Professzor Zorgoth, még ha elsőre ijesztő is volt, több aspektusból is, mostanra már a barátaim közé sorolandó. Bár sohasem említettem ezt a férfinak, az érzést megtartottam magamnak. Nem tudok mit tenni, személyiségemből eredően túl könnyen megbízom másokban, és ez alatt az év alatt meglepően sokat érintkeztünk a vegyített órák miatt ahhoz, hogy ne beszélgessünk eleget, és lássam meg, csak egészen egy kicsit, ki is rejlik a rideg zöld szemek mögött. A pletykák, amik először még erősen megrendítették, mostanra már nevetségesnek tűnnek. Gyilkos? Vadállat? Kevés nála türelmesebb professzort ismertem meg az itt töltött idő alatt. Könnyedén engedett azon önző kérésemnek, hogy a diákjaimat bevihessem a bestiákhoz, hogy alakábrázolást gyakoroljunk, és még trükkökre is késztette őket, hogy különleges pózokat is megrajzolhassanak. Végig velünk maradt, egy pillanatra sem hagyott minket egyedül, hogy a biztonságunk garantált legyen. Rendkívül hálás vagyok neki, amiért ilyen szinten hajlandó együttműködni. Ezért sem volt ellenemre, hogy beszélgetést kezdeményezzek, hiszen ha ő ennyit tett értem, az a minimum, hogy megadom rá az esélyt, hogy egy kicsit jobban megismerjem és saját magam döntsem el, hogy ki is ő. Hiszen mind tudjuk, a külső nem minden. - Jó napot, professzor Zorgoth. - Felé fordulok, amikor megérkezik, és egy széles, vidám mosollyal fogadom a férfit, miközben egy pillanatra sem hagyom abba az előkészületeket. A festészeti gyakorló termekhez hívtam őt, ugyanis a rúnakígyó, ami a professzor oldalán nem is egyszer felbukkant már, rendkívül különlegesnek tűnt. A tekintete egyértelműen intelligens, a mozdulatai nemesek, szinte már kiszámítottnak tűnnek. Többször érdeklődtem felőle, sajnos nem erősségem a bestiák gondozása, az alkímia és a festészet sokkal inkább a szakterületem, ezek kapcsán viszont maximum akkor érintkeztem bestiákkal, ha azoktól kellett valamelyik alapanyagot beszerezni. - Mit gondol, professzor, szeretne maga is rajta lenni a képen? - Vidám hangon kérdezem tőle, valahol remélve, hogy beleegyezik. A kép hangulata drasztikusan megnövekedne, ha a férfi az állattal pózolna, de megértem, ha nem szeretné. Nem mindenki van oda az ötletért, hogy modellkedjen. Én magam sem szeretek modellt állni senkinek, bár volt, hogy beadtam a derekamat, amikor a diákjaim erősködtek, de az csak egyszeri alkalom volt.
"Így táplálkozom a halállal, És így lakik jól ő velem; Az életem rég nem enyém már, Vadhúsként nő a szivemen."
M
egesik, hogy túlságosan keménynek, szigorúnak, mogorvának, s az engedékenység mindenféle mellőzőjének gondolnak az emberek. Tény, hogy az aurám nem fürdik szivárványos vattacukorban, de hogy ne lennék engedékeny... Ez azért erős túlzás. Nem tanítok vasfegyelemben, melybe ne férne bele másnak az akarata, hiszen nem célom sem erőszakkal beleverni a diákok fejébe a tanultakat, sem pedig kizárni a mágikus világ többi részét. A bestiák világa oly sokrétű, összetett, s egyedi, hogy kár lenne lekorlátozni csupán a gondozásukra és a róluk való tudásra. Erre pedig igazán Gabrielle döbbentett rá, mikor a legelső alkalommal felkeresett azzal a kéréssel, hogy pár diákjával karöltve vászonra öntené némelyik bestiát. Abszurd kérésnek tűnt első hallásra, ám a professzornő különleges kisugárzása hamar eloszlatta a kételyeim. Talán az ereiben csörgedező vér az oka, ki tudja? Ám miért is ne? A felügyeletem alatt, s a szigorú szabályokat betartva miért ne telepedhetnének le csendben a bestiák körül, mint egy hosszas látogató? Nem vagyok a művészetek ellen, sőt... - Kisasszony. - az ajtón belépve térdig érő