ajtó halk megnyikordulása kiveri az álmot a szememből. Hétalvó vagyok, nem süket. De azért esik olyan nehezemre - meg az összes végtagomnak is - feltápászkodni, hogy mire egyáltalán megmozdulok, a fater már a szoba ajtajában ácsorog. Olyan frissen kelt pofával nézek rá, mintha csak egy összeráncosodott here lenne, aztán lassan megfordulok. Ne is mondd, ne akadj ki, tudom, hogy egy katasztrófa az, amit itt látsz, de mindjárt megoldom. Hasra fordult állapotból lassan fordulok meg és hajtok végre egyszerre egy felülést. - Te minek szorongatod azt a pálcát, mint aki épp szúrni akarna vele? - jó reggelt neked is apám. A neki szegezett kérdéssel azonban nem foglalkozok sokáig, mert meglátom a bort a kezében és máris megszomjazok. Ahogy azonban zokniban lelépek a földre, azonnal összerándulol. Mi a fasz, az ágy mellé hugyoztam volna? Olyan érzés fog el, mintha legalább belecsúszott volna a lábam a tegnapi fürdővízbe, de legalább egy tócsába léptem volna. Ahogy lenézek, megpillantom a jókora tócsa mellett árválkodó pezsgősüveget és a már szétázott zoknimat kezdem el pásztázni. Na, ideje lesz felébredni. A pálcáért nyúlok az éjjeliszekrényen és néhány intéssel elindítom a már régóta kikívánkozó folyamatokat. Mondjuk a feltörlést, a szemetek önnön megsemmisítését, na meg ilyeneket. Mielőtt még a fülemnél fogva dob ki innen arra hivatkozva, hogy értékromboló vagyok. Én? Ugyan. Csak mostanában hanyag. Még a trükkökkel sem foglalkoztam annyit, azért hever a pakli is a földön. Inkább csak elterelem magamról a figyelmet csöndben és okosan. Mondjuk egy visszavágással, hogy a magyarázkodást rá háríthassam, úgysem láttam hetek óta és ő sem keresett. A helyzet drámai lenne, ha nem így működött volna mindig is a kapcsolatunk. Ha hiányoztunk egymásnak, akkor felkerestük a másikat. Nincs ebben semmi furcsa, szokatlan már annál inkább. Mert amíg eddig én azért többször kerestem - főleg zsebpénzért -, most meg... Hát megvagyok. Itt. Tulajdonképpen a nyakán, de mégsem úgy. Eszembe jut, hogy nem is mondtam, hogy be se fejeztem a sulit. - Minek kicsinyes dolgokkal foglalkozni. De minek köszönhetem a látogatásod?
Vendég
Csüt. Jún. 24, 2021 12:18 pm
Jordi & Eggsy
Nehezemre esett eldönteni, hogy az inferusként lassan önálló életre kelő romlott ételek, a kacatok vagy az ágy mellé kiborult pezsgő látványának örültem kevésbé - de tulajdonképpen ezek a kicsinyes dolgok nem is voltak annyira fontosak Jordi jelenléte mellett. Nem így terveztem, nem vágytam senki társaságára, az íróvéna átka, hogy néha szociális pillangóként repdestem a legnagyobb társaság középpontjaként, máskor pedig remeteként vonultam el a világ elől kiírni magamból, ami éppen a fejemben összezsúfólodott, mint a lakásomban a szemét Jordinak köszönhetően. Azonban művészlét ide vagy oda, a gyereket csak nem rakhattam ki vagy állíthattam a sarokba, hogy legyen olyan kedves és meg se nyikkanjon, amíg az apja megszüli az új színművét, ami remélhetőleg ismételten remek kritikákat kap majd a Mágia és Irodalom folyóiratban. - Mert először nem az jutott eszembe, hogy te játszottál házfoglalósat. Előbb gyanakodtam egy hajléktalanra, és őszintén szólva a lakás állapota sem cáfolt rá - pillantottam le a pezsgőben úszó zoknijára. - A Roxfortban taníthatnának nektek háztartásvezetést, többre mennétek vele, mint a jóslástannal. Oda is csak azért jártam be, mert jól bekábul az ember a sok vacaktól, amit Trelawney eléget. Egyszer írtam ott egy haikut, ami akkor nagyon jónak tűnt, de utána sosem sikerült megfejtenem, mit akartam közölni vele. Valószínűleg semmit. Mindegy is... Hogyan jutottál be? Nem emlékszem, hogy adtam neked kulcsot, persze ez nem jelent semmit, sok mindenr nem emlékszem. A korral jár, tudod. Inkább azzal járt, hogy talán nem kellett volna bort inni a reggeli kávé mellé is, megeshet, hogy összeszedettebb lettem volna. De ki akart összeszedett lenni? Ráhagytam a takarítást Jordira, nem nevelő célzattal, a felelősségre tanításával már elkéstem és amúgy sem éreztem a saját feladatomnak. Én amolyan vicces hétvégi apuka voltam, a nevelését meghagytam az anyjának, amúgy sem voltam benne biztos, hogy a szó szoros értelmében vett "bort iszik, vizet prédikál" tipikus helyzete vezetett volna bármire is. Elég abszurd lett volna, ha éppen én okítom Jordit a komoly felnőttlétre, amikor nyilvánvalóan még én magam sem jutottam el odáig és ezen nem is terveztem változtatni. - Tudod, ez az én lakásom - forgattam a szemem. - De ígérem, legközelebb majd bejelentést teszek, mielőtt haza találok tévedni, nehogy megzavarjam a pezsgőben úszó álmaidat. Különben írni akartam, de a háromnapos pizzádtól kiszállt belőlem a lélek és az ihlet is. Nem tudtam rá haragudni és valószínűleg ezzel ő is tisztában volt. A mi kapcsolatunk nem így működött. - Szerintem az fontosabb kérdés, hogy a te látogatásodat minek köszönhetem? Anyád tudja, hogy itt vagy? Miután valamennyire rendbe szedte a hálószobát, átmentünk az eredetileg konyhának nevezett romhalmaz közepére. - Bort? Ébredés után a legjobb.