fekete köpenyem a hátam mögé söpröm, s egyelőre az egyik legveszélyesebb társaságom nélkül jelenek meg. Pár pillanatnyi körbetekintést megengedek magamnak, majd közelebb sétálok hozzá. - Én? Azzal csak elrontanám! - a komor vonások egy karcsapásra szelídülnek mosollyá, miközben odakintről olyan hangok szöknek be hozzánk, mintha valami nehéz tárgyat gurítanának távol a folyosón, mely egyre közeledik. A tompa hangok és kis szünetek arra utalhatnak, hogy nem éppen a legegyszerűbb dolog annak a bizonyos valaminek a szállítása. - Tudja, hölgyem, akadt egy kis tűz nálam odahaza a hallban, s lángra kapott az ottani festmény. Talán nem is kár érte... Régi darab volt. Ideje egy kis újítás. - ekkor a zörgő hang megáll az ajtó előtt, s némi tétova beszéd szűrődik be, melyben azt taglalják, vajon mi célom lehet azzal, hogy épp itt “sétáltatom” ezt a bestiát? Csak nem áll szándékomban megkörnyékezni azt a szegény Ms. Delacourt? Vagy már át is állt a sötét oldalra??? E kérdés hallatán mosolyom vigyorrá alakul, ahogy a kisasszonyt figyelem s némán hallgatózok. Mikor pedig az ajtó nyitódik, s meglátnak minket idebent a munkások, kik a ketrecet hozták, egyből falfehér lesz mindegyikük. - Öhm... Öhm... Mi... Meghoztuk... - dadogja az egyik, de az utolsó betű után szinte azonnal hátat fordít az összes, s rögtön eltűnnek az ajtóban. A kígyó mérgesebbik feje a rácsokon keresztül kap utánuk, de azok masszívak és mágikusak, képtelen lenne áthatolni rajtuk. - Mit gondol, átállt a sötét oldalra? - nevetek fel kérdésem végén, majd tettre készen összecsapom kezeimet. - Bevallom, egyáltalán nem értek a művészethez, így teljes mértékben magára bíznám a fényviszonyokat, a szöget, a pózt... Mindent. Bízom a képességeiben. Ez a kígyó egyedi, nem egy egyszerű bestia, s szeretném, ha ez a festményen is remekül látszódna. - pálcám ekkor váratlanul előkapom övemről, s a ketrec lakatja felé bökök vele egy ige kíséretében, melynek során lepattan a zár róla, szabad utat engedve az állatnak. - A legfőbb kérdés leginkább az, hogy mennyire tart tőle? - méretre akkora ez a háromfejű, mint jómagam, s amint szabad lesz előtte az út, egészen lassú mozgással indul meg felénk.
Vendég
Pént. Nov. 20, 2020 9:46 pm
Professzor Zorgoth érkezése kellő dramaturgiai elemet tartalmazott magában ahhoz, hogy egy pillanatra elámuljak. A hosszú, fekete köpeny, a tetoválások, a mozdulatai mind-mind olyan egyediséget sugároznak, ami képes magára vonni talán bármely művész figyelmét. Utána természetesen folytatom, amit elkezdtem, a mosolyom nem lankad egy pillanatra sem, csak pakolom a festékes bödönöket. Nem tudom, hogy pontosan mennyire is lesz szükségem, egyelőre még abban sem vagyok biztos, hogy mekkora vászonnal akarok dolgozni. Amíg nincs előttem a modell, modellek, és nem tiszta a beállítás, addig nem akarom elsietni a vászon kiválasztását sem. - Remélem szép napja volt, professzor. Minden rendben volt a diákokkal? - Vidám fecsegésbe kezdek, részben, mert rendkívül jó kedvem van, másrészt, mert nem fogom tudni másképpen megismerni őt. Micsoda bolond ötlet! A nővérem biztosan fogná a fejét, ha elmondanám neki, hogy úgy döntöttem, hogy össze szeretnék barátkozni az akadémia egyik legijesztőbb professzorával, akiről azt pletykálják, hogy halálfaló. Bár így még nem kerek a történet, sok olyan részlet hiányzik, amikből a szándékom könnyen megérthető lehet, még ha nem is egészen mindenki számára. A nővérem tudom, hogy megértené, ismer is már eléggé ahhoz, hogy tudja, mennyi őrültségre képes vagyok csak azért, mert kiszúrtam egy aprócska kis dolgot a káoszban. - Ugyan, kérem! Szerintem