Vendég
Pént. Okt. 22, 2021 4:06 am
Eggsy & Jordi
Persze, a korral jár. Nem tudtam eldönteni, hogy az volt cikibb ahogy a lakás kinézett vagy az, hogy engem itt talált, amikor egy szó nélkül vettem birtokba a tulajdonát. Amit aztán jól leamortizáltam. Egy pezsgőben ázó zokniban és az előző napról nem levetett ruhában igazán találó lehetett ezt fejtegetni magamban, így inkább csak hagytam is a dolgot. Azon kellett most már törnöm a fejem, hogy apámnak mit adok be, mit keresek itt és mi ez a disznóól. Végülis csak egy kicsit csúszott szét az életem, egy igazán leheletnyit. A dorgálására azért rendesen kerültem a pillantását. Nem igazán akartam semmi olyannal szembesülni, hogy csalódott bennem, bár az oszladozó pizzát leszámítva az ő élete is egy nagy kupleráj volt igazából. Tudtam, hogy honnét fújt a szél, csak sosem hangoztattam igazán. Apa stílusát és az életmódját vagy elfogadtam és alkalmazkodtam hozzá, vagy kiestem belőle, mint ahogy azt tettem roppant egyszerűen az elmúlt bő két és fél évben. Szerintem annyira én sem hiányoztam neki, noha nem előző napi összefeküdt akartam őt fogadni. - Így megfelel? - megmutattam én neki, hogy tudtam takarítani is, néhány pálcaintéssel egész gyorsan beindult a folyamat, de ha most azt mondtam volna neki, hogy tegnap nem volt erőm hozzá, talán még azt is megértette volna. Inkább kezdhettem azon törni a fejem, hogy magyarázatot adjak arra, miért vagyok itt és gondolom érdekelné az egész sztori, nem csak az elmúlt pár nap. Elfelejtettem neki is megemlíteni, hogy nem vizsgáztam le a Roxfortban, ellenben felcsaptam taxisnak. Szerintem azt gondolná, hogy poénból mondtam vagy hogy eltereljem a figyelmét. Miért is ne, végtére is ahhoz értettem, hogy szórakoztassak másokat. Csak most a tulajdon apámmal szemben álltam, aki némi komolyságot lehet elvárt volna. A következő mozdulat a zoknim megszárítása volt és a pezsgősüvel eltávolítása, mielőtt még egyet rúgok rajta. Végtére is jobban jártam, hogy abba léptem és nem összepisiltem magam ki tudja milyen állapotban. Elengedtem a fülem mellett, hogy az ő lakása. Az jobban foglalkoztatott, hogy megragadjak egy kukászsákot és megvárjam, amíg az utolsó mocsokdarab is belepaterolja magát. Esküszöm, majd záros határidőn belül kiviszem. De azért apám is kapott egy fintort meg a szemét is, ahogy letettem a fal mellé. Most nem akartam azzal törődni, ellenben jobban érdekelt, hogy már megint témát tereljek. - Inkább maradjunk annál, hogy mit akartál írni. - gyorsan vissza is tereltem a témát arra, hogy ő mit szándékozott tenni arról, hogy én mégis mit kerestem itt. De ő maga is látta, hogy annyira nem vagyok a helyzet magaslatán még akkor sem, ha a konyha relatíve rendben volt. Itt-ott ugyan hevertek üres pizzás dobozok, de lustaságból a legtöbb mindent nem itt intéztem, hanem a szobában. Jobbnak láttam azért azokat is eltüntetni az útból, hogy úgy tűnjön, minden rendben van. - Az jöhet. Bár lehet előtte iszok egy pohár vizet. - nem tudom, mennyit ittam, de a szám olyan volt, mintha vákummal kiszipolyozták volna. Szóval két pohár víz is simán lecsúszott, miután előkerítettem a poharakat és a fater elé is raktam egyet. - Én csak... felugrottam aludni. - és közben úgy tettem, mintha a hely nem arról árulkodna, hogy teljesen belaktam és nem csupán néhány napig tartózkodtam itt. De ismertem őt, talán nem firtatta tovább. Ahogy azt sem talán, hogy hol a francban voltam bő másfél évig, ha nem kettőig.