igenis jól mutatnának együtt. Igazán hangulatos kép lenne! Bár nem fogom erőltetni, ahogy jónak érzi, professzor úr. - Én szinte látom magam előtt kettejüket, talán az lenne a legjobb, ha Zorgoth professzor középre állna, a 3 fej pedig balról, felülről és jobbról fordulhatna felé. A háttér lehetne szürkéskék, sötétebb árnyalatú. Bár az sem lenne rossz, ha a kígyó lazán köré tekeredne, és mindketten a vászon bal fele felé tekintenének. Talán egy sámlira feltehetné az egyik lábát, micsoda póz! A tervezés közepette szinte meg sem hallom a zörgéstt. Rossz tulajdonságom, hogy könnyen elmélyedek a gondolataimban. Mindössze a kolléga hangja ránt vissza a valóságba. - Akármilyen régi is, annak értéke volt! Legalább egy kicsit sajnálja azt a művészi alkotást - ciccegve ingatom meg a fejemet, miközben utolsónak az ecseteket helyezem fel az álvány melletti asztalra. A folyosóról beszűrődő suttogásokra összevonom a szemöldökömet. Sötét oldal? Azután, aminek a nővérem volt kitéve a háború alatt, soha nem lennék képes rá, hogy összefogjak velük. Arról nem is beszélve, hogy jómagam sem vagyok tisztavérű, hiszen vélák vére csörgedezik az ereimben, így nem is felelek meg azoknak az eszméknek, amiket vallottak. Micsoda őrült gondolatok! Ugyan nem hangoztatom, de rendkívül kellemetlennek találom, amikor buta emberek próbálnak okoskodni. Mégsem mondok semmit, mindössze rendkívül szúrós tekintettel figyelem, amint kihátrálnak. Tipikus. Zorgoth professzor kérdésén viszont elmosolyodom. - Ha van ott süti... Tudja, én rendkívül édesszájú vagyok! - A végére már halkan kuncogok, a mosoly pedig lassan hal le az arcomról. Nem szeretem ezt a témát, ami volt, elmúlt. Magamat sem tartom olyan személyiségnek, aki átállna a másik oldalra, jól tudom, ha nem lettem volna túl fiatal, akkor a nővérem oldalán harcoltam volna a Sötét Nagyúr ellen. - Nyugodtan rám bízhat mindent! Sajnos nem tartok itt mintaképeket, csak a saját műtermemben van pár. Azonban vannak ötleteim, miképpen is ábrázolnám szívesen, viszont mégis csak az ön kúriáját fogja díszíteni a kép. Van valami, amit preferálna azon kívül, amit elmondott? - Ötleteim vannak, szinte már az első pillanattól, amikor megláttam az állatot. Rendkívül karizmatikus, akár csak a gondozója, sajátos hangulatot áraszt. A mozdulatait a szememmel követem, miközben magamra veszem a fehér köpenyemet, amivel a ruhámat tervezem megvédeni a festéktől. Igencsak régimódi, hiszen használhatnék egy egyszerű lepergető bűbájt is, ez viszont közelebb áll hozzám. A kígyó mozgását követve a zsebembe nyúlok, szinte már reflexszerű, ahogy a pálcámat keresem. - Nos, tisztában vagyok vele, hogy a rúnakígyók nem feltétlenül agresszív bestiák, ahogy bízom benne, hogy mint a Bestiagondozó szak oktatója, tökéletesen kontroll alatt tudja tartani, professzor Zorgoth... Mégis meg kell hagynom, hogy van benne valami ijesztő. Ez viszont a saját bájához ad hozzá, lényegében ez volt az, ami igazán megragadott benne. - Nem vagyok gyáva, de meg kell hagynom, a legbátrabb sem. Sokkal inkább vagyok vakmerő, vakon bízva a professzorban egyeztem bele, hogy megfestem az állatot, és mégis miképpen festeném meg rácsok mögött? Magam is tudtam, sejtettem, hogy ilyen helyzetbe fogok kerülni, és ha már magamra vállaltam, nem is fogok kihátrálni a helyzetből. Ha mást nem is, magamat biztosan meg tudom majd védeni, ha már egyszer oktató vagyok, talán elég képzett is hozzá, hogy egy ilyesfajta krízishelyzetet kezeljek majd.
"Így táplálkozom a halállal, És így lakik jól ő velem; Az életem rég nem enyém már, Vadhúsként nő a szivemen."
- H
ogy teljesen őszinte legyek, kisasszony, nem. Velük aztán végképp nincs minden rendben... Ha nem lenne némelyikük ostoba módon vakmerő, sokkal egyszerűbb dolgom lenne. S egyre több az ilyen diák. De hát mit várjon az ember... - sóhajtok beletörődve. - A veszélyes lények közelében lenni “menő”. - rakok a levegőbe egy macskakörmöt, miközben kissé hosszabban részletezem a kérdésére adott válaszom. Úgy vélem, megértő hallgatóságra lelhetek benne, hiszen akárcsak én, Gabrielle is fiatalokkal foglalkozik. - S magánál minden rendben? Mikorra is terveztük a következő közös óránkat? Jövőhéten szolgálhatok egy meglepetéssel is, ha minden a tervek szerint megy majd. - ajkaim szeglete sejtelmes mosolyra rezdül, de egyelőre nem mesélek a hamarosan érkező mesés lényről, arról a bizonyos Szfinxről, mely még csupán a kölyök éveiben jár. Az anyját levadászták, így hozzánk fog kerülni ez a bestia, hiszen esélyesen ilyen fiatalon nem élné túl odakint egyedül. S mivel ezek a lények egészen nyugodtak, így a professzornőnek és a csoportjának lehetősége nyílik majd egy különlegességet a vászonra vésni. - Úgy véli, kisasszony? - kezemet államra simítom eltöprengve. - Mit gondol, hogy férnék bele én is a festménybe? - eddig ugyan határozott nemleges választ adtam, de Gabrielle egy művész, sokkal jobban ért az ilyesmihez, mint én valaha fogok, így pedig szívesen meghallgatnám az ötleteit, hátha mégis sikerül átbillentenie az ő véleményére. Az alkotásai egészen elképesztő hangulatot árasztanak, nem véletlenül volt ő a legelső jelöltem. - Néha a tárgyaknak a lángok martalékává kell válniuk, hogy a hamvakból valami hatalmasabb születhessen. - vonom fel egy pillanatra a szemöldököm egy egészen kicsiny mosollyal. Az a bizonyos festmény már évtizedek óta visszanézett rám az öreg falról, s annyi emléket és titkot rejtett magában, hogy talán a sors azért szánta neki a lángokat, mert már nem volt képes több nyomasztó emlék befogadására. Ideje új hangulatot ültetni a hallba! A főszereplő is hamarosan megérkezik némi kellemetlen előítéletektől terhes díszkísérettel, de ahogy engem sem, úgy néz ki, hogy a kisasszonyt sem sújtja le túlságosan a “sötét oldal”. - Hű, várjon! - látványosan végig tapogatom a köpenyem. - Fene vigye el, pont otthon hagytam azt a süteményt! - mosolyodom el szélesen magam is, bár valójában nem igazán vagyok édesszájú. Idejét sem tudom, mikor ettem utoljára süteményt, ugyanakkor terveztem egy kört a közeli cukrászdába, hátha kattant bennem valami az évek során, s mégis tetszetős a szervezetemnek az édesség. - Semmi egyéb óhajom nincs. Bízok a fantáziájában, s érdekelnének az ötletei. - felelem kíváncsian, miközben megindul felénk az a magasztos bestia. Mozdulatai lassúak és kimértek, mintha emberi lélek lakozna a pikkelyek alatt. - Ez esetben biztosíthatom, hogy a látszat ellenére békés teremtés, s hallgat a gazdájára. - azaz rám, kit már huszonkilenc éve ismer. S hogy nyomatékot adjak szavaimnak, ajkaim közül váratlanul furcsa, kígyószerű, olykor sziszegő aromával megtűzdelt hang árad ki, mire a rúnakígyó mindhárom feje tiszteletteljesen meghajol. A jobb oldali ugyan kissé vonakodva s nem túl mélyen, de megteszi, amire kérem. Tisztes távolságban marad a bestia, hiszen nem célom ráijeszteni a professzornőre a közelségével. - Mit gondol, kezdhetjük? - kérdem a kisasszonyt, s immáron négy kígyószerű szempár figyeli őt mereven, a sajátomat is beleértve. “Rossz” tulajdonságom akaratlanul is elemezni az embereket, s ez alól Gabrielle sem lesz kivétel, hiszen kíváncsi vagyok a vonásaira, miképpen változnak a rúnakígyó jelenlétében, akiről őrzök egy olyan titkot, melynek nem szívesen örül a társadalom, ha épp egy-egy tagja “áldozatul esik”. Ugyanis ez a bestia szereti önállósítani magát, s bár nem bántja az embereket a jelenlétemben, mégis megesett már, hogy egy váratlan pillanatban rátekeredett valakire. Ezt pedig jobb, ha mások nem igazán tudják, nem véletlenül kellett bevetnem a felejtésátkot... E gondolat is azért bukkant fel most bennem, mert alig láthatóan ugyan, de a háromfejű egyre közelebb araszol a kisasszonyhoz.